www.sailing-dulce.nl

Logboek 2020/3 Zeeland en corona

Middelburg (9)

Woensdag 29-07-2020

De zomer stelt sinds de warme juni-maand nog niet zoveel voor, maar de komende dagen komt er verandering in. Eindelijk ligt er dan een wat standvastiger hogedrukgebied boven West Europa. De weerprognose van 00Z ECMWF forecast wrt ERA5 geeft voor aanstaande vrijdag in Frankrijk temperaturen die dik 15 graden boven normaal liggen (zie hierboven). Maar het duurt niet lang. Volgende week is het weer net als deze week.,maar met minder regen, zeggen ze.

 

Anna vannacht toch weer migraine; vandaag gaat het beter. We hebben veel wolken en ook zon. We lopen de stad in. Bij de Spar citymarket gaat mijn telefoon. Ik loop snel naar buiten. Mijn uroloog brengt goed nieuws: mijn PSA is opnieuw 0,5 ng/ml. In drie maanden niet verder gestegen. Grote opluchting! Ik was de laatste dagen meer gespannen dan ik wilde toegeven; nu heb ik dat gevoel van weer drie maanden vakantie. De koffie op het terras van Café De Vriendschap doet extra feestelijk aan.

     's Middags neemt de frisse wind wat af. We klappen de bimini op en genieten in de kuip. Anna reserveert telefonisch een ligplaats in de Michiel De Ruyterhaven in Vlissingen voor morgen. Om 11.37 uur is de eerste 'blauwe golf' voor de bruggen naar Vlissingen. De jachthaven heeft een drempel; tot 16.00 uur staat er meer dan twee meter water boven.

 

Corona. Het aantal nieuwe coronabesmettingen neemt rap toe. Vandaag komen er 247 bij, het hoogste aantal sinds eind mei. Het Reproductiegetal R0 blijft te hoog: 1,40. Het aantal nu besmette mensen is bijna 10.500. Het officiële sterftecijfer is vandaag 6147, maar het CBS  maakt vandaag bekend dat de totale sterfte door covid-19 in Nederland in de periode tot 24 mei waarschijnlijk tussen de 8.593 en 11.691 ligt.

     De Europese Unie koopt voor 63 miljoen euro genoeg van de virusremmer Remdesivir om 30.000 patIënten te behandelen. Herinner je dat bijna alle beschikbare voorraden al eerder werden opgekocht door de Verenigde Staten. De Duitse minister van Onderzoek Anja Karliczek verwacht niet dat een vaccin voor Covid-19 op grote schaal beschikbaar zal zijn voor half 2021. Naar het begin van dit kwartaal