www.sailing-dulce.nl

Logboek 2020/1 Naar Antarctica

Gorinchem (169)

Gorinchem (169)

Woensdag 05-02-2020

Onrust in klimatologenkringen. Afgelopen jaar begon een van de belangrijkste van de ruim honderd klimaatmodellen, dat van het Amerikaanse NCAR (National Centre of Atmospheric Research), in nieuwe testruns om het recente verleden te reproduceren, ongewone uitkomsten te produceren. Ze toonden anders dan voorheen, dat een verdubbeling van de pre-industriële CO2-concentraties in de atmosfeer opeens zouden leiden tot een opwarming van 5,3 graden Celsius bij de eeuwwisseling. Een 33% hogere uitkomst dan eerder gedurende tientallen jaren, alsof de klimaatsensiviteit voor de CO2-concentratie onlangs sterk was toegenomen. Ook andere factoren bepalen de klimaatgevoeligheid, zoals de mate van albedo (weerkaatsing) aan de polen en allerlei positieve en negatieve terugkoppelingen.

     Diverse teams in andere onderzoeksinstituten maten eveneens een dergelijke toename in de richting van worst-case scenario's. Het bekende Hadley Centre van het Britse Met Office kreeg als uitkomsten dat verdubbeling van de CO2-concentratie zou voeren tot 5,5 graden opwarming in 2100, een team van het Amerikaanse Department of Energy kwam op 5,3 graden en een Canadees model piekte op 5,6 graden, terwijl het Franse Centre National de Recherches Météorologiques van 3,3 op 4,9 graden kwam. In totaal kwam een vijfde deel van de nieuwe modelstudies vorig jaar uit op een sterk gestegen klimaatgevoeligheid (zie tabel hierboven). In klimatologenkringen spreekt men al van de 'hot climate models'. Sommigen denken dat de oorzaak zit in nieuwe settings van wolken en aerosolen, omdat - als ze die weglaten - de klimaatgevoeligheid weer op de oude niveaus terugzakt. Er moeten nog vele studies verschijnen en pas dan kan men vaststellen of het bij de verontrustende uitkomsten gaat om uitschieters, of dat er echt iets aan de hand is. Het belang daarvan is evident: als de klimaatgevoeligheid dermate hoog zou zijn geworden, zijn de Parijse klimaatdoelen niet meer haalbaar.

(Informatie ontleend aan Bloomberg Green).

 

Vandaag hebben we een iets koudere dag met flink wat zon. De barometer steeg flink. Het zal niet lang duren, vanaf zondag wordt het onstuimig met later kans op een zuidwesterstorm. Niks geen winter in zicht. Op het Iberisch schiereiland heersen recordtemperaturen. In Valencia werd het gisteren bijna 30 graden.

     De stand van zaken bij de coronavirus-epidemie: aantal gevallen in China nu 24.324, sinds gisteren een stijging met 3800 besmettingen, opnieuw 20% meer. Het aantal doden steeg met 65 naar 490. In Japan zijn inmiddels tientallen mensen met het coronavirus besmet; dat is het grootste aantal ziektegevallen buiten China. Men maakt zich zorgen over de vraag of de Olympische Spelen in Tokio komende zomer wel door kunnen gaan.

     Zometeen vertrekken we voor de PSMA-scan naar Dordrecht, een combinatie van een PET-scan en een CT-scan, waarbij je tevoren een licht-radioactieve stof in je aderen gespoten krijgt. Het onderzoek brengt prostaatkankercellen in het hele lichaam in beeld. Een belangrijk onderzoek dus. De procedure duurt tot het eind van de middag. Terug naar boven