www.sailing-dulce.nl

Logboek 2020/1 Naar Antarctica

Gorinchem (172)

WXcharts prognose voor de storm Ciara met een kerndruk van 939 hPa voor morgen 15.00 uur UTC
WXcharts prognose voor de storm Ciara met een kerndruk van 939 hPa voor morgen 15.00 uur UTC

Zaterdag 08-02-2020

Dat is bizar: op Esperanza Base, een Argentijns station op de punt van het Antarctisch schiereiland, werd gisteren een temperatuur van +18,3 graden Celsius gemeten! Het vorige record was +17,5 graden in maart 2016. De metingen begonnen in 1961. Volgens de WMO is het schiereiland een van de plaatsen op de wereld die het snelst opwarmen, veel sneller dan gemiddeld, met 3 graden over de afgelopen 50 jaar. Vrijwel alle gletschers in het gebied zijn aan het smelten. Over een week of drie zal ik het zelf kunnen constateren.

     Nederland is meer vol van de komst van de storm Ciara morgen. In de prognose van WXcharts zit een kerndruk van 939 hPa (zie hierboven). Vanmorgen ligt het lagedrukgebied nog bij Canada, maar het nadert ons verbazend snel. Het KNMI gaf gistermiddag alvast een code geel waarschuwing af voor zondag. Dat kan nog code oranje worden, want we kunnen langs de kust windkracht 10 met windstoten van 120 - 140 km/uur krijgen. In het binnenland kunnen ze nog 120 km/uur zijn. Tegelijk is het met een graad of elf opvallend warm. Omdat het volle maan zal zijn, is er springvloed maar dat is pas dinsdag op zijn hoogst.

     In het land voert men overleg over eventuele maatregelen. Dan gaat het om vliegvelden, spoorwegen, voetbalwedstrijden. Weerbureaus verwachten ook veel regen, rond 30 mm. Ook de dagen na zondag blijft het hard waaien.

 

De stijging van het aantal besmettingen met het coronavirus in China bedraagt vandaag 3399. Daarmee komt de stand op 34.546. De toename is met 11% weer een fractie lager, maar dat cijfer is wankel. Ik lees dat er in China een grote achterstand in testen is van momenteel 27.700. En die wordt ook steeds groter. Het dodental steeg met 89 naar 722. Het sterftepercentage blijft iets boven 2%. In het Franse ski-oord Contamines-Montjoie in de Alpen werd het nieuwe coronavirus bij vijf Britse vakantiegangers vastgesteld. Een van hen was tevoren in Singapore geweest. De autoriteiten zijn op zoek naar mensen die ook met de man in contact zijn geweest.

     'Is een pandemie van het Wuhanvirus onvermijdelijk?', vraagt De Volkskrant zich af. Virologen verschillen van mening. ‘Het lijkt me erg moeilijk om dit nog terug in de doos te krijgen’, zegt Eric Snijder, coronaviroloog aan het LUMC, maar Marion Koopmans van de Erasmusuniversiteit is sceptisch: ‘We weten geen van allen welke kant het uit gaat.’ Het virus kan ook afzwakken en de ziekte kan dan endemisch worden, net als het gewone verkoudsheidvirus.

 

Vanochtend is er nog geen spoor van wind. We hebben een bezige bui. We doen een generale repetitie van de bagage en dat valt niet tegen. De volle plunjezak weegt 20 kilo en de rugzak (ruimbagage), halfvol maar met laptop, nog maar 5 kilo. Maar daar komt meer bij. Daarna span ik aan boord de lijnen wat strakker en zet twee kruislijnen op het achterschip, zodat het niet kan zwieren. In de stad koop ik kleine tubes tandpasta, paracetamol, toch maar een doosje cinnarizine en extra ondergoed.

     In het begin van de middag begint de regen. Nog geen wind. Het KNMI geeft inmiddels code oranje af voor de noordelijke provincies, en vanaf de vroege avond voor de rest van het land. Tessa komt met haar dochters op visite. Even later arriveren Barbara & Michel. Gezellig.Terug naar boven