www.sailing-dulce.nl

Logboek 2020/2 Lente en corona

Burghsluis (5)

Windprognose voor zondagmiddag.
Windprognose voor zondagmiddag.

Zaterdag 27-06-2020

Even voor vier uur vannacht worden we wakker van een geruis dat nadert. De regen die voorspeld is. Maar het is de moeite niet, na een minuut of twintig stopt het en de rest van de nacht blijft het droog. Dat is elders in het land wel anders. Noodweer heeft op sommige plaatsen in Noord-Brabant en Zuid-Holland geleid tot wateroverlast, maar niet in Burghsluis. Wind komt er wel: een forse depressie boven de Britse eilanden diept zich verder uit. Nederland ligt net aan de rand van het stormgebied (zie de prognose hierboven). Vanaf zondag zijn er drie dagen met windkracht 7 uit het zuidwesten. Enfin, we liggen hier goed.

 

Gisteravond smakelijk gegeten in restaurant 't Oliegeultje, hier vlak boven. Oesters, mosselen en schelvis met een witte wijn uit de buurt: een Schouwen-D®uivenland Gris 2019 van De Kleine Schorre in Dreischor. Een fijne avond samen.

 

De laatste cijfers van het RIVM en het coronadashboard:

 

Positief geteste personen

50.074

(+71)

Ziekenhuisopnames 11.868

(+1)

Overleden personen

6.105 (+2)

Reproductiegetal R0

1,05  ( - ) 
Nu besmette mensen 1715 ( - ) 

 

De Haagse rechtbank besluit dat de actiegroep Viruswaanzin morgen niet op het Malieveld mag demonstreren. De rechter liet het verbod van burgemeester Remkes intact en komt maandag met de motivering van de uitspraak. Willem Engel, een van de aanvoerders van Viruswaanzin, roept na afloop van de spoedprocedure op om morgen niet meer naar het Malieveld te komen.

 

Het dagelijks aantal nieuwe coronabesmettingen in de USA gaat naar nieuwe records. Er is haast sprake van exponentiële groei (bron: Frank Close op Twitter)

  

In de VS gaat het nu in hoog tempo mis met de corona-epidemie. Iedere dag worden records gebroken en is het aantal nieuwe besmettingen hoger dan de vorige dag. Vandaag zijn het er 45.300, die het totaal aantal besmettingen op 2,5 miljoen brengen. Je ziet het in de grafiek hierboven. Dit loopt uit op een maatschappelijke ramp van grote omvang.

 

Vanaf het eind van de ochtend waait het hard uit het zuidwesten, een vette Bf 6 met uitlopers naar 7. Af en toe regent het kort, soms schijnt de zon. Ik haal alles binnen dat kapot of weg kan waaien. Tegen het eind van de middag waait de bewolking uiteen; het is nu permanent Zuid B7 7. Naar het begin van dit kwartaal