www.sailing-dulce.nl

Logboek 2020/1 Naar Antarctica

Gorinchem (163)

De Britse krantenjoppen vanmorgen.
De Britse krantenjoppen vanmorgen.

Zaterdag 01-02-2020

Februari, de maand van mijn vertrek naar Antarctica is aangebroken. Vandaag opnieuw een grijze dag met mogelijk een enkele bui. Nog steeds heerst ongewone warmte. Gisteren alweer een warmterecord: met 12,5 graden werd de laatste dag van januari de warmste ooit gemeten. Het vorige record was in 1990 met 12 graden. Januari zelf was met een gemiddelde van 6,2 graden zeer zacht, ver boven het gemiddelde van 3,1 graden. Daarmee staat deze januari op nummer 5 van warmste januarimaanden. De winter, die voor volgende week verwacht werd, is ook uit de weerprognoses verdwenen. Veel depressies, veel regen en wind, zo ziet de maand er op dit tijdstip uit. Enfin, sneeuw en ijs zal ik in Antarctica genoeg zien, zelfs nu het daar zomer is.

     Ik bestel vandaag online een plunjezakslot. Nooit geweten dat die bestaan, maar het is wel logisch. Outdoorliefhebbers en soldaten willen ook niet dat hun spullen uit de zak gestolen worden. De portokosten van het slot zijn hoger dan wat het slot zelf kost. Er moet nog wel een klein steekslotje aan, maar die heb genoeg aan boord. In de online winkel verkopen ze ook handboeien, maar aan dat soort vermaak doe ik niet.

     's Middags loop ik even de stad in. Inmiddels schijnt de zon. Er is veel volk op de been en het voelt aan als lente. Op het Eind is een vuilnisbak uit de grond gerukt; dat moet vannacht gebeurd zijn maar we zijn er niet wakker van geworden.

 

In China is het aantal besmettingen met het coronavirus inmiddels gestegen tot bijna 12.000. In het land zijn 259 mensen aan het virus overleden. Dat betekent dat nog steeds zo'n 2 procent van de zieken overlijdt. Buiten China zijn er geen dodelijke slachtoffers. Steeds meer fabrieken, winkels en bedrijven in het land sluiten hun deuren. De vrees voor een mondiale recessie door de epidemie groeit.

 

Ergernissen. De Repubikeinse Partij in Amerika gedoogt een president die een loopje neemt met de wet en die zijn macht misbruikt. De getuige met directe kennis van zijn Oekraïnense overtreding mag niet getuigen in de senaat. De Amerikaanse democratie is een aanfluiting geworden. Komende woensdag zal men Trump vrijspreken van misdragingen, die bewezen werden.

     De Britten zijn de EU uit. De NOS geeft een overzicht van Britse krantenkoppen (zie hierboven). Treurnis en weemoed  bij The Guardian, bij de Daily Mail kan men een speciale Brexit-theedoek krijgen, en de Daily Mirror kopt: 'Bouw nu het Groot-Brittannië dat ons is beloofd'. Dat gaat niet lukken, het land is diep verscheurd - overigens net als de VS - en de onderhandelingen met de EU moeten nog beginnen. Alles blijft nog elf maanden hetzelfde, maar de economische klap krijgen de Britten vooral na 31 december 2020. De nieuwe handelsverdragen met de EU kunnen voor het VK per definitie alleen maar slechter worden dan het was. Waarom? Omdat er binnen de EU vrijhandel heerst, gereguleerd én bewaakt. Nieuwe externe verdragen beperken altijd.

     Dit is ook erg: de Zwitserse frama-gigant Novartis gaat een peperduur geneesmiddel voor de zeldzame, dodelijke spierziekte bij baby's verloten. Verloten? Lees ik dat goed? Ja, het gaat om Spinale musculaire atrofie. Honderd baby's kunnen een behandeling winnen, de rest moet gewoon doodgaan. Dat zijn er ongeveer 1500 in Europa. Een injectie kost 1,9 miljoen euro. Het bedrijf wil niet overkomen als een bedrijf dat baby's laat sterven. Het UMCU heeft nu bij de Inspectie toestemming gevraagd om de winnende baby's in ons land de injecties te mogen toedienen, omdat het middel (Zolgensma) nog niet geregistreerd is. Verontwaardiging alom. De wet in Nederland schrijft immers voor dat iedereen gelijke toegang heeft tot de zorg. Nu heeft men gelijke toegang tot de loterij. Tja, het leven is zelf ook al een loterij, kun je zeggen - maar toch klopt er iets niet. Terug naar boven