www.sailing-dulce.nl

Logboek 2020/2 Lente en corona

Zierikzee (2)

Zierikzee met in de verte de SintLievensmonstertoren.
Zierikzee met in de verte de SintLievensmonstertoren.

Zaterdag 20-06-2020

Gisteravond krijgen we nog vier boten naast ons.  Een bui drijft ons naar binnen toe. Later op de avond zien we Op1 op NPO1, waar drie leden van de bemanning van Bark Europa zitten: Eric (kapitein), Sanne (scheepsarts) en Gjalt (kok). Het valt me niet mee. De presentatrice moet de (te korte) antwoorden uit de drie trekken. Hebben ze zich niet geprepareerd? Het doet me denken aan wat mijn oude vriend en zeezeiler wijlen Henk Bezemer altijd zei. Mensen hebben na een oversteek of een lange tocht op zee eigenlijk niks te vertellen. Vaak staan ze met de mond vol tanden, omdat zich nog geen verhaal gevormd had. Dat is hier ook het geval. Dat verhaal komt pas wat later.

 

Vanmorgen wissen zon en wolken elkaar af. We lopen de stad in en drinken cappuccino op een terras op de Markt. gezellige drukte op de kronkelende winkelstraatjes (foto hierboven). Wel wat dicht op elkaar. We reserveren voor morgenavond een tafel bij het Portugees restaurant Casa do Carlos, want vanavond zit het al vol. Carlos had vroeger een restaurant op de wal schuin tegenover ons, ook Portugees, dat 'Boa Tarde' heette. We kwamen er toen graag wanneer we in Zierikzee lagen. We herkennen veel plekken van de vorige keren dat we hier waren. Verderop lopen we om de rare Nieuwe Kerk heen, die in 1848 op de plaats van de vroegere Middeleeuwse kerk werd gebouwd. Raar, omdat het gebouw met zijn pilaren en tympanon in klassieke stijl meer lijkt op een gerchtsgebouw dan op een godshuis. Ook lopen we om de toren erachter heen, de Sint-Lievensmonstertoren van eind 15e eeuw. Hij had 200 meter hoog moeten worden, maar men staakte de bouw bij gebrek aan fondsen toen hij 62 meter hoog was.

 

De een na de andere buurboot vertrekt. Het grootste deel van de middag liggen we weer alleen. Er is zoveel overdaad van zon dat we de bimini over de kuip moeten trekken. Straling en warmte. De zuidwestenwind zakt ineen. ik begin aan een dik en mooi boek, 'Dominion. The Making of the Western World' van een van mijn favoriete historici Tom Holland (Little Brown, 2019).

 

De laatste coronacijfers van het RIVM en het coronadashboard:

 

Positief geteste personen

49.502

(+91)

Ziekenhuisopnames 11.846

(+2)

Overleden personen

6.089 (+8)

Reproductiegetal R0

0,56 ( - )
Nu besmette mensen 1715 ( - )

 

Verdere teruggang (maar het is weekend), meer doden dan gisteren. In het Duitse vleesverwerkingsbedrijf Tönnies breidt de corona-uitbraak zich verder uit. 1029 medewerkers blijken besmet. In de Franse regio Normandië zijn ook nieuwe clusters van besmettingen ontdekt. Het Reproductiegetal blijkt daar opeens naar 1,6 te zijn gestegen. Code Rood! Er zijn nu meer dan een miljoen geregistreerde coronabesmettingen in Brazilië. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk vijf tot zeven maal zo hoog. De coronapandemie is aan het versnellen, waarschuwde de directeur van de WHO gisteren. Hij meldde dat er donderdag in totaal 150.000 nieuwe besmettingen zijn gemeld. Dat is een nieuw dagrecord. Ondertussen versoepelen de meeste landen hun maatregelen verder. Naar het begin van dit kwartaal