www.sailing-dulce.nl

Logboek 2020/2 Lente en corona

Burghsluis

Op weg naar Burghsluis. De Roompot is als een spiegel.
Op weg naar Burghsluis. De Roompot is als een spiegel.

Dinsdag 23-06-2020

Het is een zonovergoten dag zonder ook maar een wolkje aan de lucht. De zomer van 2020 is in alle opzichten begonnen. We vertrekken pas om tien voor half elf, ver is het vandaag niet. Na het lange havenkanaal slaan we stuurboord-uit. In de verte zien we de fameuze Oosterscheldedam, de doorlaatbare dam, gebouwd in opdracht van het kabinet Den Uyl om het zoute zeewater en de getijden te behouden op deze zeearm. Met succes, gelet op bijvoorbeeld de bruinvis die we vorige week rustig voorbij zagen zwemmen. Overigens is er nu ook wat mis: op het Journaal had men het gisteren over een ziekte onder de Oosterscheldemosselen. Misschien liggen de mosselvissers daardoor stil aan de kade in Zierikzee? Elk jaar is er een algenbloei in het voorjaar, maar dit jaar is die ongewoon sterk. Afstervende algen zakken naar de bodem en bedekken de mosselbanken. Waarom het dit jaar erger is, weet men niet.

     De Roompot ligt erbij als een spiegel (foto hierboven). We draaien de diepe geul in die ons noordelijk langs de Roggenplaat voert. Op de plaat kun je soms zeehonden zien, maar vandaag niet. Verderop zien we een eenzame toren op de stuurboordwal. Het is een eenzame kerktoren, de Plompetoren (foto hier), die bij het dorp Koudekerke hoorde dat in de zeventiende eeuw aan het oprukkende water werd prijsgegeven. Het is laag water en we lopen bij de invaart van het haventje van Burghsluis aan de grond. Bij de tweede poging houden we het midden aan. Eventjes staat 0,0 meter onder de kiel, dan wordt het weer dieper, we zijn over de drempel. Anna belde al eerder de havenmeester die ons een mooie plek achterin aanwees. Daar liggen we met de achterkant tegen de steiger, zodat we geen last hebben van mensen die over ons dek naar de kant moeten. We liggen niet ver van strand, duinen en bossen. Hier aan zee zullen we de eventuele hittegolf door brengen.

     Vanmiddag wordt het 28 graden. Er staat zelfs geen windje van zee. Vanavond zal ik in de kuip het glas heffen op mijn vader. Die zou vandaag 100 jaar geworden zijn. Hij werd helaas maar 44.

 

De laatste coronacijfers van het RIVM en het coronadashboard:

 

Positief geteste personen

49.722

(+70)

Ziekenhuisopnames 11.853

(+3)

Overleden personen

6.095 (+5)

Reproductiegetal R0

1,05 (+0,49)
Nu besmette mensen 1715 ( - )

 

Niet mis! Het reproductiegetal is opeens in één dag boven 1 gestegen. Het is me niet duidelijk waardoor precies; waarschijnlijk door enige lokale uitbraken zoals je die ook steeds in Duitsland hebt. Afgelopen zondag stond het reproductiegetal bij onze oosterburen zelfs op 2,88 en het is nu iets gedaald, maar nog steeds hoog: 2,76. Daar breidt de epidemie zich dus iedere dag uit. Maar overal in de wereld klinkt de roep om een einde aan de corona-beperkingen steeds luider.

     Er is ook een bemoedigend bericht. In wekelijkse metingen bij 29 rioolwaterzuiveringsinstallaties kan men genetische restanten van het coronavirus opsporen. Sinds 1 april fungeren de installaties als een early warning system, waarin een eventuele nieuwe piek al in een paar dagen zichtbaar kan worden. De rioolwaterscreening gaat onderdeel worden van het coronadashboard. Contrôles door het RIVM laten zien dat het coronavirus in rioolwater de laatste dagen afneemt.

     Ondertussen woedt de pandemie verder. De cijfers van de VS, Brazilië en India zijn zeer verontrustend, zie hieronder. De grafiek is van gisteren.

 

 

In de VS is duidelijk sprake van een tweede golf, terwijl de omvang van de uitbraken in Brazilië en India nog steeds niet de eerste pieken bereikt heeft. Toch versoepelen deze drie landen. Dankzij die landen blijft het virus in de wereld ruim voorhanden en zullen de corona-maatregelen ook bij ons veel langer van kracht moeten blijven dan nodig was geweest.  Naar het begin van dit kwartaal