www.sailing-dulce.nl

Logboek 2020/3 Zeeland en corona

Zeeland, 1865
Zeeland, 1865

Direct naar

het laatste

verslag

 

Zeeland in coronatijd. De epidemie is in ons land en de omringende landen vergaand bedwongen, maar nog niet weg. Social distancing op 1,5 meter blijft nodig, zeker voor ons als 70-plussers. In de jachthavens blijkt dat goed mogelijk, zeker als je een eigen box hebt en er geen buren over het dek hoeven. Van het sanitair op de wal maken we geen gebruik, we hebben alles aan boord. Hoe lang zal het coronavirus nog de wereld nog teisteren? In beginsel totdat een vaccin ruim beschikbaar is. Optimisten denken dat dat begin volgend jaar het geval zal zijn. Nu zie je twee soorten ontwikkelingen: hoge cijfers van besmettingen en doden in (semi-) autoritair geregeerde landen als de VS, Brazilië, India en Rusland, lage cijfers in Europese landen en andere landen die meer of minder tijdig reageerden met lockdown-maatregelen, en waar steeds lokale virusuitbraken optreden. Het regime van de hamer en de dans, zoals ook ons land koos.

 

Zoals het er nu uitziet zullen we dit derde kwartaal kalmaan door Zeeland en langs de Belgische kust varen. We vrezen de drukte in de maanden juli en augustus en hopen die op redelijk rustige plaatsen door te komen. We zijn erg benieuwd hoe de wereld er tegen het vierde kwartaal uitziet. Het kwartaal van de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Burghsluis (9)

Jachthaven Burghsluis. Dulce is de middelste van de drie boten in het midden van de foto.
Jachthaven Burghsluis. Dulce is de middelste van de drie boten in het midden van de foto.

Woensdag 01-07-2020

Wetenschap bestaat niet zonder twijfel. Dat is een grote handicap in de aanpak van de corona-pandemie. Je ziet het in het zinloze mini-debat tussen opiniepeilier Maurice de Hond en viroloog en OMT-lid Andreas Voss gisteravond in Op1. Zo kun je wetenschappelijk debat beslist niet voeren. Slim en ad-rem discussiëren is De Hond toevertrouwd, maar daar gaat het bij wetenschap en waarheidsvinding niet om. Daar tellen de resultaten van onderzoek en de vragen daarover, liefst gepubliceerd in peer-review vaktijdschriften. Voor een grondig debat is op de televisie en de sociale media geen tijd en aandacht, en in de politiek (die wél moet beslissen) ook niet. Het tv-debat zag ik dan ook met grote scepsis aan.

 

Vandaag gooit ook een groep van 81 dokters zich met een Brandbrief in het debat. Dat is wat zinniger maar ook weer niet al teveel. De brandbrief wordt vrij massaal ondertekend door iets meer dan 1000 andere artsen en meer dan 5000 niet-artsen. Waarom die laatste groep een medisch standpunt mee mag ondertekenen is me niet duidelijk. Bij de dokters zelf zitten nauwelijks virologen en medisch-microbiologen. Dat verbaast me niet: die weten hoe razend ingewikkeld de materie is en hoeveel onzekerheden er bij de pandemie zijn.

     De dokters menen dat de coronamaatregelen meer schade aanrichten dan goed doen. Als je de brandbrief doorleest gaat het vooral om het verzet van de groep tegen verplichte sociale distantie, (semi-) verplichte isolatie, hygiënemaatregelen en verplichte persoonlijke beschermingsmaatregelen. Grappig genoeg lijkt het alsof ze bij hun verzet tegen de 1,5 meter maatregelen zich achter De Hond scharen. Dat verbaast me en ik voel dan ook geen neiging het document mede te ondertekenen. (Ik ben trouwens ook geen dokter meer). Nu waarschijnlijk juist door de coronamaatregelen de corona-uitbraak in ons land redelijk onder contrôle lijkt gebracht en op grote schaal versoepeld kan worden, komt de hele brandbrief me eigenlijk voor als mosterd na de maaltijd. Dat men zich ook verzet tegen de wettelijke regeling van de noodverordeningen vind ik best, maar dat is geen medische maar een politieke afweging. Daarbij moet je je realiseren dat de pandemie wereldwijd nog lang niet op zijn top is, dat er voortdurend lokale uitbraken zijn en dat het virus bovendien snel muteert en genetisch veranderd opnieuw de kop kan opsteken. Dan heb je zo'n wet echt nodig. Overigens zie ik dat nu ook Viruswaanzin de mensen oproept om de Brandbrief te ondertekenen. met zulke steun moeten de dokters niet blij zijn.

 

Het RIVM staakt zijn dagelijkse update van de coronacijfers. Die komen nu wekelijks. Het coronadashboard gaat wel iedere dag door. Het is wat betreft de Reproductiefactor R0 en het aantal actueel besmette mensen niet anders dan gisteren.

     Uiterst bedenkelijk is het bericht dat de regering Trump de volledige voorraad van remdesivir heeft opgekocht, het middel dat enig soelaas biedt bij zware Covid-19 gevallen op de intensive care-afdelingen.  In de komende drie maanden zal geen enkel ander land het medicijn kunnen krijgen. Gelukkig is ook het aloude Dexamethason enigermate werkzaam en dat is er genoeg. De ieder-voor-zich actie van Trump zou in het geval van een vaccin beduidend meer schade aanrichten. Ik maak me geen illusie dat hij dat niet zou doen; de man grijpt alles aan om herkozen te worden. Laten we ons echter niet te druk maken. Er zijn geruchten dat Duitsland al eerder een grote voorraad Remdesivir heeft aangelegd en dat ons eigen land eveneens over voldoende voorraad beschikt. Maar - nogmaals - de pandemie moet zijn hoogtepunt nog bereiken. 

 

Vanmorgen valt er eerst regen, maar na tien uur wordt het droog. Het waait ZW Bf 5 -6. We pakken de fietsen en vullen snel onze voorraden aan bij de AH-supermarkt in Burgh-Haamstede. Mogelijk kunnen we morgen of vrijdag verder Zeeland in. Mogelijk naar Veere. In het weekeinde komen er weer regen en wind. Naar het begin van dit kwartaal

Zierikzee (5)

Afgemeerd in Zierikzee.
Afgemeerd in Zierikzee.

Donderdag 02-07-2020

Vanmorgen minder wind en geen regen. Volgens de weervoorspellingen kunnen we het vandaag wel wagen om naar Veere te varen. Daarna komt er weer slecht weer. We ruimen de vouwfietsen op en rollen het achterpaneel en de zijpanelen van de kuiptent op. Er ontbreekt een bandje voor het opbinden. Ooit zoek geraakt. Vroeger voeren we vaker met de kuiptent op, bijvoorbeeld toen we in de winter van 2002 naar Antwerpen voeren bij sneeuw en vorst en daar de jaarwisseling doorbrachten. Spectaculair en romantisch.

     Even na tien uur varen we af, de wind duwt de boot van de steiger en nog net op tijd kan ik met de laatste landvast aan boord springen. Het is opkomend tij en bij de uitvaart lopen we niet vast. De Oliegeul: tonnetjes pikken. Met de wind achter is het rustig varen, maar dat verandert als we verderop naar het zuiden afbuigen. Daar staat ook een flinke zeegang, niet zo raar, je krijgt daar de hele Roompot op je donder. Het bevalt Anna allerminst. Zullen we naar Zierikzee gaan? Eigenlijk geen slecht idee, denk ik, bovendien halen we net niet de opening van de Zeelandbrug om elf uur en zouden een uur moeten wachten.

     Zogezegd, zogedaan. Een goed kwartier later meren we af aan de steiger (foto hierboven) waar we een dag of tien eerder lagen. het is minder druk dan we dachten. We betalen vier nachten en lopen de stad in op zoek naar een KPN-shop voor een nieuw mobieltje. Maar Zierikzee heeft geen KPN-shop, zo blijkt, daarvoor moet je in Goes zijn. Ach.

     Later op de dag kan ik voor een tientje een nieuw opbindbandje voor de kuiptent laten maken bij zeilmakerij Stikwerk. Vanavond gaan we samen (weer) uit eten bij het uitstekende  Portugees restaurant.

 

Slecht nieuws: Trump wil weer kernwapens gaan testen.  Het moratorium duurde 28 jaren. In  feite is het testen overbodig; met supercomputers kunnen explosies van kernwapens prima nagebootst worden, maar volgens The Washington Post wordt in Het Witte Huis serieus gedacht over een kernproef om de Russen en Chinezen te imponeren. De dwazen.

     Ondertussen zijn er iedere dag meer coronabesmettingen in de VS. Gisteren waren het er 47.000. Het aantal doden in de VS als gevolg van Covid-19 is gestegen tot boven de 127.000. Maar Trump haalt in een tweet nog maar eens uit naar China. 'Als ik zie hoe de pandemie zich met zijn lelijke gezicht over de wereld verspreid, inclusief de enorme schade die is toegebracht aan de VS, word ik meer en meer kwaad op China.' De volledige incompetentie van de man moet hem toch zeker de kop kosten in november?  Naar het begin van dit kwartaal

Zierikzee (6)

Vrijdag 03-07-2020

De update over de maand juni van de gemiddelde wereldtemperatuur in de lagere atmosfeer (gemeten door satellieten) vertoont een plus van 0,43 graden Celsius ten opzichte van het gemiddelde over de periode 1980 - 2010. In mei was het nog +0,54 graden. We nemen er kennis van.

 

Vandaag is het droog, wisselend bewolkt en het waait stevig. De wind is onrustig en vlagerig, hard (Zuidwest Bf 6 - 7), en vermoeiend. Aan de overkant wordt een hijskraan neergezet, die een paar jachten te water laat. Het was gisteravond een nogal bonte avond bij Casa do Carlos, dus we doen het vandaag kalm aan. Ik lees een roman van de Oostenrijker Joseph Roth, 'Zipper en zijn vader' uit 1928 (Ned. vert. 3e druk 2015, Veen Klassiek), een auteur voor wie ik een grote bewondering heb.

     Vandaag is mijn jongste zoon Bas jarig. Hij wordt 30 jaar. Straks zal ik hem bellen. Een verrassing: we krijgen onverwacht bezoek van onze buren in Gorcum, Wiger & Arina. Ze zijn hier om Oosterscheldekreeft te kopen.

 

Al eerder vermeldde ik de hoge mutatiegraad van het coronavirus van Covid-19. Nu blijkt uit recent onderzoek door een Amerikaans-Brits team dat er twee varianten van het virus actief zijn: de oorspronkelijke versie en een soort turbovariant. Uit experimenten met menselijke cellen blijkt dat het de mutant, ‘D614G’, drie tot zes keer gemakkelijker cellen besmet. Deze variant zou bezig zijn om de oorspronkelijke virusvariant te verdringen. In onder meer Spanje, Groot-Brittannië en Frankrijk heeft de mutant alle oorspronkelijke versies vervangen. In ons land was in maart al driekwart van alle aangetroffen coronavirussen van het nieuwe type. De voorlopige indruk is dat de nieuwe variant patiënten niet zieker maakt, maar zich wel gemakkelijker verspreidt. Niet duidelijk is of er consequenties zijn voor de ontwikkeling van vaccins.

     Opmerkelijk. In het coronadashboard van de rijksoverheid staat al weken het aantal besmette mensen in on sland op dit moment op 1716. Maar vandaag is het opeens gestegen naar 2800. Het Reproductiegetal R0 staat nog steeds op 0,75.  Naar het begin van dit kwartaal

Zierikzee (8)

De Nieuwe Kerk (1848) in Zierikzee.
De Nieuwe Kerk (1848) in Zierikzee.

Zaterdag 04-07-2020

De energie van het vacuüm, van volledig lege ruimte. Quantumfluctuaties. Uit het niets onstaat iets, bestaat een minieme fractie van tijd en verdwijnt weer. Van niets naar iets en weer terug naar niets, je kunt er mooie zinnetjes over maken. Virtuele deeltjes bestaan opeens en verdwijnen weer, de werkelijkheid van het bestaan staat dit toe dankzij het onzekerheidsbeginsel van Heisenberg. Enzovoorts - ik schreef er vaak en graag over. Men veronderstelt dat het overal in de kosmische ruimte zo gaat. Virtuele deeltjes ontstaan in paren, dat wil zeggen als een deeltje met zijn antideeltje (materie en antimaterie). Ontmoeten ze elkaar dan vallen ze uit het bestaan weg. Dat heet annihilatie.

 

In 1997 werd het fenomeen bewezen. Meestal wordt het het Casimir-effect genoemd, voor het eerst bedacht door de Nederlanders Hendrik Casimir en Dirk Polder in 1948, maar wie historische recht wil doen, spreekt van het Casimir-Poldereffect. Breng twee metalen platen in vacuüm extreem bij elkaar. Overal ontstaan virtuele deeltjes, buiten de twee platen maar ook tussen hen in. Alleen is er geen plek voor virtuele deeltjes met langere golflengte. Omdat die wél ontstaan buiten de platen, zijn daar méér deeltjes dan binnen en die geven druk op de platen. Die bewegen naar elkaar toe. Pas in 1997 werd het effect gemeten in experimenten aan de Universiteit van Califonië.

 

Onderzoek met de 40 kilogram zware spiegels van de beroemde zwaartekrachtgolfdetector LIGO liet onlangs zien dat dat voortdurende aan-/uitknipperen van viruele deeltjes - een soort 'quantumruis' - ook 'gevoeld' wordt door objecten van menselijke omvang. In Nature publiceerden ze afgelopen week de resultaten van onderzoek, dat liet zien dat de quantumruis minuscule bewegingen veroorzaakt bij de spiegels van de LIGO-detector. De opduikende deeltjes veroorzaken verplaatsingen van de spiegels die ongeveer tien zeptometer klein zijn. Een zeptometer is gelijk aan 10 tot de macht -21 meter oftewel een miljardste van een miljardste van een millimeter. Dat is verbijsterend. Het is alsof de bizarre quantumwerkelijkheid aan de deur klopt in de alledaagse werkelijkheid die wij kennen.

  

Wat is het verschil tussen een virtueel en een écht deeltje? Goede vraag. Een echt deeltje verdwijnt niet zomaar, denk ik. Waarom niet? Weer een goede vraag. Ik denk omdat het verstrengeld is (quantumverstrengeling) met andere echte deeltjes. Zo wordt het heelal bij elkaar gehouden. Zolang een deeltje zijn anti-partner niet ontmoet, kan het niet uit het bestaan verdwijnen en blijft het een écht deeltje, zit het zo?

 

Vannacht word ik rond twee uur wakker van het tikken van regen op de kuiptent. Ik kruip uit bed om boven de vensterflappen naar beneden te ritsen en slaap weer snel in. Vanmorgen regent het ook, niet met grote druppels maar met fijnmazige miezerdrupjes. We doen het kalm aan. Als het later droog is lopen we wat door het stadje. Leuke winkeltjes, zoals Galerie Het Moment van edelsmid Marielle Overdulve en haar man Theo Metaal in de Poststraat, mensen die we een paar dagen eerder leerden kennen in het Portugees restaurant Casa do Carlos. Verderop is de rare, monumentale Nieuwe Kerk (foto hierboven), die helaas gesloten is. Ondanks de regen is het flink druk in de straatjes. We drinken koffie op het Havenplein en ik vind de nieuwste CD van Bob Dylan ('Rough and Rowdy Ways', 2020) bij een curieus platenzaakje met een vreemd lispelende dame achter de kassa. Ik heb hem nog niet afgespeeld. Halverwege de druilerige middag komen Michel & Barbara op bezoek. Naar het begin van dit kwartaal

Zierikzee (9)

(afbeelding: University of Nottingham)
(afbeelding: University of Nottingham)

Zondag 05-07-2020

Onlangs verscheen er in het Astrophysical Journal een nieuwe berekende schatting van het aantal technologische beschavingen in ons Melkwegstelsel van de astronomen Tom Westby en Christopher Conselice van de Universiteit van Nottingham. Het gaat dus alleen om onze eigen Melkweg en niet over de miljarden andere sterrenstelsels in het heelal. De uitkomst was: minstens 36 intelligente beschavingen zijn geavanceerd genoeg om radiosignalen uit te zenden. Die produceren signalen die we in beginsel zouden kunnen ontvangen. Wie zich bezighoudt met de inschatting van het aantal technologische beschavingen komt altijd terecht bij de beroemde Formule van Drake uit 1961 (ik schreef er regelmatig over, onder andere hier). Frank Drake (1930) schijnt overigens nog in leven te zijn.

     De auteurs van de nieuwe schatting gebruikten statistische methoden en de nieuwe kennis van de abundantie van exoplaneten en exomanen. Ze spreken van Communicating Extra-Terrestrial Intelligent (CETI) civilizations. Voor het ontstaan van zendende samenlevingen nemen ze een duur van 5 miljard jaar, zoals bij onze eigen aarde. Een opmerkelijk element van de nieuwe berekening is de sombere inschatting van de gemiddelde overleving van een technologische civilsatie, namelijk 100 jaar. Dat is ongeveer de leeftijd van onze eigen beschaving; pas rond 1920 nam het fenomeen van radio een grote vlucht in onze wereld en zonden we grootscheeps radiosignalen het heelal in die door anderen gedecteerd konden worden. De levensduur van 100 jaar zou je somber kunnen noemen. De oorzaken klinken bekend: door oorlog, milieuvervuiling of andere vormen van zelfvernietiging.

     Het bekende project SETI speurt al decennialang naar buitenaardse radiosignalen en vond niets. Met diverse methoden zoeken ze verder, maar onlangs, op 31 maart 2020, werd het bekende project SETI@home gestaakt. Ik deed daar met mijn computer ook aan mee. De reden was dat er zoveel data waren verzameld, dat de analyse ervan tientallen jaren zou gaan kosten. Jammer, maar de SETI-organisatie zoekt met vele andere methoden verder.

     Op basis van de nieuwe schatting van Westby en Conselice zou de dichtsbijzijnde technologische beschaving op 17.000 lichtjaren afstand zijn. Voorzover die schatting ergens op slaat zouden we hun signalen dus nog lang ontvangen kunnen hebben. Het zou verder wel erg toevallig zijn als hun window van 100 jaar nét dat van onszelf overlapt.

 

Wind overheerst het weerbeeld van vandaag. Vanmorgen viel er nog vlagende motregen bij en gaf het KNMI code geel af voor windstoten, maar na het middaguur trekt de hemel open en waait de bewolking uiteen. Aan het eind van de ochtend gaat een zeiljacht weg, maar binnen een uur zijn ze weer terug. Het is niet te doen, zegt de schipper. Dat verbaast ons niets. Want die windstoten kwamen wel. Het waait in de middag steeds harder, WZW Bf 6 - 7 met forse windsstoten Bf 8. Ondertussen wordt het hoog water wel erg hoog. In het havenkanaal gaat de keersluis dicht om de stad te beschermen tegen overstroming. We krijgen bezoek van onze vrienden Herman & Marian uit 's Hertogenbosch. Gezellig drinken we op de kade naast de boot een glas in de luwte van het overdekte terras van De Gekroonde Suikerbiet (foto hier). Voor vanavond hebben we een tafel besproken bij Casa do Carlos, ons favoriete restaurant in Zierikzee. De wind lijkt iets te ruimen en af te nemen.

 

Het coronavirus is nog lang niet de wereld uit, ondanks de vele demonstraties tegen het verlies van vrijheid. De WHO meldt dat het aantal besmettingen in de wereld vandaag toenam met 212.326 gevallen. Nooit eerder werden er zoveel besmettingen in 24 uur geconstateerd. In de afgelopoen week kwamen er 1,3 miljoen bekende besmettingen bij. Het totaal aantal bekende besmettingen is nu 11,5 miljoen. Bijna 3 miljoen daarvan werden vastgesteld in de Verenigde Staten. Brazilië kent ruim 1,5 miljoen besmettingen en daarna volgen Rusland en India. Er zijn diverse opflakkeringen, onder andere in de Balkanlanden, in Spanje, in Marokko en in IsraëlNaar het begin van dit kwartaal

Zierikzee (10)

De Zuidhavenpoort in Zierikzee.
De Zuidhavenpoort in Zierikzee.

Maandag 06-07-2020

Onrustige nacht, niet alleen vanwege regen en wind. Anna krijgt na twee weken helaas weer een migraine-aanval. Jammer. Medicatie dempt de aanval, de pijn is vrijwel weg maar haar hoofd voelt raar.

     Maandagochtend brengt stapelwolken, vlagerige westenwind en korte regenbuien. Rond half elf is het droog. We lopen een eind door het centrum van Zierikzee. Ondermeer langs de mooie Zuidhavenpoort uit de 15e eeuw (foto hierboven). Tja, ons eigen Gorcum heeft al zijn mooie poorten laten slopen, maar hier hebben ze er nog drie. We doen boodschappen voor de komende week (in Veere is geen supermarkt) en drinken koffie op het Havenplein, rekenen nog een nacht af op het havenkantoor en drinken nog eens koffie bij De Gekroonde Suikerbiet naast onze boot. 's Middags lezen we in de kuip terwijl af en toe pittige regenbuien op de kuiptent roffelen. Zodra het droog is en de zon schijnt, is het al gauw te warm in de tent en zetten we de zijpanelen open.

     De komende week is het nog steeds geen zomerweer, maar na het aanstaande weekeinde zou het wel eens kunnen opknappen. Laten we het hopen. Naar het begin van dit kwartaal

Zierikzee (11)

Dulce in Zierikzee (rode cirkel)
Dulce in Zierikzee (rode cirkel)

Dinsdag 07-07-2020

We zijn vroeg uit de veren. De Zeelandbrug draait vanaf 8 uur, na de spits. Om half negen gooien we los en schuiven uit de rij jachten langs de steiger. De hemel is licht gesluierd maar de zon komt er wel doorheen. De westenwind is Bf 4 maar we zullen het afgaand tij tegen hebben. Even voor negenen liggen we bij de brug, maar o wee: twee rode lichten. de brug draait niet! Wat is dat nu? Anna roept de brugbedienig op VHF 18 op. De brug is vandaag gestremd vanwege reparaties, tot morgenochtend 05.00 uur, vernemen we. Het stond in de Berichten voor de Scheepvaart, voegt de bedieningspost toe. Tja, daar hebben we niet naar gekeken, eigen schuld.

     We varen weer terug naar Zierikzee en meren af op dezelfde plek als we lagen. Volgt een luie, lome middag lezen (foto hier). Als we niet zo van lezen hielden zou het een ramp zijn. Ik laat de generator twintig minuten lopen. Morgen zien we wel even: er komen weliswaar twee regendagen aan, maar we willen toch wel graag naar Veere. Naar het begin van dit kwartaal 

Veere

Passage van de Zeelandbrug.
Passage van de Zeelandbrug.

Woensdag 08-07-2020

Onverwachte ontmoetingen kunnen soms erg leuk zijn. Gisteravond kwam de achterbuurman informeren naar mijn ervaringen met onze windvaanstuurinstallatie. Daar kon ik hem weinig over vertellen; ik heb het varen met dat ding in alle jaren in de Middellandse Zee nooit onder de knie gekregen. Dat komt enerzijds door de loefgierigheid van ons schip; wil de windvaan goed werken dan moeten de zeilen goed getrimd zijn. Anderzijds komt het door mijn aangeboren luiheid. Niettemin zaten we een halfuur later met de buurman en zijn vrouw urenlang gezellig kennis te maken in onze kuip.

 

Vannacht regen en vanochtend ook. Toch willen we nu wel graag weg uit Zierikzee. Het is rustig weer met lichte wind en van wat regen smelten we niet. De kuiptent staat er ook nog op. Dus vertrekken we en passeren om vijf voor tien de Zeelandbrug (foto hierboven). Door de dichte motregen is het zicht niet denderend maar al paaltjespikkend komen we uit bij de Zandkreek. daar zien we op een van de droogvallende platen een zeehond. Voor ons heeft hij geen belangstelling. De sluis schut vlot, daarna volgt het Veerse Meer. Het weer knapt wat op; het is bewolkt maar droog.

     Om half twee arriveren we in Veere, bij de jachtclub. Druk is het er niet (met jachten). Het is al even geleden dat we hier lagen, een jaar of drie, vier. Anna had tevoren gebeld en verteld dat we ruim een week willen blijven. We krijgen een koninklijke ligplek bij de Campveerse Toren, niet eronder maar er tegenover. Het is de plaats van een vaste ligger die weg is. Het voordeel is dat je daar geen buren krijgt en vrij uitzicht hebt en houdt. Beter kan het niet. Morgen een foto. De komende dagen zijn er aan paar dingen te regelen: een motorbeurt en een huurauto waarmee we volgende week woensdaag op en neer naar Gorcum kunnen voor borstkankerscreening bij Anna en voor bloedprikken/PSA en een nieuwe mobiele telefoon voor mij.

     Op zeker moment schrikken sirenes ons op. Het blijkt dat er aan de overkant, in Kamperland, blokkeerboeren een werkbezoek van landbouwminister Schouten verstoorden. Vanwege de stikstofmaatregelen en het besluit dat hen verplicht minder eiwit in veevoer te doen. Dat is omstreden: ook veterinairen zijn bang dat de koeien eronder zullen lijden. Het geharrewar is duidelijk een gevolg van de weigering van de regering om het stikstofprobleem en de verbrandneteling van Nederland fundamenteel aan te pakken. Er zijn domweg veel te veel boerenbedrijven in ons land, die ook nog eens voor het overgrote deel voor de export produceren. 

 

Coronanieuws. Het aantal besmettingen in de VS liep in één dag op met 60.000 nieuwe gevallen. En Bolsonaro in Brazilië heeft nu zelf corona. Dat 'griepje' zij hem gegund. Hij gebruikt gretig hydroxychloroquine, het malariamiddel waar Trump ook al zo gek op is, en waarvan nooit bewezen is dat het werkt - maar wel dat het schadelijk kan zijn. Je zult zien dat hij er nog mee weg komt ook, zo gaan die dingen. Naar het begin van dit kwartaal

Veere (2)

Dulce in Veere. Links de jachtclub.
Dulce in Veere. Links de jachtclub.

Donderdag 09-07-2020

Vannacht enige regenbuien, vanmorgen ook. Er staat een stevige wind uit het zuidwesten en de wereld ziet er somber uit. Een groot deel van de ochtend gaat heen met het huren van een auto (kan niet in Veere, wel in Middelburg) voor volgende week dinsdag en woensdag, en aan het zoeken naar een monteur voor een beurt van onze dieselmotor. De jachtwerven zitten allemaal vol werk. Tenslotte lukt het om in Wemeldinge iemand te vinden die morgen langskomt - om te kijken. Er is enige reden voor zorg, want gisteren viel ons op dat er witte rook uit de uitlaat komt. Dat is niet goed. Ook sloeg voor mijn gevoel de ventilator in de motorruimte vaker aan dan anders, net alsof de motorkoeling minder was, hoewel er wel redelijke hoeveelheden koelwater uit de uitlaat plonsden. Misschien moet de impeller vervangen worden. Onder het bed in de voorhut vond ik nog een reserve-exemplaar.

     De rest van de dag is het droger dan vanmorgen, maar de stevige wind staat nog door. We lezen. Buiten sjokken ineengedoken tegen de wind de toeristen langs de Campveerse toren. Aan het eind van de middag begint een vlagerige miezerregen. Vanavond gaan we samen eten bij de Jachtclub.

 

Trump kan geweldig redeneren. daar kun je jaloers op zijn! Hieronder een briljant voorbeeld. De VS heeft veruit het hoogste aantal coronabesmettingen in de wereld. Hoe halveer je dat aantal? Door minder te testen!

 

Caption

Breaking news: het Amerikaanse gerechtshof heeft met 7 tegen 2 stemmen besloten dat Trump zijn belastingegevens moet vrijgeven en dat een zittende president een strafonderzoek niet mag ontlopen. Zelfs een president staat niet boven de wet. Mijn vertrouwen in de Amerikaanse democratie is weer wat toegenomen. Maar niet te vroeg gejuicht: alleen de openbaar aanklager krijgt inzage, niet het congres. Hm (later): is het wel een overwinning? Hij mag zich de districtsrechtbank nog tegen de inzege verdedigen. De zaak is dus eigenlijk terugverwezen naar een lagere rechter.

 

Gisteravond zag ik de laatste (derde) aflevering van de NPO-documentaire over Srebrenica van Coen Verbraak. Hij sprak indringend over het drama met een aantal Dutchbatters. De impact van de machteloze, vernederende missie op hun levens beleven ze ook na vijfentwintig jaar nog dagelijks. Vernedering, machteloze woede en doodsangst. In het verleden schreef ik vaker over het optreden van Dutchbat en velde een hard oordeel over hoe ze geen enkel verzet leverden, zelfs niet op de kleinste schaal, tegen de uitlevering van de moslimmannen, die vervolgens bij duizenden door de Bosnische Serviërs vermoord werden. Maar nu heb ik sterk de neiging er nog eens over na te denken en mijn oordeel te nuanceren. Ook wat betreft het optreden van overste Karremans. Dat komt vooral door die interviews, vooral het interview met de korporaal Johan de Jonge. Die man is ongewoon eerlijk. De morele worsteling en het schuldgevoel verscheuren hem tot op de dag van vandaag, en dat maakte grote indruk op me. Ook hij deed niets en dat kwelt hem nog iedere dag.

     Had hij zich dan liever opgeofferd?, vraagt Verbraak. 'Dan had u het niet naverteld.'

     'Nee', zegt De Jonge, 'Maar dan hadden we misschien een andere afloop gehad.'

     Had hij er dat voor over gehad?

     'Ik denk het wel', zegt hij na een aarzeling.

Hierna kun je alleen maar zwijgen. En medeleven voelen. Een oorlog kent louter slachtoffers.

Naar het begin van dit kwartaal

Veere (3)

Dulce in Veere tegenover de Campveerse toren.
Dulce in Veere tegenover de Campveerse toren.

Vrijdag 10-07-2020

Grijze wolkenluchten, regenbuien en korte perioden van zon wisselen elkaar af. Anna poetst de ramen van de kuiptent schoon met wasbenzine en ik vul alle watertanks. We wachten de hele dag op de monteur, die uiteindelijk om half drie verschijnt. Hij vindt ook dat er te weinig koelwater uit de uitlaat spuit. Onze impeller blijkt echter in orde, die is het dus niet. Er kan een blokkade in de aanvoerslang van koelwater zitten. De monteur maakt de slang los bij de wierpot en blaast hem door. Dat kost moeite. Na een paar keer blazen gaat het beter, net alsof er iets weggeblazen is. Ondanks de schelp met spleten op de afsluiteropening kan er wat wier in de slang gezeten hebben. Na het starten spuit er duidelijk meer water uit de uitlaat. De monteur vindt wel dat we beter een moderne wierpot kunnen nemen; die we hebben is 18 jaar oud en dan kunnen ze minder goed afsluiten en valse lucht aanzuigen. Verder spant hij de v-snaar aan maar op een verdere motorbeurt heeft hij niet gerekend. Daarvoor zullen ze een nieuwe afspraak maken, hopeljk eind volgende week. Misschien liggen we dan al in Middelburg.

     Vanaf half drie is ook opeens de zomer terug. De wolken breken en de zon krijgt vrij spel. Wat is alles toch veel aangenamer als het zonnig weer is! Opeens lopen er overal mensen. het is net of ze uit degrond schieten. De terrassen zitten plotseling vol. Waar komen die mensen zo snel vandaan?

 

In de VS is opnieuw een recordaantal besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Het vorige record dateert van dinsdag, toen er binnen een etmaal 60.200 besmettingen werden vastgesteld. Afgelopen dag waren het er voor het eerst 60.500. het land heeft nu 3,2 miljoen besmettingen en er vallen elke dag 900 doden vanwege het coronavirus.

     In eigen land toont het Coronadashboard dat het Reproductiegetal R0 weer boven 1 is. In feite is dat twee weken geleden, dus de betekenis ervan is beperkt. Het is nu 1,06. Naar het begin van dit kwartaal

Veere (4)

Zaterdag 11-07-2020

Al zijn we al goed twee maanden van huis, toch volg ik de Gorcumse ontwikkelingen af en toe op de voet. Prolail ziet af van een tweede Gorcums spoorwegstation, in (hou je vast) Gorcum Noord. Dat zou aan het Betuwelijntje van Dordrecht via Gorcum naar Geldermalsen moeten komen. Ik heb nog nooit van Gorcum Noord gehoord. Voor mijn gevoel zijn er nu trouwens al teveel stopplaatsen aan het lijntje. Het geplande station Gorcum Noord tussen de stad en het dorp Arkel is ingewikkeld vanwege de verplaatsing van een overweg en qua het geringe aantal extra reizigers overbodig. De trein komt vanaf Gorcum juist op snelheid of hij moet alweer afremmen voor station Arkel. Prorail ziet het dus niet zitten.

     Maar de Arkelstad is altijd bereid zich nieuwe echecs op de hals te halen. Bijvoorbeeld wat betreft het leegstaande stadstheater De Nieuwe Doelen. Het college van B&W had liefst zeven miljoen gereserveerd voor een hoogstnoodzakelijke opknapbeurt, hoewel nog steeds niet duidelijk was wie het theater daarna op een professionele manier zou moeten leiden. Budget voor een goede programmering was er ook niet. Je voelt de volgende miskleun al aankomen, maar nu staan ze opeens in vuur en vlam voor het idee om een heel nieuw theater te ontwikkelen - 'De Nieuwste Doelen' - in een ambiance van wonen (appartementen), werken (horeca, ambachten) en onderwijs. 'Een gewaagde doch succesvolle onderneming', bluffen de initiatiefnemers op voorhand. Dat moet nog blijken. Het is vooral een natte vastgoeddroom, te realiseren in de hallen van de vroeger metaalindustrie De Vries Robbé op de rechteroever van de Linge.

     De vroegere Doelendirecteur Roy Grünewald is er een petitie voor gestart. Dat terwijl er voor het oorspronkelijke, leegstaande stadstheater nog geen enkele structurele financiering is aangebracht, terwijl er al twee kleinere theaters in de stad zijn en terwijl er in de nieuwbouw van het Van der Valk Hotel annex Amusino aan de A15 een compleet zalencomplex komt. Grünewald streed jarenlang voor het behoud van De Nieuwe Doelen, maar laat het nu vallen voor wat ik een luchtkasteel noem. Want waarom zou dat 'nieuwste' Doelentheater wél lukken, terwijl DND langzaam de vernieling in werd geholpen door gebrek aan geld en gemeentelijkje steun? Want de politiek wil wel een groot theater maar er niet voor betalen. Tja, cultuur van niveau krijg je nu eenmaal niet gratis en als de kaartjes te duur worden, komt er niemand. Het marktmodel werkt niet in de cultuur (net zo min als in de zorg). Ik ga ervan uit dat verstandige mensen in de gemeenteraad niks zien in die nieuwste Doelen van de vastgoedjongens, maar in Gorcum weet je dat nooit zeker. Teken die petitie in elk geval niet, is mijn advies, in de hoop dat Gorcum niet wéér naast zijn schoenen gaat lopen. Het aantal ondertekenaars loopt geen storm, zie ik (19.20 slechts 111).

 

Vanmorgen een enkele lichte bui, later meer zon en stapelwolken. De westenwind is nog koud. Het is aardig druk in Veere met toeristen en boten. Op de wal bij de jachtclub staan kramen met Zeeuwse oesters, verse haring en verse groente. Bij de laatste kraam slaan we flink in, want er is al jaren geen supermarkt of levensmiddelenwinkel in het stadje. Wel een bakker, op dinsdag, vrijdag en zaterdag. We drinken koffie in de zon op het terras van 't Waepen van Veere. Daarna aan het werk. Anna poetst met succes verder op de plastic ramen van de kuiptent en ik pomp op het voordek onze dinghy op (foto hier) en laat hem te water. 's Middags hijsen we het buitenboordmotortje erop en testen het uit. Na enige weerstand slaat hij aan - het ding is sinds de tocht naar de Scillies van twee jaar geleden niet meer gebruikt. Ik vaar de haven door (foto hier) en gaandeweg gaat hij steeds heftiger roken. Een servicebeurt ergens onderweg is hard nodig. Naar het begin van dit kwartaal

Veere (5)

Zondag 12-07-2020

Gisteravond nam ik me voor om de komeet Neowise te zien. Het zou een heldere nacht worden. Om tien uur gingen we slapen en om kwart over een werd ik wakker. Goed tijdstip! Aan de overkant van de haven zat nog een gezelschap op het terras van de jachtclub te praten. Het was aangenaam koel en de hemel was vol sterren. Ik liep naar het voordek en keek naar het noorden, een heel eind links van het groene havenlicht. Het sterrenbeeld Grote Beer was duidelijk te zien, nu schuin naar beneden kijken. Niets te zien, maar ik had de verrekijker meegenomen. Dat hielp, niet ver boven de horizon zag ik hem: een glinsterende punt met een lange, geleidelijk vervagende staart omhoog, ietsje schuin naar rechts. De staart stond precies weg van de richting waar uren eerder de zon was onder gegaan. Mooi gezicht! Ik nam wat foto's, maar daar zag je de komeet niet op. Te lichtzwak.

     De komeet C/2020 F3 NEOWISE is genoemd naar de Amerikaanse infraroodkunstmaan die hem op 27 maart van dit jaar ontdekte. Hij beschrijft een langgerekte baan om de zon met een omlooptijd van ca. 7000 jaar.

 

Heel slecht coronanieuws. Duits onderzoek onder genezen Covid-19-patiënten uit München toont aan dat het aantal antistoffen in het bloed van mensen die besmet zijn geweest met het coronavirus snel afneemt. De consequenties kunnen ernstig zijn. Het zou inhouden dat we geen blijvende immuniteit opbouwen en dat het effect van vaccins ook maar beperkt kan zijn. De WHO twijfelde er al in april aan. De nieuwe studie is van de Universiteit van Lübeck onder 19 coronapatiënten en werd hier gepubliceerd op Preprint-Server Medrxiv. Een Chinese studie liet een maand eerder zien dat bij coronapatiënten in lichte gevallen of bij gevallen helemaal zonder symptomen na korte tijd nauwelijks tot geen antilichamen meer aanwezig waren.

     Het persbureau AFP constateert op basis van eigen tellingen wereldwijd een sterke toename van Covid-19 sinds het begin van deze maand. Sinds 1 juli zijn bijna 2,5 miljoen nieuwe gevallen gemeld. Het aantal gemelde gevallen wereldwijd is in slechts anderhalve maand verdubbeld. Op dit moment zijn er wereldwijd haast 13 miljoen geregistreerde besmettingen en meer dan 565.000 doden. Reken er niet op dat we het virus haast kwijt zijn, integendeel, het wordt nog veel erger. 

 

 

Ook het aantal nieuwe gevallen in Nederland stijgt opeens weer. Vandaag - zondag - zijn er 101 nieuwe besmettingen geregistreerd, blijkt uit cijfers die het RIVM nog altijd dagelijks bijhoudt, maar niet actief naar buiten brengt, aldus het liveblog van De Volkskrant. Gisteren kwamen er (ondanks het weekeinde) 81 meldingen bij, vooral uit de regio Rotterdam-Rijnmond.

 

Vanmorgen slapen we uit. daarna hijsen we het buitenboordmotortje weer op zijn plek op de hekstoel en het bijbootje op het voordek. De meeste boten varen uit. Het is een overwegend zonnige dag met weinig wind. Ik maak een wandeling langs de kust van het Veerse Meer naar het watersportcomplex Oostwatering. Aan het eind van een dijk liggen acht koeien in de weg. Ik loop er voorzichtig langs; ze kijken me kalm en met een soort van meewarigheid aan. Door Het Veerse Bos weer terug. Zonnige plekken tussen de eikenbomen en geen processierupsen of teken. Wel distels, wilgenroosjes, bramen en brandnetels. Bij het stadje is het parkeerterrein vol, in het stadje de terrassen ook. 's Middags scheuren twee zatte gasten schreeuwend en lallend met een vlet door de haven. Of hebben ze lachgas bij zich? Ze raken gelukkig niemand en de havenmeesteres stuurt ze naar buiten. Met grote snelheid en hoge hekgolven racen ze weg.  Naar het begin van dit kwartaal

Veere (6)

Veere. Dulce op ons unieke plekje tegenover de Campveerse toren.
Veere. Dulce op ons unieke plekje tegenover de Campveerse toren.

Maandag 13-07-2020

Vandaag kort verslag.  Eerst 's ochtends binden we het bijbootje vast op het voordek en dekken het toe met een dekzeil tegen de schadelijke inwerking van ultraviolet licht. Ik span een was lijn en Anna hangt het beddegoed te drogen. Het is een mooie zomerdag waar we volop van genieten. We slenteren op ons gemak door het stadje, drinken koffie op verschillende terrassen en becommentariëren de mensen die langslopen. Het is behoorlijk druk, het zomerseizoen is los. In de smalle straatjes staan stokrozen voor bijna alle huisjes. Soms zie je erachter de mooiste tuinen vol bloemen en bloeiende struiken. Later bekijken we alles vanaf de kuip. De jachten gaan en komen. Naast ons mag niemand liggen vanwege de doorvaartbreedte, dus we krijgen hier geen buren. Het bevalt ons zo goed dat we ons verblijf met een week verlengen, dus tot volgende week dinsdag. Hier heb je waarschijnlijk het minste last van de drukte in het Zeeuwse toeristenseizoen. Lezen en wandelen en lekker eten. Morgen moeten we de huurauto halen in Middelburg, woensdag gaan we op en neer naar Gorcum en volgende week maandag komt een monteur de motorbeurt doen, de v-snaar vervangen en de wierpot, en een nieuw overdrukventiel monteren op de warmwaterboiler. Dat zijn voorlopig onze voornaamste zorgen.

 

Met de wereld is het anders. Helaas wordt in Polen de religieuze conservatief Duda herkozen als president. Het scheelde weinig of de Europa-gezinde burgemeester van Warschau had gewonnen. Het land is ten diepste verdeeld. Als je bedenkt dat de jeugd massaal voor de laatste stemde, dan is er hoop voor de toekomst.

 

Corona. Hier in Veere wordt de 1,5-meterregel massaal genegeerd op straat, in winkels, kroegen en op terrassen. Waar winkels een bordje hebben hangen 'maximaal 4 personen', zijn er tientallen binnen. We blijven maar buiten, want het winkelpersoneel handhaaft het niet. Op straat lopen jongelui rond met een rood hesje, waar 'corona coach' op staat. Voor zover we konden waarnemen, coachen ze niemand. Tja, de mensen hebben er geen zin in. We merken het vanzelf.

     Nog steeds toont het coronadashboard een reproductiegetal (R0) boven 1 (1,06). Er is een lichte stijging van het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen in ons land. De coronapandemie wordt 'erger en erger en erger' als landen de basisregels niet navolgen, waarschuwt de directeur-generaal van de WHO vandaag. Naar het begin van dit kwartaal

    

Veere (7)

In de parkeergarage van Albert Heijn in Middelburg bezwijkt ons boodschappenkrat.
In de parkeergarage van Albert Heijn in Middelburg bezwijkt ons boodschappenkrat.

Dinsdag 14-07-2020

Vanmorgen om half tien brengt een taxi ons naar Bo-Rent In Middelburg. Het regende vannacht en regent vanmorgen verder. Bij de zaak op een industrieterrein krijgen we voor twee dagen een Toyota Aygo mee à raison van 25 euro per dag. Het autootje is bont beschilderd dus we zijn een levende reclame voor het verhuurbedrijf. Kan ons wat schelen. We rijden naar een AH-super in de buurt, naast het centrum, om ruim in te slaan voor de komende vijf dagen. In Veere is nauwelijks iets te krijgen. Na ruim een uur keren we met een krat en drie tassen vol met boodschappen terug in de parkeergarage waar de Aygo staat. Achterdeur open en hup, het krat erin - dacht ik. Het kan ook anders lopen, het krat spat opeens uit elkaar en de inhoud stort op de betonnen vloer (foto hierboven). Flessen en potjes breken en de inhoud loopt over de bodem. Ons hele bonusvoordeel is naar de knoppen. We slaan zuchtend aan het opruimen en afvegen van de witte wijn, de yoghurt en het groentesap van de andere boodschappen. Gelukkig hadden we nog een lege tas extra bij ons.

     Om half twaalf laten we het autootje in de garage staan en lopen met paraplu het Middelburgs centrum in. Het is allemachtig druk in de verregende winkelstraten. Op het terras van Café De Vriendschap op de markt genieten we van verdiende koffie. Daarna lopen we naar de KPN-winkel vlakbij, waar ik een nieuwe telefoon verwerf, een Samsung Galaxy A21s. Die beantwoordt ongeveer aan mijn bescheiden wensen.

     Na korte droge periodes regent het steeds door. We zijn tegen half twee terug in Veere, parkeren even achter het Restaurant De Werf en sjouwen de tassen over de steiger naar de boot. De auto parkeer ik op een betaalde parkeerplaats aan het eind van de haven. Aan boord stellen we vast dat ons uitzicht vrijwel verdwenen is. Aan de andere wal liggen twee enorme miljonairsjachten naast elkaar; ze torenen hoog boven ons uit en hebben een lengte van tegen de veertig meter. De doorvaart is vrijwel gehalveerd. Het zij zo.

     Na de lunch ga ik aan de gang met mijn nieuwe toestel. Het lukt om de telefoon te gebruiken om Anna te bellen, om Whattsapp aan de gang te krijgen en FB. De komende dagen zal ik zo goed mogelijk mijn contactenlijst te herstellen. Alles bijeen was ik tweeëneenhalve week onbereikbaar. Het leven zonder mobiel viel best mee.

     In de loop van de midag verdwijnt de regen. Er lopen veel jachten binnen. Morgen op en neer naar Gorcum (o.a. borstkankerscreening, PSA prikken).

 

In veel landen, ook in Europa, neemt het aantal coronagevallen weer toe. In ons land eveneens; het reproductiegetal R0 is op het coronadashboard overigens weer onder 1: 0,9. Israël kampt met een recordaantal nieuwe besmettingen. In Hongkong nemen de ziektegevallen toe.

     Er komt een raar verhaal uit de zuidelijkste Argentijnse haven Ushuaia, die ik in februari/maart zo goed leerde kennen. Een visserschip, de Echizen Maru, vertrok met 61 opvarenden 35 dagen geleden naar zee. Iedereen testte negatief op Covid-19 voor de afvaart, maar niettemin waren er bij terugkeer 57 zeelieden met het coronavirus besmet. De medische autoriteiten staan voor een mysterie, want natuurlijk kan er iemand vals negatief getest zijn maar zo'n lange incubatieperiode is wel raar. Of iemand was weliswaar besmet, maar vertoonde totaal geen symptomen en besmette geleidelijk de andere vissers? Naar het begin van dit kwartaal

Veere (8)

In Gorcum voor ons huis.
In Gorcum voor ons huis.

Woensdag 15-07-2020

Vandaag op en neer naar Gorcum. Om kwart over negen vertrekken we uit Veere. Het is droog, bewolkt en soms zonnig. We rijden eerst over de Veerse Dam en de Oosterscheldekering en via Zierikzee naar Numansdorp om even bij ons eigen autootje te kijken of de vergeten camera er soms in ligt. Dat is niet het geval, dus verder naar Gorcum. Het is ondanks de vakantieperiode opvallend druk op de wegen en velen negeren de 100 kilometer per uur. Tegen elven zijn we bij het ziekenhuis, waar de ingang- en ontvangsthal geheel veranderd is voor corona. Dames ondervragen ons inzake corona-klachten, en juist dan moet ik even moet hoesten. De dame schrikt en deinst terug, maar we mogen door. Na het bloedprikken drinken we koffie  in het cafetaria dat ook al is ingekrompen. Dan naar huis (foto hierboven). Alles is in orde. De vergeten camera ligt gewoon op mijn studeerkamer. We vinden in de bus brieven met de bel-afspraken van de neuroloog (Anna) en de uroloog die me 29 juli de uitslag van de PSA zal doorbellen.

     We lunchen bij Tessa en haar meisjes. Daarna ga ik naar de stad voor diverse boodschappen en naar de apotheek. Bij Boekhandel De Mandarijn krijg ik van Emmy een kop thee. Om vier uur breng ik Anna naar de bus van de borstkankerscreening. We vangen de terugreis aan en rijden via Dordrecht, Bergen op Zoom en Goes naar Veere. Onderweg donkere luchten en enkele regenspetters, niet de moeite. Even na zessen zijn we terug in vakantieland. De enorme kastelen van miljonairsjachten die ons het uitzicht belemmeren, liggen er helaas nog. We gaan samen uit eten bij de jachtclub. Naar het begin van dit kwartaal

Veere (9)

Een van de foto
Een van de foto's van de zon door de Solar Orbiter. Het witte puntje bij de pijl is een kleine zonnevlam. Let linksonder op het formaat van de aarde (foto:ESA/NASA)

Donderdag 16-07-2020

Deze week werden foto's gepubliceerd die de ruimtesonde Solar Orbiter maakte van het zonneoppervlak. Op dat moment was de sonde, een project van de ESA en NASA, ongeveer op de helft van de afstand aarde-zon (ongeveer 77 miljoen kilometer). De sonde werd op 9 februari van dit jaar gelanceerd. De foto's zijn een primeur: nooit eerder zag de mens de zon van zo dichtbij. Verrassend is dat er kleine zonnevlammen te zien zijn (foto hierboven), die men nooit eerder zag. 'Klein' is relatief, in werkelijkheid hebben die vlammen het formaat van Frankrijk. Ze hebben een hitte van een miljoen graden Celsius. Wetenschappers hopen met de nieuwe gegevens tot een oplossing te komen voor een van de mysteries van het zonneoppervlak. In de atmosfeer van de zon (de corona) lopen de temperaturen op tot tientallen miljoenen graden Celsius, terwijl de temperatuur van het oppervlak zelf slecht 5000 graden bedraagt. Hoe dat komt weet men niet.

     Wat is het belang? De kleine opflakkeringen zijn mogelijk betrokken bij het opwarmen van de corona en het ontstaan van grote zonnevlammen. Die kunnen een zware electromagnetische storm van deeltjesstraling teweegbrengen en daardoor alle communicatie en bijvoorbeeld het hele internet op aarde platleggen. Een actieve zonnecorona warmt ook de aarde sterker op. In deze periode is de zon opmerkelijk rustig (en desondanks warmt de aarde sterk op door het gebruik van fossiele brandstoffen).

     De ruimtesonde zal de zon nog dichter naderen. In oktober 2022 zal hij op een afstand van 44,9 miljoen kilometer van de zon zijn, binnen de baan van de planeet Mercurius, de planeet die het dichtst bij de zon staat. Daarna zal hij nog over beide polen van de zon vliegen. Ook dat zal een primeur zijn, want die hebben we nog nooit gezien.

 

Gisteravond hadden we een heerlijke avond samen in de jachtclub (foto hier). Vannacht en vanochtend valt er veel regen. We rijden het huurautootje naar de verhuurder in Middelburg en nemen een taxi terug. In de loop van de dag houdt de regen op, hoewel het bewolkt blijft. De beide miljonairsjachten naast ons vertrekken gelukkig. Opmerkelijk: opeens is de WiFi van de haven weer een stuk beter. Het wordt warm in de kuiptent; we besluiten om hem af te breken en op te bergen. Voor de komende dagen zijn de weersberichten een stuk beter en als het toch regent kunnen we de bimini opzetten. Naar het begin van dit kwartaal

Veere (10)

Dulce in de haven van Veere.
Dulce in de haven van Veere.

Vrijdag 17-07-2020

Een opmerkelijke dag: hij begint met egaal grijze lucht en wat regenspetters. Dan breken de wolken en zie je dat erboven een laag van hoge sluierbewolking zit. In die periode passeert een warmtefront, eerst in de bovenlucht, later ook onder. Dan lost alle bewolking op en hebben we een vrijwel geheel blauwe hemel boven ons. De zon steekt, dat wil zeggen dat het al gauw veel te heet in de kuip is. Dus zet ik de bimini op over de kuip. Zo brengen we een aangename middag door (foto hierboven). Op de wal wordt het al snel aardig druk. Ook de komende dagen lijken zomers te zijn.

 

het aantal coronabesmettingen stijgt wereldwijd nog steeds sterk. In India en de Verenigde Staten zijn opnieuw een recordaantal besmettingen op een dag geteld: in de VS 77.300 en in India circa 35.000. Hier vlakbij, in Goes, is er een uitbraak. Twee grote zorgorganisaties hebben er de bezoekregeling in enkele verpleeg- en verzorgingshuizen weer aangescherpt.

     Voor wie nog denkt dat Covid-19 net zoiets is als de griep: kijk eens rustig naar het plaatje hieronder. Het verklaart zichzelf.

corona en griep

Het onthullende plaatje staat hier in een artikel op Eurosurveillance.org. Naar het begin van dit kwartaal

Veere (11)

Een van de prachtige binnentuinen in Veere
Een van de prachtige binnentuinen in Veere

Zaterdag 18-07-2020

Gisteravond kwam mijn oude HBS-vriend Willem T. langs. Op de motor uit Middelburg, waar hij woont. Gezellig zitten praten. Na een grijs begin is deze zaterdag een mooie dag met zon, sluierbewolking en een frisse wind. Anna ondergaat helaas een flinke aanval van migraine en zit de hele dag in de zombie-fase. We gaan nergens heen en blijven in de kuip. Daar valt niks over te vertellen. Ik haal alleen vers brood en wat fruit en maak een foto van een van de prachtige binnentuinen. Naar het begin van dit kwartaal

Veere (12)

De wererldtemperaturen sinds het einde van de laatste ijstijd volgens verschillende meetmethoden. Niet eerder in die periode steeg de temperatuur zo snel (bron: Kaufman e.a.2020)
De wererldtemperaturen sinds het einde van de laatste ijstijd volgens verschillende meetmethoden. Niet eerder in die periode steeg de temperatuur zo snel (bron: Kaufman e.a.2020)

Zondag 19-07-2020

Het klimaatblog Klimaatveranda schreef deze week over een nieuwe klimaatpaleologische studie over de ontwikkeling van de mondiale temperaturen in de afgelopen 12.000 jaar, het Holoceen, de periode sinds de laatste ijstijd waarin onze menselijke beschaving tot ontwikkeling kwam. De nieuwe studie heet 'Holocene global mean surface temperature, a multimethod reconstruction approach' en is van Darrel Kaufman e.a. De studie is opnieuw een bevestiging van de bevindingen van de in de klimaatwereld beroemde artikelen met de hockeystick-grafiek van Mann, Bradley en Hughes uit 1998 en 1999. Je ziet dat volgens de 5%-percentiellijn (oranje) het klimaat in die periode misschien wel eens net zo warm kan zijn geweest als nu, maar nooit eerder in de reconstructieperiode warmde de aarde zo snel op als nu. Volgens deze reconstructie was de warmste periode van 200 jaar de periode rond 6500 BP (4550 jaar v.C.) met een temperatuur die gemiddeld circa 0,7 °C warmer was dan de 19e eeuw, de gebruikte referentieperiode. Na de warme periode rond 6500 BP volgde een langzame afkoeling met een snelheid die circa -0,08 °C per millennium bedroeg, een gevolg van de veranderingen van de baan van de aarde om de zon (Milankovic-cycli). De plotselinge opwarming sinds de groei van de industriële revolutie in 1850 gaat versneld door. Over periodes van 20 jaar zelfs veel sneller dan aan het einde van de laatste ijstijd.

     Het klimaat is een zeer complex systeem. Het bezit een grote traagheid in het reageren op de toename van het broeikaseffect die de mens teweegbrengt met het opstoken van fossiele brandstoffen. Niemand weet hoe het systeem zal reageren, maar zeker is dat de dramatische gevolgen voor mens en wereld langzaam op gang komen en nog heel lang door zullen gaan.

 

Een grijze zondagochtend. Pas later is er wat ruimte voor de zon. We brengen een bezoek aan de massieve Grote Kerk in Veere. De kerk dateert uit de vijftiende eeuw en was veel te groot voor het kleine stadje. De kerktoren werd nooit afgebouwd. Tijdens de Franse bezetting in 1812 werd het gebruikt als militair hospitaal. Nu heeft men er een tentoonstelling in opgezet, of zoals het tegenwoordig moet heten: een experience. De enorme ruimte imponeert (foto hier). Ik zal over de experience niet teveel verklappen, het is best leuk. Onder andere is er een gemummificeerde kat te zien, die rond 1950 ergens in de kerk werd aangetroffen (foto hier). Later vond men het lichaampje in de etalage van een antiekwinkel in Utrecht, liggend op een rood kussentje. Kat en kussentje zijn nu weer terug in de kerk. Het beestje zou in 1479 zijn ingemetseld in de kerkmuur - als bouwoffer, volgens een bordje. Toch zeker niet levend? Je weet het nooit. In de onafgebouwde toren is een filmprojectie te zien op de benedenste vloer van schilderijen die hier gemaakt werden (2 foto's hier). Het ingeslapen stadje Veere is in het begin van de vorige eeuw een tijdlang een typisch schildersstadje geweest.

     De middag brengt bewolking en wat regen, die later verdwijnen. En nog later weer terugkeren.

 

Corona. Het aantal besmettingen in ons land loopt weer verder op (met 144). Het aantal coronadoden bedraagt nu 6136. Diverse illegale feesten in de bossen werden door de politie beëindigd. De jeugd denkt dat ze geen corona krijgt. Sinds het begin van pandemie zijn er wereldwijd meer dan 600.000 mensen overleden aan het coronavirus. Naar het begin van dit kwartaal

 

Veere (13)

Veere. Eind van de haven.
Veere. Eind van de haven.

Maandag 20-07-2020

Het is een mooie, zonnige dag met een koude wind uit het noorden. Al vroeg goed nieuws via de telefoon van onze buurvrouw in Gorcum: Geen afwijkingen bij het borstkankeronderzoek van Anna. Om half negen staat de monteur al op de steiger, we zijn net klaar. Hij geeft de motor een beurt: oliefilter en brandstoffilter vervangen, olie verversen, check op de olie van de keerkoppeling en een nieuwe v-snaar. Daarna monteert hij een nieuwe wierpot (foto hier). Met het overdukventiel van de warmwaterboiler is het succes minder. Hij zet er een nieuwe van 2,5 bar op, maar ook die gooit water uit de boiler naar het bilgeputje. Dat is raar. Onderzoek wijst uit dat de oorzaak bij de waterdruk zit: de pomp die vijf jaar geleden - nog in Portugal - is geplaatst maakt een druk van 2,7 bar. Teveel voor het ventiel, en kennelijk ook voor het oude exemplaar. Dat is (a) niet stuk of lek, en (b) heeft een begrenzing van 3,0 bar. Hij gooide weliswaar ook water uit de boiler, maar minder en vooral als het water heet was (dus verder uitzette). Misschien wist ik dat allemaal vorig jaar in Groningen al, maar ben ik het vergeten. Dus plaatsen we het oude ventiel terug. We zullen de boiler minder vaak aanzetten. Alleen een nieuwe pomp die minder druk levert, kan het probleem oplossen, maar ja - dat is nogal een uitgave. Dat doen we even niet.

 

Na het vertrek van de monteur maken we een wandeling door Veere en drinken ergens koffie.  We mijden de mensen zo goed mogelijk. Verder lezen we in de kuip in de luwte van de buiskap en zien hoe rond vier uur de haven weer volloopt met jachten. Veel Belgen en Duitsers. Morgen varen we naar Middelburg, maar het is wel een beetje zonde van ons mooie plekje hier.

 

Corona. Het aantal positief geteste personen in Nederland stijgt vandaag verder, met 185. Er zijn nu bijna 52.000 mensen besmet geraakt. De meeste besmettingen waren de afgelopen dag in Rotterdam (33), Amsterdam (28) en Utrecht (12). In Cadzand werden 12 mensen van een Belgische familie positef getest. Ze blijken het virus al in België te hebben opgedaan. In dat land blijft het aantal besmettingen eveneens stijgen. In Frankrijk zijn op dit moment tussen de 400 en 500 actieve coronaclusters. Virologen vrezen voor een tweede coronagolf. Het virus slaat toe op de meest populaire vakantiebestemmingen in Europa.

 

Ander opmerkelijk nieuws: marechaussee en zeehavenpolitie komen niet of nauwelijks toe aan controle van vissersboten en plezierjachten op illegale migranten. Inderdaad, ferry's en cruiseschepen worden wel gecontroleerd, maar wij hebben het zelf nog nooit meegemaakt. Er hebben zich bij ons in de kusthavens in al die jaren geen migranten gemeld en om een overtocht gevraagd. Zouden we ook niet doen, maar anderen misschien wel. Naar het begin van dit kwartaal

Middelburg

Zonsondergang Veere
Zonsondergang Veere

Dinsdag 21-07-2020

Heldere hemel gisteravond, mooie zonsondergang (foto hierboven). Hadden we gewacht tot het donker was, dan was komeet Neowise te zien geweest. Maar we hadden slaap.

     Vandaag is het een frisse dag met zon en stapelwolken. Omstreeks tien voor tien varen we af, ronden Veere en duiken het Kanaal door Walcheren in. We boffen, Sluis Veere had de deuren van de kleine sluis al dicht maar voor ons gooien ze ze nog even open. Het schutten is zeer snel (foto hier). Na drie kwartier varen we de voorhaven van Middelburg binnen en meren af bij het kantoor van de havenmeester. Die geeft ons een mooie plek die we voor een week boeken: een box aan de voorhaven bijna naast de bekende watersportwinkel van Jos Boone. Bovendien een paar boxen verwijderd van motorjacht Stoer van Piet & Ineke, de mensen met wie we - toen ze nog een zeiljacht hadden - in 2015 de terugtocht van Lagos naar Nederland maakten. Een plek met een ruim uitzicht op alles dat langs vaart. Zoals later op de middag een fraaie, dwarsgetuigde tweemast-brik, de  'Aphrodite' (foto hier) uit Stavoren. Eigenlijk nog een nieuw schip, gebouwd in 1993 - 1994 in Lemmer. Het schip chartert op de Oostzee en elders. Voordien zagen we Piet & Ineke die bezig waren hun boot te bevoorraden voor een tocht die ze morgen maken met vijf tiener-kleinkinderen.

 

Corona. De verspreiding van het coronavirus in Nederland neemt toe. Het aantal besmettingen is in een week bijna verdubbeld: van 534 naar 987. De kans op een tweede golf wordt groter. Een en ander blijkt ook uit het coronadashboard van vandaag, waar het Reproductiegetal R0 opeens fors boven 1 staat (1,29) en het aantal thans besmette personen steeg naar 6479. Opvalt dat de opflakkering nu is, precies een week of twee, drie na het grotendeels opheffen van de anti-corona maatregelen. Ongeveer de incubatietijd.       

     De pandemie breidt zich dus weer uit, en niet alleen in ons land. Ik ben zeer benieuwd hoe de autoriteiten gaan reageren. Gaat de horeca in augustus weer dicht? Eventueel regionaal? En de sportscholen? En de verpleeg- en verzorgingshuizen? Enzovoorts? De recente groep besmette Nederlanders is relatief jong: tussen de 20 en de 40. Steeds vaker doen ze het virus op in de horeca en op feestjes. Het risico wordt groter dat ze het doorgeven aan oudere, meer kwetsbare mensen (ouders, grootouders). Voor hen - en dus voor ons - is een besmetting gevaarlijker.

     Positief is dat de kansen op genezing als je eenmaal Covid-19 hebt en op de intensive care ligt, verbeteren. Onderzoekers van het Zuyderland Medisch Centrum in Geleen en Heerlen publiceren hun bevindingen vandaag in The Annals of Rheumatic Diseases. Zij behandelden de ernstig zieke patiënten, die een cytokinestorm kregen, met een combinatie van corticosteroïden en de afweerremmer tocilizumab, een middel dat veel gebruikt wordt bij de behandeling van reumapatiënten. De combinatie verminderde de sterfte in deze patiëntengroep met maar liefst 65 procent.

 

Gelukkig bereikten de Europese leiders na 4 dagen vergaderen een akkoord over het coronaherstelfonds en de nieuwe meerjarenbegroting van de EU. Niet alleen werd daardoor een smadelijke afgang vermeden, maar vooral verdere verzwakking van de Unie afgewend. Voor dit moment.

     En dan de pensioenen. Vandaag melden de grotere pensioenfondsen dat hun dekkingsgraden verder gezakt zijn, zodat er mogelijk toch gekort moet worden op de pensioenen. Dat is ondanks de recente concessie van minister Koolmees om in verband met het pensioenakkoord voor het volgend jaar de ondergrens van de dekkingsgraad te verlagen naar 90% Ons fonds PFZW staat nu op 85,9% en ik zie die niet voor 31 december a.s. voldoende omhoog gaan in coronatijd, vooral met een tweede golf op komst, en de inzakkende economie die er het gevolg van is. Het nieuwe pensioenstelsel wordt pas in 2026 ingevoerd. In de resterende 6 jaren verwacht ik dat dekkingsgraden nog steeds te laag zullen zijn en zullen er ieder jaar verdere kortingen dreigen. Over de jaren daarna valt nog niks zinnigs te zeggen. Naar het begin van dit kwartaal

Middelburg (2)

Dulce in de buitenhaven van Middelburg.
Dulce in de buitenhaven van Middelburg.

Woensdag 22-07-2020

Rustige dag. Met zon en frisse wind. We lopen met ons boodschappenkarretje naar de AH-supermarkt aan een straat die Het Groene Woud heet. Dat woud is kennelijk opgeofferd aan een koopparadijs. We doen goed mee: het karretje bezwijkt haast onder de voorraad voor de rest van de week. Daarna lopen we door de binnenstad. Men kent hier dezelfde problemen met lukraak gestalde fietsen als in Gorcum. Een geel bord dreigt met verwijdering, maar er staan legio fietsen bij die het verbod tarten (foto hier). Handhaving is alles. NB: er is een goede en legale stalling vlakbij. Wat kan het mij schelen, trouwens. We drinken koffie op het terras van Café De Vriendschap op de Pottenmarkt. Vermijden de boekhandel en zo raken we zonder verdere schade weer bij onze Dulce (foto hierboven).

     's Middags komen Wim & Angelique theedrinken in de kuip. Leuk: Anna's kleindochter Nikita heeft een liedje geschreven en daar is een filmpje van gemaakt. Het staat hier op YouTube. Ze danst er ook op. Een van de andere danseressen is haar jongere zus Esri (in het rood). Nikita deed een aantal jaren geleden mee in de The Voice of Holland en kwam er een heel eind. Ze studeert nu voor verloskundige.

     Vanavond ga ik naar een orgelconcert van Jos Vogel in de Oostkerk, hier vlakbij, met een introductie van Wim.

 

Het boek dat ik lees, 'Here Be Dragons' van de wiskundig-statisticus Olle Hägström (Oxford University Press, 2016) handelt over wetenschap, technologie en de toekomst van de mensheid. De titel slaat op de termen die vroegere kartografen soms plaatsten op gebieden die slecht verkend waren en onvoldoende in kaart gebracht. Meestal letterlijk witte vlekken op de kaart. Dat slaat natuurlijk ook op de toekomst. Het wekt geen verbazing dat het fameuze Doomsday Argument uitvoerig aan de orde komt. Het is een van de raadselachtige zaken die ik me ooit - in 2008 - voornam te willen begrijpen (zie hier). Er bestaan verschillende versies van en dus ook uiteenlopende uitkomsten over het tijdstip dat de mensheid teloorgaat. Het Argument becijfert dat het voor 95% zeker is dat het einde van de mensheid over 9120 tot 11.400 jaren zal zijn (afhankelijk van de gekozen versie).

     Hägström wijst het Argument af om wiskundig-statistische redenen, die ik - net zo min als het Doomsday Argument zelf - niet kan volgen. Wanneer de mens dan wel uitsterft? Zover ben ik nog niet, daar gaat de rest van het boek over.

 

Corona. Vandaag 168 positief geteste mensen. Er waart een nep-sms- bericht rond over een corona-app. Klik er niet op, want het is een phishingbericht. In de media gaat het veel over wel of niet een plicht tot het dragen van mondkapjes. Het zal er wel een keer van komen, maar de wetenschap levert geen duidelijk oordeel. We vragen ons af of we in de komende tijd wel naar Oostende, België zullen varen. Nu heeft het land nog de code geel, maar ook daar stijgt het aantal nieuwe besmettingen snel. In Antwerpen worden extra coronamaatregelen ingesteld, maakt de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (NVA) bekend op Twitter. Krijgt het land code oranje, zoals nu ondermeer in Kroatië, dan zit je daar weliswaar nog niet gelijk vast, maar toch is het vervelend. We houden de zaak in de gaten. Naar het begin van dit kwartaal

Middelburg (3)

De Oostkerk in Middelburg met het Rijckere-orgel. Gele cirkel: mijn vriend Wilm leidt de organist in.
De Oostkerk in Middelburg met het Rijckere-orgel. Gele cirkel: mijn vriend Wilm leidt de organist in.

Donderdag 23-07-2020

De Oostkerk is niet ver van onze ligplaats. Een opmerkelijke kerk, hij is achthoekig. De kerk dateert van 1667 en er staat een mooi de Rijckere-orgel in uit 1783. Gisteravond gaf organist Jos Vogel uit Vlissingen er een concert op. Ik liep er om kwart voor acht heen met een introductie van mijn vriend Wim T. in een opeens verrassend zachte avond, de koude wind was gaan liggen. Er waren zo'n 70 - 80 toehoorders die ruim 1,5 meter afstand hielden. Wim gaf voor aanvang een geestige toelichting (foto hierboven) inzake het getal 6, dat een rol speelde in de programmering van de stukken. De Sonate in D (Wq 70/5) van Bachzoon Carl Philipp Emmanuel stelde niet veel voor, maar toen kwam de prachtige triosonate BWV 530, nummer 6 in G van vader Bach. Dat was heel andere koek en het klonk fijnzinnig op het Rijckere-orgel. De Biblische Sonate II in g van Bach-voorganger Johann Kuhnau was nieuw voor me. Mooie, intieme stukken uit 1700, die ik nog wel eens wil horen. En toen kwam van Mendelsohn de Sonate VI in d uit de 6 Sonaten für die Orgel opus 65 (1845). Volgens Wim eigenlijk geen stuk voor dit orgel, dat niet de massale klankuitstortingen kan geven die nodig zijn, maar het klonk goed. De finale van het stuk is van een ontroerende mildheid en eindigt juist niet in een daverend klankorgasme.

     Na afloop dronk ik nog een glas wijn bij Wim en Angelique thuis, bewonderde zijn twee fraaie vleugels (Pleyel en Blüthner) en spraken nog na over het concert, over orgelmuziek, over het spel van Albert Schweitzer, over diens leermeester orgelcomponist Widor en over vroeger. Hij liep met me mee in de heerlijke avond naar de boot. Al zestig jaar vrienden. Er was een heldere ster in het oosten, waarschijnlijk Jupiter, maar de komeet Neowise zagen we niet. Nog teveel licht.

 

Dag van zon en wolken. We lopen tegen elf uur de stad in en drinken koffie op het terras van Café De Vriendschap. Maar het bevalt ons niet, het is overal veel te druk, de mensen houden totaal geen afstand en bovendien is het marktdag. De mensen drommen tussen de kramen door. Ze lijken zich niet bewust van het besmettingsrisico. We voelen ons ongemakkelijk en kopen snel wat kersen en pruimen bij een groentestal en verlaten het centrum door wat rustige achterafstraatjes. De rest van de dag relaxen we in de kuip. We zien grote aantallen jachten naar Middelburg afslaan; die zoeken een plekje voor de regendagen die komen. Beter af in de stad?

     Aan het eind van de middag graaf ik het neustrapje op in het kleine hutje en hang het over de preekstoel. Het hangt nu vlak boven de steiger en dat is link; regelmatig varen boten te snel langs met veel kielzog. Dan zou het trapje op de steiger stoten. De boot moet dus een stukje achteruit. Nog weer later haal ik een spanner en een karabijnhaakje bij Jos Boone om het trapje beter te fixeren. De oude spanner liet ik vorig jaar in het water vallen, in Groningen geloof ik.

 

Corona. Weer 163 nieuwe besmettingen in ons land. Het reproductiegetal blijft op 1,29 staan. Steeds meer mensen bellen voor testen op het landelijk nummer 0800-1202. Dat is soms niet bereikbaar. België gaat de coronamaatregelen verscherpen, omdat het aantal infecties de afgelopen dagen drastisch is toegenomen met gemiddeld zo'n 200 per dag. Er zijn recordaantallen nieuwe besmettingen in Israël, India en Zuid-Afrika. Ook in Japan, tot dusver gespaard door het virus, nemen de besmettingen snel toe. Naar het begin van dit kwartaal

Middelburg (4)

De buitenhaven van Middelburg uit de richting van het kanaal. Rode cirkel: Dulce. Links de winkelboot van Jos Boone.
De buitenhaven van Middelburg uit de richting van het kanaal. Rode cirkel: Dulce. Links de winkelboot van Jos Boone.

Vrijdag 24-07-2020

Vanochtend veel donkere wolken, maar regen valt er niet. Het is een dag van stapelwolken en zon. Ik loop met een lege gasfles naar Jos Boone, een groene van Primagaz. Al jaren doen geruchten de ronde dat die flessen eruit gaan. De firma zelf ontkent het, maar veel watersportwinkels ruilen ze niet meer om. Vorig jaar konden we een lege groene fles nergens inleveren, behalve in Enkhuizen. Jos Boone doet er niet moeilijk over. Later loop ik naar de overkant, tegenover onze boot, voor een foto van de buitenhaven (hierboven). De rest van de dag maken we schoon (Anna) en lezen (beiden). Het is druk op het water en het zal in de binnenstad ook wel druk zijn. Reden om er niet heen te gaan.

 

Corona. Het kabinet stelt mondkapjes buiten het openbaar vervoer voorlopig niet verplicht. Dat lijkt me verstandig, ondanks de brief van negen 'deskundigen' (onder wie een opgewonden BoBo uit mijn tijd) die eisen dat er binnen drie dagen strengere maatregelen komen. De meningen van deskundigen en burgemeesters lopen sterk uiteen en daarom vraagt de regering het OMT om advies. Dat zal ze niet meevallen, want ook daar heerst grote verdeeldheid over het nut van mondkapjes. Bovendien helpt zo'n algemene maatregel waarschijnlijk niet, want de huidige opleving van het virus komt vooral van jongerenfeesten en kroegen, en ook van vakantievierende volwassenen, die geen afstand willen houden en zeker geen mondkapjes willen dragen.

     In Engelse winkels moet je vanaf vandaag wel mondkapjes aan. ‘In feite wordt er geregeerd op basis van opiniepeilingen', zegt een correspondent. Inderdaad, aanvankelijk nam het VK de pandemie niet serieus en was veel te laat met maatregelen en nu schieten ze weer door naar de andere kant. Boris Johnson roept de Britten ook nog op om allemaal deze herfst een griepprik te halen. Dat heeft wel zin, niet zozeer tegen corona als wel tegen overbelasting van ziekenhuizen als ze behalve Covid-19 patiënten ook nog infuenzagevallen moeten opnemen.

     Bij ons verliest de maffe groep Viruswaanzin het kort geding bij de Haagse rechtbank voor het opheffen van alle coronamaatregelen. Over de mening 'na urenlange research' van Doutzen Kroes ('Vitamines!') zal ik maar niks zeggen. Vandaag neemt het aantal besmettingen in ons land verder toe tot 191, terwijl het reproductiegetal R0 op 1,29 blijft staan. De Volkskrant heeft een goed overzicht met wereldwijde cijfers.

Naar het begin van dit kwartaal

Middelburg (5)

Regen op zaterdagochtend.
Regen op zaterdagochtend.

Zaterdag 25-07-2020

Veel regen vanochtend (foto hierboven en een andere hier). We haasten ons niet; het is knus aan boord, met Radio 4 op. Tegen het middaguur is het droog en grijs, maar niet koud. We brengen de vuilnis weg en lopen met het boodschappenkarretje naar de binnenstad. Nu is het minder druk dan de vorige keer; afstand houden gaat heel gemakkelijk. We bezoeken een bakker, een slager, en een biodynamische supermarkt. We doen ook een drogist aan voor - jawel - extra mondkapjes. De verplichting ze te dragen zal er wel komen, ondanks de twijfels bij de wetenschap. Daarna een kop koffie binnen in een café-restaurant (2 foto's hier). Volgt een middag lezen, hoewel er geleidelijk meer zon komt. Straks komen Piet & Ineke, die met de Stoer even verderop liggen, een glas drinken.

 

De Gok van Pascal, in 'Here Be Dragons' (OXford University Press, 2014) heeft Olle Hägström het er weer eens over. De Gok is een leuke poging van de Franse filosoof om te tonen waarom het een rationele keuze is om in God te geloven. De redenering in zijn 'Pensées' is als volgt (ontleend aan Wikipedia):

  1. Het verstand kan geen uitsluitsel geven over het bestaan van God. (notitie 230, 233).
  2. God kan dus zowel bestaan als niet bestaan (notitie 233).
  3. Omdat beide opties open zijn moet men een afweging maken op basis van een spel (notitie 233).
  4. Uit deze afweging blijkt dat de enige keuze die iets kan opleveren het gokken dat God bestaat is.

De opties vallen in een tabel als volgt samen te vatten:

 

Als het klopt dat...  God bestaat God niet bestaat
Gokken dat God bestaat  Eeuwig geluk Status quo
Gokken dat God niet bestaat Eeuwig ellende Status quo

 

Je kunt dus het beste gokken dat God bestaat, maar 'very few thinkers take Pascal's Wager seriously today', zegt Hägström. Dat dacht ik al. Vandaar dat Hij ons straft met de corona-pandemie? Wat een rotstreek. Het lijkt me een typisch standpunt van een van onze dierbare vrienden uit de Lagos-jaren, Ben Kl. Het zou me verbazen als hij dat ontkent. Vandaag maar eens niets over Covid-19. Naar het begin van dit kwartaal

Middelburg (6)

Zondag 26-07-2020

In rioolwaterzuiveringsinstallaties kan men genetische restanten van het coronavirus meten. Het betreft het gen voor het N2-proteïne van het virus. Op die manier kan het dienen als een veel snellere indicatie over de besmettingsgraad onder de bevolking. Er zijn 29 van die installaties in ons land waar het RIVM die concentraties meet. Ik schreef er een maand geleden over. Het zou veel beter (met name actueler) inzicht geven dan het Reproductiegetal R0, dat steeds twee weken achter loopt. Ook het KWR (dat voortkwam uit het Kiwa) meet als sinds februari in het rioolwater van zeven steden, Schiphol en Terschelling de concentratie erfelijk restmateriaal van het coronavirus. Lees hier de actuele analyse van de rioolwatermonsters van woensdag 22 juli. Hierboven zie je als voorbeeld de grafiek van Amsterdam, waar de dalende tendens inmiddels werd omgezet in een stijgende. Dat geldt ook voor Utrecht, Schiphol en Den Haag, maar niet of minder voor de andere meetlokaties. Je kunt mooi zien hoe de curve eerst stijgt in het rioolwater, daarna stijgt het aantal geregistreerde besmettingen, dan het aantal ziekenhuisopnames en tenslotte het aantal doden. Het rioolwatersignaal maakt een snellere reactie op de viruscirculatie mogelijk. Het is, dunkt me, zaak dit item snel op te nemen in het coronadashboard van de rijksoverheid.

 

Vannacht veel regen, vandaag is het droog en vaak zonnig. We blijven aan boord. Anna vult de watertanks bij en ik worstel een tijd met de oplossing van het verlies van het Digitenne-signaal, althans het verlies van de weergave ervan op onze televisie. Beginnende debiliteit? De oplossing blijkt eenvoudig, maar wel na lang zoeken.

     Hoe is het met corona? Het RIVM meldt vandaag het hoogste aantal besmettingen sinds 7 juni: 214 tegenover 137 positieve tests gisteren. Het reproductiegetal blijft onveranderd op 1,29. Het aantal besmettingen in België loopt verder op. Morgen komt de Nationale Veiligheidsraad van het land vervroegd bijeen. Er is een record-aantal doden in Australië ondanks een vergaande lockdown. De tweede golf slaat er harder toe dan de eerste. Naar het begin van dit kwartaal

Middelburg (7)

Maandag 27-07-2020

Een regenachtige ochtend. We besluiten toch maar wat boodschappen in de binnenstad te doen omdat er nu vast weinig volk op de been is. We zouden morgen naar Vlissingen gaan, maar Anna wil liever nog wat blijven. Dus boeken we twee dagen bij op het havenkantoor. In de stad is het inderdaad rustig, zodat ik een stemmige regenfoto kan maken in het anders zeer drukke steegje bij het Koorkerkhof (foto hier). Boodschappen doen we bij de biologische supermarkt, de exotische supermarkt, de Kippie en de Hema. Daarna koffie bij Café De Vriendschap terwijl de regen van de zonneschermen gutst. Bij terugkeer schrikken we van een bericht uit Gorcum: een bewoonster van ons appartementengebouw is plotseling overleden. De oorzaak weten we niet. In de middag nemen de buien af en wordt het allengs zonnig. En warm: 25 graden.

 

Gisteravond keken we geboeid naar de advocate Inez Weski in VPRO's Zomergasten. Alleen al haar opvallende gezichtsopmaak maakt je nieuwsgierig te weten wat voor mens ze is. Maar over die make-up ging het niet. Haar vertogen en voorbeelden betreffende de altijd bedreigde rechtstaat waren geloofwaardig en doeltreffend. Zoals over de wraaksentimenten van de ‘meute’, die tot steeds zwaardere straffen leiden. Straf is niet alleen vergelding, maar moet ook een uitzicht bieden. Zeer aandoenlijk was het jongetje in een Britse spelserie, dat vond dat de tegenpartij ook een keer moest winnen. Over haar privéleven was ze uiterst beslist: dat mocht niet aan de orde komen. De ondervraagster probeerde het voortdurend, maar Weski hield er streng aan vast. 'Geen emotionele blootheid'. 'De kunst van het zwijgen'. Behalve tegen het eind, toen opeens bleek dat de beeldhouwer Ossip Zadkine van het bekende beeld 'De Verwoeste Stad', familie van haar was. In een filmfragment zag je er een voorstudie van in het atelier van de kunstenaar staan. Een paar van Weski's uitspraken kregen daardoor een sterke impact, zoals:  ‘Genocide is het refrein van samenlevingen.’ Mooie aflevering van Zomergasten!

 

Corona. Vandaag meldt het RIVM 205 nieuwe besmettingen. Met name het aantal besmettingen in Amsterdam, Rotterdam-Rijnmond en Zeeland neemt toe. Het reproductiegetal blijft hoog op 1,29. Het virus laat zich nog niet bedwingen.

     Op Twitter reageert Maurice de Hond erg raar: 'Weet je wat zo deze informatie zo gekleurd maakt!, schrijft hij. 'Dat het RIVM ook niet bekend maakt hoeveel tests er meer zijn uitgevoerd (en dat zijn er steeds meer). Alsof dat aantal geen invloed heeft op het aantal geconstateerde besmettingen.' Raar, dat doet het RIVM wél. Het RIVM maakt zelf bekend dat ook het aantal positieve testen stijgt en dat er ruim 12.000 meer testen werden afgenomen dan de week daarvoor. Waarom wil De Hond het RIVM toch zo graag onderuit halen? Rare gast.

     Een groep Duitse artsen ontdekte dat coronapatiënten een flinke kans lopen op een beschadigde hartspier. Herstelde coronapatiënten hebben vaak littekens op hun hart, die op termijn kunnen leiden tot ritmestoornissen. Cellen van het spierweefsel van het hart blijken af te sterven. dat is niet zo vreemd. Net als longweefsel bezitten hartspiercellen veel ACE2-receptoren, die het virus gebruikt om cellen binnen te dringen.

     De Nationale Veiligheidsraad van België besloot vandaag dat het maximale aantal toegestane sociale contacten per gezin wordt teruggebracht van vijftien naar vijf. Die vijf mogen vier weken lang niet veranderen. Het is duidelijk: daar gaan we voorlopig niet heen. Naar het begin van dit kwartaal

Middelburg (8)

De Nieuwe Poort (1860) in Middelburg. Erachter zie je De Lange Jan.
De Nieuwe Poort (1860) in Middelburg. Erachter zie je De Lange Jan.

Dinsdag 28-07-2020

Het is een frisse, winderige dinsdag met veel zon. Anna had vannacht weer een migraineaanval. 's Ochtends maak ik een fietstocht rond de stad. Er is een fietsroute die je over de voormalige vestingwallen voert. Die zijn allemaal gesloopt en een deel aan de zuidoostkant moest in 1870 wijken voor de aanleg van het Kanaal door Walcheren. Ook de meeste stadspoorten werden gesloopt, met uitzondering van de Koepooort (die in de jaren 90 werd gerestaureerd) en een andere poort die ik onderweg ontdek, de Nieuwe Poort (foto hierboven). Die werd dan ook pas rond 1860 gebouwd en heeft door de aanleg van het Kanaal in feite nooit als toegang tot de stad gefunctioneerd. Misschien is hij er daarom nog.

     De harde wind maakt het niet erg aangenaam vertoeven in de kuip, maar de was wappert wel snel droog aan de waslijn. We lezen. Ik wilde altijd al eens een boek lezen van de Duitse neurofilosoof Thomas Metzinger en begin aan diens fameuze 'De Egotunnel' uit 2010 (ned. vert Arbeiderspers, 2010) over hersenonderzoek en de 'mythe van het zelf'. Taaie kost, moet ik bekennen, maar zijn concept van de bewustzijnstunnel is erg interessant.

     Ter afwisseling lees ik een indringende roman van een Iraanse auteur over de Irak-Iranoorlog van de jaren 80, een uitermate bloedige stellingenoorlog die door de dictator Saddam Hoessein werd begonnen. De schrijver Ahmad Dehqan publiceerde de roman in 1996 over de Slag om Basra, een absolute hel waar hijzelf aan deelnam, onder de titel Journey to Heading 270 Degrees (vertaling Mazda Publ. 2006). Berucht waren de menselijke aanvalsgolven als in WO1, waarbij enorme aantallen slachtoffers vielen. Enkel deze zinloze veldslag kostte 65.000 Iraniërs en 20.000 Irakezen het leven.

 

Corona. Het aantal nieuwe besmettingen in Nederland loopt weer verder op met 223 gevallen. Het Reproductiegetal R0 stijgt ook verder tot 1,40. Er zijn op dit ogenblik meer dan 10.000 mensen besmet in ons land. Ze nemen sterk toe in Rotterdam, Goes, Bergen (NH) en Breda. Toch schrijft minister De Jonge aan de Tweede Kamer dat er geen nieuwe maatregelen nodig zijn: 'De brandweer weet waar de brandhaarden zijn, daardoor kunnen we gerichter blussen door passende, vaak lokale, maatregelen te treffen.' Deskundigen twijfelen erover of dit al de tweede coronagolf is.

     Hoe dan ook: wij houden ons gedeisd. Het is me overigens af en toe vreemd te moede. Deze rare tijd maakt me narrig, merk ik, ik heb minder geduld met mensen die geen 1,5 meter afstand houden, zowel Nederlanders als buitenlanders. Laat ze nondeju uitkijken! Naar het begin van dit kwartaal

Middelburg (9)

Woensdag 29-07-2020

De zomer stelt sinds de warme juni-maand nog niet zoveel voor, maar de komende dagen komt er verandering in. Eindelijk ligt er dan een wat standvastiger hogedrukgebied boven West Europa. De weerprognose van 00Z ECMWF forecast wrt ERA5 geeft voor aanstaande vrijdag in Frankrijk temperaturen die dik 15 graden boven normaal liggen (zie hierboven). Maar het duurt niet lang. Volgende week is het weer net als deze week.,maar met minder regen, zeggen ze.

 

Anna vannacht toch weer migraine; vandaag gaat het beter. We hebben veel wolken en ook zon. We lopen de stad in. Bij de Spar citymarket gaat mijn telefoon. Ik loop snel naar buiten. Mijn uroloog brengt goed nieuws: mijn PSA is opnieuw 0,5 ng/ml. In drie maanden niet verder gestegen. Grote opluchting! Ik was de laatste dagen meer gespannen dan ik wilde toegeven; nu heb ik dat gevoel van weer drie maanden vakantie. De koffie op het terras van Café De Vriendschap doet extra feestelijk aan.

     's Middags neemt de frisse wind wat af. We klappen de bimini op en genieten in de kuip. Anna reserveert telefonisch een ligplaats in de Michiel De Ruyterhaven in Vlissingen voor morgen. Om 11.37 uur is de eerste 'blauwe golf' voor de bruggen naar Vlissingen. De jachthaven heeft een drempel; tot 16.00 uur staat er meer dan twee meter water boven.

 

Corona. Het aantal nieuwe coronabesmettingen neemt rap toe. Vandaag komen er 247 bij, het hoogste aantal sinds eind mei. Het Reproductiegetal R0 blijft te hoog: 1,40. Het aantal nu besmette mensen is bijna 10.500. Het officiële sterftecijfer is vandaag 6147, maar het CBS  maakt vandaag bekend dat de totale sterfte door covid-19 in Nederland in de periode tot 24 mei waarschijnlijk tussen de 8.593 en 11.691 ligt.

     De Europese Unie koopt voor 63 miljoen euro genoeg van de virusremmer Remdesivir om 30.000 patIënten te behandelen. Herinner je dat bijna alle beschikbare voorraden al eerder werden opgekocht door de Verenigde Staten. De Duitse minister van Onderzoek Anja Karliczek verwacht niet dat een vaccin voor Covid-19 op grote schaal beschikbaar zal zijn voor half 2021. Naar het begin van dit kwartaal

Vlissingen

De Westerschelde en de zee. Rechts ligt Vlissingen.
De Westerschelde en de zee. Rechts ligt Vlissingen.

Donderdag 30-07-2020

Gisteren kwam ik op de fiets langs de Koorkerk. Daar is een verkoop van tweedehands boeken. In twee lange rijen dozen zitten ze, allemaal op alfabet. Ze kosten hetzelfde, dunne dichtbundeltjes en dikke volumina: alles 2 euro het stuk. Ik vind in een van de laatste dozen een juweeltje: de Prisma-pocket uit 1959 met de vertaling van John Wyndhams 'The Crysalids' (1955), dat de wereld beschrijft duizenden jaren na een katostrofale kernoorlog. Wyndham was een goede SF-schrijver én een goede schrijver. Zijn meest bekende boek ging over een invasie van de buitenaardse 'peulen': 'The Day of the Triffids' (1951), dat je nooit meer vergeet. Ook nu boeit het boek al vanaf bladzijde 1. Een jochie ziet een wonderbaarlijke stad in zijn dromen. 'Het verkeer in de straten was vreemd, er reden wagens die niet door paarden werden getrokken. Soms verschenen er dingen in de lucht, glanzende dingen die een visvorm hadden en stellig geen vogels waren.' Tja, en je bent verloren.

 

Gisteravond aten we buiten op het terras van watersportvereniging De Arne. waar je gemakkelijk op voldoende afstand van andere gasten zat. Een mooie avond. Later, Anna ging slapen, liep ik nog even langs het huis van Wim & Angelique om afscheid te nemen. Maar Wim was er niet, hij was naar het wekelijkse orgelconcert in de Oostkerk. Stom dat ik daar niet aan gedacht had. Nou ja, ik zat een tijd met Angelique te genieten van hun mooie stadstuin.

 

Vanmorgen hebben we geen haast, pas om 11.37 uur is de eerste 'blauwe golf' door de vijf bruggen van het Kanaal door Walcheren. Dat komt door corona. Normaal zijn er meerdere blauwe golven, maar de brugwachters kunnen elkaar besmetten als ze dicht bij elkaar staan bij de cameraschermen op hun kantoor. Want de bruggen worden op afstand bediend.

     Onder een wolkenloze, blauwe hemel belooft het een warme dag te worden. Er is geen zuchtje wind. We ontbijten op ons gemak en ruimen daarna het neustrapje op. Ondertussen dobberen de jachten in de rij bij de bunkersteiger van Jos Boone. Brandstof hebben we nog niet nodig. Omstreeks elf zijn we in het kanaal, waar zich ettelijke tientallen boten verzamelen (foto hier). We tellen er uiteindelijk zestig. Wie denkt dat er rust heerst in zo'n kudde, vergist zich. Altijd zijn er weer mensen die voordringen, terwijl iedereen straks met de blauwe golf mee kan. We laten het maar zo. Op tijd gaat de stationsbrug van Middelburg open. Van de andere kant komen niet alleen jachten, maar ook een vrachtschip. We steken ruim voor zijn boeg over want de bakboordkant van de brug heeft al groen licht. Daarna dobbert de goegemeente collectief en dicht op elkaar in het korte stukje kanaal tussen deze en de volgende brug. De Schroebrug. Goed dat er geen wind staat die de boten tegen elkaar aandrijft! Dat hebben we wel eens anders meegemaakt. We leggen aan aan het remmingwerk, het is warm en het duurt twintig minuten dus van een ononderbroken golf is geen sprake. Het volgende stuk kanaal is veel langer, tot aan de brug van Souburg (foto hier). De orde is min of meer gesetteld. We moeten opnieuw vrij lang wachten op de laatste twee bruggen bij Vlissingen.

     En dan stormt voor de miljonairsjachten aan de kade van Damen Shipyards langs de hele meute zich 'als een bende joelende spermatozoën' in de richting van de zeesluis. (De uitdrukking is van een van mijn opleiders in de medische studie). Iedereen wil zeker stellen dat hij/zij met de schutting mee kan. Gelukkig zijn de sluiswachters zo wijs om de grote sluis open te zetten, waar we alle zestig nét in passen. Dat gaat gepaard met veel gestuntel. Drie, vier boten liggen dwars, er wordt geschreeuwd en gevloekt (foto hier). Wij kunnen gelukkig gemakkelijk aan de bakboordsluismuur terecht.

     De rust keert weer, we zakken, het is afgaand tij op de Westerschelde. Die ontvouwt zich majestueus voor onze boeg als we de industriehaven uitvaren (hierboven). De zee heeft een diepe groenblauwe kleur. Een deel van de kudde jachten steekt over richting Breskens. Twee zeeschepen schuiven door de vaargeul. Even later zijn we bij Vlissingen (foto hier), het mooie stadje aan zee dat waarschijnlijk in dit rare vaarseizoen onze zuidelijkste bestemming zal vormen. We varen door de smalle ingang de Michiel de Ruyterhaven binnen. Het is drie uur, ruim op tijd voor een ruime drempelovergang. Box nummer 14, roept de havenmeester van boven. Een aardige plek, die we meteen voor een week boeken. Het is binnen 27,5 graden. Anna haalt de zonbescherming voor de kajuitramen en -luiken tevoorschijn, en de grote ventilator uit Ashdod, Israël. Die doet het nog prima. Morgen krijgen we een tropische dag.

 

De schrijver Maarten Biesheuvel is overleden. Hij werd 81 jaar en leed heel zijn leven aan zware depressies, maar hij schreef prachtig proza..

     Corona. Deze dag zijn er 342 besmettingen met het coronavirus bij gekomen in Nederland. Gisteren waren het er 247. Amsterdam en Rotterdam voeren een mondkapjesplicht in op drukke plaatsen. Dat zijn de beide steden met de grootste toename van besmettingen. Volgens juridische deskundigen in de plicht in strijd met de grondwet. Weer zijn er nertsen besmet met corona; de 27e nertsenfokkerij moet geruimd worden. De economische kwartaalcijfers van diverse landen (VS, Duitsland en Frankrijk) zijn beroerd. 

Naar het begin van dit kwartaal

Vlissingen (2)

Dulce (rode cirkel) vandaag in de Michiel de Ruyterhaven van Vlissingen.
Dulce (rode cirkel) vandaag in de Michiel de Ruyterhaven van Vlissingen.

Vrijdag 31-07-2020

We doen vroeg boodschappen op de markt en bij de AH, omdat het nog rustig is in de stad. Daarna drinken we koffie met uitzicht op zee bij de Brasserie Evertsen, boven de haven. Het wordt een warme dag die velen naar de stranden drijft om verkoeling aan zee te zoeken. Volgens NS is het onmogelijk om afstand te houden in de treinen van Amsterdam Centraal naar Zandvoort, hoewel er extra treinen werden ingezet. Er staan veel files op de routes naar de kust en naar Zeeland. Op borden langs de weg staat: 'Zeeland is vol, ga niet naar het strand.' Sommige stranden zijn overvol; de toegangswegen naar Zandvoort worden afgesloten. ANWB en Rijkswaterstaat roepen de mensen op om niet meer naar de kust te komen. Bezoekers konden hun auto niet meer kwijt en raakten oververhit in de voertuigen.

     Na de koffie blijven we onder de bimini. Een licht windje uit het oosten maakt het draaglijk. Op alle kajuitramen en de grote luiken zit nu zonbescherming. Binnen wordt het in de loop van de middag 33,5 graden. In Maastricht meet men de warmste 31e juli ooit: 34,2 graden.

 

De economieën in Europa zijn in het tweede kwartaal van dit jaar in een ongekend diepe depressie geraakt door de corona-pandemie. Gemiddeld over alle landen kromp de economie met 12, 1% in vergelijking met het eerste kwartaal. Dat is niet mis, het is de grootste daling ooit gemeten. Vooral de economieën van zuidelijke landen als Italië, Spanje, Portugal en Frankrijk kregen een zware klap. Strengere coronamaatregelen en de redding van de economie staan diametraal tegenover elkaar. Na deze vakantiemaanden kan de kater in de herfst wel eens erg groot zijn. De grootste beproeving ligt nog voor ons, vrees ik.

 

Het landelijk coronadashboard is ook vandaag niet geruststellend. Het aantal nieuwe besmettingen is 338, het reproductiegetal R0 staat nog steeds op 1,40 en het aantal nu besmette mensen is 10.437.

     Het test- en contactonderzoek schiet nog steeds tekort. Van de mensen met klachten laat niet meer dan één op de vijf zich testen, blijkt uit RIVM-cijfers. Er is dus een grote groep die geen actie onderneemt bij klachten. Bij het contactonderzoek wordt 60& van de contacten van een besmette persoon niet achterhaald. Dat is ernstig; ons beeld van de epidemie is ten ene male ontoereikend. Op die manier lukt de bestrijding strikt onvoldoende.  Naar het begin van dit kwartaal

Vlissingen (3)

Boulevard Vlissingen. Een schip verlaat de Westerschelde door de Sardijngeul naar zee.
Boulevard Vlissingen. Een schip verlaat de Westerschelde door de Sardijngeul naar zee.

Zaterdag 01-08-2020

Veel bestuurders hebben behoefte aan legitimering. Vinden de mensen dat we het goed doen? Hebben ze vertrouwen in ons? Dat zijn normale vragen, met name in onzekere tijden als de huidige. Het ministerie van binnenlandse zaken heeft met de VNG en verenigingen van gemeentelijke bestuurders, ambtenaren en raadsleden een instrument ontwikkeld om dat te meten: de Quick Scan Lokale Democratie (QSLD). Daarmee kan men lokale participatieplatforms online interviewen over prestatie en vertrouwen in het plaatselijk bestuur.

     De gemeente Gorcum heeft dat juist laten doen en het rapport staat hier in PDF online. Peildatum 29 juli 2020. De uitkomsten van de scan vallen het Gorcums college van B&W niet mee, neem ik aan. Over het algemeen denken de bestuurders dat ze het heel goed doen terwijl de burgers nogal ontevreden zijn. Voorbeeld: de stelling 'De gemeente luistert naar de mening van haar inwoners' onderschrijven de collegeleden voor 100% maar raadsleden (33%) en burgers (32%) beduidend minder. De tevredenheid van de laatsten over verloop en uitkomst geeft een nog beroerder beeld: college B&W 100% en raad en burgers niet meer dan 17 - 21%. In die trant gaat het verder bij burgerparticipatie en de omgang met maatschappelijke initiatieven. Dat moet een grote teleurstelling zijn voor met name de Democraten Gorinchem, die voor de verkiezingen van alles beloofden aan inspraak en medebeslissen door burgers. Ze werden meteen de grootste fractie, kwamen in het nieuwe college en zouden het allemaal beter gaan doen. 'Minder politiek, meer verbinding', en zo.

     Maar waar ligt deze verpletterende uitslag nou eigenlijk aan? Dat zou je graag willen weten. Niks gedaan aan luchtvervuiling? Te weinig aan doorgaand autoverkeer weren uit de binnenstad? Aan de bescherming van monumenten en cultureel erfgoed? Het staat helaas niet in het rapport - maar gelukkig wél in de bijlagen, waar de respondenten open antwoorden konden geven. Maar die bijlagen kun je niet openen en de link naar quickscanlokaledemocratie werkt ook niet. 'De opgevraagde pagina kan niet worden gevonden'. Tja, zo wordt het niks met het vertrouwen.

 

Terwijl Anna vroeg gaat slapen, zit ik gisteravond nog urenlang buiten in de kuip te kijken. Het is een warme, zwoele avond. In het verre zuidwesten flakkert af en toe weerlicht. Het koufront kruipt naar ons toe met onweer en regen, maar het is er nog niet. Vannacht rond drie uur wel. Een flinke regenbui, kort en zonder bliksem en donder. Vanochtend hangt er een loodgrijze wolkenlucht boven ons en is het het een stuk kouder. De wind is stevig, is 180 graden gedraaid en waait niet meer uit het oosten, maar pal west. We blijven in de kajuit, waar ik 'De Getekenden' van John Wyndham (Prisma pocket, 1959) uitlees. Goed boek.

     Vanf het middaguur lost de bewolking snel op. Volgt een zonnige middag. We lopen een eind langs de boulevard van Vlissingen. Een schip kiest zee door de Sardijngeul naar het noorden (foto hierboven). Een andere foto hier. Verderop is een drukbezet strand, waar men toch keurig 1,5 meter afstand van elkaar houdt. Door de stad lopen we terug en kopen onderweg kanariezand voor ons vogeltje. Hij zit al weken in een flinke rui, de ziel.

 

Corona. In de afgelopen 24 uur werd het hoogste aantal nieuwe besmettingen in bijna drie maanden gemeld: 431 nieuwe gevallen. Bijna de helft ervan wordt gerapporteerd in Zuid-Holland (202). Rotterdam is de grootste brandhaard, met 95 nieuwe infecties, daarna volgen Amsterdam (61) en Den Haag (39). Het Reproductiegetal R0 staat onveranderd op 1,40. In hetzelfde Den Haag demonstreert Viruswaanzin met 1500 mensen op het Malieveld tegen de coronamaatregelen. In Berlijn zijn het er 15.000.

 

           Verloop van het aantal coronabesmettingen in Nederland (bron: De Volkskrant)

 

Wat komt er nog op ons af? In vergelijking met de eerste coronagolf in april gaat het nog om een rimpeling, zeggen sommige deskundigen, zoals hoogleraar klinische virologie Louis Kroes (LUMC) in De Volkskrant. Daar vind je ook de grafiek hierboven. In weerwil van de titel zie ik de Tweede Golf nog niet sneller en hoger rijzen dan de eerste. De krant heeft meer vrees voor de economische gevolgen: 'Anno 2020 is de Tweede Golf er misschien niet zozeer een van ziekte – maar een vertraagde tsunami van verarming, werkloosheid en sociaal-economische rampspoed.' Naar het begin van dit kwartaal

Vlissingen (4)

Vlissingen. Dulce in de Michiel de Ruyterhaven. Links op de foto Het Arsenaal.
Vlissingen. Dulce in de Michiel de Ruyterhaven. Links op de foto Het Arsenaal.

Zondag 02-08-2020

Op een enkel buitje na blijft het vannacht droog. De ochtend brengt zon en wolken. We draaien de wasmachine en vullen de tanks. Bij mijn website-hoster Maakum is een storing. Later blijkt dat de stroom in het datacentrum was uitgevallen. Zo? Is er geen noodstroomvoorziening? We lopen de haven uit voor een kop koffie met uitzicht over de Wielingen bij Brasserie Evertsen. Tussen de tafeltjes langs de gevel staan schotten met plexiglas. De wolken verdwijnen allengs uit de hemel. We lezen in de kuip. Ik verwonder me over 'De Egotunnel' van Thomas Metzinger, dat na dik honderd bladzijden grote aandacht besteedt aan BLE's - Buiten Lichamelijke Ervaringen. waar moet dat heen? Ik dacht dat we de parapsychologie eind vorige eeuw al hadden afgeserveerd. Enfin, ik zie wel. Vanavond gaan we mosselen eten bij Piet & Ineke, die in Vlissingen wonen. Piet komt ons ophalen.

     De maand juli was een graad kouder dan normaal. Voor augustus zijn er goede vooruitzichten. Het KNMI spreekt van 'een overgang naar zonnig en zeer warm zomerweer'. Komend weekend kan het in het zuiden 35 graden worden. Daarna is er volgens het meteorologisch instituut ook een grote kans op meer warm zomerweer.

 

Bijna ongemerkt brak er de afgelopen week bijna een gewapend conflict uit tussen twee NAVO-partners. Tussen Griekenland en Turkije. Niet voor de eerste keer, overigens. Caroline de Gruyter schreef er eergisteren over in de NRC. Turkije, dat steeds meer de aspiraties van de Ottomaanse periode omarmt, wilde achttien schepen naar het continentale plat bij het Griekse eilandje Kastellorizo sturen om naar olie te zoeken. Voor de realisatie van de Groot-Turkse ambities, maar ook voor het overleven in coronatijd, zijn extra olie-inkomsten onontbeerlijk. De Grieken maakten zich op om krachtig te reageren. Turkse F-16’s vlogen over het eilandje. Marineschepen en straaljagers waren aan beide kanten standby. Het was Angela Merkel, ingeseind door de Grieken, die kon voorkomen dat de Turkse onderzoeksvloot vertrok. Ze wees Erdogan, die nog altijd naar haar luistert, erop dat ze hem hielp bij een andere recente schermutseling met de Fransen voor de kust van Libië. Beide landen steunen partijen die in het giftige Libische conflict tegenover elkaar staan. De Gruyter: 'Macron wilde toen EU-sancties tegen Turkije. Merkel had dat tegengehouden. Haal je schepen bij Kastellorizo weg, vertelde ze Erdogan nu, en onderhandel met ons als je wilt boren op zee. Anders kan ik Europese sancties niet afwenden – en die gaan Turkije ruïneren.'

    Wel, wel, dat is niet mis. Je leert er een paar zaken van. Het 70-jaar oude, defensieve bondgenootschap van de Atlantische wereld kraakt en verbrokkelt. Het is veelbetekenend dat de Grieken niet Trump belden, maar Merkel. Zij kon met effectieve economische machtspolitiek een escalatie voorkomen. Tijdelijk althans. De gang van zaken wijst er nog eens duidelijk op dat Europa keuzes moet maken en ervoor moet zorgen niet alleen een economische macht te zijn, maar ook een geduchte militaire factor te worden.

 

Corona. Vandaag 366 nieuwe besmettingen, minder dan de 431 van gisteren. Maar het is zondag. KWR Water publiceert de meest recente metingen van genetische resten van het virus in rioolwater (per 29 juli). Het is een actueler gegeven over de ontwikkeling dan het Reproductiegetal R0, dat altijd zo'n 14 dagen achterloopt. In verschillende steden (Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Amersfoort) loopt de concentratie terug; in Tilburg stijgt hij licht. Naar het begin van dit kwartaal

Vlissingen (5)

Het beeld
Het beeld 'Dichter van het park' van Berry Holslag op het Bellamypark in Vlissingen.

Maandag 03-08-2020

Gisteravond gezellig mosselen gegeten bij Piet & Ineke op hun terras aan het water. Ineke haalde ons op bij de haven met hun mooie 2CV van ruim veertig jaar oud. Heerlijk weer eens in een 'Eend' te zitten; ik heb er drie gehad in mijn leven. De mosselen zijn opvallend klein maar ze smaken goed. Ineke levert ons later weer bij de haven af.

     Het is een grijze ochtend. Na de koffie bij Brasserie Evertsen wandelen we door de oude straatjes van Vlissingen. Druk is het niet; veel winkels zijn gesloten. Het is in elk geval droog en de voor vanochtend voorspelde regen valt niet. Aan het Bellamypark bij de haven treffen we twee opvallende beelden aan. Het ene is een sculptuur van de beeldhouweres Berry Holslag (1947) en heet 'Dichter van het park' (foto hierboven). Het beeld dateert van 2014 en moet blijkens een bordje een jonge, eigentijdse dichter voorstellen, die een verbinding legt met Jacobus Bellamy, een dichter/dominee uit de 18e eeuw. Bellamy werd geboren in Vlissingen maar woonde vrijwel zijn hele leven in Utrecht, waar hij begraven werd in de Nicolaïkerk. Zijn bekendste gedicht is het lange 'Roosje' over een meisje uit Zeeland. 'Zij was de roem der stad' en 'Wat was dat meisje schoon!', maar het liep niet goed af. Een jongeling draagt haar in zee - kennelijk toen een Zeeuwse gewoonte - en de sufferd raakt met haar in een draaikolk. Het paar verdrinkt.

 

`Mijn God! is't waar? is Roosje dood? -
`Ligt Roosje daar in zee?'
Zoo gilt en klaagt een ieder een;
De duinen gillen meê!

(...)

De maan klom stil en staatig op,
En scheen op 't aaklig graf,
Waarin het lieve, jonge paar,
Het laatste zuchtje gaf.

 

Wat een drama.

Verderop staat nog een standbeeld in het Bellamypark. Het stelt een jongeman voor die met de armen gevouwen voor de borst omhoog kijkt, zo te zien naar de dakrand van een statig pand (foto hier). Je zou denken dat het de jonge sufferd van Bellamy is, maar nee. Het beeld uit 1983 is van de Belgische beeldhouwer Herman Bisschop en heet 'Mens, weer en wind'. De jongeling kijkt dus waarschijnlijk naar het weer en niet naar de dakrand. Van Bisschop staan meer beelden in Vlissingen en ze kregen allemaal een bijnaam. Dit beeld wordt 'Sammy' genoemd, naar de figuur uit het lied van Ramses Shaffy, die ook omhoog moet kijken.

     En daar heb je het al. Tegen een uur of één begint het te onweren. Dat komt van al dat omhoog kijken. Het onweer trekt snel weg, de regen duurt ruim een uur. Daarna is het grijs met nu en dan wat zon.

 

Corona. Opnieuw ruim meer dan 300 nieuwe besmettingen: 372. dat is voor de vijfde dag op rij. De nieuwe coronagevallen komen met name uit Rotterdam en Amsterdam, maar ook in Den Haag beginnen de aantallen op te lopen Het reproductiegetal blijft op 1,40. Ergens las ik dat het aantal besmette mensen in de categorie 20 - 40 jaar veel hoger is dan in het begin van de epidemie, maar ik kan het niet meer terugvinden. Naar het begin van dit kwartaal

Vlissingen (6)

Dinsdag 04-08-2020

De gemiddelde wereldtemperatuur in de lagere atmosfeer, gemeten door satellieten, was in de maand juli 0,44 graden boven het langjarig gemiddelde over 1980 - 2010. Vrijwel geen verandering ten opzichte van de vorige maand, toen het +0,43 graden Celsius was. De lineaire opwarmingstrend sinds 1979 blijft +0,14 per tien jaar (+0,12 in de oceanen en +0,18 op de continenten).

     De klimaatwebsite Carbonbrief meldt dat 2020 wereldwijd waarschijnlijk het warmste jaar of het op-één-na warmste jaar ooit gemeten gaat worden. Je ziet het in de grafiek hieronder:

 

 

Maar klimaatopwarming is een uiterst langzaam proces, anders dan een pandemie zoals corona. Ook al kan het nog jaren duren, dát gevaar is de meeste mensen wel duidelijk. En je moet ze nu niet met het klimaat aankomen. Door de teruglopende economie gaat de CO2-uitstoot vanzelf ook wel naar beneden, zeggen ze. Helaas, het kardinale punt is dat dát nu juist niet meteen resulteert in minder opwarming. Dat komt door de immense traagheid van het klimaatsysteem.

 

Vandaag hebben we volop zon. Het wordt in de loop van de middag 25 graden en er is nauwelijk wind. Vanaf morgen wordt het met 27 tot 29 graden nog een stuk warmer en donderdag zijn er temperaturen van 35 graden en hoger mogelijk. Dat blijft een aantal dagen met een grote kans dat we dit weekeinde de tweede hittegolf van het jaar krijgen. In alle vroegte - om het contact met mensenmenigten te vermijden - doen we onze boodschappen. De rest van de dag lezen we en zien veel jachten vertrekken en 's middags weer veel aankomen.

 

Hoe de impact van de economie op de samenleving en op onze levens en die van onze kinderen zal worden, laat zich nog steeds niet voorspellen. We zitten er middenin en dat belemmert het zicht. De behoefte aan duiding is aanzienlijk. Bij de Bruna in de stad trof ik vanmorgen twee nieuwe boekjes aan: eentje met interviews 'Elf Europese Stemmen. In Europa 2020' door ondermeer Geert Mak van mensen die hij bij zijn VPRO-serie 'In Europa' ontmoette (AtlasContact, 2020) en een boekje van de door mij zeer gewaardeerde Bulgaarse publicist Ivan Krastev, 'Morgen komt geen dag te laat. Hoe de pandemie Europa verandert' (AtlasContact, 2020). Krastev doet wel een aantal voorspellingen, die me niet allemaal even plausibel voorkomen. Ik kom er nog op terug.

 

Corona. De epidemie trekt in ons land verder aan. Het aantal nieuwe besmettingen is vandaag fors hoger: 438. Het aantal op dit moment besmette mensen steeg ook weer; het is nu 16.419. In de afgelopen week verdubbelde het aantal besmettingen, meldt het RIVM, maar het Reproductiegetal is gedaald van 1,40 naar 1,20. Zorgelijk is niet alleen dat het aantal coronabesmettingen dus steeg, maar ook dat het totale aantal tests in dezelde periode daalde: 2,3 procent van alle tests is positief, waar dat een week geleden nog 1,1 procent was. Ondertussen blijven de ziekenhuizen gespaard: het aantal klinische opnames en IC-opnames is laag. Donderdag komt er weer een persconferentie van Rutte en De Jonge.

     Scheidend voorzitter van ondernemingsorganisatie VNO-NCW Hans de Boer zegt vandaag in het radioprogramma De Nieuws BV op NPO Radio 1 dat de werkeloosheid bij een tweede coronagolf in ons land zal oplopen van de huidige 4% naar 9 tot 10 procent, als er geen derde steunprogramma van het kabinet komt. Hij wil niet dreigen, zegt hij, maar dat doet hij wel. Naar het begin van dit kwartaal

Vlissingen (7)

Woensdag 05-08-2020

Apocalyps in Libanon. Gisteravond ontploft een lading van circa 2700 ton ammoniumnitraat in een loods in de haven van Beiroet. Het spul lag er al zes jaar, begrijp ik, afkomstig van een Moldavisch schip op weg naar Mozambique. Dat was met problemen in de Libanese haven beland (zie boven). Tot dusver zijn er meer dan 100 doden en duizenden gewonden gevallen, de haven is verwoest en de helft van de stad heeft grote schade. Tienduizenden huizen in het stadscentrum zijn verwoest. Met afgrijzen bekijk ik de vele foto's van buurten waar we nog geen tien jaar geleden rond liepen. Dat centrum was toen op een baanbrekende manier herbouwd na de langdurige burgeroorlog van de vorige eeuw.

     Hoe heeft het kunnen gebeuren? Libanon is een vollledig vastgelopen land, waar christenen, sjiïeten en soennieten elkaar in een wurggreep gevangen houden, dat slecht georganiseerd en door en door corrupt is en dat ook nog miljoenen vluchtelingen uit Syrië herbergt. Grootschalige demonstraties brachten de laatste maanden geen enkele verbetering. Bovendien wordt Libanon ook nog zwaar bezocht door het coronavirus. Alleen maar ellende. Dat niemand in zo'n land al die jaren geen verantwoordelijkheid nam voor een loods vol met gevaarlijk, ontplofbaar spul, wekt geen verwondering. Het zoeken naar de schuldigen is begonnen. Ambtenaren zouden  al jarenlang de autoriteiten op het gevaar hebben gewezen. Hun brieven werden niet beantwoord, meldt het persbureau Al Jazeera (zie hierboven).

     Frankrijk heeft sinds de val van het Ottomaanse Rijk grote invloed in Libanon. Het land gaf met de Britten toen vorm aan de nieuwe staten in de Orient, zonder veel oog voor alle ethnische en religieuze verschillen. Dat president Macron morgen naar Libanon vliegt, zal weinig tot geen verschil uitmaken. De haven zal wel hersteld worden en de mooie binnenstad herbouwd, alles met internationaal geld, maar verder zal er in Libanon helemaal niets veranderen.

 

Vannacht waait het fors, maar in de loop van de ochtend neemt de wind af. Die is zuidelijk en hij voert warme lucht aan. We drinken onze ochtendkoffie bij Brasserie Evertsen en lopen over de zeedijk naar het oosten, tot aan Damen Shipyards. Door de binnenstad terug. Daar zie ik op het plein bij de Albert Heijn een juice-tentje dat mijn aandacht trekt. Wat is het geval: Piet & Ineke schonken ons onlangs een bijzonder lekker sapje uit een kleine fles: gembersap. Mmmmm! In enkele slijterijen in de stad bleken ze het niet te kennen. Maar in dat tentje adverteerden ze met een 'gingershot'. De sapman zei dat je het moest verdunnen, maar dat sloeg ik in de wind. Altijd in voor een sterke borrel. Het gevolg? Zie de foto hier. Verderop gingen we snel een ijsje eten.

     De lome middag verstrijkt in de kuip. We gaan ver omhoog en omlaag met de boot; het is volle maan en dus springvloed. Groot tijverschil. Er komen nog warmere dagen aan. We willen morgen ons verblijf verlengen.

 

Corona. De Volkskrant meldt dat het de GGD’s nauwelijks lukt het coronavirus in te dammen met bron- en contactonderzoek. Vooral mensen onder de 40 zijn laks geworden. ‘Het is dweilen met de kraan open’, zegt een woordvoerder. Veel besmette personen verzwijgen bewust hun contacten. Gecombineerd met 'al te uitbundige ontmoetingen in de horeca (...) leidt het tot een stijgend aantal besmettingen en belemmert het de GGD’s hun werk te doen.’

     In de achterliggende 24 uur kwamen er 426 besmettingen bij. Het is de zevende dag op rij met meer dan 300 nieuwe gevallen. De meeste daarvan komen uit de regio's Amsterdam-Amstelland (149) en Rotterdam-Rijnmond (142). Het reproductiegetal R0 is net als gisteren 1,20.

     Viruswaanzin, de actiegroep tegen de coronamaatregelen, heeft onlangs zijn naam veranderd in Viruswaarheid. het heeft niet geholpen. Voorman Willem Engel vindt een aansprekende vergelijking. Tijdens een demonstratie in Rotterdam vergeleek hij de mondkapjesplicht met de verplichting voor Joden in de oorlogsjaren om een Jodenster te dragen. Tja, de Jodenster was ook erg goed voor de gezondheid van hen die hem droegen. Naar het begin van dit kwartaal

Vlissingen (8)

Vlissingen. De art-nouveau villa
Vlissingen. De art-nouveau villa's aan de Spuiweg werden in 1910 gebouwd voor de Belgische loodsen.

Donderdag 06-08-2020

Weer vroeg op pad zolang het niet zo warm is. Hoge cirrusbewolking filtert het zonlicht. We boeken bij de havenmeester nog een week in de Michiel de Ruyterhaven, omdat het er prettig toeven is en we ook niet weten waar we met alle seizoendrukte en de coronarisico's beter af zouden zijn. het is toch al een raar vaarseizoen. Bij een apotheek halen we de migraine-medicatie voor Anna af, die we via onze huisarts in Gorcum besteld hadden. Op de terugweg zien we een rij fraaie art-nouveau panden aan de Spuistraat (foto hierboven). In eentje ervan zit een villa-hotel. Op een verschoten bordje lezen we dat de panden in 1910 gebouwd werden voor de huisvesting van de Belgische loodsen op de Westerschelde. De architect was de in Vlissingen geboren P.F. Smagge. De namen van de panden zijn Villa Louise, Villa Maria, Villa Blanche en Villa Yvonne. Dat waren de namen van de kinderen van de loodsen die er kwamen wonen.

     Op de terugweg bezoeken we Boekhandel 't Spui, die we nog kennen van vorige jaren hier. Hoewel het boek nét voor het begin van de coronacrisis werd geschreven, koop ik 'Met ons gaat het nog altijd goed' van CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen (Prometeus, 2020), die ik graag hoor op radio en tv. 'Nederland is de afgelopen decennia een rijker, vriendelijker, toleranter, veiliger en gedeeltelijk zelfs schoner land geworden', schrijft hij in de inleiding. Daar hoor je wel andere opvattingen over. Hij denkt dat we daarom een goede uitgangspositie hebben om de coronacrisis te lijf te gaan. We drinken onze ochtendkoffie op het terras van Brasserie Evertsen (foto hier). Het loopt tegen elf uur en geleidelijk wordt het drukker, dus we trekken ons terug aan boord. daar schroef ik het logwieltje uit de bodem. Dat staat al sinds Zierikzee vast door aangroei, die inderdaad aanzienlijk blijkt te zijn. Ik schroef een stop in het gat en maak het wieltje schoon en zet het in een kop azijn. Niet vergeten het weer terug te schroeven als we hier weggaan. We verpozen ons prima in de kuip. het wordt 31 graden in de kajuit. Morgen komen Michel & Barbara langs.

 

Corona. Er is in de sociale media een heftige discussie over een nieuwe post van Maurice de Hond, die al maanden zeer gebeten is op het RIVM. Het gaat om een vertrouwelijk genoemd rapport van het RIVM, waaruit zou blijken dat bij corona-uitbraak in een verpleeghuis in Maassluis het moderne ventilatiesysteem waarschijnlijk een rol speelde. De Volkskrant had er vanmorgen een artikel over. De bevindingen uit het vertrouwelijke rapport lijken tegenstrijdig met wat het RIVM in openbare publicaties beweert. Het RIVM zou de Ventilatierichtlijn vorige week juist op dit punt stilzwijgend hebben herzien, drie dagen na de rapportage over het verpleeghuis in Maassluis. Tja, er is ook sprake van een klokkenluider, en het RIVM ontkent, evanals de betrokken GGD Rotterdam-Rijnmond. Die schrijft in een reactie vanmorgen dat ze ermee bezig zijn. 'Het ventilatiesysteem aanwijzen als dé oorzaak van de verspreiding, is te voorbarig.' Ook andere mogelijke oorzaken worden onderzocht. Het lijkt erop dat De Hond in zijn guerilla tegen het RIVM daarop niet kan wachten. In rustige bewoordingen ('Laten we even afwachten tot we alle feiten hebben') postte ik een reactie daarover onder zijn blog, maar die werd in no time verwijderd.

 

De pandemie lijkt in ons land (en in ons omringende landen) weer verder op te marcheren. In de laatste 24 uur kwamen er maar liefst 601 nieuwe besmettingen bij. Het reproductiegetal R0 staat nog op 1,20. Legio berichten maken gewag van overvolle stranden en te weinig afstand houden. BOA's schrijven steeds minder boetes uit voor overtredingen van de 1,5-meter maatregel. 'Daar is geen beginnen aan', zeggen ze. Waar de handhaving het af laat weten, krijgt het virus zijn kans. Zo zullen de komende hete dagen hun tol eisen aan vele nieuwe besmettingen. Straks is de persconferentie van Rutte en De Jonge. Naar het begin van dit kwartaal

Vlissingen (9)

Barbara & Michel vanmiddag bij ons in de kuip.
Barbara & Michel vanmiddag bij ons in de kuip.

Vrijdag 07-08-2020

Na een warme nacht is het vandaag, anders dan gisteren, totaal niet bewolkt. Volop brandt de zon de hele dag op de haven en de boot. Opnieuw zijn we vroeg op om gebakjes, frisdrank en bier te halen voor de komst van Michel & Barbara. Tussen de steiger en de kademuur komen er bij laag water talrijke oesters bloot. Ze zitten aan de muur en de bodem gehecht. Nu komen er witgrijze wolkjes vrij in het water en de oesters spuiten waterstaaltjes uit. Dat is het 'melken van de oesters', dat in juli en augustus plaatsvindt. De mannelijke en vrouwelijke oesters spuiten respectievelijk semen en eicellen in het water, waarna de bevruchting geschiedt. Weinig lol aan, dunkt me. Het schijnt overigens dat slechts 5% van de bevruchte cellen daadwerkelijk weer uitgroeien tot oester.

     Het wordt allemachtig warm. In de kajuit is het 's middags 33 graden, ondanks de ventilator uit Ashdod (Israël). Niet heel aangenaam. Barbara & Michel arriveren tegen tweeën. Het is gezellig met hen in de kuip (foto hierboven). Er is altijd genoeg om te bepraten. In de loop van de middag, als het opgaand tijd genoeg schoon water in de haven heeft gespoeld, ga ik zwemmen. Lekker verkoelend (foto hier). Met zijn allen eten we de smakelijke saladeschotels die we vanochtend bij de AH hadden gekocht. Heerlijk om ze allebei (de kinderen) weer eens te zien! Omstreeks kwart voor acht vertrekken ze weer. De Merwedebrug in Gorcum is dicht vanaf 17.00 uur, dus ze moeten omrijden over Dordrecht. Het beweegbaar gedeelte wordt 1 centimeter korter gemaakt vanwege uitzetting door de warmte, terwijl de brug bovendien ook nog met water gekoeld wordt. 

 

Corona. Vandaag 519 nieuwe besmettingen (gisteren 601). Opnieuw worden de meeste besmettingen gemeld in Rotterdam (83) en Amsterdam (74). Het reproductiegetal R0 blijft te hoog (17 dagen geleden): 1,20. De rioolwatermeting loopt (waarde 27-07) ook op. De GGD'en in Amsterdam en Rotterdam kunnen het conatctonderzoek niet aan. Overheid en GGD'en ruzieën over de capaciteit van dit onderzoek dat godbetert fundamenteel is om de epidemie te beheersen. Tja, als de mensen de coronamaatregels niet opvolgen en de GGD'en het opgeven, heeft het geen zin. Dan kunnen we de epidemie niet stoppen. We weten ondertussen wel dat de toename van de besmettingen niet alleen komt doordat meer mensen zich lieten testen, maar als dat aantal nu ook nog meer gaat afnemen, raken we het spoor helemaal bijster. Opschalen bij de GGD'en lijkt logischer. Hoe onverantwoord kunnen mensen zijn? Ondertussen zijn er meer dan 160.000 coronadoden in de VS, het land dat onder de idioot Trump door de pandemie qua doden en qua besmettingen het hardst is getroffen.

 

Het Knmi geeft vanavond code oranje af voor morgen voor het zuiden en het zuidoosten. Tot en met woensdag is er sprake van aanhoudende hitte met temperaturen van 30-35 graden. In de steden loopt het kwik zelfs op naar 37 graden. Het Nationaal Hitteplan van het RIVM is actief, wat je er verder ook van merkt. Hier aan zee is het wel te doen, denken we. Maar hoelang blijft dit 'leuk'? Naar het begin van dit kwartaal

Vlissingen (10)

Een kompaskwal achter de boot. Hoge bewolking weerspiegelt in het water.
Een kompaskwal achter de boot. Hoge bewolking weerspiegelt in het water.

Zaterdag 08-08-2020

Voor vandaag kondigt het KNMI code oranje af voor de zuidelijke provincies, waaronder Zeeland. Het betekent: extreme aanhoudende hitte met temperaturen tot 37 graden. De extreme hitte houdt waarschijnlijk tot en met woensdag aan. We gedragen ons aangepast, bewegen weinig, blijven binnen of in de schaduw onder de bimini en drinken veel. Naast de bimini zet ik een extra parasol neer. Het is werkelijk een amechtig warme dag. Bovendien is er nog een waarschuwing voor een zeer slechte luchtkwaliteit in zuidwest Nederland. Er is sprake van smog door ozon, dat ontstaat door ophoping van luchtvervuiling op dagen dat het zonnig is. De smog blijft opgesloten zitten in de onderste luchtlaag. Het is hier heiïg, soms met hoge sluierbewolking, en er is nauwelijks enige wind om wat verkoeling te brengen.

     Buiten de boot lonkt het water, maar er zijn kwallen (foto hierboven). Mooie, kleine kwallen, moet ik zeggen. Op Wikipedia vind ik dat het kompaskwallen moeten zijn. Een soort die wel kan steken maar niet gevaarlijk is voor een mens. Opmerkelijk is dat ze hermafrodiet zijn: de kwal verandert gedurende zijn leven enige keren van geslacht. Dat past wel bij zulke etherisch door het water zwevende wezens. Je staart het diertje aan. Een organisme. Kwallen horen tot de oudste, meercellige levensvormen op aarde. Ze bezitten geen skelet dus is er niks over van die oudste kwallen, maar toch blijken ze al van van 542-630 miljoen jaar geleden te zijn. Zover heeft de mens bij lange na niet geleefd. De kwallen zijn er nog steeds, ze hebben zoveel overleefd, denk eens aan de dinosauriërs (65 miloen jaar geleden), dat het niet vreemd zou zijn als ze ook onze soort overleven. Dan kijk je toch met wat meer ontzag naar zo'n onverstoorbaar kwalletje.

     Wat valt er verder te vertellen? Dat de stranden weer overvol zijn? Dat mensen te weinig afstand houden? Voor vandaag geloof ik het wel. Het tij vult de haven weer en verjaagt de kwallen, de strengen zeewier en de vuiligheid. Binnen is het 34 graden. Zometeen te water! Morgen en maandag geldt er opnieuw code oranje vanwege extreme hitte in Zeeland, Noord-Brabant, Limburg en Gelderland.

 

Corona. Vandaag kwamen er 486 besmettingen bij. Het reproductiegetal blijft 1,20. De pandemie breidt zich nog steeds verder uit. Naar het begin van dit kwartaal

Vlissingen (11)

Vlissingen. Met deze dame mag ik vanavond uit eten. Coronaproof natuurlijk.
Vlissingen. Met deze dame mag ik vanavond uit eten. Coronaproof natuurlijk.

Zondag 09-08-2020

Dit is de tweede dag met KNMI-code oranje, de waarschuwing voor extreme aanhoudende hitte met temperaturen boven 37 graden voor de zuidelijke provincies. Bij ons wordt het vanmiddag 34 graden. Dat vinden we warm genoeg. Vandaag is de eerste officiële hittegolf van dit jaar een feit. De komende dagen blijft het warm en de hittegolf houdt dus nog wel even aan.

     Al vroeg kuieren we naar zee voor het uitzicht (foto hierboven en een andere hier), de verkoeling van de oostenwind en een kop koffie bij Brasserie Evertsen. Daarna kruipen we in de schaduw onder de bimini en zitten en liggen de dag luierend uit. Af en toe even zwemmen in het water (22 graden), waarbij ik een deel van de onderwaterlijn van het achterschip schoonmaak. Straks gaan we lekker paella eten op het Spaanse terras achter de boot.

 

Corona. Er kwamen er in Nederland 577 nieuwe besmettingen bij, bij een reproductiegetal van nog steeds 1,20. Rotterdam-Rijnmond is ook nu de grootste brandhaard met 153 besmettingen. In de VS werden tot nu toe meer dan 5 miljoen besmettingen vastgesteld. Geen enkel land heeft meer besmettingen gemeld, bericht The New York Times. Zeker 161.000 coronapatiënten zijn overleden. Aan de andere kant van de wereld zijn er in Nieuw-Zeeland honderd dagen voorbijgegaan zonder nieuwe binnenlandse coronabesmettingen. Het kán dus wel. Bizar: slechts de helft van de Britten wil zich 'zeker of vrijwel zeker' laten inenten tegen het coronavirus, een op de zes Britten zegt er juist zeker of bijna zeker van te zijn géén vaccinatie te willen. Dat blijkt uit een peiling van het King's College in Londen en peilingbureau Ipsos. Slechts de helft! Maar dat blijft niet zo als er echt een vaccin is, veronderstel ik. Dan willen ze wel.

 

Vandaag verkiezingen in Wit-Rusland. Oppositieleidster tegen-wil-en-dank Svetlana Tichanovskaja neemt het op tegen Aleksandr Loekasjenko, de laatste dictator van Europa die Wit-Rusland al 26 jaar bestuurt. De oppositie is alert. Op Twitter verschijnen de eerste filmpjes van fraude: zakken vol stemmen worden steels uit een stembureau naar beneden gelaten. Naar het begin van dit kwartaal

Vlissingen (12)

Serenade op het terras van Ambiente.
Serenade op het terras van Ambiente.

Maandag 10-08-2020

Wat een heerlijke avond hadden we, gisteren op het terras van Hotel Restaurant Ambiente, op de kade vlak boven onze boot. Anna gebakken sardienen en ik een paella mixta met een frisse witte Verdejo erbij. Men had de tafeltjes op goede afstand staan. Een beleefde jongen van 16 kwam - ook op voldoende afstand - als je wilde een serenade aan tafel brengen (foto hierboven), De Falla, Rodrigo, mooi en zachtjes gespeeld.

 

Gisteren las ik 'Met ons gaat het nog altijd goed' van CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen uit (Prometeus, 2020). Op een nuchtere manier met veel cijfers rafelt hij acht sombere mythes over Nederland uit elkaar. Waarom economische groei goed is, dat we rijker zijn dan ooit tevoren, dat de ongelijkheid in ons land meevalt en niet groeide, dat de misdaad terugloopt en het land een stuk veiliger is, dat de multiculturele samenleving en de integratie van migranten tamelijk succesvol is, dat vrouwen hun achterstand inhalen, enzovoorts. Er is nauwelijks een beter land, zo blijkt, dan het onze. Jammer dat het boek juist voor de coronacrisis geschreven werd. Voor de conclusie over de afzonderlijke onderwerpen maakt dat niet uit, zegt Van Mulligen nog snel in zijn voorwoord. Ook over de stikstofcrisis en de uitstoot van fijnstof (PFAS noemt hij niet) doet de econoom niet moeilijk. Die zijn alleen maar minder geworden en de rest kan met techniek opgelost worden. Alleen voor het klimaat is er volgens hem weinig reden tot optimisme. Het wekt geen verbazing dat volgens Van Mulligen daarvoor ook slimme technofixes toegepast moeten worden, met name wat betreft het snel en effectief verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. Wat is daarvoor nodig? Economische groei natuurlijk, anders kunnen we het niet betalen en teruggaan naar vroeger is niet mogelijk.

 

Zoals verwacht heeft de laatste dictator Loekasjenko in Wit-Rusland de verkiezingen van gisteren gewonnen. Eerder deze week ging bij een onafhankelijke peiling de overwinning met 67 - 73% naar de oppositie. Maar nu wint de president met meer dan 80% van de stemming, volgens de staatsmedia. Waarnemers van de Europese Unie of de OVSV werden niet toegelaten, maar lokale journalisten melden grootscheepse fraude. Vannacht maakten ordetroepen een gewelddadig einde aan een demonstratie van de oppositie in Minsk en verschillende provinciesteden. Het internet werd platgelegd en de hoofdstraten afgesloten. De Wit-Russische politie heeft 3000 betogers opgepakt in 33 verschillende steden. 'Dag van hoop eindigt in een nacht van geweld', schrijft de NRC. De belangrijkste kandidaat van de oppositie Svetlana Tichanovskaja zegt dat zij gewonnen heeft en gaat in beroep tegen de uitslag.

     Polen wil de Europese Unie in een zogeheten buitengewone top bijeenroepen om de situatie in Wit-Rusland te bespreken. Helaas, helaas heeft het weinig zin. De oppositie heeft immers geen schijn van kans. Wit-Rusland hoort immers met instemming van het Westen tot de invloedsfeer van de Russen. De corridor naar de strategische Russische enclave Kaliningrad, zwaar verdedigt met Iskander raketten, loopt over Wit-Russisch grondgebied. Geen schijn van kans dat Poetin dat opgeeft. De enige andere optie is verdere integratie als min-of-meer autonome provincie van Rusland. Het wordt dus een drama van uitzichtloosheid. De oppositie gaat vanavond weer de straat op en Tichanovskaja is al uren spoorloos.

 

Opnieuw een amechtig makende dag, slechts een fractie minder heet dan gisteren. Vroeg boodschappen doen, lezen, zwemmen, de tanks bijvullen en de was draaien. Een leuke verrassing om 17.00 uur: onze oude vriend Herman U., na een bezoek aan zijn kinderen en kleinkinderen in een dorp vlakbij, komt langs.

     Corona. De WHO zegt dat het er steeds meer op lijkt dat het coronavirus niet seizoensgebonden is. Aanvankelijk was er hoop dat de epidemie in de zomermaanden bij ons zou afebben, maar het gaat niet goed: de laatste 24 uur kwamen er in ons land 630 nieuwe besmettingen bij. Het reproductiegetal R0 blijft te hoog: 1,20. Opnieuw weet een groep 'deskundigen' het beter en trekt de aandacht met een nieuwe brandbrief aan het kabinet: de onduidelijkheid in het coronabeleid maakt dat meer mensen de regels negeren, zeggen ze. Welke onduidelijkheid? Ik vind het duidelijk genoeg: 1,5 meter afstand houden, zoveel mogelijk thuisblijven en mondkapjes dragen in het OV en waar het van lokale autoriteiten moet, maar veel mensen staan er onverschillig tegenover. De groep, die zich 'Redteam' noemt, trok al eerder de aandacht met een oproep mondkapjes verplicht te stellen. Naar het begin van dit kwartaal

Vlissingen (13)

De ontwikkeling van het aantal nieuwe corona-besmettingen vanaf eind februari tot nu.
De ontwikkeling van het aantal nieuwe corona-besmettingen vanaf eind februari tot nu.

Dinsdag 11-08-2020

Nederland dreigt na de eerste coronagolf opnieuw zijn greep op het virus te verliezen, zo lijkt het. Ik kijk vanmiddag naar de briefing door Jaap van Dissel (RIVM) en Nicolette Rigter, directeur Publieke Gezondheid van de GGD-Utrecht aan de Tweede Kamer. Die is live te volgen. De cijfers zijn erg zorgelijk. Het aantal besmettingen nam vandaag toe met 779, het reproductiegetal R0 steeg naar 1,30 en het aantal nu besmette mensen verdubbelde en is nu 32.451 (bijna 200 per 100.000 mensen). Dat lijkt mogelijk weinig, maar het kan heel snel stijgen als de toename niet omgebogen wordt. De oorzaak: het zijn vooral jonge volwassenen (20 - 40 jaar) die besmet raken. Omdat ze minder vaak ziek worden, neemt de druk op ziekenhuizen nog niet erg toe, maar dat kan wel komen als ze het virus aan de oudere, meer gevoelige generaties doorgeven. Tweede oorzaak: het aantal mensen dat zich laat testen daalt, terwijl het deel van de testen dat positief was steeg van 2,3 naar 3,6 procent. Derde oorzaak: het contactonderzoek van de GGD'en begint te haperen. Het kost veel meer tijd dan de organisaties beschikbaar hebben, waardoor maar 70% van de contacten konden worden nagetrokken. Soms zijn er wel 100 contacten bij een besmetting. Vierde oorzaak: de testbereidheid bij de bevolking neemt af. Het komt me allemaal voor als ingrediënten voor een aanstaande tweede golf (zie grafiek hierboven). Overduidelijk is waar de meeste besmettingen nu plaatsvinden, zegt Van Dissel: op familiebijeenkomsten en feestjes. De slotsom dringt zich op dat de jongere generaties de discipline missen of niet willen opbrengen; ze worden zelf per slot minder vaak ziek van het virus.

     Hoe is het ondertussen in Gorcum? Dat zie je hieronder:

 

                                   Betreft week 32 (ma. 3 t/m zo. 9 augustus)

 

Ook de internationale situatie wekt grote zorgen. Wereldwijd zijn er nu meer dan 20 miljoen Covid-19 besmettingen bekend, waarvan de helft in de VS, Brazilië en India. Rusland is vierde. Het werkelijke aantal is enige keren hoger. Er vielen bijna 750.000 doden. Deze week maakte Nieuw-Zeeland trots bekend dat er al 100 dagen geen nieuwe besmettingen bij kwamen, maar vandaag doen zich opeens weer 4 nieuwe gevallen voor. 

     Poetin pocht dat Rusland al eerste een vaccin van eigen bodem gaat toepassen. Het Spoetnik-V vaccin. Eén van zijn dochters is al gevaccineerd zonder bijwerkingen. Gevaarlijke bluf, zou ik zeggen, want ik lees dat het vaccin pas op enkele tientallen mensen is getest (38 vrijwilligers naar verluidt). Voor een betrouwbaarheidstest op vaccinatiegraad en schadelijke bijwerkingen zijn testen op duizenden mensen nodig, gedurende enige maanden. Er is geen enkele wetenschappelijke rapportage over Spoetnik-V bekend. Als politiek de wetenschap gaat domineren...komen er zeker brokken.

 

Vandaag is er veel bewolking. Soms lijkt het uit te groeien tot onweer, maar steeds zakt het weer in. Het is benauwd en broeierig en een graad of dertig. 's Ochtends fiets ik naar de watersportwinkel Van de Gruiter bij de Keersluisbrug om de laatste Hydrografische kaart (juli 2020) van de kustwateren te kopen. De ondiepten voor de Zeeuwse kust veranderen nogal eens. Overmorgen willen we buitenom naar het Slijkgat varen en doorgaan naar het Haringvliet en Hellevoetsluis. Zo vermijden we de drukte in het kanaal door Walcheren en de vele sluizen op die route. Vandaag zijn de meeuwen boven de haven opvallend onrustig. Ze schreeuwen voortdurend op hoge tonen. Anna zegt dat de jongen deze maand uitvliegen. Dat is de reden. Aan het slot van de middag verdwijnen de wolken en wordt het al snel erg heet. Naar het begin van dit kwartaal

Vlissingen (14)

Woensdag 12-08-2020

De kogel lijkt door de kerk: er komt een verplichte quarantaine van twee weken voor mensen die mogelijk besmet zijn met het coronavirus, dus al vóór een positieve test in het bron- en contactonderzoek (BCO). Reeds als je te horen krijgt dat je contact had met iemand die positief testte op Covid-19, moet je meteen verplicht in quarantaine. De reden is: de GGD's kunnen het BCO niet aan, het is teveel werk en bovendien onttrekken teveel mogelijk besmette mensen zich eraan. Zie mijn blog van gisteren en bijvoorbeeld dit artikel in De Volkskrant van vandaag. Eerder deze week zei PM Rutte nog: we gaan niet verplichten want dat hoort niet bij onze volksaard. Nu zegt minister De Jonge ferm: 'Wie zich niet aan een opgelegde gedwongen quarantainemaatregel houdt, pleegt een strafbaar feit.' Een vlucht naar voren van het kabinet? PvdA-leider Asscher spreekt van 'een paniek-proefballon'.  De GGD's geven inmiddels te kennen dat ze er nog geen pasklaar plan hebben liggen. Dat is niet erg bemoedigend. In elk geval maakt een website (zie hierboven) het gemakkelijker om een test af te spreken.

     Vandaag krijgt de regering er in de Tweede Kamer goed van langs van de oppositie, maar ook regeringspartij D66 is kritisch. Regering en parlement ruzieën en de pandemie breidt zich uit. Intussen blijkt de Britse economie in het 2e kwartaal zwaar te zijn getroffen: er was een krimp van 20,4%, meer dan welk ander land in Europa. Volgens De Volkskrant ligt dat aan de combinatie van Brexit en corona. The City, het zakenhart van London, ligt er verlaten bij.

 

Gisteravond kregen we geen onweer en zelfs geen spatje regen. In andere delen van het land, en zelfs vlakbij op de Grevelingen, was dat wel anders. Vanmorgen straalt de zon weer aan een overwegend blauwe hemel. We doen extra vroeg boodschappen om zo min mogelijk mensen tegen te komen.

     Voor de zevende dag op rij is het bij het KNMI in De Bilt meer dan 30 graden. Sinds het begin van de metingen in 1901 kwam dat nog niet voor. 's Middags is het drukkend heet, maar de onweders blijven bij ons land uit de buurt tot vanavond. Morgen dus over zee naar het Haringvliet. Om half tien, als we vertrekken, is het hoogwater, dus krijgen we het tij mee. Ook die dag wordt er onweer verwacht, maar dat is pas eind van de middag, dan zijn we er al.

     Bij het afsluiten van dit verslag zijn de coronacijfers van vandaag op het coronadashboard juist binnen. 654 nieuwe besmettingen. Uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding van vandaag blijkt het aantal ziekenhuisopnames van coronapatiënten in twee weken te zijn verdubbeld.

 

Update 19.00 uur. Teleurstelling. Minister De Jonge c.q. het kabinet kregen slappe knieën in het kamerdebat. Ze stellen de quarantaine-verplichting uit en willen eerst advies van het OMT en daarna nog weer een nieuw debat met de kamer. Dat is niet helemaal onbegrijpelijk omdat men niet weet of die plicht te handhaven valt. De veiligheidsregio's twijfelen eraan. Tja. Lessons not learned. Ik denk persoonlijk dat ze na een een of twee weken verdere groei van de epidemie wel moeten, maar zeker is dat natuurlijk niet. De groei in Antwerpen loopt na een strenge avondklok weer wat terug. Naar het begin van dit kwartaal