www.sailing-dulce.nl

Logboek 2020/2 Lente en corona

Gorinchem (242)

Het jonge duifje was uit het nest gevallen.
Het jonge duifje was uit het nest gevallen.

Dinsdag 19-05-2020

Mooie dag, 23 graden en veel zon. Vanavond zal premier Rutte weer op een persconferentie bekend maken dat de eerder aangekondigde versoepelingen per 1 juni zullen doorgaan. Wij ruimen onze boot vandaag verder in. De vouwfietsjes bind ik dit keer eens een keer vast op het zwemplatform (foto hier). Verder poets ik de verslagen van tien jaar geleden op tot voorbij 1 juni 2010, zodat ik daar voorlopig geen werk aan heb. Ik bestel de bruggen op de Beneden Merwede voor morgenochtend bij de Verkeerscentrale Dordrecht en bespreek de schutting van het Lingesluisje op het havenkantoor. Kwart voor tien, zodat we ruim op tijd zullen zijn voor de opening van de Merwedebrug in de A27 om half elf. De andere bruggen volgen - de Baanhoekspoorbrug bij Sliedrecht en de verkeersbrug van Papendrecht - en omstreeks kwart over één zullen de bruggen van Dordrecht voor ons opengaan.

     Bij een boodschap in de binnenstad ontdekt Anna een angstig en heel jong duifje in de passage van de Gasthuisstraat, tegenover Boekhandel De Mandarijn. Het was uit het nest gevallen en zat klem onder de rand van een winkelpui. Moeder duif zat er opgewonden piepend naast. Op haar buik liggend kon Anna het beestje pakken. Inge van de boekhandel leverde een doosje en zo kwam ze ermee thuis (foto hierboven). Een halfuur later kwam de dierenambulance het duivenjong ophalen.

 

De laatste cijfers van het RIVM zijn weer een fractie hoger dan gisteren:

 

Positief geteste personen

44.249* (+108)
Ziekenhuisopnames 11.613

(+34)

Overleden personen

5.715** (+21)

 

Aan het eind van de middag zijn we vrijwel klaar met de boot. Morgenochtend vertrek! In onze bergkelder vind ik zelfs nog de onderlijktrekker terug, die achter een koffer was gevallen. Om half vijf komt buurman George Gr. onze boot eens bekijken. Gezellig. Straks komen de buren Wiger & Arina langs voor een glas en de sleutel van het autootje. Dat brengen ze volgende week naar Numansdorp.

     Ik ga het niet hebben over het slikken van hydrochloroquine door TrumpDe Volkskrant rapporteert over een becijfering in Nature Climate Change over de wereldwijde terugloop van de CO2-uitstoot door de corona-pandemie. De wetenschappers becijferen dat de dagelijkse emissies begin april 17 procent lager waren dan het gemiddelde niveau van 2019. Het niveau van 2006. Ze schatten dat over heel 2020 de uitstoot tussen de 4 en 7 procent lager komt te liggen. Dat past goed bij de 8% reductie, waar ik gisteren over schreef. De daling was het grootst in China, gevolgd door de VS en Europa. Als de reductie blijvend zou zijn, zou de +1.5-graden doelstelling van de Parijse akkoorden gehaald kunnen worden. Dat is helaas een te rooskleurige gedachte. Naar het begin van dit kwartaal