www.sailing-dulce.nl

Logboek 2020/2 Lente en corona

Burghsluis (2)

De jachthaven van Burghsluis. In de rode cirkel ligt onze Dulce.
De jachthaven van Burghsluis. In de rode cirkel ligt onze Dulce.

Woensdag 24-06-2020

Vandaag is het opeens hoogzomer. Vanmorgen vroeg gaat het nog, met 25 graden. Ik zet de vouwfietsjes in elkaar en we fietsen naar Burgh-Haamstede door versgemaaid en heerlijk ruikend grasland en uitgestrekte aardappelvelden. Wind is er nauwelijks. Onderweg raakt een cirkelvormige beschermingsplaat bij de kettingkast van mijn fiets los, maar ik kan voorzichtig verder. Burgh-Haamstede is een saai dorp. We zijn op zoek naar brood maar de plaatselijke middenstand (bakker, slager) is dicht. Ze hebben het afgelegd tegen de enorme AH-supermarkt aan de rand. het is er zeer druk, er staat zo'n lange rij wachtenden in de zon (de karretjes zijn allemaal binnen) dat we er geen zin in hebben. Er is wel een fietsenmaker, die even snel tussendoor de kapotte cirkelplaat met nieuwe schroeven vastzet. Verderop is tegenover de kerk nog een bakker, ook met een rij wachtenden, maar korter. Je hoeft de winkel niet eens binnen, de zaken worden gedaan door een bovenraam (foto hier en hier een foto van de kerk).

     We fietsen verder naar het westen langs een weg met dure villa's, hotels en complexen met vakantiehuisjes. Ook hier is het druk. Bij de duinen in Westerschouwen is een rotonde met een paar terrassen. Daar drinken we koffie. Het is er druk, het parkeerterrein naast het terras staat helemaal vol auto's. Via een omweg langs de duinen en stranden komen we weer bij de landweg terug naar Burghsluis. Op tijd, want het wordt echt drukkend.

     In de kuip zitten we de lome middag uit, af en toe genietend van een licht briesje, een vleugje zeewind. Tegenover ons legt de eb een wonderlijk landschapje bloot, een fascinerend gifgroen doolhofje met een eenzame vogel (meeuw) erin, die naar wormen zoekt (foto hier).

     Intussen loopt de temperatuur in de boot op naar 32 graden. Het KNMI kondigt landelijk Code Geel af en stelt het Hitteplan in voor de zuidelijke helft van het land. Het is de eerste lokale tropische dag van het jaar. Het neerslagtekort in ons land schiet weer omhoog.

 

De laatste coronacijfers van het RIVM en het coronadashboard:

 

Positief geteste personen

49.804

(+83)

Ziekenhuisopnames 11.859

(+6)

Overleden personen

6.097 (+2)

Reproductiecijfer R0

1,05 ( - )
Nu besmette mensen 1715 ( - )

 

Tegen de wil van deskundigen en medici kondigt premier Boris Johnson in het VK een reeks versoepelingen van de coronaregels aan. Vanavond zal premier Rutte zoiets ook doen op een persconferentie om 19.00 uur. De economie kan het niet meer aan, is het motief. Het Nederlandse bruto binnenlands product neemt dit jaar met 7,7 procent af, maakt het IMF vandaag bekend. Dat is nog eens 0,2 procentpunt meer dan de 7,5 procent krimp die het IMF in april nog verwachtte. De wereldeconomie krijgt dit jaar een klap van 4,9 procent, denkt het IMF nu. Verwacht wordt dat de wereldwijde schade in 2020 en 2021 uitkomt op meer dan 12 duizend miljard dollar. Ik snap wel dat de drang tot versoepeling moeilijk weerstaanbaar is; het blijft moeilijk sturen tussen de pandemie en de recessie. Maar als 70-plusser doe je er goed aan om flink afstand te blijven houden van de mensen. Naar het begin van dit kwartaal