www.sailing-dulce.nl

Logboek 2020/2 Lente en corona

Burghsluis (8)

Dinsdag 30-06-2020

Gisteravond groef ik de zware magneet (recovery magnet, 64 kilo) op onder het bed in de voorhut en zocht - het was eb - op suggestie van een trouwe lezer ermee de bodem af op de plek waar mijn mobieltje in het water was gevallen (foto hier). Misschien was de chip met de gegevens van al mijn contacten nog te gebruiken. Helaas vergeefs. Enfin, in de loop der tijd bouw ik het bestand wel weer op op een nieuwe telefoon. En sla ik er een kopie van op!

     Vannacht nog veel wind en vanochtend oook, vanmiddag veel regen maar een fractie minder wind. We lezen. De thriller van J.D. Barker die ik las heeft een tweede deel, ook zeer spannend. En af een toe een tukje (foto hierboven). De wind is inmiddels afgenomen. Onze buren hebben pech. Ze leggen hun boot ergens verderop in een box en gaan naar huis. Dat kunnen we ons voorstellen. Hun hondje kreeg eergisteren een herseninfarct en de buurvrouw zelf viel gisteren hard op haar gezicht, toen de boot een schuiver maakte.

     Volgens de voorspellingen blijft het slechte weer nog aanhouden tot en met komend weekeinde. Het zij zo. Genoeg boeken.

 

De laatste coronacijfers van het RIVM en het coronadashboard:

 

Positief geteste personen

50.273

(+57)

Ziekenhuisopnames 11.877

(+3)

Overleden personen

6.113 (+6)

Reproductiegetal R0

0,75 (-0,30)
Nu besmette mensen 1715 ( - )

 

Het reproductiegetal is weer tot onder nul gedaald. De waarde ervan is nog steeds niet groot, omdat het cijfer circa twee weken oud is. Dichter bij het heden is het nog zeer onbetrouwbaar, met een grote marge van onzekerheid. Het lijkt niettemin in ons land en de rest van Europa goed te gaan met het indammen van de pandemie. Toch blijven er veel zorgen over de rest van de wereld. Tedros Adhanom Ghebreyesus, de chef van de WHO, zei gisteren dat de pandemie allesbehalve voorbij is. In werkelijkheid versnelt hij nog steeds. Alsof het nog niet erg genoeg is, zijn er zorgen bij: in China werd een nieuwe, potentieel gevaarlijke variant van het griepvirus gevonden bij varkensboeren en bij medewerkers van slachthuizen. Het virus is een nieuwe mutatie van het H1N1-griepvirus, de variant die onder meer de pandemische Spaanse griep van 1918 en de Mexicaanse griep van 2009 veroorzaakte. Naar het begin van dit kwartaal