www.sailing-dulce.nl

Logboek 2020/1 Naar Antarctica

Gorinchem (186)

Home is where the house and the boat are. Er is niemand op straat.
Home is where the house and the boat are. Er is niemand op straat.

Woensdag 25-03-2020

Nóg een stralende dag. Al vroeg loop ik in de pittig koude lucht - inderdaad arctische lucht - eens om de haven heen (foto hierboven). Halverwege de dag doe ik boodschappen bij de Spar supermarkt in de stad. Duidelijk is dat er weinig mensen op straat zijn en dat ze elkaar mijden. Ook een enkele kennis blijft op afstand. In de supermarkt is het rustig. Winkelen met mandje is verplicht. Panelen van plexiglas bij de kassa's. De meeste overige winkels zijn dicht, maar Boekhandel De Mandarijn is open (van 12 - 17 uur). Men is juist bezig met het plaatsen van een plexiglazen scherm om de kassa. Op tafel liggen stapels van enige klassieke epidemie-romans,zoals 'De Pest' van Albert Camus (1947), 'Nemesis' van Philip Roth (2010) en de vertaling van 'The Andromeda Strain' van Michael Crighton (1969. Juist, een goede boekhandelaar weet te anticiperen.

     Er zijn opnieuw 80 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus, meldt het RIVM. In totaal zijn er nu 356 doden. Gisteren werden 63 sterfgevallen gemeld, de dag ervoor 34. Een curve die stijgt, maar toch vindt Jaap van Dissel van het RIVM dat de curve afvlakt. 'Dit is een eerste signaal. We kunnen hier geen harde conclusies aan verbinden', staat op hun website. Hm.

 

Afgelopen vrijdag viel me, terugkerend uit Zuid-Amerika, het verschil tussen de luchthavens van Argentinië en Brazilië erg op. Was in het eerste geval alles dicht, op het vliegveld van Rio de Janeiro was alles open en in vol bedrijf. Vandaag roept de Braziliaanse president Bolsonaro in een televisietoespraak zijn landgenoten op 'om terug te keren tot het gewone leven.' In de VS is Trump ook voor zo'n aanpak. De economie lijdt teveel schade. Het is geinig om te zien hoe zijn medisch adviseur, de immunoloog Anthony Fauci, hem steeds weer corrigeert. In de VS worden de strenge maatregelen eigenlijk vooral door de regeringen van de deelstaten getroffen. In Brazilië is dat ook zo. In regio's met een hoge bevolkingsdichtheid zoals São Paulo en Rio de Janeiro zijn scholen, winkels en restaurants op last van de gouverneurs gesloten. Bolsonaro hekelde die aanpak. Hij werd zaterdag 65 jaar en blufte zich geen zorgen te maken over zijn eigen gezondheid. 'Vanwege mijn atletische achtergrond hoef ik nergens bang voor te zijn. Als ik besmet zou raken, zou ik hoogstens de symptomen hebben van een griepje.' Hij heeft duidelijk geen dr. Fauci. Alle populisten brallen en moeten zichzelf voortdurend op de borst slaan.

 

Vanochtend bewerk en plaats ik het Antarcica-verslag van 06-03-2020, met foto's. Het gaat over de expedities op James Ross eiland (kaap The Naze) en Devil eiland. Lees het hier. De havendienst belt ons. Voorlopig gaat de Lingehaven niet open en de waaiersluideuren gaan allemaal dicht. Passanten worden niet toegelaten. De winteraars mogen allemaal blijven, ook na 1 mei, voor het gebruikelijke wintertarief. Wie weg wil, moet het tevoren aanvragen. Dan gaat de sluis naar de Merwede even open. Goede maatregelen. Terug naar boven