www.sailing-dulce.nl

Logboek 2020/3 Zeeland en corona

Middelburg (7)

Maandag 27-07-2020

Een regenachtige ochtend. We besluiten toch maar wat boodschappen in de binnenstad te doen omdat er nu vast weinig volk op de been is. We zouden morgen naar Vlissingen gaan, maar Anna wil liever nog wat blijven. Dus boeken we twee dagen bij op het havenkantoor. In de stad is het inderdaad rustig, zodat ik een stemmige regenfoto kan maken in het anders zeer drukke steegje bij het Koorkerkhof (foto hier). Boodschappen doen we bij de biologische supermarkt, de exotische supermarkt, de Kippie en de Hema. Daarna koffie bij Café De Vriendschap terwijl de regen van de zonneschermen gutst. Bij terugkeer schrikken we van een bericht uit Gorcum: een bewoonster van ons appartementengebouw is plotseling overleden. De oorzaak weten we niet. In de middag nemen de buien af en wordt het allengs zonnig. En warm: 25 graden.

 

Gisteravond keken we geboeid naar de advocate Inez Weski in VPRO's Zomergasten. Alleen al haar opvallende gezichtsopmaak maakt je nieuwsgierig te weten wat voor mens ze is. Maar over die make-up ging het niet. Haar vertogen en voorbeelden betreffende de altijd bedreigde rechtstaat waren geloofwaardig en doeltreffend. Zoals over de wraaksentimenten van de ‘meute’, die tot steeds zwaardere straffen leiden. Straf is niet alleen vergelding, maar moet ook een uitzicht bieden. Zeer aandoenlijk was het jongetje in een Britse spelserie, dat vond dat de tegenpartij ook een keer moest winnen. Over haar privéleven was ze uiterst beslist: dat mocht niet aan de orde komen. De ondervraagster probeerde het voortdurend, maar Weski hield er streng aan vast. 'Geen emotionele blootheid'. 'De kunst van het zwijgen'. Behalve tegen het eind, toen opeens bleek dat de beeldhouwer Ossip Zadkine van het bekende beeld 'De Verwoeste Stad', familie van haar was. In een filmfragment zag je er een voorstudie van in het atelier van de kunstenaar staan. Een paar van Weski's uitspraken kregen daardoor een sterke impact, zoals:  ‘Genocide is het refrein van samenlevingen.’ Mooie aflevering van Zomergasten!

 

Corona. Vandaag meldt het RIVM 205 nieuwe besmettingen. Met name het aantal besmettingen in Amsterdam, Rotterdam-Rijnmond en Zeeland neemt toe. Het reproductiegetal blijft hoog op 1,29. Het virus laat zich nog niet bedwingen.

     Op Twitter reageert Maurice de Hond erg raar: 'Weet je wat zo deze informatie zo gekleurd maakt!, schrijft hij. 'Dat het RIVM ook niet bekend maakt hoeveel tests er meer zijn uitgevoerd (en dat zijn er steeds meer). Alsof dat aantal geen invloed heeft op het aantal geconstateerde besmettingen.' Raar, dat doet het RIVM wél. Het RIVM maakt zelf bekend dat ook het aantal positieve testen stijgt en dat er ruim 12.000 meer testen werden afgenomen dan de week daarvoor. Waarom wil De Hond het RIVM toch zo graag onderuit halen? Rare gast.

     Een groep Duitse artsen ontdekte dat coronapatiënten een flinke kans lopen op een beschadigde hartspier. Herstelde coronapatiënten hebben vaak littekens op hun hart, die op termijn kunnen leiden tot ritmestoornissen. Cellen van het spierweefsel van het hart blijken af te sterven. dat is niet zo vreemd. Net als longweefsel bezitten hartspiercellen veel ACE2-receptoren, die het virus gebruikt om cellen binnen te dringen.

     De Nationale Veiligheidsraad van België besloot vandaag dat het maximale aantal toegestane sociale contacten per gezin wordt teruggebracht van vijftien naar vijf. Die vijf mogen vier weken lang niet veranderen. Het is duidelijk: daar gaan we voorlopig niet heen. Naar het begin van dit kwartaal