Logboek 2020/1 Naar Antarctica
Gorinchem (185)
Dinsdag 24-03-2020
Ook al is de maand al bijna voorbij, toch moeten we even kijken naar de update over februari van de gemiddelde wereldtemperatuur, gebaseerd op satellietmetingen in de lagere atmosfeer. Want die ging flink omhoog: + 0,76 graden Celsius ten opzichte van het 30-jarig gemiddelde van 1981 - 2010 (zie boven). Vrijwel even hoog als in 1998, het jaar dat een zeer sterke El Niño de temperaturen opzweepte, terwijl er nu van een El Niño nog totaal geen sprake is. Ook de vooruitzichten voor de ENSO, de El Niño-Southern Oscillation, zijn zuinig: de komende maanden wordt in de Pacific een neutrale situatie verwacht, zelfs tot na de zomer.
Het zijn rare dagen, niet aleen qua corona, maar ook wat betreft het weer. Het is al dagen wolkenloos zonnig en tegelijk 's nachts kouder dan het deze hele winter was. Bovendien is de luchtvochtigheid zeer laag, bijna net zo laag als tijdens de hittegolf van de afgelopen zomer. Dat schijnt voor de verspreiding van het coronavirus niet gunstig te zijn.
De draad weer oppakken gaat met enige lichte ongemakken gepaard. Uiteraard het binnen moeten blijven. Onze sportschool heeft zijn activiteiten vorige week al gestaakt, dus de regelmatige fitness schiet erbij in. Ze hebben nu ook de automatische afschrijving van het abonnementsgeld stil gezet. Verder lukt het me niet om voor vier uur 's nachts in te slapen. Een jetlag. Het Argentijnse dag-en-nacht ritme is nog niet overwonnen.
Gisteravond was er bericht dat Clemens, de laatste Nederlander uit de Bark Europa groep, inderdaad met Air France uit Buenos Aires is vertrokken. Hij kwam vannacht in Parijs aan en vliegt om half elf door naar Amsterdam. Gisteravond keken we naar de persconferentie van een aantal kabinetsleden. De aangescherpte maatregelen noemt Rutte een 'intelligente lockdown'. Het zijn goede maatregelen, denk ik, maar het is verder vreemd gesteld met de daadkracht van de regering die tot dusver alle grote problemen in de samenleving liet liggen: klimaatcrisis, stikstofcrisis, PFAS-crisis, pensioencrisis, woningcrisis.
In de boekhandels staat de roman 'De Pest' van Albert Camus nu op één in de verkoop. Dat bericht de Amsterdamse Athenaeumboekhandel op Twitter. In het boek wordt de Algerijnse stad Oran geïsoleerd door een uitbraak van de ziekte. De boekhandels hebben het extra slecht door de coronapandemie. Veel winkels zijn open en het is fijn als de lokale winkels gesteund worden. Dat geldt ook voor de Gorcumse Mandarijn. Steun die boekhandel en koop online bij ze! Je kunt boeken bestellen via boekeenboek@gmail.com en op nummer 0183-513305. Ze worden in Gorcum met de fiets bezorgd en en anders per post.
Helaas geen terugbuigen van de groeicurve. Het aantal coronadoden en ziekenhuisopnames is vandaag flink hoger, aldus het RIVM. Er waren in de laatste 24 uur 63 doden bij en 265 nieuwe opnames. Sinds gisteren zijn 811 mensen positief getest op het nieuwe coronavirus (COVID-19) Daarmee komt het totaal aantal positief geteste mensen in ons land op 5560.
Opmerkelijk: de WHO, de Wereldgezondheidsorganisatie, meldt dat de VS kan uitgroeien tot het nieuwe epicentrum van de coronapandemie ten gevolge van de grote versnelling in het aantal besmettingen. 'They (the United States) have a very large outbreak and an outbreak that is increasing in intensity', zegt persvoorlichter Margaret Harris vandaag tegen Persbureau Reuter. Geen wonder, Trump geeft op een warrige manier leiding aan de aanpak van de epidemie. Maar dát zegt ze niet. Alleen al in New York is het aantal gemeten besmettingen opgelopen tot 'astronomische hoogte', meldt The New York Times. Het zijn er meer dan 25.000 en de aantallen verdubbelen elke drie dagen, zegt gouverneur Andrew Cuomo.
Vandaag schrijf ik het verslag af van mijn tocht in Antarctica dd. 05-03-2020. Ik schrik. Van AirFrance/KLM krijg ik opeens een email waarin gemeld wordt dat mijn 'flight number KL0791 04/01/2020 has been delayed to 04/01/2020 21:50'. Ach natuurlijk, er gaat me een lichtje op, dat is de retourvlucht die ik boekte maar niet wilde gebruiken. Het is goedkoper om heen/retour te boeken dan enkele reis. En ik ga heus niet naar Zuid-Amerika terug. Terug naar boven