Logboek 2025/2 Lente, 2 oorlogen + Trump
De kaart van Zeeland hierboven dateert van 1865 en werd gemaakt door Jacob Kuyper. Hij was in de negentiende eeuw de belangrijkste kartograaf van Nederland en maakte kaarten van de circa 1200 gemeenten die ons land toen telde. Ze staan allemaal bij elkaar in de Gemeente-atlas van Nederland. Die werd in 1871 uitgegeven door Hugo Suringar te Leeuwarden.
Ik beeld de kaart hier af, aan het begin van het tweede kwartaal van dit jaar, omdat we dit vaarseizoen weer gaan varen nu onze Dulce klaar is en er uitziet als een splinternieuw schip. Ze is in werkelijkheid 22 jaar oud, maar na alle reparaties zie je dat er niet meer aan af. We hervatten de systematiek van de laatste jaren: het ene jaar naar het noorden (Friesland en de eilanden) en het andere jaar naar het zuiden (Zeeland en de Belgische kust). Verder wil Anna niet en dat heb ik maar te accepteren, anders zou ik alleen c.q. met opstappers moeten waren. Daar heb ik totáál geen zin in, ik ben het liefst met Anna. Wanneer we weggaan staat nog niet vast. Vermoedelijk medio mei, afhankelijk van het weer en eerst moet de boot binnen en buiten helemaal schoon en ingericht zijn.
Gorinchem (25.091)
Dinsdag 01-04-2025
Begin februari van dit jaar maakte ik melding van de ruimterots 2024 YR4, een zogenaamde 'aardscheerder' die pas eind vorig jaar werd ontdekt. In grote haast onderzocht men de baan van de planetoïde. Hij heeft een doorsnede van circa 60 meter en die net als de aarde een baan rond de zon volgt, een kans heeft van zo’n 3 procent om op onze planeet te botsen. Dat zou dan gebeuren op 22 december 2032. Later werd de trefkans bijgesteld op 1,2 procent en na precisie-opnames door de James Webb ruimtelescoop tot maar 0,001 procent. Nu blijkt echter dat 2024 YR4 wel een kans heeft om op de maan in te slaan. Niet groot, circa 2 procent; hij zal er waarschijnlijk langs vliegen. Mocht er toch een inslag komen, dan zal die een nieuwe krater veroorzaken met een doorsnede van één kilometer. Wetenschappers gaan dan voor de eerste keer precies observeren hoe dat in zijn werk gaat. Een eventuele inslag heeft geen gevolgen voor de aarde en ook niet voor de baan van de maan.
In ultrarechtse kringen heerst een haast hysterische verontwaardiging over het vonnis dat Marine Le Pen uitsluit van de presidentsverkiezingen van 2027 wegens een jarenlange miljoenenfraude met Europees geld. 'Politieke rechters' die 'de democratie een doodsteek geven', en zo meer. Maar die rechters deden niets anders dan de Franse wet toepassen, analyseert rechtshistoricus en Frankrijk-kenner Frederik Dhondt in De Volkskrant. Niek Pas, universitair docent Franse contemporaine geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, zegt ook nog in dezelfde krant: 'Democratie is niet in gevaar wanneer justitie politici veroordeelt wegens verduistering van publiek geld. Wat democratie in gevaar brengt is straffeloosheid, in twijfel trekken van de rechterlijke macht en politici die weigeren verantwoordelijkheid op zich te nemen voor hun daden'. En welk rijtje kwalijke politici staat pal achter haar? Orbán ('Je suis Marine!'), Wilders ('I am shoqued'), Salvini ('Un brutto film'), Bolsonaro, Poetin via zijn woordvoerder ('violation of democratic norms'), Trump en Musk ('This will backfire!'). Over 'backfire' gesproken, wat poneerde Marine Le Pen zélf nog vorig jaar op de Franse televisie? 'Als politici geld verduisteren, moeten ze voor het leven uitgesloten worden om herkozen te worden’. Ze werd nu slechts voor vijf jaar onverkiesbaar gesteld. De rechter die het vonnis velde, wordt inmiddels bedreigd. Waar radicaal-rechts zich overigens niet over opwindt is de kwalijke wijze waarop oligarch Elon Musk de aanstaande verkiezingen in de Amerikaanse staat Wisconsin beïnvloedt door zeer slinks en indirect opnieuw met miljoenen dollars kiezers op te kopen.
Mist in de vroeg ochtend. Vannacht nog lichte nachtvorst. Het lost snel op bij een stralende opkomst van de zon. Ik loop naar het stadhuis om mijn nieuwe paspoort op te halen. 'Kunt u mee voort tot 2035', zegt de dame achter de balie. Dat wil ik wel. Trekt de allermooiste vestingstad van Nederland minder toeristen?, vraagt Anja Broeken in AD Rivierenland zich af. Zo’n 388.000 Nederlandse toeristen bezochten het voorbije jaar Gorinchem. Dat waren er 1,19 miljoen; zo’n 38.000 minder dan in 2023. Nou, daar merken we hier op de sluis niks van. De directeur van de VVV/Gorcum City Marketing ligt er niet wakker van: 'In de meeste steden werd er een daling geobserveerd in het aantal bezoeken ten opzichte van 2023’. En we hadden minder grote evenementen, geen botenbeurs, geen havendagen, geen jazzfestival, geen Lingehavenconcert, zegt hij. Maar er komen wel meer cruiseschepen, er zijn voor dit jaar 850 reserveringen voor een ligplaats en dat zijn er 290 meer dan in 2024. Naar het begin van dit kwartaal
Gorinchem (25.092)
Het was gisteravond op de journaals: het is nodig om dertien bruggen en viaducten in Nederland vervroegd te vervangen vanwege het risico op haarscheurtjes in de constructies. Die zouden zijn ontstaan door extra corrosie omdat er destijds bij de bouw - in de jaren 50 en 60 - waterstof in het staal terecht kwam. Het gevolg is na al die decennia waterstofverbrossing. Wat een woord; je vindt het zelfs in Wikipedia. Het leidt op zeker tijdstip tot grote verzwakking van de constructie en instorting van de bruggen. Niet precies bekend is hoe het komt. Je zou het kunnen voorkomen door het beitsen van het metaal en dit gebeurt dan ook sedertdien.
Bij de dertien bruggen zit ook de Merwedebrug van de A27 bij Gorcum. In beide richtingen. De brug werd aangelegd in 1961; daarvoor gebruikte men veerponten om vanuit Brabant naar Gorcum en het noorden des lands te komen. Ik herinner me nog goed dat we vanuit onze woonplaats Breda in de jaren daarvoor met de auto van mijn vader op de pont naar Gorcum voeren, op weg naar de familie in Friesland. Er is zelfs een foto van uit 1956 (foto hierboven) waar zelfs de toren van de Grote Kerk op staat. Bijna 70 jaar geleden. Ik heb die foto al eens eerder laten zien, hier in 2011.
In 2016 werd de brug al eens gerepareerd vanwege de haarscheurtjes. Kennelijk is dat onvoldoende. Er zou momenteel geen extra gevaar bestaan maar net als de andere 12 kunstwerken moet de brug vervroegd, dat wil zeggen binnen vijf jaar, vervangen worden. Als we deze herfst onze Dulce weer voor de winter naar de Lingehaven brengen, moeten we de brug passeren, en in het voorjaar van 2026 opnieuw. We houden het in de gaten.
Gisteren meldde onze werf dat de schoonmaakploeg aan het poetsen van onze boot is begonnen. Het is er prima weer voor. Hopelijk houdt het ook in dat we ook eerder te water kunnen. Daarna kunnen we alles onderdeks schoon maken en de boot herinrichten. Anna is bezig alle zomerkleren uit te zoeken, te wassen en op te slaan. De zon staat de hele dag in een egale, wolkenloze hemel. De oostenwind maakt het fris. Het wordt 15,6 graden.
Vanaf kwart over tien volg ik de livestream van het kamerdebat over minister Faber. Terecht eist Timmermans de aanwezigheid van premier Schoof, maar de coalitiepartijen blokkeren dat aanvankelijk. Pas als ook SGP'er Stoffer spreekt van 'een schoffering van het parlement' en zich bij de oppositie aansluit, gaan ze overstag. Als Schoof er een paar uur later is, gaat het debat verder. 's Middags verlies ik mijn belangstelling als duidelijk wordt dat geen enkele coalitiepartij een motie van wantrouwen tegen Faber zal steunen. Wat Schoof niet wegneemt is de stellige indruk dat hij Faber een uitweg bood om het nog eens te flikken. Naar het begin van dit kwartaal