www.sailing-dulce.nl

Logboek 2020/2 Lente en corona

Gorinchem (237)

Anna aan de schoonmaak. Toen deed de televisie het nog.
Anna aan de schoonmaak. Toen deed de televisie het nog.

Donderdag 14-05-2020

Het is een frisse, zonnige dag. Een geschikt weertype om de boot van binnen schoon te maken en klusjes te doen. Lekker met de televisie aan met het Digitenne-systeem, dat het na ruim een halfjaar zwijgen terstond doet (foto hierboven). Terwijl Anna het meubilair afneemt loop ik naar de fietsenmaker op de Westwagenstraat. Drie weken terug bracht ik er onze bijna 20-jaar oude vouwfietsjes ter revisie. Wanneer zijn ze klaar? Nog niks aan gedaan, zegt de fietsenmaker, maar hij belooft dat ze voor komende woensdag af zijn. Bij terugkeer aan boord is de TV uit. Hij doet het niet meer zegt Anna. Ze zette hem op kanaal 4 en sindsdien staat er in het scherm: 'Scan de kanalen!'. Het scannen van de kanalen, levert echter 0,0 op. Hm. Dat is ook het geval als ik het herhaal.

     Eigenlijk is het klassiek. Ieder jaar is er als we de boot weer in gebruik nemen wel iets dat het om onbegrijpelijke redenen niet doet. Nu in deze corona-tijd zullen we waarschijnlijk minder havens bezoeken, vaker ankeren en op onszelf aangewezen zijn. Dan is het vervelend als er geen televisie is. Ik bel KPN en krijg na een doorkiesprogramma een beschaafde dame aan de lijn, die na geduldig luisteren op afstand ons verbindingskastje reset. Helaas helpt het niet. De dame concludeert dat ik een nieuw kastje nodig heb, gratis op te halen bij de KPN-winkel in Dordrecht. Oh. Ik hang op want ik bedenk dat ik nog zo'n nieuw kastje heb! Vorig jaar kregen we er eentje toen we in Hoorn lagen en via de post thuis nóg een, hoewel ik die afbesteld had. Het komt goed van pas dat ik hem bewaard heb. Fluks haal ik het doosje thuis uit de meterkast op en installeer het. Geen enkele verbetering. Daar zit het hem dus niet in.

     Vooralsnog parkeer ik het probleem en zet de afsluiters open en stel onze boordtoiletten in bedrijf. De watertanks vullen gaat niet, de spuitgasten bezetten de waterkraan met hun hogedrukspuiten, waarmee ze overal langs de haven het zand tussen de straatstenen wegspuiten, zodat er stratenmakers moeten komen om het weer te herstellen. Werkverschaffing, ik schreef het gisteren al.

 

Na de lunch gaat Anna naar een vriendin en ik naar de Syrische kapper op de Langendijk, waar Anna zonder overleg maar wel met vooruitziende blik een afspraak voor me maakte. De lange grijze lokken en mijn clochard-uiterlijk verdwijnen onder de nijvere handen. Het gemanipuleer aan mijn hoofd zit de concentratie op het Digitenne-probleem niet in de weg, integendeel, en ik stel vast dat er iets mis moet zijn met de instellingen van de televisie zelf, inderdaad niet met het Digitenne-kastje. Op een of andere manier 'ziet' de TV het digitale signaal niet. Dat blijkt een vruchtbare gedachte, maar niet meteen. Terug aan boord check ik de HDMI-verbinding, die in orde is. Hij zit in de HDMI-2-bus op het toestel. Verplaatsen naar HDMI-1 helpt niet. Op één of andere manier moet ik de televisie vertellen waar hij het digitale  signaal moet vinden, maar die optie zit nergens in het Menu. Peinzend staar ik naar de afstandsbediening en mijn oog valt bij toeval op een knop waar ik eerder aan voorbij zag: VR. Oh, zeker voor een videorecorder, dacht ik toen, maar nu druk ik er eens op. Er verschijnt op het scherm een klein keuze-menu van verbindingsmogelijkheden zoals SCART, HDMI-1 en - jawel! - HDMI-2. Probleem opgelost. Tja, seniorenleed, zullen we maar zeggen.

 

De corona-cijfers van het RIVM zakken vandaag weer een beetje verder:

 

Positief geteste personen

43.481* (+270)
Ziekenhuisopnames 11.457

(+27)

Overleden personen

5.590** (+28)

 

Het lijkt de goede kant op te gaan met corona in ons land. Ondertussen worden de VS zwaar getroffen. Het aantal werkelozen loopt op richting 40 miljoen, terwijl de dagelijkse besmettings- en dodencijfers nog steeds de hoogste van de wereld zijn. Daarin slaagt Trump dan toch om Amerika de grootste te maken met bijna 1,4 miljoen besmettingen en bijna 85.000 corona-doden. Hij serveerde gisteren dr. Fauci af, zijn belangrijkste medisch-adviseur. Diens waarschuwing van eergisteren tegen het te vroeg opengooien van de VS, in het bijzonder de scholen, noemde de president 'totaal onacceptabel'. Gisteren ook vernietigde het Hooggerechtshof van de staat Wisconsin een besluit van de Democratische gouverneur om de beperkende corona-maatregelen te verlengen tot 26 mei. Het is de eerste keer dat de lockdown in een staat wordt afgewezen door een rechter. Hoe wil je een pandemie in zo'n land bestrijden met zoveel malloten aan de top? Naar het begin van dit kwartaal