www.sailing-dulce.nl

Logboek 2020/1 Naar Antarctica

Gorinchem (187)

Bark Europa eergisteren voor anker vlak buiten  de haven van Ushuaia (foto: Dominik)
Bark Europa eergisteren voor anker vlak buiten de haven van Ushuaia (foto: Dominik)

Donderdag 26-03-2020

De foto hierboven toont de Bark Europa, voor anker vlak buiten de haven van Ushuaia. De foto werd eergisteren genomen door de Zwitser Dominik, de laatste van ons reisgezelschap die daar nog is. Niet omdat hij niet weg kan, maar omdat hij tochten maakt in de natuurparken op Vuurland. De situatie aan boord is precair. Het schip mag niet meer de haven in en ook niet naar andere havens. Het kan in feite alleen maar terug naar Nederland, als ik het goed snap. Of dat ook het plan is, is nog niet bekend. Op de website van Bark Europa staat nog steeds de (afgelaste) tocht via de Chileense kanalen naar Valparaiso en de Pacific. Dat geldt ook voor de follow-the-ship pagina. Op de Facebookpagina van het schip is het laatste bericht van 24 maart jl. Daar schrijft historisch biologe en crewlid Maria: 'Autumn began in the southern hemisphere two days ago, the mountains have snowed, soon the daylight hours will be increasingly scarce and the cold and wind will increase but where to go?'

     Uit latere FB-berichten van vandaag maak ik op dat ze inderdaad hebben besloten de lange, transatlantische reis te gaan maken, terug naar Nederland. 'The only port that will accept us happens to be in Netherlands. And there we go', schrijft fotograaf Richard Simko. Dat verbaast me niet. Alles beter dan maand in maand uit in dat gat Ushuaia liggen. Er is nog voldoende voorraad en brandstof aan boord. De reis zal een maand of twee à tweeéneenhalf duren. Ze varen met zijn 18-en zonder passagiers. Ondertussen heeft het bedrijf geen inkomsten, maar ik neem aan dat ze een beroep kunnen doen op de steunregelingen van onze regering.

 

Bij ons vangt de volgende zonnige herfstdag aan. Buurman Wiger brengt een pannetje met vissoep; hij had er teveel van gemaakt. Vandaag is onze 16e huwelijksdag, dus die soep wordt ons feestmaal vanavond. Ik dien bij ANWB/Unigarant een schadeclaim in voor de extra KLM-vlucht die ik moest boeken omdat Alitalia mijn terugreis cancelde en geen  enkele compensatie biedt.

 

Over monopolies. Verontwaardiging alom. De Zwitserse farmaceut Roche is de reden dat Nederland niet massaal op het coronavirus kan testen. Daardoor weten we niet precies waar we aan toe zijn. Het bedrijf is marktleider, kan basisvloeistof voor tests niet leveren maar wil het recept ervan niet vrijgeven. In het kamerdebat van vandaag eisen verschillende partijen dat de regering het bedrijf met een dwanglicentie dwingt het recept te vertrekken, zodat de apothekers in ons land het zelf kunnen producderen. Terecht. Waarom zou je in de coronacrisis dergelijke bedrijven geen maatregelen mogen opleggen als je het aan burgers wel doet? Maar minister De Jonge wil eerst met Roche praten. En wat zegt Roche? 'Het recept staat gewoon op Internet'. Nou breekt mijn klomp.

 

Het RIVM meldt voor de afgelopen 24 uur 78 coronadoden (totaal 434). Er kwamen 1019 positief geteste besmettingen bij (totaal 7431). De toenames zijn minder snel dan je zonder maatregelen zou verwachten en dat wijst erop dat de maatregelen effect beginnen te krijgen, zegt het instituut. In Gorcum is het besmettingspercentage nog altijd laag: 24,5 per 100.000 inwoners. Dat zijn nog steeds ongeveer 10 besmettingen, als ik het goed zie.

     We komen vandaag de deur niet uit. Vanmiddag is het tamelijk druk op Het Eind en over de sluis. Ik maak het volgende verslag over de de Bark Europa-tocht, dat van 07-03-2020. Ook maak ik op de homepage van mijn website een knop waarmee je direct naar het jongste verslag van de reis kunt springen.

     De mensen vertonen opmerkelijk gedrag in deze crisis. Het hamsteren van WC-papier schijnt gestaakt, maar nu meldt de drogisterijketen Etos dat er een run is op shampoo en schoonheidsmiddelen. Natuurlijk omdat niet alleen de kappers, maar ook de schoonheidssalons gesloten blijven. Waarom opmerkelijk? Nou ja, als je de deur niet uit mag om ergens te gaan eten, uit te gaan of iets dergelijks, waar heb je het dan voor nodig? Terug naar boven