www.sailing-dulce.nl

Logboek 2020/2 Lente en corona

Hellegatseiland

Dulce vanmorgen in het Lingesluisje.
Dulce vanmorgen in het Lingesluisje.

Woensdag 20-05-2020

Wat een heerlijke dag! De zon schijnt uitbundig, het is dezelfde wereld en corona is er nog steeds, maar met een heel ander gevoel. Om kwart voor tien liggen we voor de sluis die volgens afspraak opengaat. Het is laag water op de Merwede en dat is te merken als we binnen varen (foto hierboven) en af en toe 0,0 meter onder de kiel hebben. Maar het lukt en even later varen we langs de steigers van de veerdienst (foto hier). Een kwartierje hangen voor de Merwedebrug van de A27 en dan gaat die ook open (foto hier). Een kwartier later belt de brugwachter van de Baanhoek-spoorbrug in Sliedrecht. Kunnen we eerder komen? Ik beloof mijn best te doen en zodoende mogen we na drie kwartier er al door. Post Dordrecht regelt dat de verkeersbrug van Papendrecht ook een uurtje eerder draait, maar de bruggen over de Oude Maas bij Dordrecht draaien pas om 13.12 uur. Geeft niet, we varen op ons dooie gemak langs het mooie rivierfront met de oude regentenhuizen en de beroepsvaart die er afgemeerd ligt.

     Na de Dordtse bruggen (foto hier) volgt de Dordtse Kil en om kwart over twee varen we het wijde Haollands Diep op. Niet veel jachten, minder dan we verwachtten. Ik geniet met volle teugen van het varen. Helaas is er nauwelijks wind, uit het oosten overigens. Anderhalf uur later passeren we Willemstad. Aan het remmingwerk van de Volkeraksluis ligt het vol met jachten, maar daar wilden we toch al niet heen. in de baai aan het Hellegatseiland liggen de witte meerboeien er niet. Rijkswaterstaat had er geen zin in? Enfin dan maar ankeren, er liggen meer ankeraars. De batterijtjes van de afstandsbediening van de ankerlier zijn leeg, dus laat ik met de hand ratelend het anker vallen. Klaar! In het bos achter ons begroep ons een koekoek. Dat vindt ons vogeltje leuk. Hij was meteen gewend aan boord.

     We liggen hier prinsheerlijk (foto hier). Ergens onderin een kast vind ik nieuwe batterijtjes, dus als we hier dinsdag weggaan, hoef ik het anker niet met de hand op te lieren.

 

Hoe is het met de corona-cijfers? Meer doden, minder ziekenhuisopnames, flink meer positief geteste personen. Hm.

 

Positief geteste personen

44.447* (+198)
Ziekenhuisopnames 11.627

(+14)

Overleden personen

5.748** (+33)

  

Naar het begin van dit kwartaal.