www.sailing-dulce.nl

Logboek 2020/1 Naar Antarctica

Gorinchem (177)

Gezelligheid met Bas.
Gezelligheid met Bas.

Donderdag 13-02-2020

Fijn bezoek van Bas gisteravond (foto hierboven). We eten witlof met ham en kaas uit de oven; daar is hij gek op. Veel bijgepraat en gelachen. Hij is bezig te leren hoe hij zelf games kan bouwen. Dat valt niet mee op je eentje, maar het ziet er indrukwekkend uit. Vandaag regen en mogelijk natte sneeuw. Potentiële storm Dennis blijft wat hangen in Newfoundland. Hij ontwikkelt daar een kerndruk van slechts 915 hPa en brengt hier aanstaande zondag slecht weer als hij de oceaan oversteekt.

 

De epidemie van het coronavirus. Door een verruiming in de diagnostische criteria (alleen in de Chinese uitbraakprovincie Hubei) is er opeens een forse stijging in het aantal gevallen. Dat steeg in heel China van 33.366 tot 59.804, en het aantal doden van 1068 tot 1310. Bij 134 van de 242 nieuwe sterfgevallen betreft het een 'klinische diagnose', wat betekent dat het slachtoffer niet getest is op het virus, maar op basis van allerlei kenmerken het zeer waarschijnlijk wel had. Door de nieuwe definitie kunnen de ziekenhuizen meer zieken opnemen en isoleren, ook degenen zie nog geen positieve uitslag van de test vertonen, maar wel aan een combinatie van hevige koorts en spierpijn lijden en moeilijk ademhalen. Tot dusver konden die zieken gemakkelijk anderen besmetten. Probleem is wel dat de ziekenhuizen in Hubei al overvol zijn.

     Ook buiten China neemt de epidemie toe. In reactie schrappen vrijwel alle luchtvaartmaatschappije hun vluchten naar en van Chinese bestemmingen. Vietnam heeft besloten om 10.000 burgers in dorpen op zo'n 40 kilometer van de hoofdstad Hanoi in quarantaine te plaatsen, vanwege een uitbraak van het coronavirus in de regio. De dorpen worden van de buitenwereld afgesloten voor een periode van 20 dagen.

 

Vanochtend regent het pijpenstelen. het is waterkoud en misschien komt er ook nog natte sneeuw. Ik kijk eens bij Alitalia of ik al online kan inchecken. Dat kan echter pas 48 uur tevoren, zo blijkt, dus zondagochtend. Vanmiddag ga ik naar het ziekenhuis, voor een symposium over ouderenzorg, ter afscheid van de specialist Ouderengeneeskunde die ik in de jaren 90 als eerste aannam om het vak binnen Rivas te ontwikkelen. Daar is hij in de ruim 20 jaar uitstekend in geslaagd. Terug naar boven