www.sailing-dulce.nl

Logboek 2021/3 Waddeneilanden

Direct naar het

laatste verslag

 

Terwijl de derde coronagolf inzakt - er zijn wel zorgen over het uit India afkomstige Deltavirus - en de coronamaatregelen bijna allemaal ingetrokken worden (behalve de 1,5 meter afstand) maken we ons op om de rest van het vaarseizoen op de Waddeneilanden door te brengen. We verwachten een grote drukte, maar als we ergens een goede ligplaats hebben gevonden, dan blijven we daar tijdens het hoogseizoen. Het is duidelijk veel drukker dan anders. Veel mensen, die anders naar enig buitenland zouden gaan, hebben de watersport ontdekt. Dat is goed te merken in de havens. In elk geval kun je de beschikbaarheid van ligplaatsen checken op Waddenhavens.nl/" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Waddenhavens.nl. Daar word je niet helemaal vrolijk van: Texel vol, Vlieland bijna, alleen op Terschelling is plek. Het overzicht wordt tweemaal per dag ververst. We zien wel.

 

Medemblik

De Oude Sluis van Lemmer.
De Oude Sluis van Lemmer.

Donderdag 01-07-2021

Vandaag steken we over naar Medemblik. Niet omdat we Friesland zat zijn, integendeel, we komen op de terugweg nog op diverse plaatsen in het heitelân, maar om het oorspronkelijke plan weer op te pakken: langs de Noordhollandse kust naar Texel te gaan. Om tien over negen varen we af en even later opent de Brokjesbrug en dan liggen we voor de oude sluis van Lemmer. Die opent ook al snel en dan varen we via de Lemstergeul naar de Friese Hoek van het IJsselmeer. Er staat een noordwestenwind Bf 5. Als steeds op de kop natuurlijk, en het is bepaald niet warm. We hebben onze jacks aan. We tuffen recht naar het westen langs de beboste zuidkust van Gaasterland. Hier ligt een lange bank, de Steile Bank, die vol met scharrelende vogels zit. De  bank viel droog na de voltooiing van de Afsluitdijk en is nu een natuurgebied. Hoe dichter we bij de zuidwestpunt van de provincie komen, hoe hoger de zeegang. Ruim een halve meter. We vallen wat af en ik zet een waypoint op de roodwitte EZ-A boei. Die is nu bezeild maar Anna heeft liever niet dat ik zeil zet. Het is trouwens maar een mijl of zes. Daar loeven we weer op om onder de zandbank bij het eilandje De Kreupel - ook al een natuurgebied, maar met een passantenhaven -  langs te varen. Daar ligt een zuidkardinale boei, die je inderdaad beslist beter langs de zuidkant kunt passeren. De luwte van het eilandje dempt de zeegang. In de hemel breekt de bewolking af en toe en toont blauwe plekken. Na het eiland zitten we al voldoende dicht onder de kust van de Wieringermeer, die vol staat met windmolens. Die schijnen vooral voor enige datacenters te draaien.

     Even na één uur draaien we de havenmond van Medemblik in. Aan de bakboordzijde staat een kasteel, het Radboud kasteel. Het zou door Floris V zijn gebouwd ter verdediging tegen de Friezen. Waarom het dan toch naar de legendarische Friese koning heet? Wikipedia denkt dat het werd opgetrokken op de fundamenten van een burcht van hem. We meren af aan de kade op de zonzijde (noordzijde) van de Middenhaven, bijna naast - nota bene - een Portugees restaurant. Achter de huizenrij is de wind helemaal weg.

     We brengen een rustige middag in de kuip door. Tot dusver hebben we geen buren, maar dat zal waarschijnlijk wel komen. op zich niet zo erg. Naar het begin van dit kwartaal

Medemblik (2)

Volledige windstilte. De uitvaart van Medemblik vanaf het Radboud-kasteel.
Volledige windstilte. De uitvaart van Medemblik vanaf het Radboud-kasteel.

Vrijdag 02-07-2021

Zonneschijn lokt ons vanmorgen de wal op. Het is een mengeling van wolken en zon en belooft warm te worden. Soms trekt een grijze wolk over maar tot regen komt het niet. We boffen. We kuieren om de Pekelharinghaven heen, die vol ligt met jachten, langs een kinderboerderij met weinig empathische alpacas en geiten (foto hier) naar het Kasteel van Radboud (foto hier). Het is volledig windstil en de zeilen van de uitvarende jachten hangen slap. Het IJsselmeer is een spiegel met grote wolkenpartijen erboven. Het kasteel blijkt een klein museum te herbergen. Museumjaarkaarten! Het kasteel was overigens niet van de Friese koning, maar van graaf Floris V, der keerlen God, die het als dwangburcht tegen de West-Friezen zou hebben laten bouwen op de fundamenten van een burcht die wél van Radboud was. We krijgen gratis een boekje over kruiden uit 1476. 'Drink brandnetelthee het hele jaar door om gezond te blijven'. Hm, ik heb wel eens brandnetelsoep gegeten, die smaakte prima. Het kasteel is overigens maar een klein deel van de oorspronkelijke dwangburcht en is vaak verbouwd

     Ik tref op een zolder onder het dakgebint een replica van een oude wereldkaart uit crica 1250, de tijd van Floris, die ik niet kende: de Hereford Mappa Mundi. Die is uiterst interessant! In het centrum van de kaart zie je Jeruzalem, en delen van de toen bekende continenten Afrika, Azië en Europa. Het leukste is dat er vele verzonnen zaken te zien zijn in de delen van de wereld die de makers niet kenden: daar vind je behalve vuurspuwende draken ('here be dragons'), monsters, mensen zonder hoofd en duizelingwekkend ingewikkelde labyrinthen ook een knalrode Rode Zee. Ik ga me eens in die kaart verdiepen als we weer thuis zijn. Eigenlijk zou je hopen dat iemand voor de PS4 een game maakt dat zich afspeelt in die wereld.

     We lopen terug en drinken koffie op een terras bij de brug tussen Midden- en Westerhaven. Daarna lezen we de middag weg in de kuip. Vanavond gaan we uit eten bij dat Portugees restaurant vlakbij ons: Costas. Maar niet op het terras, maar binnen waar niet gerookt mag worden. We laten niet nog een keer een etentje verpesten.

 

Het nieuws. Over de extreme hitte in het noordwesten van de VS en in Brits Columbia. Het Canadese dorpje Lytton, het dorpje waarover ik eerder meldde dat er deze week drie dagen op rij alle hitterecords gebroken werden, is nu letterlijk in vlammen opgegaan.

     De coronabesmettingscijfers dalen in Nederland nauwelijks meer. Het RIVM schat dat nu de helft van de nieuwe besmettingen door de deltavariant is. De meeste reizigers die van buitenlandse vakanties terugkeren gaan niet in quarantaine. Meer dan driekwart van de mensen die in een rood of oranje land zijn geweest, hield zich na terugkeer niet aan de corona-adviezen. Dat komt naar voren uit het periodieke gedragsonderzoek van het RIVM. Zo werden 95 eindexamenleerlingen van het Stedelijk Gymnasium in Leiden positief getest na terugkeer uit Albufueira, Portugal. Eigen schuld, dikke bult, denk je dan. Al die mensen vragen in feite om de terugkeer van de pandemie en om een vierde golf en beperkende maatregelen. Van de bevolking is nu circa 40 procent dubbel geprikt, dat is nog te weinig voor effectieve groepsimmuniteit. Maar je moet er nog de mensen bijtellen die corona gehad hebben of drager waren zonder dat ze het wisten. Zij hebben antilichamen in hun bloed. De aantallen zijn niet exact bekend. De volledige vaccinatie helpt gelukkig goed tegen de Deltavariant. Naar het begin van dit kwartaal

Medemblik (3)

Medemblik (3)

Zaterdag 03-07-2021

De update van de gemiddelde wereldtemperatuur in de lagere atmosfeer, gemeten door satellieten, is over de maand juni aan de lage kant: - 0,01 graden Celsius onder het gemiddelde over de periode 1991 - 2020. In mei was het nog + 0,08. Is de opwarming gestopt? Nee, allereerst werd dat 30-jarige gemiddelde aan het begin van dit jaar aangepast. Dat gebeurt iedere tien jaar. Het oude gemiddelde besloeg de jaren 1981 - 2010 en lag lager. Ik heb het al een aantal keren uitgelegd. Bovendien zeggen fluctuaties over enige maanden of een halfjaar niets. De lineaire trend van stijging sinds 1979 blijft gelijk en bedraagt nog steeds +0,14 graden per decennium (+ 0,12 boven de oceanen en + 0,18 boven de continenten).

 

Gisteravond lekker en knus gegeten bij de Portugees op de kade. Een espetada met kip een een lekkere Dāo Reserva. Prima geslapen en bij het opstaan zon in een blauwe hemel. We bevestigen het levenspatroon van de laatste dagen: 's ochtends een kuier en wat boodschappen, koffie in de zon op een terras en 's middags lezen en luieren. Maar geleidelijk aan betrekt het zwerk. Er komt regen aan met mogelijk onweer. De haven loopt vol en we krijgen een beschaafde buurman, die niet kuip-tegen-kuip gaat liggen. De komende dagen wordt het weer kouder en regenachtig met op dinsdag veel wind. We besluiten voorlopig hier te blijven, waar je beter verwaaid kunt liggen dan in Den Oever of op Texel. We bellen Bas om hem te feliciteren met zijn verjaardag (31). Mogelijk komt hij komende week voor een aantal dagen langs. Er is bericht van de verzekering: voor mijn in Enkhuizen verzopen trouwring krijg ik 400 euro vergoed. Snelle afhandeling!

 

Corona. Daar heb je het al. De besmettingen stijgen in de leeftijdsgroepen die zich niks van corona aantrekken. Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 1146 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 194 meer dan gisteren. Kort gezegd wordt er meer besmet en minder gestorven. De besmettingen zijn het hoogst in de jongere generaties, die slechter gevaccineerd zijn, meer op elkaar zitten, zich minder laten testen of na terugkeer uit het buitenland niet in quarantaine gaan. Er is een soort wetmatigheid: versoepelen bij onvoldoende immuniteit leidt tot meer besmettingen. Het is zo simpel. De mensen die in ziekenhuizen worden opgenomen zijn bijna allemaal niet gevaccineerd. Ondertussen muteert het virus nog steeds. 'SARS-CoV-2 continues to evolve and recently emerging variants with substitutions in the Spike protein have led to growing concerns over increased transmissibility and decreased vaccine coverage due to immune evasion', staat in een deze week verschenen studie. Naar het begin van dit kwartaal

Medemblik (4)

Op het noordelijk havenhoofd van Medemblik.
Op het noordelijk havenhoofd van Medemblik.

Zondag 04-07-2021

Veel regen gisteravond en vannacht, maar vandaag hebben we toch een hele mooie zondag, zonder wind en met grote bloemkoolwolken en veel zon. Conform ons dagritme maken we 's ochtends een wandeling, ditmaal door het noordelijk deel van het havenstadje. Op de dijk staande ligt de Wieringermeer aan onze voeten, met aan de overzijde het Lely-gemaal. De zeilen van de dobberende jachten hangen slap. We komen bij het oude raadhuis (uit 1940), een merkwaardig geval van de architect Kropholler dat gezag moest uitstralen. De man huldigde traditionele opvattingen en heulde met fascisten en de nazi's. Ernaast is het station van de stoomtrein Medemblik - Hoorn, die nog altijd rijdt. Een jaar of 18 geleden reden we er een keertje op mee. Leuke ervaring. We lopen terug langs een schattig grachtje, dat Achterom heet. Koffie op het terras van Hotel Medemblik bij de brug tussen de Midden- en de Westerhaven. Terug aan boord leggen we het schip om. Geleidelijk zal de wind vandaag van oost naar west draaien en in de komende dagen mogen we harde zuidwestenwinden verwachten. Die krijgen we liever op de kop. Er volgt een vredige middag. Geleidelijk loopt de haven weer vol en worden de wolken grijzer en grijzer.

 

Heel vervelend. De aantallen coronabesmettingen stijgen verder. Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 1239 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 104 meer dan gisteren. Meerdere factoren dragen eraan bij: de grotere besmettelijkheid van de deltavariant, de terugkeer van jongeren uit oranje buitenlanden en de extra testen in het kader van Testen voor Toegang. Het is de vraag of de laatste door RIVM en GGD'en meegeteld worden of niet. In elk geval stijgen de positieve uitslagen in de GGD-straten op zichzelf ook. De beste aanwijzing is wanneer in de komende dagen het reproductiegetal weer gaat stijgen. Dat is nu 0,82 per 17 juni. Naar het begin van dit kwartaal

Medemblik (5)

In de kuip in Medemblik.
In de kuip in Medemblik.

Maandag 05-07-2021

'Variantfabrieken', een nieuwe term in het coronajargon. Hij werd gebruikt door overheidsadviseurs die de Britse regering gisteren waarschuwden tegen verdere versoepelingen. Natuurlijk is 86 procent van de Britten nu gevaccineerd, maar er dreigen regio's te blijven waar de vaccinatiegraad veel te laag is. Daar kan het virus verder woekeren en nieuwe mutaties ontwikkelen, die ook de kracht van de huidige vaccins kunnen overwinnen. Vaccinfabrieken dus. In ons land kunnen die onstaan in de Biblebelt of in wijken met een lager sociaaleconomisch niveau. Maar premier Johnson en zijn minister voor volksgezondheid Javid slaan het advies in de wind. De voorgenomen versoepelingen kunnen op Freedom Day - 19 juli - doorgaan. Noorwegen doet het anders. Juist vanwege de Deltavariant en het risico op een vierde golf stelt het land de versoepelingen uit.

     Ondertussen stijgen de besmettingen in ons land door. Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 1545 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 322 meer dan gisteren. Ook het percentage positieve testen neemt verder toe. Déja-vu: ook vorige zomer dacht men de volgende coronagolf te kunnen verijdelen, toen met intensief testen en bron- en contactonderzoek. Dat lukte niet. Nu denkt men een vierde golf te voorkomen door vaccineren en rioolwatermetingen. Problemen: de dalende testbereidheid en de gerede kans dat rioolwateronderzoek onvoldoende inzicht biedt. Men hoopt dat die metingen kunnen werken als een waakvlam die opflakkert zodra er een opleving is. Zodra zich, zeg maar, een variantfabriek ontwikkelt. Maar de vrees is dat gevaccineerde virusdragers weinig virusdeeltjes uitscheiden, zodat de meetniveaus te laag blijven en de signaalwaarde niet bereiken. Ach, toen die waarden in de zomer van vorig jaar wél werden overschreden, deden de bestuurders ook niets. De regering is, het spijt me, altijd te laat geweest, behalve met versoepelen. Daarmee is men te vlug.

     In kranten in Israël staan berichten dat de effectiviteit van het Pfizervaccin onder de Deltavariant terugliep van 94,3 procent in mei naar 64 procent in juni. Tegelijk liep de effectivitove bescherming tegen opname in ziekenhuizen terug van 98,2 procent in mei naar 93 procent in juni. Zorgwekkende cijfers. De berichten staan later ook in De Volkskrant. Wat doen wij? Consequent afstand houden en menigten vermijden, zo trekken we met een boot vol boeken door het land. In feite zetten we ons relatieve isolement voort.

 

Regenbuien roffelen op dek en bimini in  het eerste deel van de nacht. Vandaag treffen we het: wolken en zon en 's ochtends af en toe een bui. Een snelle boodschap op een kwakkelende maandagochtendmarkt en een aangename middag met opgetrokken bimini (foto hierboven). De lichte wind is zuid tot zuidwest. Om vijf uur verdrijft een bui ons uit de kuip. Snel het scherm erover. De komende nacht en morgen zal een snelle depressie overtrekken met harde wind uit het zuidwesten. De boot is gedraaid, we zijn er klaar voor. Naar het begin van dit kwartaal 

Medemblik (6)

Recordhitte gisteren in Lapland (bron WX-charts)
Recordhitte gisteren in Lapland (bron WX-charts)

Dinsdag 06-07-2021

Over heel de wereld worden hitterecords gebroken: Canada, de VS, Siberië en Lapland. Maar ook op het zuidelijk halfrond, waar het nu winter is: Nieuw Zeeland en Australië. Soms denk je dat we nu dan toch een tipping point overschrijden en dat de opwarming van het klimaat op hol slaat. De publicitaire stilte die rond de records hangt komt vreemd over. Wat in elk geval ook op hol staat, is de Deltavariant van het coronavirus. Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 2253 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 728 meer dan gisteren. Het gaat hard. Zoals ik gisteren al schreef stijgt het reproductiecijfer naar bijna 1, te weten 0,97 per 21 juni. De wekelijkse groeifactor staat vandaag op 104,5 procent. Als dit zo doorgaat hebben we over een week rond de 10.000 besmettingen per dag. Ik weet niet of de ziekenhuizen tegen die tijd nog steeds gespaard blijven voor een toeloop. Tieners en twintigers, met name tussen de 20 en 24, zijn verantwoordelijk voor meer dan de helft van het aantal besmettingen. De afgelopen week was bijna 30 procent van de besmettingen in de horeca, feestjes, discotheken en op buitenlandse vakanties. In andere Europese landen zie je hetzelfde beeld. Is het erg? Ik weet het niet. De jongeren denken dat ze niet erg ziek zullen worden en de ouderen voelen zich veilig door hun vaccinaties. Het verklaart de lauwe reacties van de autoriteiten. 'We kijken de komende dagen of we dingen moeten aanscherpen’, zegt minister Grapperhaus vandaag.

 

Ook wij hebben een onrustige dag, zoals verwacht. In de ochtend is er nog regelmatig zon en het is zeker niet koud. De eigenaar van de catamaran voor ons denkt dat we niet aan boord zijn en probeert een jacht uit Oostenrijk, dat naast hem wil liggen, naar ons door te schuiven. Zonder toestemming staat hij ineens op ons dek om de touwtjes aan te nemen, maar dat gaat niet door. Ik stuur hem weg. Later weet hij zijn Oostenrijkse buren te bewegen te verkassen naast een sleepboot verderop. We tanken de watertanks vol. Onhandig is dat je de knop van de waterleiding steeds ingedrukt moet houden, maar onze achterbuurman komt met tape. Ik zie dat onze achterstag-antenne (voor de kortegolfzender/ontvanger) voor een stuk los begint te raken. Met enig balanceren op de kuiptafel weet ik de onderste met tie-rips weer vast te zetten, maar voor de rest zullen we een keer langs een werf moeten. Ondanks de windprognoses vertrekt het zeiljacht achter ons om twaalf uur. Ze moeten naar Lelystad, maar twee uur later keren ze stampend terug. Het waait dan vlagerig al ZW 6 tot 7. '63 knopen wind gehad', roept de schipper, 'blij dat ik terug ben!' Hij heeft niet eens zeil gezet. Dat soort avonturen zoeken we allang niet meer op. In de loop van de middag belt Bas; hij wil graag komend weekeinde langskomen. Leuk! Dan zitten we waarschijnlijk al op Texel.  Naar het begin van dit kwartaal

Medemblik (7)

Medemblik (7)

Woensdag 07-07-2021

In de ochtend is de wind afgenomen tot ZW Bf 5. Grote wolken met donkergrijze buien trekken over, maar er komen steeds meer zonnige perioden. We doen boodschappen voor de komende dagen en drinken koffie in de luwte op het terras van Hotel Medemblik. Dan is het tijd voor een klus. Het zit me al dagen dwars dat ik de deels loshangende antennekabel van de HF-zender/ontvanger niet hoger kan vastmaken. Het havenkantoor heeft echter een trapleertje, dat ik mag lenen. Maar eerst klap ik de bimini in en vouw hem op. We plaatsen het trapleer op de kajuittafel en daarna bestijg ik het trapje en kan twee hoogzittende blokjes, die de antennekabel van het achterstag houden, met brede tie-rips weer vastmaken (foto hierboven). Er zijn nog drie blokjes waar ik niet bij kan, maar de kabel slingert niet meer en zit veel vaster. Waarom sloop je dat hele ding er niet af?, vraagt Anna. Goede vraag. Inderdaad gebruik ik die HF-installatie al vele jaren niet meer, maar toch stuit het me tegen de borst hem te ontmantelen. Op een of andere manier stel ik er een eer in om het allemaal functioneel te houden. Een volgende eigenaar van Dulce moet maar zien wat hij/zij ermee doet.

     De middag is vol zon en allengs neemt de wind verder af. Er lopen veel schepen binnen. We lezen. In de bookswap op het havenkantoor vond ik een ouder boek van Anton Koolhaas, 'De hond in het lege huis' uit 1964, een invoelbaar verhaal over twee hecht verbonden mensen, met vakantie op een eiland. Zij gaat te ver in zee bij een sterke ebstroom en verdrinkt. Haar lichaam wordt nooit gevonden. In krap honderd indringende bladzijden beschrijft Koolhaas wat er daarna wel en niet gebeurt.

 

Vandaag een 'ongekende stijging van de besmettingscijfers' (De Volkskrant), vooral in Groningen en Amsterdam. Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 3688 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1462 meer dan gisteren. Minister De Jonge wil een spoedadvies van het OMT. Hij wil weten 'of we ons daadwerkelijk zorgen moeten maken' en of er misschien nieuwe maatregelen nodig zijn. De coronapandemie, de voortgaande hittegolven overal in de wereld, de moordaanslag op Peter R. de Vries, de stagnerende kabinetsformatie, de stikstofcrisis en de demonstrerende boeren, soms denk ik: laat het allemaal maar gebeuren, ik kan er toch niks tegen uitrichten. Het komt misschien door het fatalisme in de kleine roman van Koolhaas. Vooruit, morgen is er weer een dag, dan gaan we naar Texel. Naar het begin van dit kwartaal

Oudeschild, Texel

Op de Waddenzee.
Op de Waddenzee.

Donderdag 08-07-2021

De afvaart is om kwart voor acht, bij een zonnige hemel en in plaats van de beloofde zuidwestenwind een wat vlagende wind uit NW. Omdat er aan beide kanten van de uitvaart van Medemblik velden met fonteinkruid zijn, vaar ik eerst een aantal mijlen naar noordoost. Geen zin om nog eens in dat spul te raken. Op een mijl of vier is een ondiepte, gemarkeerd door vier kardinale boeien. Ik vaar eromheen en neem een koers pal noord, naar de vaargeul voor Den Oever. Vlak in de wind. Aan bakboord ligt de Wieringermeer met een woud aan draaiende windgeneratoren. De meeste leveren aan de grote datacentra van internetgiganten zoals Google en Microsoft. Om half tien komen we bij de Stevinsluis, die warempel nog open staat mét groen licht. Hoe aardig, ze hebben op ons gewacht, want er liggen al wat jachten binnen. We varen zo binnen en na een kwartier varen we alweer uit, moeten nog even wachten voor de opening van de brug van de Afsluitdijk en om tien uur zijn we op zout water. De Waddenzee! Dat is even geleden. We zien in het westen hoge gebouwen, dat is Den Helder en meer naar het noorden Texel. We kiezen het Visjagersgaatje, dat noordwest loopt. Tevoren had ik met de stroomatlas bepaald dat we het tij mee zouden hebben, althans in de eerste helft van de oversteek. De beboeiing is goed zichtbaar. Een visser komt ons tegemoet (foto hierboven).

     Het gaat lekker snel: 8,9 knopen over de grond (SOG). Ook op het brede Malzwin vliegen we naar het westen, richting Noordzee. De wind trekt aan tot Bf 5 en de zeegang is minder gerieflijk: wind tegen tij. Tussen ons en Texel liggen de Bollen, een grote bank. Scherp let ik op de rode boeien die een doorvaart markeren, het Gat van de Stier geheten. Op het ondiepste gedeelte zie ik nog 1,6 meter onder de kiel en vlak erna zitten we opeens op de brede en diepe Texelstroom. Maar nu hebben we het afgaand tij tegen. De SOG zakt terug naar 5 - 6 knopen SOG, maar het is niet ver meer. Om half twaalf varen we achter een schelpenvisser de haven van Oudeschild in, slaan rechtsaf naar de jachhavens. In de laatste ervan zijn steigers voor oplopende bootlengtes en er is plaats genoeg De voorlaatste is voor 12 - 13 meter jachten en daar vinden we een prima box.

     We lunchen lekker in de kuip en belonen onszelf met een lekker luiermiddag. Het waait nog aardig maar achter de buiskap is het in de zon (onder de parasol) goed toeven.

 

De coronacijfers zijn weer fors hoger. Exponentiële groei door de Deltavariant, de jongeren en de te snel opgeheven maatregelen. Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5475 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1815 meer dan gisteren. Of is het bekende woensdag/donderdagfenomeen? In elk geval nemen de ziekenhuisopnames nog niet toe. Morgen komt het kabinet na een spoedadvies van het OMT mogelijk met maatregelen. Daarnaast wordt Nederland misschien uitgeroepen tot een code rood-land. Nederlanders zijn dan niet meer welkom in andere landen of moeten aan strenge inreisvoorwaarden voldoen. Leuk voor degenen die op vakantie willen of zijn. Naar het begin van dit kwartaal

Oudeschild (2)

Aan de koffie in Den Burg, Texel
Aan de koffie in Den Burg, Texel

Vrijdag 09-07-2021

Het is een mooie, vredige dag., die aanvangt met een stralende zon in een wolkenloze hemel. We zetten de vouwfietsjes in elkaar en pompen de voorbandjes wat op. De fietsjes zijn bijna twintig jaar oud, maar vorig jaar lieten we ze nog maar een keer opknappen. Voor de zekerheid bind ik onze fietspomp op de bagagedrager. We fietsen op ons gemak de vijf kilometer naar Den Burg, het hoofdplaatsje van Texel. Anna herinnert zich vakanties met vriendinnen in de jaren 60. Met zijn allen naar de disco, de eerste schuchtere zoenen. Ze herkent het dorp nauwelijks meer, er zijn veel meer winkelstraten. Veel toeristen slenteren er nu rond; de meesten zijn Duits. Bij een kerk vinden we een terrasje in de zon. De Binnenburg, heet het straatje. Koffie. latte macciato, helaas hebben ze geen decaf. Ja, stom, tegenwoordig raken we nerveus van koffie met cafeïne. Ernaast is een aardige boekhandel, Het Open Boek, geen reli-boekhandel. Er is een hele kast gewijd aan de boeken van Texelaar Jan Wolkers. een andere kast is gewijd aan de boeken over het eiland, die ze zelf uitgeven. Ik voel geen aandrang er iets van te kopen.

     Op de terugweg hebben we merkbaar de wind in de rug. Inmiddels zijn er veel stapelwolken ontstaan. Halverwege aan de rechterkant is een hoog duin, De Hoge Berg, de hoogste plek op het eiland. Het is overigens geen duin, maar een 15 meter hoge kleileemheuvel, opgeschoven door een ijswal tijdens een ijstijd. Op de zuidhelling is een begraafplaats voor de Georgische krijgsgevangen, die tijdens de bezetting in verzet kwamen tegen de Duitsers. We zien er niemand, ook geen Duitse toeristen. Die weten het niet. Ik herinner me de documentaire die ik ooit zag over die heldhaftige opstand. Om half één zijn we terug in Oudeschild. Lunch aan boord en daarna een kalme middag in de kuip. Ik lees van A. N. Ryst de roman 'De nadagen' (Querido, 2018) die hij schreef - neem ik aan - over de laatste jaren van zijn ouders. Herkenbaar. Op onze leeftijd vraag je je altijd af of je al dementeert. Het boek is een vondst die ik in 2018 in Gorcum bij Boekhandel De Mandarijn deed. De hemel is overwegend grijs maar het is totaal niet koud. Er zijn slechtere dagen. Jachten arriveren en meren af in de boxen van de steigers om ons heen. Vanavond zullen we naar de persconferentie van de premier en minister De Jonge kijken. Morgen komt Bas.

 

Verdere exponentiële groei van het coronavirus. Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 6986 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1539 meer dan gisteren. Het reproductiegetal is flink boven 1 gestegen; per 24 juni staat het op 1,37. De Deltavariant rukt snel op. Het aantal opnames in ziekenhuizen begint nu ook te stijgen. Naar het begin van dit kwartaal

Oudeschild (3)

Oudeschild (3)

Zaterdag 10-07-2021

Een bewolkte dag, maar toch warm. Al vroeg popt er een appje binnen van Bas dat hij vroeg - zeven uur - uit Den Haag vertrekt. Om half tien verwacht hij in Den Helder aan te komen. Zo? Snel staan we op en maken we de voorhut in orde. Daar moet hij slapen. We lopen naar het havenkantoor voor info over de Texelhopper, door mij consequent Texashopper genoemd, die met busjes over het eiland rijdt. Die kun je bestellen. Hij komt echter pas over een uur, zegt de dame aan de lijn, te laat voor ons om op tijd bij de veerhaven te zijn. Ze zullen echter een busje naar de haven sturen en als hij zijn naam zegt, pikken ze hem op. Sinds dat moment voel ik aan mijn water dat alles fout zal gaan. We bellen Bas, die niet opneemt. We appen hem, maar de berichtjes arriveren niet. We besluiten om dan maar in Oudeschild te blijven en bij de Spar in het dorp boodschappen te doen. Als we met de volle kar weer buiten zijn, belt Bas. Hij zal omstreeks tien uur in de haven zijn. Daar staat geen busje als hij van de boot stapt. We bellen beide de Texasrangers, die beloven voor een oplossing te zorgen. Een goede drie kwartier later leveren ze hem af bij onze haven, nadat ze hem eerst het halve eiland lieten zien.

     Enfin, wat maakt het uit. Hij is er en ziet er prima uit en kreeg een week terug zijn eerste vaccinatie met Pfizer. We lunchen gezellig aan boord (foto hier). Er is veel uit te wisselen, een gesprek dat we later in de kuip voortzetten (foto hierboven). De bewolking is wat dunner en de gesluierde zon geeft aangename warmte. Bijzonder om hem bij ons te hebben. Vier jaar geleden was hij voor het laatst aan boord, toen we aan de Engelse oostkust waren. Nu gaat hij morgen helaas al terug, want maandag moet hij weer werken in de electra-winkel naast het parlement in Den Haag. Dus verschuiven we onze plannen. Vanavond zullen we gezellig met hem uit eten gaan in Oudeschild. En morgenmiddag brengen we hem naar de veerpont. Met de Texasrangers.

 

Voortgaande exponentiële coronagroei. Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 10.345 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 3390 meer dan gisteren en het is het hoogste aantal besmettingen sinds 25 december. De ziekenhuisopnames stijgen echter niet. Gisteravond zagen we de persconferentie. 'Niemand had dit voorzien' zeiden Rutte en De Jonge. Dat is niet waar: verschillende OMT-leden waarschuwden voor een onvermijdelijke opleving onder de jongere generaties. Het kabinet wuifde die kritiek weg. Nu moet er toch weer worden ingegrepen. Vooral de maatregelen rond de nachtelijke horeca en de evenementen en festivals worden per vandaag teruggeschroefd. Het OMT had echter strengere maatregelen geadviseerd. De festivalbranche is woedend en spant een kort geding tegen de staat aan.

     Nu Nederland rood dreigt te kleuren op de Europese 'coronakaart' (en landen misschien strengere eisen gaan stellen aan Nederlandse vakantiegangers), is er een run ontstaan op vakantieadressen in eigen land, schrijft Omroep Gelderland. Vakantieparken en campings zitten volgens de regionale omroep zo goed als vol. In Noord-Nederland is vandaag de zomervakantie begonnen. Ook hier in Oudeschild is de haven helemaal vol. Goed dat we hier op tijd waren. Op het overzicht van Waddenhavens.nl/" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Waddenhavens.nl zien we dat de jachthavens van Vlieland en Terschelling eveneens vol liggen. Naar het begin van dit kwartaal

Oudeschild (4)

Bas bij de veerpont naar Den Helder.
Bas bij de veerpont naar Den Helder.

Zondag 11-07-2021

Een zachte avond, een kleurig ondergaande zon. Gisteravond zaten we met Bas buiten op het terras van restaurant De Kombuis aan de oude haven Van Oudeschild. Heerlijk eten en een vriendelijke bediening. Gezellige en soms diepergaande gesprekken. Wat een gouden avond! De wind is ondertussen 180 graden gedraaid, naar het oosten. Vandaag vertrekt Bas weer en hij en ik besluiten te voet de ruim zes kilometer naar de Veerhaven af te leggen. Aanvankelijk is het zonnig maar dan trekt een langgerekt wolkenfont de hemel dicht. Regen valt er echter niet. Onze tocht leidt grotendeels over De Waddenzeedijk, die in de achterliggende jaren over 18 kilometer belangrijk versterkt moest worden. Het deel waar wij over lopen heet de Prins Hendikzanddijk, naar de polder die ernaast ligt. Het is een zandige versterking vóór de oude dijk, waar nu een interessant natuurgebied ontstaat op de rand van land en water. Het is een Natura2000-gebied met de naam Ceres en het wemelt er van de vogels. Op zeker moment komen we bij een paal met een Mariafiguur erop, foto hier. Wat doet die hier? Twee bordjes eronder lossen het raadsel niet op. Op het bovenste staat:

 

in radeloze staat

vragen wij de Heilige Maagd om

raad

Dat zij het voor elkaar krijgt

dat deze weg

weer in Vrijheid

Voor ons allen open gaat...

 

Op het onderste bordje wordt de Maagd nog tweemaal bedankt. Een artikeltje in de Texelse Courant van een jaar geleden spreekt van 'een ludieke actie' en brengt geen oplossing. De weg leidt naar Oudeschild en dat zou vroeger een 'rooms' dorp te zijn geweest. Ik krijg de indruk dat er vroeger niet gefietst mocht worden door natuurgebied Ceres en misschien zijn er wel actievoerende boeren geweest in verband met de stikstofcrisis. Overigens lees ik vandaag dat de provinciale overheid van Gelderland stomweg weigert om de wet te handhaven en niet zal optreden tegen boeren die na de stikstofuitspraak zonder vergunning zitten. Ons land wordt meer en meer een bananenrepubliek.

     Bas en ik lopen verder. Leuk om weer eens zo lang met je zoon te wandelen! Als we bij de Veerhaven aankomen, zijn er ruim twee uur verstreken. De veerponten varen om het halfuur. We hebben tijd voor een ijsje en een frisdrank. Dan nemen we afscheid. Voor de terugtocht bestel ik de Texashopper, die na drie kwartier komt en me in 10 minuten naar de jachthaven brengt.

 

De coronasituatie is onduidelijk. tegen de verwachting van voortgaande exponentiële groei is het aantal besmettingen opeens lager. Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 9398 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat is hoog maar het zijn er 908 minder dan gisteren. Dat kan haast niet kloppen en dat doet het ook niet. Op het coronadashboard staat dat het aantal besmettingen van vandaag lager uitviel vanwege een achterstand in de administratie. Daar heb je dus niks aan. Naar het begin van dit kwartaal

Oudeschild (5)

Oudeschild (5)

Maandag 12-07-2021

Fietsen op de Waddeneilanden is een genot, op Texel ook. Weinig vals plat, redelijk rustige wegen en veel te zien. Bovendien is het voordeel van fietsen in coronatijd is dat iedereen op afstand blijft. Vandaag is het er goed weer voor: een deels gesluierde hemel en een lichte wind uit het noorden. We rijden we door het oude dorp Oudeschild met veel popperige huisjes met leuke geveltjes. Mooi is een witgeschilderd kerkje, de Zeemanskerk, uit de 17e eeuw. Een rijksmonument. Aan de rand van het dorp is een huis met een boekenkastje ervoor (foto hierboven). Je kunt boeken meenemen als je er evenveel terugzet; anders moet je 50 cent per boek in een busje stoppen. Dat soort leuke boekenhandel zie je steeds vaker en een enkele keer zit er iets bijzonders in. Nu niet, vind ik, maar Anna heeft nog een euro op zak en neemt twee thrillers mee. Die lees ik zelden, de wereld is al beroerd genoeg. We fietsen verder over een landelijk weggetje en komen bij een diepe kuil naast een bosschage. Een bijenkuil, waar je niet in mag, want allerlei bijensoorten hebben er holletjes in het zand en de leem gegraven waarin ze hun eieren laten uitkomen. We zijn nu opnieuw bij De Hoge berg, met 15 meter de hoogste heuvel op het eiland, opgeworpen door een ijswal in een of andere ijstijd. Diverse bosschages en idyllische woningen doen je verlangen hier te wonen. Mij althans.

     We komen bij het oorlogsmonument voor de 476 in de oorlog gevallen Georgiërs. De tragiek van hun opstand kent vele lagen: krijgsgevangen aan het oostfront werden ze voor de keus geplaatst van erbarmelijk doodhongeren of in Duitse krijgsdienst. Velen kozen daarvoor. In februari 1945 werden ze op Texel gelegerd. In april kwamen ze in opstand, toen de bezetter het bataljon in Oost-Nederland wilde inzetten tegen de geallieerde bevrijders. Hun verzet op Texel wordt 'de Russenoorlog' genoemd en duurde voort tot twee weken na de bevrijding; toen pas kwamen Canadese troepen op het eiland aan. Vele Texelaars lieten verslagen Georgiërs onderduiken en dat leidde tot willekeurige standrechtelijke executies van eilanders en van gevangen opstandelingen. De opstand der Georgiërs heeft het leven gekost aan 120 Texelaars en zo'n 565 Georgiërs en circa 350 Duitse soldaten. De 228 overlevende Georgiërs kwamen uiteindelijk in de Goelag terecht toen ze weer thuiskwamen. Verstrikt geraakt in de ellendige bochten en krochten van de geschiedenis. We lopen over het veld aan de rand van een bos, zonder grafstenen maar met 476 rozenstruiken. Er is een apart graf van een Texelse vrouw, Cornelia Boon-Verberg, die veel Russen verborgen hield. Zie hier 2 foto's.

     Ietwat aangedaan fietsen we verder door het zacht glooiende landschap met grazende schapen en typische schapenschuren, alsof ze half afgebouwd zijn. Ze staan allemaal met de platte kant naar het noordoosten, waar de wind zelden vandaan komet (maar nu wel). We stappen af bij een ander militair object, Fort De Schans, dat al uit de tijd van Willem van Oranje en later Napoleon stamt en in zijn totaliteit hersteld werd. De keizer zou er zelf tweemaal geweest zijn.

     Terug in het dorp bezwijken we voor het viscafetaria en verorberen met smaak ieder een bruin broodje met gerookte makreel (zij) en paling (hij). Inmiddels is er meer bewolking gekomen. De noordenwind trekt aan tot Bf 4 - 5 en staat dus recht van achteren in de kuip, maar de wind is warm. Wel uit te houden. De haven ligt weer mudvol. We hebben geen zin om de boot om te draaien en zien met medeleven de vele capriolen aan van arriverende schepen om in een box te komen. Voor- en achterkanten, ze waaien allemaal weg. Zelfs het geweld van boegschroeven helpt niet altijd. Die wind blijft de komende dagen staan, maar zal allengs afnemen. Tegen die tijd is het tij 's ochtends gunstig om over het Wad naar Vlieland of Terschelling te gaan.

 

Vandaag is het aantal nieuwe coronabesmettingen opnieuw hoog, maar minder dan gisteren en eergisteren. Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 8522 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 847 minder dan gisteren. Van een achterstand bij het RIVM schijnt toch geen sprake te zijn, wel van een tekort in capaciteit bij laboratoria. Ik begrijp het niet zo goed; is de exponentiële groei ineens gestopt? De ziekenhuizen en de IC's stijgen wel weer. Rutte biedt vandaag excuses aan voor zijn inschattingsfout bij het versneld versoepelen en de lakonieke toonzetting op de laatste persconferentie. 'Wat wij dachten dat kon, kon toch niet.' Hij wordt er steeds vaardiger in en het draagvlak voor zijn excuses is nog steeds groot. De Volkskrant zet zijn zes inschattingsfouten en die van minister De Jonge op een rijtje. De grote lijn is: er werd niet geluisterd naar de deskundigen van het OMT. Sterker, die adviezen werden met opzet in de wind geslagen. De Jonge zelf zegt niks, typische CDA'er, ook niet over zijn jolige miskleun 'Dansen met Janssen'.

     Onbegrijpelijk: de vrijwel volledige opheffing van de coronamaatregelen in Engeland gaat door op 19 juli. Inmiddels komen er al bijna een week dagelijks 30.000 besmettingen bij en de vrees is dat de Deltavariant van het virus het aantal besmettingen deze zomer opstuwt tot 100.000 per dag. Het cynisme van gezondheidsminister Javid is opmerkelijk. Een bijzonder eigenwijs gastje. Hij denkt dat door de vaccinaties de ziekenhuisbezettingen en de sterfte niet uit de hand zullen lopen. De man wacht niet eens het de gevolgen van het waarschijnlijke mega-spreader event bij de Engelse EK-nederlaag tegen Italië af. Hij neemt een enorme gok, vrees ik. 'Er zal nooit een perfect moment zijn om deze stap te zetten, want we kunnen dit virus simpelweg niet uitroeien', zei hij. 'Of we het leuk vinden of niet, het coronavirus gaat niet meer weg.' De overgrote meerderheid van virologen en epidemiologen waarschuwen, maar ja, bij de geringe kans dat hij gelijk heeft, hoeft hij geen excuses te maken.  Naar het begin van dit kwartaal

Oudeschild (6)

De hoogste gemeten temperatuur van een jaar in Portland in de VS. De groene lijn is een 10 jaar lopend gemiddelde. Bron: KNMI.
De hoogste gemeten temperatuur van een jaar in Portland in de VS. De groene lijn is een 10 jaar lopend gemiddelde. Bron: KNMI.

Dinsdag 13-07-2021

In de afgelopen weken deden zich verschillende toestanden van extreem weer voor: de recordtemperaturen, hittegolven en hevige bosbranden in Canada, het noordwesten van de VS, Lapland, maar ook in Australië en Nieuw Zeeland, overstromingen na heftige wolkbreuken, dodelijke aardverschuivingen, enzovoorts. Vaak las je erbij dat klimaatwetenschappers ongerust zeiden dat de extremen wel erg buitengewoon waren, en boven de ergste prognoses van het IPCC uitgingen. Ze waren bang dat er gevaarlijke tipping points overstegen werden. Hoe buitengewoon zijn de nieuwe extremen? De klimaatwebsite Klimaatveranda publiceert vandaag een analyse. Dergelijke studies heten 'attributiestudies', waarin men poogt te bepalen of weersextremen toegeschreven kunnen worden aan de door de mensheid veroorzaakte verandering van het klimaat. Men probeert die studies zo snel mogelijk na de extremen te maken, en ze worden gecoördineerd door het wereldwijde samenwerkingsverband World Weather Attribution waar ook het KNMI deel van uitmaakt.

     Nu is er al een attributiestudie (Philip et al.) uitgekomen naar de bizarre hittegolf in Noordwest-Amerika, iets meer dan een week na het bericht over de recordtemperatuur van 49,5 graden in Lytton, Canada. Daaruit stamt de grafiek van het temperatuurverloop in Portland, Oregon, over de achterliggende 80 jaren, die hierboven staat. NB: het gaat dus om de hoogste temperaturen per jaar, niet over de frequentie van voorkomen. De uitschieter helemaal rechts is evident abnormaal, dat zal iedereen beamen, maar hoe kun je die met enige zekerheid toeschrijven aan klimaatopwarming? Daarvoor moet je de ietwat technische analyse op Klimaatveranda goed lezen. De onderzoekers berekenen aan de hand van de data de zogenaamde terugkeerperiode van weersextremen, dat wil zeggen de kans dat zo'n extreme periode voor kan komen. De onderzoekers schatten de terugkeerperiode van de hittegolf in Portland nu op ongeveer 1 op de 1000 jaar. Dat valt wel mee, denk je dan. Verdere analyse met behulp van simulaties van klimaatmodellen laat echter zien 'dat een dergelijke hittegolf bij het begin van de industriële revolutie circa 2 °C minder heet zou zijn geweest. Als de opwarming van de aarde de twee graden bereikt, neemt de kans toe dat een dergelijke hittegolf in die regio weer optreedt. De terugkeerperiode is dan circa elke 5 tot 10 jaar en de intensiteit neemt nog eens met circa 1,3 °C toe.' Nog steeds kan er toeval in het spel zijn, maar in het huidige tempo van opwarming kan de wereld al in de jaren 2040 2 graden warmer zijn dan voor de industriële revolutie. De onderzoekers denken dat de juni-hittegolf met zulke extreem hoge temperaturen in Noordwest-Amerika zonder klimaatverandering vrijwel onmogelijk zou zijn geweest.

     Als om dit punt te onderstrepen is er nu al sprake van een volgende record-hittegolf in Californië met waarschijnlijk een nieuw record voor de hoogste temperatuur ooit gemeten op aarde. Men registereerde in Furnace Creek - goede naam! - in Death Valley, California, een recordtemperatuur van meer dan 54 graden.

 

Ook het Metoffice brengt een studie uit over de toename van extreem weer in het UK. Hm. En er is nog een uitzonderlijke situatie in ons eigen land. Het water-zomer/" target="_blank" rel="noopener noreferrer">waterschap Rijn & IJssel waarschuwt voor 'zeer hoogwater' in de grote rivieren. 'Vooral voor deze tijd van het jaar, de zomer, is dit een uitzonderlijke situatie. In de winter komt dit vaker voor. Het gaat flink regenen de komende twee dagen. Daarbij is er veel rivierwater vanuit Duitsland, Zwitserland en Oost-Frankrijk naar ons onderweg. Het water van de Rijn en de IJssel is al flink aan het stijgen. Waarschijnlijk ligt de hoogwaterpiek op maandag of dinsdag.' Inderdaad zie ik - hieronder - dat er neerslagtotalen worden voorspeld voor België en Duitsland tot bijna 200(!) liter per m2 donderdag. Dat is een kwart van de totale jaarneerslag. Dit is zeker extreem.

 


 

De coronacijfers zijn ook vandaag hoog, maar de stijging is er uit. Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 7888 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 614 minder dan gisteren. Waar je wel van schrikt is dat het reproductiegetal (per 28 juni) op 2,17 ligt. Zo hoog is het bij mijn weten nog niet geweest. Het reproductiegetal van alleen de deltavariant is nu 2,52. De ziekenhuizen zijn stabiel maar de IC's stijgen wel.

     Hier op Texel is een speciale vaccinatiedag voor 12 tot 17-jarigen in een sporthal in Den Burg. Ze maken er veel gebruik van.

     Britse artsen waarschuwen voor de komende versoepelingen, waar het Britse kabinet aan vast wil houden. Ze waarschuwen voor 'mogelijk verwoestende gevolgen'. Een te groot deel van de bevolking is niet volledig gevaccineerd. Ze vinden dat PM Johnson 'onverantwoordelijk' handelt. Ach, als het mis gaat zal hij ook wel met excuses wegkomen. Veel Europese vakantielanden scherpen de coronamaatregelen voor vakantiegangers weer aan.

 

We komen vandaag de deur niet uit, behalve om op het havenkantoor nog twee dagen bij te boeken. Het is de hele dag bewolkt met een noordenwind kracht 4 - 5. Het blijft echter wel droog. De haven is ondanks een aantal wisselingen nog steeds vol.

     Ik ontvang een antwoord van ANWB Verzekeringen op mijn bezwaar dat ze de waarde van mijn in Enkhuizen verdronken trouwring niet volledig vergoeden. Men verwijst naar 'de afschrijvingslijst'. 'Hierin staat met hoeveel procent de waarde per maand en jaar daalt. In deze tabellen zijn ook de uitzonderingen opgenomen, denk aan geld en waardevaste documenten (bijvoorbeeld een paspoort). Op basis van de taxatiewaarde is de dagwaarde van uw ring berekend.' De lijst zit niet bij het antwoord, maar ik vind hem hier op internet. Een trouwring staat niet op de lijst, zelfs geen sieraden. Bovendien: als geld een uitzondering zou zijn, dan zou goud als universele reserve voor valuta dat ook moeten zijn. Dus bericht ik mijn bezwaar helaas te moeten handhaven. Naar het begin van dit kwartaal

Oudeschild (7)

Het waddenstrandje ten noorden van de jachthaven.
Het waddenstrandje ten noorden van de jachthaven.

Woensdag 14-07-2021

Extreem weer in Nederland. Inderdaad is er nogal wat wateroverlast in Nederland door het grote buiensysteem, dat het lagedrukgebied ten noorden van het Alpengebied meesleept (zie mijn blogpost van gisteren). In Limburg en Oost- Brabant overstromen diverse waterlopen en dringt tijdens hevige buien het water huizen binnen. De snelweg A79 staat verschillende keren blank. In België in Spa en Theux staat het centrum onder water, in Chaudfontaine worden zo'n 1700 mensen geëvacueerd. In de komende uren zullen er zware onweersbuien vallen in Gelderland en Brabant. In Limburg is er grote kans dat de Gulp en de Geul overstromen. In Hoensbroek moeten mensen gas en electra in hun huizen afsluiten en een veilige plek zoeken. Zoveel regen is uitzonderlijk, zeggen meteorologen. De komende dagen valt nog meer regen en zal het waterpeil van de Rijn bij Lobith naar 13 meter boven NAP stijgen. Campings in de uiterwaarden ontruimen hun terreinen. Boeren halen er hun vee weg. Kort na zes uur kondigt het KNMI code rood af voor Limburg. Interim-gouverneur Remkes zegt 'Wij staan achter u'. Lees het allemaal in een live-feed van de NOS.

     Tja, dan boffen wij. Het waait Noordwest Bf 5 tot 6, het is bewolkt maar het blijft tenminste droog. We maken een wandeling naar het waddenstrandje ten noorden van de haven (foto hierboven). Zwemmen op eigen risico, staat op een bordje, maar we doen het sowieso niet. Achttien graden, veel te koud zeg. De zon probeert af en toe door de wolken te breken. De noordenwind is overigens verbazend warm. Die draait om de kern van het Laag heen en voert via een lange omweg over het oosten van Europa en Scandinavië warme Middellandse zeelucht aan.

 

De Europese Unie presenteert vandaag eindelijk de ambitieuze klimaatwetten, nodig om de doelstelling van 55 procent CO2-reductie in 2030 te halen. De plannen zijn ontwikkeld onder leiding van Frans Timmermans en Diederik Samsom en moeten nog worden aanvaard door de lidstaten en het Europees parlement. Er is unanimiteit vereist en die is ver te zoeken, temeer omdat de EU-burgers meer moeten gaan betalen voor aardgas, electriciteit en benzine. Ter compensatie komt er een sociaal steunfonds van 140 miljard euro, op te brengen door extra lasten voor energiegebruik door het bedrijfsleven. Handig bedacht, zo moet het pakket aanvaardbaarder zijn. Luchtvaart, scheepvaart, wegtransport en de bouw worden ook extra belast. Handig is ook dat de doelstelling van 55 procent reductie al formeel door lidstaten en parlement aanvaard is. Dat staat dus vast. Wie maatregelen wil schrappen of beperken, moet met alternatieven komen die dezelfde reductie realiseren. De verdere besluitvorming zal nota bene zo'n drie jaar tijd kosten. Dan is er nog maar zes jaar tijd om het uit te voeren. De milieubeweging zegt dat het niet genoeg zal zijn om te voldoen aan de Parijse Akkoorden. Duidelijk is dat niets of te weinig doen ons op termijn nog heel veel méér zal kosten

 

De coronacijfers gaan nu toch weer omhoog. Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanochtend 10.492 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 2632 meer dan gisteren. Ook bij andere leeftijdsgroepen dan jongeren stijgen de besmettingen. De ziekenhuizen stijgen weer, de IC's zijn stabiel.

     Een interview met Louis Kroes, hoogleraar virologie, in de NRC valt me op. Hij vindt de paniek over de delatavariant onterecht. Vaccinaties beschermen de ouderen en kwetsbaren tegen de ernstigste gevolgen en de ziekenhuizen lopen niet meer vol; die doelen zijn bereikt. Inderdaad, ook in het VK valt de druk op de ziekenhuizen wel mee. 'In de paniek over het oplopende aantal besmettingen met de deltavariant, lijkt het beleidsdoel te verschuiven: voorkomen dat ook maar íémand ziek wordt van corona of zelfs voorkomen van álle besmettingen. Maar het zijn nu vooral mensen tussen 18 en 30 jaar die besmet raken en die lopen echt weinig risico.'  Een nuchtere benadering, ik hoop zeer dat hij gelijk heeft. Toch zijn veel virologen het niet met hem eens. We moeten het zien. Natuurlijk zullen we het virus niet meer weg krijgen en ermee leren te leven, net als met de griep. Daar zijn we mee bezig. Naar het begin van dit kwartaal

Oudeschild (8)

Dulce in de haven van Oudeschild (foto van gisteren).
Dulce in de haven van Oudeschild (foto van gisteren).

Donderdag 15-07-2021

Wat een opmerkelijke coïncidentie: een dag na de presentatie van het omvangrijke pakket EU-maatregelen om de klimaatcrisis te bestrijden, kampt ons deel van Europa met de gevolgen van zeer extreem weer. Wie de klemmende redenen voor uitstootreductie nog niet kent of wil kennen, wie de noodzaak van ingrijpen nog niet wil zien, die kreeg gisteren, vannacht en vandaag een overweldigend beeld voorgeschoteld van de enorme schade die klimaatopwarming in onze wereld steeds vaker teweeg zal brengen. In grote gebieden van België, Duitsland, Luxemburg en het zuidoosten van ons land veroorzaakte extreme regens een ramp van grote proporties: tot dusver 42 doden in Duitsland, diverse doden in België, circa 70 vermisten, enorme schade door overstromingen en modderstromen, ingezakte huizen, evacuaties, omvangrijke stroomuitval, geblokkeerde wegen en spoorlijnen en grote schade aan de infrastuctuur. Een liveblog van de NOS houdt het de hele dag bij.

     Zojuist lees ik dat het centrum van de stad Luik wordt ontruimd. Verder stroomafwaarts moeten 5000 mensen de stad Roermond verlaten. Het waterpeil in de Maas stijgt verontrustend snel. De hoogste debieten uit 1993 (2800 m3/s) en 1995 (3050 m3/s) worden binnenkort of zijn al gepasseerd. Opvallend is dat deze records allemaal uit de winter komen, meldt weerman Gerrit Hiemstra. In de zomer komen zulke hoge waterstanden nauwelijks voor. Via hem zie ik een andere, verontrustende waarschuwing uit het Roergebied: 'Warnung für die Rurtalsperre: Der Wasserverband WVER rechnet damit, dass sie nach 20 Uhr überlaufen könnte - mit Schäden im Unterlauf über Düren, Jülich, Hückelhoven bis in die Niederlande.'

 

Hier op Texel zitten we comfortabel ver weg van alle ellende. Gisteravond, vannacht en vandaag waait het flink hard: Noord Bf 6 met uitlopers naar 7. De wind huilt met naargeestig geloei door de wanten van de jachten in de haven. Anna kan door het klotsen tegen het achterschip niet slapen en verhuist naar de voorhut. Voor de gezelligheid ga ik mee, maar het is me er te klein en te benauwd met zijn tweeën, dus na een uur keer ik terug naar de masterbedroom. Midden in de nacht krijgt Anna godbetert ook nog een migraine-aanval. Vandaag is het bewolkt maar het blijft droog. Niemand vertrekt of komt, behalve de jongelui naast ons. Die willen voor de wind over zee naar IJmuiden, en dat is goed te doen. Wind én tij mee naar het zuiden. We lopen naar het dorp voor boodschappen bij de Spar en een portie kibbeling bij de vishandel (foto hier). Verder volgen we ieder uur het nieuws en zo vernemen van het trieste overlijden van Peter R. de Vries. Het zijn dramatische tijden. Ik vrees dat er meer zullen komen. Omstreeks drie uur vanmiddag klaart de hemel opeens op. Overdadig zonlicht speelt over het dek. De harde wind blijft doorstaan. Beaufort 6 tot 7.

 

Van de besmettingscijfers word je ook niet vrolijk. Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 11.064 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 606 meer dan gisteren. Ook de ziekenhuizen stijgen, de IC's iets minder. Het Europees gezondheidscentrum ECDC zet vandaag heel Nederland op rood vanwege de enorme toename van het aantal coronabesmettingen. De provincie Groningen is zelfs donkerrood. Naar het begin van dit kwartaal

Oudeschild (9)

Oudeschild (9)

Vrijdag 16-07-2021

Hierboven een kaart die Weerplaza maakte van de ongekende hoeveelheden regen tussen dinsdagavond en donderdagochtend in België, Luxemburg en Duitsland. In Limburg is het duidelijk minder maar die provincie kampt nu met de sterk gestegen afvloed van de Maas. Bij Meerssen is een dijk doorgebroken van het Julianakanaal. Dat leidt tot nieuwe evacuaties van duizenden inwoners. (Naschrift: militairen hebben de dijk inmiddels weer gesloten). In Venlo wordt het ziekenhuis uit voorzorg ontruimd. In het Duitse Erftstadt zijn doden gevallen en mensen vermist na een aardverschuiving. Het dodental in Duitsland steeg tot zeker 103, ook zijn er nog veel vermissingen. En in België loopt het dodental ook op: nu 22, en zeker dertien vermissingen.

     De waterstand van de Rijn stijgt nu ook. Bij Lobith bereikt volgens sommige waterbeheerders de rivier zondagmorgen de hoogste stand van ongeveer 14,75 meter boven NAP. Dat is nog duidelijk onder de waterstanden van 1993 en 1995. De hoogste stand in 1995 bij Lobith was 16,68 meter op 31 januari. Vandaag wordt dijkbewaking ingesteld op de dijken langs de Maas en de Afgedamde Maas. Het waterschap verwacht geen problemen met de dijken van de grote rivieren Rijn, Waal en Lek. In Gorcum zal het waarschijnlijk niet erg spannend worden. Mogelijk stroomt een deel van Buiten de Waterpoort onder en zal men schotten in de coupures plaatsen, en dan is er altijd nog het grote opvangbekken De Noordwaard tussen Werkendam en De Biesbosch, dat ten leste opengezet kan worden. Het begint erop te lijken dat ons land aan een nog grotere ramp ontsnapt. Dit keer.

 

Hier op Texel is het weer vandaag wat vriendelijker dan de vorige dagen. Er zijn meer zonnige perioden en de noordenwind is wat afgenomen. Langs een andere route fietsen we naar Den Burg. Het eerste traject is tegen de wind in, zoals een slimme peddelaar zonder electrische fiets bij voorkeur kiest. Eerst het zuur en dan het zoet. We drinken op een terras koffie en eten een bruine boterham met twee verrukkelijke kroketten. De eersten dit jaar. In Boekhandel Het Open Boek vind ik een recent boek over 'De opstand van de Georgiërs op Texel. Het laatste slagveld van Nederland' (Ned. vert. Karakter, 2020) van de Amerikaanse journalist Eric Lee. Anna schaft in een chocolaterie een zak Texelse bonbons aan. Daarna laten we ons gerieflijk terugwaaien naar de boot in Oudeschild, onze eigen b & b (books & bonbons). We willen lekker in de kuip gaan zitten, maar helaas zijn in de windrichting boeren mest aan het uitrijden. Niet te harden. Het stinkt ontzettend naar ammoniak. Ovderdadige stikstof dus.

 

Opnieuw verder stijgende coronacijfers. Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 11.363 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 330 meer dan gisteren. Meer dan vier op de vijf positieve coronatests komen door de besmettelijkere deltavariant. Méér dan verwacht. In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 265 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 230), van wie 75 op de IC (gisteren: 72). Het reproductiegetal bereikte op 1 juli het tot dusver hoogste niveau van de pandemie in ons land: 2,91. Honderd mensen zullen dus op één dag bijna 300 anderen besmetten.

     Pas nu blijkt ons dat er op 8 en 9 juli een coronauitbraak in Gorcum was. Minstens 16 bezoekers van de nachtkroeg Flashback op de Grote Markt raakten besmet. Onze burgemeester is ervan geschrokken, de autoriteiten en de kroeg hadden 'er alles aan gedaan' maar ja, het systeem TvT was niet waterdicht. Bezoekers mochten al vlak na hun vaccinatie naar binnen. Naar het begin van dit kwartaal

Ouderschild (10)

Dulce in Oudeschild
Dulce in Oudeschild

Zaterdag 17-07-2021

Bij het opstaan schijnt de zon al stralend door de ruiten. Toch is het nog fris, het was een koude nacht. Maar de hemel welft egaal blauw boven ons en het wordt inderdaad een mooie zomerdag. De wind is afgenomen maar nog steeds noord. We lopen al vroeg naar het dorp voor de laatste boodschappen, want morgen vertrekken we bij laagwater voor de tocht over het wad via Harlingen naar Vlieland of Terschelling. We zullen de bezetting in de gaten houden via waddenhavens.nl/" target="_blank" rel="noopener noreferrer">waddenhavens.nl. Koffie op het terras bij de bakker. daarna halen we de vouwfietsjes van het voordek en bergen ze op in de bakskisten. Het wordt dik 26 graden. Omdat de zon zo brandt trekken we de bimini over de kuip.

 

In de watersnoodgebieden zijn er nu meer dan 150 dodelijke slachtoffers. In het zuiden van Limburg begint de Maas nu langzaam te zakken. Vanaf morgen is er dijkwacht tegenover Gorcum in het Land van Altena. Steeds minder reageer ik op de malligheden van complotdenkers, maar voor Willem Engel maak ik nu toch maar even tijd. Wat zegt hij op een 'persconferentie' over de overstromingsramp? Dit: 'Zo is er opeens een nieuwe watersnoodramp in het enige gebied dat ongeveer boven zeeniveau ligt. Daar hebben wij onze vraagtekens bij.' Ach, alweer teveel aandacht aan hem gegeven.

     Volgens de Duitse kanselierskandidaat Armin Laschet, op bezoek in het getroffen gebied, is het 'de ramp van de eeuw'. Dat komt me optimistisch voor: de eeuw is nog jong en met de toename van de klimaatopwarming is het waarschijnlijk dat deze eeuw nog veel ernstiger rampen zal laten zien. Maar ja, verkiezingstijd, hè.

 

Het aantal besmettingen is iets lager dan gisteren, maar het is zaterdag. Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 11.134 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 190 minder dan gisteren. Opvalt dat de cijfers bij de jongeren afnemen en die bij de oudere generaties toenemen. In de ziekenhuizen nam de bezetting wel toe. Er liggen nu 284 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 265), van wie 77 op de IC (gisteren: 75). Met enig leedvermaak lees ik dat de Britse minister van Volksgezondheid Sajid Javid  positief is getest op het coronavirus. Gisteren bezocht hij een verpleeghuis. Met mondkapje op. Javid is volledig gevaccineerd met het AstraZeneca-vaccin, maar heeft het virus volgens een sneltest dus toch opgelopen. Ach, hij zal er niet eens ziek van worden. Hij is de man die komende maandag verder wil gaan met versoepelen ondanks de stijgende besmettingscijfers. Javid meent dat de natuur zijn werk moet doen. Tweederde van de bevolking is nu gevaccineerd. Gisteren waren er desondanks in het UK meer dan 50.000 nieuwe besmettingen. Het nachtleven en festivals, het mag desondanks overmorgen allemaal weer in Engeland, maar let op, het geval Nederland liet de afgelopen week zien wat er dan gebeurt. Naar het begin van dit kwartaal

West-Terschelling

De aanloop van West-Terschelling. Links de Brandaris.
De aanloop van West-Terschelling. Links de Brandaris.

Zondag 18-07-2021

Vanochtend zon bij een onbedekte hemel. Er staat een zuchtje wind uit het noordwesten. Anna is gespannen als steeds als we moeten varen. We maken het schip vaarklaar en dan blijkt dat helaas de Raymarine RL70c-radar/plotter op de stuurstand de geest geeft. Eerst nog even beeld en dan opeens grijze rechthoeken met niks. Het moest een keer gebeuren, die dingen zijn al zo oud. Komende week ga ik wel uitzoeken wat ik ermee kan. Voorlopig hebben we eenzelfde scherm in de kajuit en uiteraard onze zeekaarten. Het wordt gewoon paaltjes pikken zoals vroeger. Om kwart over acht varen we af en na de haven gaan we bakboord-uit, de brede Texelstroom op. Het tij zit nog een klein uur tegen, daarna krijgen we het mee. De SOG is 5,3 knopen. Ten zuiden liggen allemaal mosselkwekerijen. We varen in een flauwe bocht naar het oosten, het eiland Texel verdwijnt steeds meer in de verte.

     Om 9.45 uur slaan we parallel aan de Afsluitdijk een geul in die de Doove Balg heet. Inderdaad, paaltjes pikken. De SOG is nog 6.2, de wind WNW kracht 2. Naast ons op de dijk staan heel veel windmolens. Scheepvaart is schaars, enkele jachten op tegenkoers. Even voor half elf zien we Harlingen in de verte liggen. Ieder uur raadplegen we waddenhavens.nl/" target="_blank" rel="noopener noreferrer">waddenhavens.nl. We zien dat Vlieland dicht gaat, op Terschelling zijn een beperkt aantal plaatsen. Om 11.10 slaan we de ondiepe Boontjes in, die naar Kornwerderzand en zijn sluis met het IJsselmeer leidt. Er komen geen jachten uit. De diepte is op het wantij 1.3 meter. We hebben de tijstroom nu flink mee. De SOG is 8.6 knopen.

     We vliegen door de Boontjes heen. Even na twaalf uur zijn we voor Harlingen. Dit is het uur van de waarheid. Nemen we de gok en gaan we door naar Terschelling of leggen we hier in de Noorderhaven aan? De tabellen van beide eilanden zijn niet veranderd. Ze worden tweemaal per dag aangepast, maar er staat niet bij om hoe laat. Dat is onhandig. We besluiten het erop te wagen en slaan bakboord-uit de Pollendam in, recht de toegenomen wind in. En tegen de tijstroom. De noordwestenwind is koud, we schieten truien en vesten aan. Naast de hoofdvaargeul is hier een nevengeul, betond voor jachten. Ik noem het altijd 'het fietspad'. De SOG loopt terug naar 4.0 knopen. Zo ploeteren we voor terwijl er steeds meer bewolking verschijnt. Er komen ons veel jachten tegemoet. Die zijn met het tij mee vanmorgen vertrokken van de beide eilanden en plekken vrijgemaakt Dat is bemoedigend. Ik geef meer gas. In de Blauwe Slenk loopt onze snelheid op naar 5.5 knopen. Het water is hier breder. Naast ons aan stuurboord doemt het vogeleiland Griend op. Af en toe passeren veerboten, op de heen- of terugweg. De vaarroute naar Terschelling is een zigzag-route en ook onze snelheid over de grond varieert tussen 4.7 en 5.5 knopen.

     Om 14.10 draaien we de brede Vliestroom in. Vooruit ligt het zeegat tussen Vlieland en Terschelling. Een halfuur later kunnen we naar stuurboord, de West Meep in waar we voor de verandering het tij mee hebben en opeens een SOG van 9.1 knopen maken. Now we are talking! Om 15 uur volgt de smalle, slingerende Slenk waar geen tijstroom is. Zo schiet het op. Kort na half vier zitten we in de aanloop voor de haven (foto hierboven). Na ons loopt een ander jacht binnen, dat uit de richting van Ameland komt. Die moet een ondiepe kiel hebben. We motoren de jachthaven binnen en er komt ons geen havenmeester tegemoet. Helemaal achteraan zijn twee steigers voor jachten boven 13 meter. Druk is het daar niet en verdraaid, er is een vrije plaats direct aan de steiger, beter kan het niet, wat een luxe. Wat ze nou met de tabellen op die website beogen is me niet duidelijk. Enfin, bovendien is als bij toverslag alle bewolking verdwenen. Prettig aan deze haven in vergelijking met Texel is dat je in de uren rond hoogwater een mooi uitzicht hebt over het wad, zeker van deze laatste steiger. Voorlopig zijn we hier prima gesteld en het is heerlijk om hier terug te zijn!

 

Even een korte blik op de coronacijfers. Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 10.247 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 856 minder dan gisteren, maar het is weekend. De ziekenhuisbezetting loopt licht op. Morgen gaan de remmen los in het Verenigd Koninkrijk. Freedom Day. Over 10 - 14 dagen zien we hoeveel vrijheid het oplevert. Naar het begin van dit kwartaal

West-Terschelling (2)

Bij de voet van de Brandaris in West-Terschelling
Bij de voet van de Brandaris in West-Terschelling

Maandag 19-07-2021

Het licht van de zon valt gedempt door een niet al te dik wolkendek vanmorgen de kajuit binnen. We halen de fietsjes uit de bakskisten om naar het centrum van West te rijden. Koffie bij Flaman op het terras als in eerdere jaren; we reserveren er voor het diner vanavond. In het winkelstraatje zoeken we een nieuwe kortebroek voor me uit. Een bezoekje aan Boekhandel Funke levert het boek op dat de journalist Boris Lemereis schreef over de terugtocht van Bark Europa uit Ushuaia naar Nederland, nadat onze reisgroep van boord was gegaan in maart 2020 in een andere wereld. We fietsen terug, de bewolking lost opeens snel op en we brengen een heerlijke, luie middag door in de kuip. Groot gevoel van vakantie. Hier geen rampen. De Maas in Limburg zakt.

 

De besmettingscijfers lijken zich te stabiliseren op het hoge niveau van de achterliggende dagen. Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 8.932 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1315 minder dan gisteren, maar het zijn nog steeds weekendcijfers. Het aantal ziekenhuisopnames steeg met 50. Het VK viert Freedom Day. Naar het begin van dit kwartaal

West-Terschelling (3)

De dekplaat met appartuur op de opengewerkte stuurstand. In de rode cirkel de Raymarine RL70c radar/plotter. Ik kreeg hem er niet uit.
De dekplaat met appartuur op de opengewerkte stuurstand. In de rode cirkel de Raymarine RL70c radar/plotter. Ik kreeg hem er niet uit.

Dinsdag 20-07-2021

We zijn opnieuw gezegend met zonnig weer en bij tijden een wolkenloze hemel. Het wordt ruim 26 graden. Desondanks is het een technische dag. Allereerst werp ik me op de weigerende Raymarine RL70c radar/plotter op de stuurstand. Destijds - ik spreek van veertien jaar geleden, we lagen in Gibraltar  ging de oorspronkelijke RL70l-repeater stuk. Ik zond hem toen voor reparatie op naar de dealer in  Nederland. Toen we een keertje voor een bezoek in Nederland waren keek ik op Marktplaats en vond een RL70c voor zo'n 400 euro, meen ik. Het ding werkte nog goed, zei de eigenaar, die zijn hele navigatie-park had vernieuwd. Inderdaad, bleek later toen ik hem inbouwde, hij deed het prima - tot nu toe. Een respectabele 14 jaar lang. Weer later kreeg ik de gerepareerde RL70l terug en die hield ik als reserve. Nu zoek ik hem op om het apparaat te verwisselen met het bezweken toestel. Maar dan moet je het eerst 'uitbouwen', zoals dat heet. Ik schroef de brede dekplaat met apparatuur los van de stuurstand en licht hem op. Zie de foto hierboven. In de rode cirkel de RL70c. Maar helaas, na het losmaken van een aantal schroefjes trek je hem er niet zomaar uit. Hij zit vast met kit. Twee uur lang probeer ik vergeefs hem eruit te krijgen en dan geef ik het op. Misschien kunnen we deze herfst onze steun en toeverlaat Fons vragen.

     Als alles weer op zijn plaats zit, probeer ik het toestel toch even uit en - verdomd! - hij doet het weer! Waarschijnlijk gewoon een los contactje. Nou vraag ik je toch! Alleen doet nu het metertje van de windsterkte het opeens niet (windrichting wel). Waarschijnlijk heb ik daar een draadje los getrokken. Ik berg de reserve RL70l op en stop er even mee. Een uurtje later wil ik de dekplaat toch maar weer losschroeven, maar zet voor alle zekerheid het metertje toch even aan. En die doet het weer! Electronica is tovenarij, althans voor mij.

 

Na de klus fietsen we naar het centrum voor een stokbrood en lekker olijfolie. Die willen we vanavond lekker in de kuip genieten naast de vissalade die Anna zal maken. Lezen en luieren en rondkijken om te zien hoe de haven volloopt. Dat zie je overigens ook op de site waddenhavens.nl/" target="_blank" rel="noopener noreferrer">waddenhavens.nl. Texel en Vlieland zijn vol en op Terschelling is alleen voor kleinere jachten wat plek. Gelukkig hebben we rustige buren. Natuurlijk is het hier gewoon een soort camping, maar dan op het water. Verderop ligt overigens Frits Wester met een heel mooi zeiljacht. In de tweede helft van de middag volgt mijn tweede klusje. Sinds we hier zijn hebben we bij Digitenne geen tv-ontvangst, hoe we de antenne ook draaien. Ik bevestig hem in de mast op een meter boven het kajuitdak en kijk: de zenderzoeker geeft opeens alle zenders. Ik koester mij in de bewondering van Anna.

 

De coronacijfers dalen. Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 6823 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 2080 minder dan gisteren. Het reproductiegetal is per 5 juli 1,75. Helaas neemt de bezetting in de ziekenhuizen wel toe. Er liggen nu 415 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 361), van wie 100 op de IC (gisteren: 84). Zorgelijk is dat er steeds vaker gemeld wordt dat de deltaviant door de vaccinaties heenbreekt. Klinisch viroloog Matthijs Welkers van het Amsterdam UMC zegt in de Volkskrant: 'Wij zien zelfs mensen die al een infectie hebben doorgemaakt, daarna twee keer zijn gevaccineerd en nu toch weer positief testen.' Het betekent dat gevaccineerden weliswaar minder ernstig ziek worden, maar het virus wél aan anderen kunnen doorgeven en zich nog steeds goed aan de maatregelen moeten houden. Dat zullen we doen. Naar het begin van dit kwartaal

West-Terschelling (4)

Langs de branding bij West-aan-Zee.
Langs de branding bij West-aan-Zee.

Woensdag 21-07-2021

Het is een heerlijke zomerdag. De hemel is de hele dag licht bewolkt, maar de zon schijnt er zacht doorheen. We pakken de fietsjes en rijden over de schelpenpaden, door bossen en duinen, naar het strand van West-aan-Zee. Een kleine 6 kilometer. Het dorp bestaat eigenlijk alleen uit recreatiehuisjes, het strand is weid en groots. Er is maar één strandpaviljoen, opgetrokken uit verweerd hout. Juttershout? Daar drinken we koffie. Daarna lopen we eind langs de waterlijn en laten onze voeten omspoelen in de branding (zie hierboven). Heerlijk. Er liggen opvallend veel messchelpen en ook hopen van een merkwaardig soort bruin, mosachtig kruid. Langs een ander schelpenpad fietsen we naar het Groene Strand bij West-Terschelling. Daar liggen een aantal catamarans en platbodems droog op het brede wad. In het centrum van West eten we een ijsje, halen brood en vlees en een fles rivaner voor vanavond. 's Middags is het ook al zo heerlijk in de kuip, onder de bimini. De haven loopt weer vol met jachten, de meeste jachten vertrekken trouwens helemaal niet. Op het nieuws tref ik een bericht over stankoverlast op Ameland door grote hoeveelheden aangespoelde harige mosdiertjes. Op de foto zie ik dat het om hetzelfde spul gaat dat we vanochtend in West-aan-Zee zagen. Daar stonk het niet, maar op Ameland zijn ze begonnen het spul met shovels, kranen en kiepwagens weg te halen. Ook op andere plaatsen langs de Nederlandse en Belgische kust spoelen de laatste tijd veel mosdiertjes aan. Een verklaring voor die grote hoeveelheden is er niet, schrijft de NOS. Op Wikipedia vind ik uit dat het waarschijnlijk gaat om het harig mosdiertje (Electra pilosa), dat inheems is in o.a. de Waddenzee en de Noordzee. Over massaal dood op het strand aanspoelen staat er niks.

  

Nu.nl schrijft dat de halve wereld in deze tijd last heeft van extreem weer. 'Bosbranden in de VS en Siberië, extreme hitte in Oost-Europa en Canada, verwoestende overstromingen in Duitsland en nu in China: het hele noordelijk halfrond wordt deze zomer geraakt door extreem weer.' Het blad wijt het aan de opmerkelijk zwakke westenwinden, die door klimaatverandering vaker voorkomen. Volgt het onderhand bekende verhaal van de arctische amplificatie, de verlangzaming van de warme golfstroom en de vertraging van de straalstroom, die grotere lussen krijgt die lang op hun plaats blijven liggen. 'Blokkades' noemen weerkundigen die. Dat geldt ook voor de bijbehorende regenfronten, die soms dagen blijven uitregenen en enorme wateroverlast veroorzaken. Ik heb er al zo vaak over geschreven en raad daarom iedereen aan het artikel op Nu.nl te lezen. Vervelend is dat klimatologen het fenomeen niet zó vroeg in deze eeuw verwachtten.

 

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 6945 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 142 meer dan gisteren. Stabilisatie op een hoog niveau. Ziekenhuizen en IC's stegen wat verder. De Volkskrant meldt een nieuwe vorm van fraude. Idioten halen in de vaccinatiestraten hun registratiebewijs en gaan snel weg zonder inenting. Die zijn een gevaar voor zichzelf, maar vooral voor anderen. Hoeveel er door de mazen van het net kropen, is niet bekend. De GG&GD'en geven het bewijs nu pas ná de injectie. Naar het begin van dit kwartaal

West-Terschelling (5)

Dulce is omgedraaid.
Dulce is omgedraaid.

Donderdag 22-07-2021

Deze dag is wat frisser dan de vorige dagen. De hemel is echter behoudens vroeg in de ochtend helemaal blauw. Veel jachten vertrekken, ook onze buurman. Dat geeft ons de kans de boot om te keren om met de boeg naar het zuiden te gaan liggen. Vandaag is de wind nog wel noord, maar vanaf zaterdag zal hij toenemen en gaan ruimen via oost om zich voor een week in het zuidwesten te nestelen. Het hogedrukgebied dat zo lang de aangename zomer in stand hield, is dan weg en ervoor in de plaats krijgen we de ene na de andere depressie. We boeken nog vier nachten langer en verder is er niets te melden. Nou ja, behalve dat Anna vanmiddag in de kuip een vochtige klats van een meeuw in haar kapsel ontvangt. Dat brengt geluk, zegt ze. De haven ligt ondertussen weer vol met nieuwkomers.

 

De geleidelijke daling van de coronabesmettingen zet door. Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 6301 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 608 minder dan gisteren. Gisteren waren er DDoS-aanvallen op de GGD-sites. Het is niet duidelijk of die de cijfers beïnvloedden. In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 436 coronapatiënten in het ziekenhuis, gisteren waren dat er 428. 107 van hen liggen op de IC, ongeveer gelijk aan gisteren (106).

     China wil geen nieuw onderzoek naar de oorsprong van de coronavirusuitbraak door de WHO. Dat zou het vervolg zijn van het eerdere onderzoek dit voorjaar in Wuhan, waar de Nederlandse virologe Marion Koopmans aan deelnam. Hoewel dat team de zogenaamde laboratorium-theorie niet erg waarschijnlijk achtte, wil de WHO verder onderzoek doen, niet alleen naar markten maar ook naar laboratoria, zoals het vermaarde Wuhan Institute of Virology. Dat zou natuuurlijk moeten kunnen, maar no way, zeggen de Chinezen. De zaak is helaas volledig gepolitiseerd. Naar het begin van dit kwartaal

West-Terschelling (6)

Aan de haven in West-Terschelling.
Aan de haven in West-Terschelling.

Vrijdag 23-07-2021

Vandaag is een grotendeels bewolkte dag. Halverwege de ochtend vallen er enige druppels, maar halverwege de middag trekt de bewolking weg naar het zuiden en wordt het alsnog zonnig. Schepen komen, schepen gaan. Steeds meer neemt het vakantiegevoel bezit van ons. We doen boodschappen, drinken koffie bij Flaman en halen voor vanavond twee moten gerookte zalm. We beleven niets bijzonders, ik ben verzonken in een thriller, dit verslag is summier en dat is allemaal prima.

 

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 6453 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 179 meer dan gisteren. In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 477 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 436). De IC's bleven gelijk. Naar het begin van dit kwartaal

West-Terschelling (7)

West-Terschelling (7)

Zaterdag 24-07-2021

Vandaag hebben we een overgangsdag naar een ander - vochtiger - weertype. De blokkade door hogedruk, die langdurig mooi weer met noordelijke wind bracht, is verdwenen. Het waait vanochtend Bf 5 - 6 uit het oosten en de hemel is onbewolkt. De wind gilt en huilt door de wanten. Toch vertrekken er een paar boten, de eigenaren moeten waarschijnlijk maandag weer aan het werk. In de loop van de middag neemt vanuit het zuiden de bewolking toe. Verderop in het weekend kunnen we drukkende warmte en pittige buien verwachten en vanavond en vannacht onweer. Die onweders zitten nu nog in het noorden van Frankrijk.

     Ondanks alle onrust hebben we weer een heerlijke vakantiedag. Mijn weblog heeft ook een beetje vakantie. We vullen de watertanks bij (foto hierboven) en Anna laat de wasmachine draaien. Het is ondanks de wind verbazend warm, 25 graden. Op de onweerradar zien we het buien- en onweersfront geleidelijk dichterbij komen. In Nood-Limburg en Oost-Brabant valllen flinke regenbuien.

 

Vandaag overlijdt de vooraanstaande natuurkundige en Nobelprijswinnaar (1979) Steven Weinberg. Zijn meest beroemde boek 'The First Three Minutes: A Modern View of the Origin of the Universe'  uit 1977 had een grote invloed op me. Dat het heelal een begin kon hebben, was nieuw voor me. Ik zag destijds meer in de steady state theorie van Fred Hoyle, een kosmos die er altijd geweest was. Weinberg beschreef in zijn boek echter nauwgezet wat er allemaal gebeurde in het prille begin van het universum, na de oerknal. Het raadsel van alles werd er niet kleiner door. Weinberg werd 88 jaar.

 

Verdere daling van de besmettingscijfers. Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5323 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1102 minder dan gisteren. In de ziekenhuizen nam de bezetting opnieuw toe. Er liggen nu 504 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 477), van wie 116 op de IC (gisteren: 107). Op de Olympische Spelen in Japan zijn voortdurend nieuwe besmettingen. Op veel plaatsen in de wereld zijn demonstraties tegen de coronamaatregelen: Australië, Frankrijk en ook in Amsterdam. In het laatste geval dragen sommigen borden met teksten als 'Wanneer wordt de politie wakker?', 'Freedom for all' en 'Rage against vaccine'. Tjonge, jonge. Naar het begin van dit kwartaal

West-Terschelling (8)

Regen vanochtend
Regen vanochtend

Zondag 25-07-2021

Sinds vannacht een uur of twee valt er regen. Het regenfront beweegt nauwelijks, dus vanochtend regent het nog. Het langzame bewegen van zware buien is een duidelijk fenomeen van een opwarmend klimaat. In de Financial Times maakt het plaatje hieronder goed duidelijk hoe dat komt: de verzwakking van de straalstroom, die op zijn beurt het gevolg is van de versnelde opwarming van de polaire gebieden. De polaire amplificatie. Daardoor is het verschil in temparaturen tussen de hogere en lagere breedtegraden afgenomen en dat verwakt de straalstroom. Die krijgt grotere slingers en uitzakkingen, die langer op hun plaats blijven. In de achterliggende jaren schreef ik er vaak over.

                     

Het fenomeen is dus al langer bekend, alleen hadden klimaatwetenschappers het nu nog niet verwacht. Pas rond de helft van deze eeuw zou het volgens de klimaatmodellen moeten gebeuren. Dat de straalstroom nu al zo sterk verzwakt kan dus op een versnelling of verheviging duiden van de gevolgen van de wereldwijde opwarming. Je ziet het aan de overstromingen in Namen en Dinant na hevige regenval gisteren, een week na de hevige wateroverlast met circa 150 doden in België en Duitsland. Volgens de burgemeester van Namen is de situatie in zijn stad ditmaal erger dan bij de wateroverlast van vorige week, met meerdere wijken die zijn ondergelopen. De overstromingen leidden gisteravond tot gaslekken, branden, lekkage van stookolie en grote schade aan wegen. Ook spoelden kasseien en asfaltplaten weg. In ons land is er weer wateroverlast, te weten in Zeeland (Oud-Vossemeer en Sint-Annaland) en West-Brabant (Steenbergen en Bergen op Zoom). Ook in Harkema , Kootstertille en Buitenpost in Friesland staan straten blank en zijn kelders ondergelopen. Daar viel meer dan 100 mm regen.

     Opmerkelijk is dat weinigen zich erom bekommeren. Klimatologen zijn gealarmeerd door zoveel extreem weer, maar de politici zijn met vakantie. Is er geen crisissituatie? Wordt de Tweede Kamer van reces teruggeroepen? Allerminst. Onze eigen premier wilde 'geen sweeping statements' maken over klimaatverandering toen hij de schade in Limburg kwam bekijken. Hoe onverantwoordelijk kun je zijn? De formatie van een nieuw kabinet, dat de klimaatcrisis moet aanpakken, ligt al sinds de verkiezingen in maart stil.

 

Na elf uur houdt de regen op maar het blijft grijs. Wind is er helemaal niet meer. In de loop van de middag zien we steeds vaker de zon. het is zelfs warm. Samen in de kuip lezend zijn we gelukkig. Vanavond is er opnieuw kans op regen met onweer. 

 

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 4665 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 622 minder dan gisteren. In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 533 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 504), van wie 134 op de IC (gisteren: 116). In de afgelopen tijd werden op twee jongerencampings op Terschelling meerdere coronabesmettingen vastgesteld. Jongeren die hier vakantie willen vieren op een camping moeten eerst bewijzen dat ze gevaccineerd zijn of negatief getest. Dat heeft de gemeente besloten op advies van de GGD, meldt Omrop Fryslân.

     In Duitsland en Frankrijk wordt overwogen om voorrang te geven aan gevaccineerden in café's, restaurants, musea, etc. Niet-gevaccineerden moeten een recent testbewijs laten zien. Er wordt heftig tegen gedemonstreerd. Naar het begin van dit kwartaal

West-Terschelling (9)

Cumulonimbuswolk. Aambeeldvormige onweerswolk boven de Waddenzee.
Cumulonimbuswolk. Aambeeldvormige onweerswolk boven de Waddenzee.

Maandag 26-07-2021

Een zonnige ochtend. We stiefelen met het boodschappenkarretje naar West: fourageren voor de komende dagen. Vissoep bij de vishandel. Koffie bij Flaman op het rookvrije terras. Vaste patronen maken het leven ontspannen (foto hier). Tegen half één zijn we terug aan boord. In het zuiden ontwikkelen zich op de Waddenzee duidelijke onweersystemen: aambeeldvormige wolken met grijze regensluiers eronder. Cumulonimbus heten ze, zo leerden Anna en ik meer dan vijftien jaar geleden op de cursus meteorologie van Henk Huizinga. We zien drie van die complexen. Het begint daar te rommelen. Een opmerkelijk fenomeen: op de havendam strijken grote groepen vogels neer, meeuwen en scholeksters (foto hier). Wachten ze daar het onweer af? We sluiten alle luiken en wachten het af. Maar zie, de drie verenigen zich en trekken oostelijk van ons voorbij, er valt alleen wat lichte regen. Geleidelijk aan komt de zon weer tevoorschijn en de groepen vogels op de havendam zijn gevlogen. Dat is het voor vandaag, maar in de verte blijft het rommelen. Op Terschelling geen wateroverlast. Wél in Londen, waar gisteravond overstromingen ontstonden door hevige regenval.

 

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur 3914 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 720 minder dan gisteren. Het gaat om het laagste aantal sinds 7 juli, bijna drie weken geleden. In de ziekenhuizen is die afname nog niet te zien. Integendeel: daar neemt de bezetting nog altijd toe. Er liggen nu 577 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 533), van wie 140 op de IC (gisteren: 134). Na overleg met deskundigen denkt onze premier dat het aantal nog tot volgende week blijft stijgen en daarna gaat dalen. Daarom zal het kabinet de coronaregels niet verscherpen.

 

Een opsteker voor Gorcum: de Nieuwe Hollandse Waterlinie wordt opgenomen op de Werelderfgoedlijst. Onze vestingstad is een belangrijk onderdeel van die linie, een complex van 96 forten (inclusief twee kastelen en zes vestingen), honderd militaire sluizen, dijken en kanalen en ruim duizend betonnen werken als kazematten, die als een groen lint door vier provincies loopt, van Muiden tot de Biesbosch. De stelling werd tussen 1815 en 1940 drie keer ingezet: bij de Frans-Duitse oorlog van 1870/1871 en tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog. In het laatste geval bleek de linie obsoleet; de Duitse Luftwaffe passeerde hem met gemak en dropte luchtlandingstroepen in het westen van het land. Naar het begin van dit kwartaal

West-Terschelling (10)

Bij het meertje Dodemanskisten.
Bij het meertje Dodemanskisten.

Dinsdag 27-07-2021

Vannacht na twee uur breekt een onweer los. Flinke klappen waar ik wakker van schrik. Helle ontladingen doen de zwaaiende lichtbundels van de Brandaris vervagen. Even later regent het profuus. Snel haal ik de kussens weg onder de buiskap voor het geval hij gaat lekken. Het duurt ongeveer een halfuur waarna het nog twee uur lang blijft regenen. Je zult hier met een tent op een camping staan. Later lees ik dat op het nabije Vlieland een kampeerterrein voor een groot deel onder liep. De brandweer kwam eraan te pas om het water weg te pompen.

     Louïse Fresco meent in een artikel in de NRC erop te moeten wijzen dat al die extreme regenval en overstromingen deze zomer niet direct veroorzaakt worden door klimaatopwarming. 'Klimaat is helaas ideologie geworden'. Waar blijkt dat uit? Volgens Fresco uit één stukje van Christiaan Weijts in de NRC, die het waagde de overstromingen in direct verband te brengen met Canadese bosbranden en de storm in Leersum. Want het kan immers ook gewoon toeval zijn, al die extreme weerrampen, een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Ja, dat kan zeker, maar ik heb geen serieuze klimaatwetenschapper horen zeggen dat er een simpele, één-op-één relatie is. Maar het is wél plausibel, zeggen ze, vergis je niet, in een warmer klimaat - Europa is intussen 2 graden warmer dan pre-industrieel - kan de atmosfeer meer energie en waterdamp bevatten, enzovoorts. Dat kán leiden tot extremer weer. Wat Fresco beoogt met haar stukje is me niet duidelijk, ze geeft als goed voorbeeld van hoe het moet het werk van de Deltacommissie, want daar zat ze zelf in. Ze eindigt met het curieuze zinnetje 'Op rijstebrij bouw je geen inzicht.' Dat lijkt slim en doordacht, maar het is volledig overbodig.

 

Vanmorgen lijkt het of het weer aarzelt, niet precies weet wat het wil. De lucht is grijs en de wind is zuidwest Bf 4. Later zwakt hij af en komt er meer zon. We pakken de fietsjes en rijden naar het mysterieuze duinmeertje Doodemanskisten. Ik schreef er vaker over. Op een bankje genieten we van de stilte. Daarna verder naar het Groene Strand voor koffie en kijken naar de capriolen van de kitesurfers. De rest van de dag is het bij gesluierd zonlicht aangenaam vertoeven in de kuip, maar steeds opnieuw dreigen donkere wolken zich samen te pakken. Even later zakken ze weer in, tot na vier uur het eindelijk regent bij een aantrekkende wind en we de eerste donder horen. Maar ook nu komt de zon al gauw weer terug. De komende dagen zullen meer regen en harde wind brengen.

 

De coronabesmettingen lijken verder terug te lopen, al is het vandaag iets meer. Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 4042 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 165 meer dan gisteren. Maar het reproductiegetal is na een ongekende stijging tot bijna 3 weer snel gedaald. Op 12 juli bedroeg het 0,8. 'De vierde golf lijkt afgewend door sluiting van het nachtleven', schrijft de NRC. De bezetting in de ziekenhuizen met coronapatiënten is opgelopen tot boven de 600 en die op de IC's tot 159. In beginsel zouden die aantallen op korte termijn eveneens moeten dalen.

     Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwt in de jongste World Economic Outlook  dat de wereldeconomie verdeeld dreigt te raken in twee blokken, doordat de economische groeivooruitzichten voor ontwikkelde en minder ontwikkelde economieën uit elkaar zullen lopen na de pandemie. Dat komt door de lage aantallen vaccinaties in de armere landen, zoals India, Indonesië, Maleisië, Filipijnen, Thailand en Vietnam. Een extra 80 miljoen mensen dreigen te vervallen in extreme armoede. Voor de rijke landen worden de prognoses naar boven bijgesteld. Ik dacht overigens dat die twee blokken er altijd al waren. Naar het begin van dit kwartaal

West-Terschelling (11)

Gisteravond regen buiten en knusheid binnen.
Gisteravond regen buiten en knusheid binnen.

Woensdag 28-07-2021

Al die regen schept aan boord een knusse sfeer. Het geroffel op het kajuitdak, het water dat over de ramen stroomt, de wind die in de wanten huilt en de schemering die vroeger valt. Gisteravond stak ik er wat waxinelichtjes bij aan. De foto hierboven nam ik door de ingang van de kajuit. De bovenste helft toont de beregende vensters van de buiskap, de onderste helft de lichtjes in de kajuit en Anna die op een bank te lezen ligt. Onweer was er ditmaal niet bij. Hier nog een foto. Ik zit en luister naar al het gerucht en zoals vaker roept het lang vergeten dichtregels in me op:

 

Wind en regen buiten
pleiten en verdedigen
wind en regen buiten
pleiten en omsluiten
den rechter met hun redenen
 
Ik weet het meteen: Gerrit Achterberg. Mijn eerste dichter. Een fragment uit zijn 'Droomgericht'. Een vroeg gedicht, denk ik, over zijn rechtszaak. 
     Vanochtend is er wel onweer, maar het verdwijnt na twee klappen. De wind is krachtig Bf 6 uit het zuidwesten en hij voert de hele dag de ene na de andere felle regenbui aan. Het zou me niet verbazen als er deze dag ook op Terschelling campings onder water liepen. Ik voeg de twee grote fenders - 'de Egyptische testikels' - toe aan de stootwillen die de druk van ons schip en twee buren tegen de steiger moeten opvangen. Weinigen varen uit of komen aan. Een vertrekkend jacht waait tegen de boegen van een rijtje platbodems aan en komt er moeizaam weer los van. Na vier uur nemen de buien af en schijnt de zon; minder waaien doet het niet. Vandaag lees ik het boek over de lange terugtocht van de Bark Europa van Ushuaia naar Scheveningen: 'De reis van Bark Europa' van de journalist Boris Lemereis (Luitingh-Sijthoff 2021). Dat roept ook veel herinneringen op. Alweer anderhalf jaar geleden. Een van de mooiste reizen van mijn leven.
 
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 3513 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 499 minder dan gisteren. In de ziekenhuizen nam de bezetting verder toe, zoals verwacht. Er liggen nu 629 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 616), van wie 164 op de IC (gisteren: 159). In Tokio werd vandaag het hoogste aantal besmettingen geregistreerd sinds het begin van de pandemie. Meer dan 5000. In de stad en omgeving geldt de noodtoestand, maar de Spelen moeten doorgaan. Naar het begin van dit kwartaal

West-Terschelling (12)

De Waddenzee. Het is hoogwater, de havendam is bijna onder water (foto van gisteren).
De Waddenzee. Het is hoogwater, de havendam is bijna onder water (foto van gisteren).

Donderdag 29-07-2021

Vannacht nog steeds buien. De zuidwester neemt niet af. Vanochtend stapelwolken en langere zonnige perioden. De wind Bf 6 is wat naar het westen geruimd maar niet verminderd. Je wordt langzamerhand doodmoe in je kop van die voortdurend loeiende wind. Dat we naar West lopen voor boodschap en koffie interesseert terecht geen mens. Dat we 's middags lezen en dat we vanavond uit eten gaan ook niet.

 

Er is vermakelijke opwinding op de sociale media over het nieuws dat een internationaal team van astronomen licht heeft waargenomen dat afkomstig was 'van de achterkant van een zwart gat'. Sommigen denken dat het uit het zwarte gat kwam, afkomstig van misschien wel een ander heelal. Nee, dus, uit zo'n zwart gat kan helemaal niets ontsnappen, ook geen licht. Overigens ging het om röntgenstraling. Maar dat is helemaal niet zo bijzonder, het gat heeft in beginsel een bolvorm en licht (straling) kan er op voldoende afstand door de enorme zwaartekracht omheen bewegen en gereflecteerd worden. Bovendien: licht van bijvoorbeeld de achterkant van de maan vinden we helemaal niet meer bijzonder.

 

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 4506 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1032 meer dan gisteren. Wat is er aan de hand? Een opleving? Nee, gisteren was er een storing bij de dataverwerking van het RIVM; de ontbrekende meldingen zijn vandaag meegenomen. In de ziekenhuizen is de bezetting weer toegenomen. Er liggen nu 648 mensen met corona in het ziekenhuis, 19 meer dan gisteren. Van hen liggen 177 coronapatiënten op de IC. Gisteren waren dat er nog 164. De stijging zou niet ten koste gaan van de kritieke planbare zorg - een term die ik nog niet kende - , verzekeren de ziekenhuizen ons. Waarom duikt deze uitdrukking opeens op? Maar hij blijkt eerder gebruikt te zijn. Het is namelijk de zorg die binnen zes weken moet plaatsvinden om gezondheidsschade te voorkomen, volgens een definitie van de NZA.  Naar het begin van dit kwartaal

West-Terschelling (13)

In de duinen bij West.
In de duinen bij West.

Vrijdag 30-07-2021

Vannacht nauwelijks wind, je bent het haast ontwend, net als de volledig onbewolkte hemel bij het opstaan. Gisteravond lekker en gezellig gegeten bij Restaurant De Heksenketel in de Willem Barentszstraat, een etablissement dat we nog kenden van onze vorige bezoeken aan het eiland. Aan de muren en de plafonds hangen poppen die heksen voorstellen. Leuke sfeer. We hadden het als altijd samen prima naar ons zin (foto hier). Omdat het vanmiddag zal gaan regenen, besluiten we om te gaan fietsen zolang het droog is, in de duinen en de bossen bij West. De geur van pasgevallen dennenappels, van bloeiende kamperfoelie, van vochtige bosgrond en varens. Ik kijk uit naar de dennenorchis, een wilde orchidee, die nu zou moeten bloeien, maar zie er geen. Vorige keer ook al niet. Ondertussen trekt er steeds meer bewolking over. Nog even koffie bij Flaman. Anna vindt nog twee spannende boeken in de bookswap op het havenkantoor. Even na twaalf uur lopen we over de lange steiger naar het vak waar de boot ligt, als het opeens regent. De middag brengt ook enige buien en opvallende, plotselinge windstoten uit het zuidwesten Bf 6. Swoeshh! En weg, niks van over.

 

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 3463 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Voortgaande daling dus, het zijn er 1013 minder dan gisteren (maar toen zaten er ook extra in vanwege de storing bij het RIVM). Ook is het reproductiegetal verder gedaald. Afgelopen dinsdag meldde het RIVM een 'R' van 0,8; dat is per 15 juli bijgesteld naar 0,7. Ziekenhuizen en IC's nemen nauwelijks nog toe. De deltavariant heeft de alfavariant, voorheen de Britse variant, nu definitief verdrongen. In de zogeheten kiemsurveillance (twee weken geleden) kwam 95 procent van alle positieve tests door de deltavariant.

     Deze variant zou net zo besmettelijk zijn als het waterpokken" target="_blank" rel="noopener noreferrer">waterpokkenvirus, dat zeer besmettelijk is, en kan ernstiger klachten veroorzaken dan eerdere coronavarianten. Dit meldt ondermeer de Washington Post, die een intern document van de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC heeft ingezien. Die documenten bevatten verslagen van studies, die zouden aantonen dat mensen die volledig gevaccineerd zijn en geïnfecteerd zijn met de deltavariant, het virus mogelijk net zo gemakkelijk kunnen overdragen als niet-gevaccineerde personen. Ze worden er er wel minder ziek van. De CDC adviseert weer mondkapjes te gaan dragen in publieke binnenruimten. Virologe en OMT-lid Marion Koopmans wil eerst wel eens de data van het CDC zien. Naar het begin van dit kwartaal

West-Terschelling (14)

West-Terschelling (14)

Zaterdag 31-07-2021

Het zuidoosten van Europa krijgt de komende tijd te maken met een lange en intense hittegolf. Lokaal kunnen temperaturen van 45 graden Celsius voorkomen. Er zijn hevige bosbranden langs de Turkse zuidwestkust, in Albanië en op Sicilië. De gloeiendhete lucht komt uit Afrika. In de regio Khuzistan in het zuidwesten van Iran is het extreem droog met temperaturen tot 50 graden. De bevolking gaat massaal de straat op omdat het ayatollah-regime niets doet. Het is maar een kleine greep uit het nieuws van vanmorgen.

     Al een jaar of tien voorspel ik dat regeringen niet in staat zullen blijken het klimaatprobleem adequaat aan te pakken, ongeacht of ze democratisch of autoritair zijn. In een interview in De Volkskrant legt de Frans-Britse politicoloog ­Catherine Fieschi helder uit hoe dat in democratische landen komt: die landen worden veelal geregeerd door 'een spookmidden' dat veel te kwetsbaar is voor populisme, ondanks het feit dat die nooit verder komen dan een electoraat van hooguit 25 - 30 procent van de kiezers. Het spookmidden bestaat uit voorheen rivaliserende centrumpartijen, die sterk afgeslankt 'net genoeg zetels bij elkaar sprokkelen om een regering te vormen.' 'Het is een tragisch misverstand dat de populistische kiezer kan worden teruggewonnen door aan zijn politieke wensen tegemoet te komen', schreef Fieschi in haar boek Populocracy uit 2019. Dat lijkt me een goed punt. Het populisme draait volgens haar niet om specifiek beleid, maar om de relatie tussen de leider en zijn aanhangers en de vorming van een gemeenschap op basis van woede en verontwaardiging. ‘En er is een nooit eindigende aanvoer van verontwaardiging’, zegt Fieschi. 'In een gefragmenteerde samenleving kan een minderheid de regering terroriseren, als zij maar hard genoeg schreeuwt.' Kijk naar de gele hesjes-beweging. Of - voeg ik toe - de boerenprotesten. De ernstige stikstofproblematiek is immers nog steeds niet aangepakt.

     Opmerkelijk is dat Fieschi desondanks denkt dat het klimaatprobleem, de moeder van alle maatschappelijke problemen, de centrumpolitici zal dwingen tot maatregelen, waarbij de burgerlijke vrijheden ingeperkt worden. De coronapandemie is er een voorbeeld van. '‘De noodsituatie van het klimaat zal misschien een geweldige tegenkracht tegen fragmentatie zijn, zoals oorlogen dat ook kunnen zijn. Het klimaat is een urgenter probleem dan de identiteit van de verschillende bevolkingsgroepen.' Met het klimaat kunnen de centrumpartijen volgens Fieschi weer een eigen verhaal vertellen. 'Ze kunnen tegen de populisten zeggen: geven jullie dan niets om de beschaving die we hebben opgebouwd?’ Hm. Ik heb grote twijfels, argumenten hebben bij populisten nooit geteld.

 

Weer een dag van harde wind en buien. De wind is westelijk en zeer vlagerig met uitlopers tot Bf 7 - 8. Maar tussendoor schijnt ook de zon. Toch blijven we grotendeels binnen, in de kuip waaien de plooien uit je broek (zei men vroeger). Maar dat voortdurende geloei zijn we zó zat. Het slechte weer duurt al een week. Niemand vertrekt, niemand komt aan.

 

Verdere daling. Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 2983 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 463 minder dan gisteren. Ziekenhuizen en IC's lopen nog steeds op. Naar het begin van dit kwartaal

West-Terschelling (15)

Koffie bij Flaman.
Koffie bij Flaman.

Zondag 01-08-2021

Ondanks veel wolkenvelden is het een aardige zondag, de zon komt er steeds weer doorheen en de wind is geruimd en afgenomen. Veel jachten vertrekken uit de haven en er komen er weinig voor terug. Er is nu plek genoeg. We drinken getrouw onze koffie in de zon op het terras van Flaman en terug in de haven nemen we alvast onze vouwfietsjes mee over de steigers en bergen ze op in de bakskisten. Lekker middag in de kuip met thrillers, ik ben er nu ook voor gevallen. Morgen foerageren, overmorgen weg, terug naar het IJsselmeer, waarschijnlijk naar Hindeloopen.

 

Opnieuw een prima artikel Van Caroline de Gruyter in de NRC over het belang van Europese eenheid in een bipolaire wereld, tussen de grootmachten van de Verenigde Staten en China en de mindere, lokale potentaten Poetin, Erdogan, de Iraanse ayatollahs en de Brit Johnson. Zulke artikelen deel ik graag op de sociale media. Lees het ook ditmaal. Met instemming twee citaten:

 

'Soevereiniteit gaat niet meer alleen om zelfbeschikking en onafhankelijkheid – want dit leidt juist vaak tot áfhankelijkheid. Na Brexit rotten bloemkolen weg op Britse akkers. Bloemkolen worden nu geïmporteerd uit Polen. Zoals de Italiaanse premier Mario Draghi opmerkte: „There is no sovereignty in solitude.” Hij bedoelde dat je je land verzwakt als je alles solo doet.'

 

'Laat ik eindigen met een oproep. Wat ik graag eens zou zien, is dat politici dit aspect van soevereiniteit ook eens naar voren halen. Dat ze ophouden met ons dag in, dag uit fata morgana’s voor te spiegelen over hoe gelukkig en welvarend je bent als je afhankelijk bent van niemand. Het is onzin. Het is quatsch. Het is volksverlakkerij.'

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 2350 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 605 minder dan gisteren. De ziekenhuizen stijgen nog steeds, de IC's zakken wat. Naar het begin van dit kwartaal

West-Terschelling (16)

West-Terschelling (16)

Maandag 02-08-2021

De gemiddelde wereldtemperatuur in de lagere atmosfeer, zoals gemeten door satellieten, veerde de afgelopen julimaand weer op. Hij staat nu op +0,20 graden boven het gemiddelde over de periode 1981 - 2020. In juni 2021 was hij er nog - 0,01 graden onder. De lineaire opwarmingstrend blijft op +0,14 graden per tien jaar staan (+0,12 graden boven de oceanen en +0,18 graden boven de continenten). 

 

Vandaag in het nieuws: het was in de afgelopen tijd bijna +20 graden in delen van Groenland. Ik meld het maar. Daardoor smolt een ongekende hoeveelheid ijs van de ijskap af. Op vorige week dinsdag alleen al bedroeg het massaverlies 8,5 gigaton, het dubbele van een gemiddelde zomerdag. Het massaverlies neemt kwadratisch toe met de temperatuurstijging en die is vanwege de arctische amplificatie extreem hoog geworden in de poolgebieden. Onderzoekers berekenden dat de huidige hoeveelheid ijs die op Groenland smelt, leidt tot een wereldwijde zeespiegelstijging van 0,7 mm per jaar. Dat is ongeveer een kwart van de totale jaarlijkse hoeveelheid zeespiegelstijging, die rond de 3 mm ligt. Vorig jaar concludeerden 89 poolwetenschappers dat de Groenlandse ijskap sinds 2000 steeds sneller smelt. Waar in de jaren 90 per jaar zo'n 33 miljard ton ijs verloren ging, is dat in het afgelopen decennium toegenomen tot 254 miljard ton per jaar. Sinds 2000 is er geen jaar meer geweest dat de netto hoeveelheid ijs toenam.

 

In De Volkskrant haalt VVD-coryfee Ed Nijpels hard uit naar het kabinet. Ik geloof dat het niet de eerste keer is dat hij dat doet. Ik meld het maar. De oud-milieuminister is voorzitter van het voortgangsoverleg van het Klimaatakkoord. Door de zoveelste terechtwijzing door de rechter voor het niet voldoen aan de Europese regels bij de vergunningverlening voor de aanleg van windmolenparken, slaat Nederland ‘in rechtsstatelijke zin een modderfiguur’, aldus Nijpels. In zijn kritiek spaart Nijpels zijn eigen partij (VVD) allerminst, schrijft de krant. ‘Onder Rutte I is al een verkeerde afslag genomen’, zegt hij over een van de dossiers (stikstof) waarbij Nederland door het Europese hof van justitie op de vingers is getikt. Tekenend en ‘schandelijk’ noemt hij de manier waarop minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur, ook VVD) twee jaar geleden op die terechtwijzing reageerde (‘Dan gaan we een juridische list verzinnen.’).

     Van Nieuwenhuizen vind ik één van de meest vreselijke ministers in het huidige kabinet. Zij vindt dat Schiphol extra mag groeien, las ik ergens, ook al kost dat vooralsnog extra CO2-uitstoot. Geef mij Edje maar.

 

Een maandag met wolkenvelden en zon en een enkele bui. De wind is noordwest en varieert tussen Bf 2 en 5. We foerageren bij de Spar en drinken koffie bij Flaman. 'Nu lopen we hier waarschijnlijk voor het laatst', zegt Anna in het winkelstraatje en voegt toe: 'dit jaar.'

 

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 2136 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 192 minder dan gisteren en bijna de helft minder dan vorige week maandag. In de ziekenhuizen nam de bezetting opnieuw licht toe. Er liggen nu 719 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 683), van wie 197 op de IC (gisteren: 187). Naar het begin van dit kwartaal

Hindeloopen

Hindeloopen

Dinsdag 03-08-2021

Wekker om half zes. We maken onszelf en de boot klaar. Tot mijn tevredenheid werkt de Raymarine RL70c zonder probleem. We varen om zeven uur het drukke havenvak uit. Goed dat we gisteren gewisseld hebben met de twee buurboten naast ons. Nu liggen we aan de buitenkant en kunnen afvaren zonder dat mensen uit bed moeten komen. Boven ons donkergrijze wolken waaruit lichte miezer valt. Het is koud, we dragen vesten en warme jacks. De wind is Oost kracht 1 -2. We draaien het Schuitengat op achter de Koegelwiek aan, de snelle ferry naar Harlingen. De tijstroom staat tegen, maar we willen persé vroeg weg om tijdig in Hindeloopen aan te komen. In het begin van de middag heb je fors meer kans op een goed plekje. In de slingerende Slenk hebben we ook het tij tegen. Overal om ons heen zijn op het wad verspreide buiensluiers te zien, maar ook veel lichtere plekken. Een tienstal visserstrailers bewegen over de ondergelopen wadplaten.

     Op de West Meep hebben we de stroom mee en dat schiet goed op. In de verte zien we de masten van een dwarsgetuigde driemaster. Het schiet door me heen: het zal toch niet de Bark Europa zijn? Op zich zou het kunnen; op FB las ik dat ze in de afgelopen weken sinds de coronaversoepelingen hun eerste trip met passagiers maakten naar Bergen in Noorwegen. We naderen en het schip lijkt voor anker te liggen aan het begin van de Blauwe Slenk. Dichterbij gekomen kan het niet missen: hier ligt de bark waarmee ik anderhalf jaar geleden mijn onvergetelijke tocht naar Antarctica maakte. Wat een groot schip, zegt Anna, die hem voor het eerst in het echt ziet. We naderen en varen dicht langs (foto hierboven). Wat ontzettend leuk. Er zijn wat mensen aan dek die ik niet ken. We zwaaien met mijn Bark Europa t-shirt en dat geeft herkenning, ze zwaaien terug. Ik denk dat het schip hier voor anker ligt om dure havengelden uit te sparen.

     We hervatten onze koers en varen de Blauwe Slenk in die zich om het eiland Griend slingert. Op tegenkoers komen we een onvoorstelbaar aantal jachten tegen, samen wel honderd, op weg naar Vlieland en Terschelling. De SOG is nu 5.8. In de verte zien we dat Harlingen in het zonlicht baadt. Daar moeten we heen. Om kwart voor tien zijn we bij bij de Pollendam en sturen naar het fameuze 'fietspad' naast de hoofdvaargeul. Onze snelheid neemt toe naar 6.7 knopen. De zon begint allengs onder de wolken tevoorschijn te komen. Op de Boontjes gaat het hard: 8.8 knopen SOG. Op de plaat aan stuurboord liggen twee eenzame zeehondjes (foto hier). In Kornwerderzand moeten we twintig minuten aan de wachtsteiger liggen, dan gaan brug en sluis open. Het is dan half twaalf.

     Een kwartier later varen we het IJsselmeer op. Anna is geheel ontspannen. Ook hier is nauwelijks wind. Voorwaar een weather window van formaat, maar nu met steeds meer zon. Zeven mijl later varen we Hindeloopen in. Het is 13.00 uur, we laten de mega-jachthaven links liggen en - niet te geloven - in de kleine, gezellige gemeentehaven is plek genoeg! De havenmeester snapt ook niet waar de boten dit jaar blijven. Allemaal naar de eilanden, zeggen we, we zagen het zelf. We kunnen zelfs afmeren op hetzelfde plekje aan de steiger naast het handbediende sluisje van de Zylroede. Het plekje waar we twee jaar geleden met zoveel plezier lagen (morgen een foto). We rusten met een tevreden gevoel uit. Later boeken we alvast voor een week, voor de helft van de prijs als op Terschelling. Op de 13e van deze maand zullen we hier onze vrienden Paul & Tine treffen, zo is de afspraak. De haven loopt geleidelijk vol en we krijgen een buurman. Opeens staat er een oude bekende naast de boot: Pieter van de Mama-cocha, die we elf jaar geleden op Kreta ontmoetten. Met zijn vrouw Maria was hij op weg naar huis na een wereldomzeiling. Hij kwam nog langs Aden in een konvooi van twintigjachten. We kregen een nuttige set zeekaarten van ze. Mama-cocha hebben ze 2014 verkocht; nu charteren ze met huurboten en doen deliveries. Nu ligt Pieter met vier gasten schuin tegenover ons. Anders dan het onze een echt zeilersbestaan.

     Aan het eind van de middag neemt de bewolking toe. Het wordt tijd voor een glaasje in de kuip. Naar het begin van dit kwartaal

Hindeloopen (2)

Dulce in de gemeentehaven van Hindeloopen bij het handbediende sluisje van de Zylroede.
Dulce in de gemeentehaven van Hindeloopen bij het handbediende sluisje van de Zylroede.

Woensdag 04-08-2021

Rustige nacht. Het weer is vandaag precies andersom als gisteren. Nu een zonnige ochtend bouwen zich steeds meer stapelwolken op. Vanaf drie uur regen in toenemende mate tot onweer toe. Weer dat fenomeen van buienwolken die zich nauwelijks of niet verplaatsen en boven dezelfde plek uitregenen. In dit geval dus boven Hindeloopen. Maar eerst dus die heerlijke ochtend. Na het ontbijt draait de wasmachine er lustig op los, de was kan nét drogen voor de eerste regen komt. We doen boodschappen bij de kleine Spar in een zijstraatje. Daarna koffie op het terras langs de haven - met zicht op de boot - van Ame Gijs. Luxe is dat. Daarna slenteren we verder en kijken naar het schutten van het handbediende Zylroedesluisje (foto hier). Hindeloopen is een schattig dorpje gebleven; het doet qua sfeer en popperigheid wat denken aan Veere en door het net van sloten en vaarweggetjes in de bebouwde kom ook aan Marken. Naast het sluisje is de vermaarde leugenbank, anders dan die van Gorcum overdekt. Boven het afdak is een grote gevelsteen met een afbeelding van de wonderbaarlijke visvangst. Toepasselijk. Er zitten wat oude Friese mannen krachtige opvattingen uit te wisselen. 'Ze moeten al die mensen verplicht vaccineren', zegt er één.

     We lopen verder langs lieftallige tuintjes, door beeldige straatjes en over mooie bruggetjes (2 foto's hier), tot we bij de Grote Kerk komen. Hij is uit 1632 en omgeven door grafzerken, waaronder wat oorlogsgraven van geallieerde vliegers. Niet alle namen zijn bekend. Het interieur van de kerk is van een grote soberheid. Boven de toegangsdeur staat een opmerkelijke spreuk:

 

Des Heeren Woordt Met

Aendacht Hoort Komt

Daer Toe Met Hoopen

Als Hinden Loopen.

 

Eronder is een schedel met twee gekruiste botten (foto hier). Aan de noordzijde van de kerk is een waterkunstwerk, dat we ons nog van eerdere bezoeken herinneren. Het is van de Chinese kunstenares Shen Yuan (1959, nu in Frankrijk) en heet 'Flora en Fauna' uit 2018. Op een bordje staat dat het een levensboom symboliseert: 'De boom symboliseert de levensenergie maar staat ook voor wijsheid'. Kijk eens aan. Er zitten een aantal exotische vogels op de takken die 'waterspuwend met elkaar praten'.  Zie hier een foto. We vinden het een mooi ding. (Ik geloof dat we destijds er ook een foto van namen).

     Op de terugweg snuffelen we door een aantal brocanterieën en modewinkeltjes, waar we een leuk cadeautje vinden voor de verjaardag van Nora, die begin september 1 jaar wordt. Het schaatsmuseum slaan we over. De middag brengen we luierend in de kuip door, kijkend naar al die toeristen die boven op de havendijk langslopen. Zelfs als het begint te regenen lopen ze nog door, maar velen schuilen onder het afdak van de leugenbank.

 

We hebben contact gehad met mijn neef Sjouke (oftewel Sjors), die vlakbij in Balk woont. Morgenmiddag gaan hij en zijn vrouw Fifi met ons langs plekjes uit mijn jeugd in Gaasterland rijden. Daar verheug ik me op. Sjouke is van mijn moeders kant van de familie.

 

De coronabesmettingen dalen verder door en voor het eerst sinds 13 juli daalt ook de bezetting van de ziekenhuizen. Mensen die volledig gevaccineerd zijn, zoals wij, hebben 50 tot 60 procent minder kans om besmet te raken met de deltavariant van het coronavirus dan niet-gevaccineerde mensen. Dat blijkt uit recent Brits onderzoek. Ze dragen ook beduidend minder virusdeeltjes bij zich. WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus roept de landen op om tot eind september geen boostervaccins te zetten, dus geen derde vaccinatieronde. Dat geeft de arme landen, die hopeloos achter liggen, een betere kans hun bevolkingen te beschermen. Volledig terecht en ook verstandig, want te weinig gevaccineerde bevolkingen zijn een bron van nieuwe, gevaarlijke virusmutaties. Ik vrees dat er geen gehoor voor zijn oproep komt. Israël is er al mee begonnen en de VS, Hongarije en Duitsland hebben het aangekondigd. Naar het begin van dit kwartaal

Hindeloopen (3)

Hindeloopen (3)

Donderdag 05-08-2021

Gistermiddag kwam de zon terug na dik twee uur hevige regen met één donderklap. We aten aan boord de sushi-salade die Anna perfect kan klaarmaken. De avond viel langzaam met een mooie zonsondergang over het IJsselmeer. Ik liep naar het havenhoofd om er foto's van te maken met de geringe hoop op een Green Flash, het onvergetelijke lichtverschijnsel dat we in de zomer van 2003 op zee zagen voor de oostkust van Schotland. "Meneer!' Een jongen en een meisje riepen me van beneden, waar een klein strandje was. "Wilt u even een foto van ons maken?' Natuurlijk wil je dat. Ik klom ietwat stram van het hoge plankier af en viel daarbij op mijn kont. Daar schrokken ze van, maar ik stond meteen op. De vervloekte ouderdom. Daarna nam ik foto's van beiden, gearmd tegen de ondergaande zon. 'Veel geluk en bewaar die foto's goed!' Zouden ze doen. Ik koesterde het idee dat ze er over zestig jaar nog naar zouden kijken. Zo gaan die dingen soms. Daarna klauterde ik terug op het havenhoofdstaketsel en maakte onder meer de foto hierboven. Geen groene flits, er was helaas nog een dun wolkenbankje vlak boven de horizon dat in de weg zat.

 

Vanochtend is het opnieuw zonnig. De dag lijkt eenzelfde verloop te krijgen als die van gisteren: ochtend zon, middag buien. We zien wel. Deze zomer is  qua weer een aparte. We zijn de laatste jaren gewend geraakt met ongewoon warme zomers, maar deze lijkt een echt verzopen seizoen te worden. Uit een FB-post van streekgenoot Bas 't Hoen maak ik op dat de weermodellen het niet eens zijn over de rest van de zomer. 'Er is een fors verschil op te merken tussen het Amerikaanse GFS en het Europese weermodel ECMWF. Het Europese weermodel gaat uit van een warmte-opstuwing vanuit het zuiden rond het midden van augustus. Het Amerikaanse model schrijft de zomer al af: een komen en gaan van lagedrukgebieden, de straalstroom op de verkeerde plek, en van een blokkade van zuidwestcirculatie is geen sprake. Misschien nog een mooie nazomer...'  De Lingehaven in Gorcum maakte gisteren bekend dat de jaarlijkse botenbeurs op 24 en 25 september, altijd een heel gezellig evenement, net als vorig jaar niet doorgaat 'door de huidige coronamaatregelen en het ontbreken van versoepelingen op korte termijn voor een doorstroomevenement als de Botenbeurs.' Jammer maar begrijpelijk.

 

Vanmorgen dus zon. Een tijdje bekleed ik het onbezodigd ambt van sluiswachter (foto hier), een baantje waar je bij kunt zitten. Daarna kuieren we een eind over de IJsselmeerdijk en drinken koffie op het terras van Ame Gijs langs de haven. Kijken naar ons schip en naar het levendige gescharrel van bootjes verveelt niet. Inmiddels weet ik wat die naam betekent. 'Ame' is grootmoeder en stamt uit een verhaaltje dat ouders hier hun kinderen vroeger vertelden. Die moeten oppassen voor alle slootjes en vaarten in het plaatsje. Ame Gijs is een oude vrouw die onder water leeft. Als een kind te dichtbij de sloot komt, verschijnt haar hand en trekt het kind de sloot in.

     Straks om één uur komen Sjouke & Vivi ons ophalen voor een tochtje langs allerlei plaatsen die ik me uit mijn vroege jeugd herinner. A sentimenatl journey. Morgen verslag. Naar het begin van dit kwartaal

Hindeloopen (4)

Op het terras van Hotel Jans in Rijs met Sjouke & Vivi.
Op het terras van Hotel Jans in Rijs met Sjouke & Vivi.

Vrijdag 06-08-2021

Altijd leuk om je verre familie weer te zien. Sjouke & Vivi rijden ons gisterenmiddag door het glooiende Gaasterland. Langs het Reade Klif, waar de Friezen in 1345 de Hollandse invasie afsloegen. Op een grote steen uit de ijstijd staat 'leaver dea as slaef'. Vertaling niet nodig. We rijden langs het haventje van Laaxum en verderop in Mirns langs het huisje bij de IJsselmeerdijk, waar Sjouke opgroeide. Het 'Jagershuis' (de familie van Sjouke heet De Jager). Ik heb er als kind vaak gelogeerd. Sjouke's jongste broer woont er nu met zijn gezin, maar ze zijn met vakantie. We rijden door het fraaie, zacht glooiende landschap van weiden en bossen naar de ingang van het Rijsterbos en lopen langs het fameuze tempeltje uit 1814, gebouwd ter nagedachtenis van de bevrijding van de Franse bezetters (foto hier). Ik heb er wel eens over geschreven, o.a. hier toen we er 2016 waren. Veel van de majestueuze beuken lijken een schimmelziekte te hebben. Op hun bast zitten grijswitte vlekken. De holle boom, waar we als kind altijd in kropen, is er niet meer. In die tijd - de jaren 50 en begin 60 - kende ik dit bos op mijn duimpje. De ouders van mijn moeder, mijn Pake en Beppe dus, woonden aan de rand van het bos en ook daar logeerden mijn broertje en ik vaak. Sindsdien is het voor mij een soort oerbos, het prototype van een bos vol met geheimen. Sinds ik Tolkien las (jaren 60) moet ik bij het landschap van De Gouw altijd aan dit bos en aan Gaasterland denken. Helaas hebben overheden en vastgoedjongens het landschap versnipperd met wegen en vakantieparken en veel verpest. Dat dreigt nog erger te worden door de voorgenomen bouw van parken met dure vakantievilla's langs de zeedijk. Ook in Balk, waar Sjouke & Vivi wonen, komt onder veel protest zo'n park. Een waterdorp voor superrijken. De goedkoopste villa gaat daar bijna een miljoen euro kosten.

     Bij Hotel Jans drinken we wat op het terras (foto hierboven) en genieten van het feit dat het tegen de verwachting in de hele dag droog en vaak zonnig is. De verhalen over onze jeugdherinneringen breken los. Dat wordt voortgezet in Hindeloopen, waar we zeer gezellig met zijn vieren eten in het Argentijs-Mexicaanse restaurant El Paso, in een zijstraatje om het hoekje bij de boot. Later op de avond, als Anna al naar bed is, raak ik in een debat met een rechtse jongeling in Café De Boekanier op de kade, het café waar een echte zeerover op de dakrand zit. De jongeman heeft in maart op JA21 gestemd. Gelukkig is het een rustig gevoerd debat en de jongeman onderschrijft, anders dan Joost Eerdmans, de werkelijkheid van klimaatverandering.

 

Vannacht en vanochtend regent het vaak. Vanaf negen uur is het droog en om tien uur schijnt de zon. Het is winderig, de wind is zuid. Toch zal er meer regen komen, maar voor die tijd kuieren we nog genoeglijk door de straatjes. Vanmiddag komen Sjouke & Vivi ons weer halen. Bij hen thuis in het nabije Balk aan het Slotermeer zullen we de gado gado eten die Vivi bereiden zal. Dat kan weleens speciaal zijn, want zij is van Indonesische komaf. Naar het begin van dit kwartaal

Hindeloopen (5)

'Doe eens gek!'

Zaterdag 07-08-2021

Gisteren was de tweede middag dat Sjouke & Vivi ons door Gaasterland en omstreken reden. Het weer viel alleszins mee, behoudens een doodenkele regenbui die steeds maar een paar minuten duurde. Vooral de wandelingen door Woudsend en Sloten maakte indruk. Woudsend kende ik goed, ooit was ik er als 17-jarige op een zeilkamp, Rommert leerde er in 2002 ook zeilen op zo'n kamp en het beroemde terras naast de ophaalbrug van Café De Watersport komt voor in een betekenisvolle passage in deel 1 van mijn romancycus. De context is een persoonlijke interpretatie van Reve's gedicht 'Nader Tot U':

 

Herkenning
 
Nu weet ik, wie gij zijt,
de Jongen die ik eenzaam zag te Woudsend en daarna,
nog op dezelfde dag, in een kafee te Heeg.
Ik hoor mijn Moeders stem.
O Dood, die waarheid zijt: nader tot U.
 
Daarna liepen we langs de stadsgracht die dwars door het mooie Sloten loopt, reliek uit de tijd dat het een belangrijke haven was. Aan het uiteinde staat een schavot en dat moest natuurlijk geprobeerd worden. Door wie? Zie hierboven. Ook reden we langs de camping van het dorp Wyckel, waar ik met mijn moeder - vers weduwe - en broertje een verdrietige zomer doorbracht. Bij Sjouke & Vivi thuis in Balk genoten we van een verukkelijke echt-Indische maaltijd.
 
Voor vandaag werden onweers- en regenbuien voorspeld, maar het valt heel erg mee. De hele dag is zonnig met stapelwolken en weinig wind. Omdat onze dieseldagtank op de reis van Terschelling naar hier zich niet verder vulde vanuit de hoofdtank, dachten we dat de opvoerbuis van de hoofdtank weer verstopt was. Want de tank is inmiddels voor driekwart leeg en dan krijg je gemakkelijk opwarrelend vuil in de leiding. Maar bij het doorblazen komt er geen prop uit, hooguit wat gruiskorrels. Te klein voor een verstopping. Dus moet het voorfilter tussen beide tanks dichtgeslibd zijn, onze werf heeft dat filter dit voorjaar niet vervangen. Ik maak bij de werf achter ons een afspraak voor vervanging volgende week woensdag. Goed dat we hier langer liggen.
     De rest van de dag vermaken we ons met de drie havenmeesters, die de vaste chef vervangen. Ze werken volkomen tegen elkaar in, zodat de weinige boten die aankomen op rare plekken komen te liggen. Rond drie uur komt er een donkere onweerslucht opzetten. Swoesj! Er komt flink wat wind uit, maar op wat druppels na trekt het ons voorbij. De zon schijnt weer. Later, tegen vijf uur, gebeurt hetzelfde, maar dan aan de westkant. Tot dusver blijft het beperkt tot gerommel.
 
In De Volkskrant staat een goed interview met de Wageningse hoogleraar Marten Scheffer, hoogleraar Aquatische Ecologie. 'Het klimaat dreigt kantelpunten over te gaan'. Hij onderzoekt dergelijke kritische kantelpunten in natuurlijke systemen. Een citaat: 'In het algemeen zijn klimaatwetenschappers te voorzichtig geweest. Te bang om alarmistisch te zijn. Er is een heel sterke lobby geweest om de opwarming van de aarde te bagatelliseren, betaald door bedrijven die er baat bij hadden door te gaan met wat ze deden. Crimineel eigenlijk, als je erop terugkijkt en ziet wat voor schade is er aangericht aan de mensheid. Een misdaad tegen de menselijkheid, wat mij betreft.' Naar het begin van dit kwartaal

Hindeloopen (6)

Hindeloopen (6)

Zondag 08-08-2021

In het tweede deel van de nacht komen er fikse buien over, maar vanochtend passeren er minder. We krijgen zelfs lange zonnige perioden, terwijl de buien aan oost en west langs ons heen jagen - maar nét niet in Hindeloopen vallen. De wind is hard, zuidwest Bf 6 - 7. Tijdens het poetsen van mijn tanden bedenk ik opeens dat ik gisteren, toen ik de circulatiepomp tussen hoofdtank en dagtank aanzette, vergeten was het knopje van de toevoer open te zetten. Geen wonder dat er geen circulatie was. Dat soort stommiteiten bega je soms. Na het omschakelen krijgt de dagtank wel brandstof erbij. Probleem opgelost. Ook blijkt dat onze werf helemaal niet vergat de beide voorfilters te vernieuwen; is gewoon netjes uitgevoerd. Morgen dus hier naar de werf met de boodschap dat ze niet meer nodig zijn.

     Op de wal boven ons is het ondanks de wind geweldig druk. Slenterende en etende dagjesmensen. We zetten de bimini omhoog en koesteren ons in de zon. De schipper valt na de lunch in slaap (zie boven).

 

De scherpste daling is eruit bij de dagelijkse coronabesmettingen, maar er is mogelijk opnieuw sprake van onderrapportage door een storing. Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 2347 nieuwe coronabesmettingen gemeld. De ziekenhuisbezettingen blijven stabiel. Op Twitter publiceert iemand een pijnlijke draad met allerlei gevallen van antivaxxers die aan Covid-19 overleden. een trieste lijst met l.eed dat niet nodig was geweest Naar het begin van dit kwartaal

Hindeloopen (7)

Zeegang in de haveningang van Hindeloopen (gisteren).
Zeegang in de haveningang van Hindeloopen (gisteren).

Maandag 09-08-2021

Vandaag verschijnt na acht jaar het nieuwe IPCC-rapport. Voor de velen die al jaren de ontwikkelingen volgen bevat het geen nieuws: de snelheid waarmee het klimaat verandert, is niet eerder voorgekomen in ten minste tweeduizend jaar en mogelijk nog veel langer. Daarbij dreigen sommige aspecten van klimaatverandering onomkeerbaar te worden voor een periode van eeuwen of zelfs duizenden jaren, zoals het stijgen van de zeespiegel. De mens is 'onmiskenbaar' de oorzaak. Zonder drastische maatregelen moet de wereld zich opmaken voor fors grotere weersextremen. Alleen dan kan de opwarming beperkt blijven tot 2 graden in AD 2100. Ons kabinet heeft ook gereageerd: het vindt de conclusies van het IPCC 'zeer zorgelijk'. Ach, toch. Ondertussen gebeurt er al bijna een halfjaar na de verkiezingen nog steeds niks. Terwijl Nederland qua klimaatbeleid notoir achteraan loopt in Europa zegt de VVD-dame die wij hier als bewindsvrouw hebben voor Klimaat & Energie, Dilan Yeşilgöz, in haar reactie 'dat vooral andere landen scherpere klimaatdoelen moeten stellen.' Kijk hier voor de internationale reacties. Geen volwassen mens kan volhouden van niets te hebben geweten. Over de stortvloed van domme reacties op de sociale media zullen we vandaag maar heenstappen.

 

Vannacht af en toe fikse buien, maar na de laatste regenbui schijnt vanmorgen ook de zon. We lopen naar de werf verderop om de vervanging van de beide voorfilters af te zeggen. De blauwe Primagaz-fles kunnen we bij de naastgelegen watersportwinkel niet kwijt; ze hebben alleen de groene. Tja, in andere jaren konden we de groene op een aantal plekken niet kwijt. Steeds opnieuw zijn er felle buien, maar de zuidwestenwind is afgezwakt. Vandaag is een overgangsdag; vanaf morgen tot na het weekeinde krijgen we beter weer, beloven de weervoorspellers. We lezen de middag weg in de kajuit. Ik geniet al dagen van 'Synchronicity. The epic quest to understand the quantum nature of cause and effect', het nieuwe boek van de Amerikaanse fysicus Paul Halpern (Basic Books, 2020). Naar het begin van dit kwartaal

Hindeloopen (8)

Haven van Hindeloopen (gisteren).
Haven van Hindeloopen (gisteren).

Dinsdag 10-08-2021

Na behoorlijk wat nachtelijke buien is vandaag de echte overgangsdag. In de grijze ochtend vallen buien en 's middags keert de zomer weerom. Daaraan gepaard loopt ook de haven, waar in de afgelopen dagen maar een paar scheepjes lagen, weer vol. We genieten volop van deze dag in de kuip in de zon. Verder niks over te melden. Alleen dat elders de wereld affikt en naar de knoppen gaat, dat ik me daar enorm aan erger en dat wij het gewoon goed hebben. Toch voelt het alsof ik iedere keer beroerder uit die confrontatie kom. Verder dat het verschrikkelijke VVD-mens dat bij ons de asielzaken doet asielzoekers uit Afghanistan wil blijven terugsturen. Na het vertrek van de NAVO neemt de Taliban het land over en gaan ze een zekere dood tegemoet. je wordt ook niet goed van een droplul als Jan Slagter - wie is dat ook weer? - die naar aanleiding van het nieuwe IPCC-rapport zegt: 'Ik miste de kritische kanttekeningen in de berichtgeving'. Nogmaals: wie is Jan Slagter? Een onbekende klimatoloog? En dat ik vol verbazing in het nieuwe boek van fysicus Paul Halpern lees hoe Nobelprijswinnaar Wolfgang Pauli zich destijds kon vinden in de meest onzinnige, onwetenschappelijke ideeën van de psychiater Carl Gustav Jung. Die verkocht nog grotere kul dan zijn collega Freud. Anna zegt dat ik een grumpy old man wordt, maar dat zegt ze al jaren. Naar het begin van dit kwartaal

Hindeloopen (9)

Hindeloopen (9)

Woensdag 11-08-2021

Het plaatje hierboven (uit De Volkskrant) toont een aantal potentiële kantelpunten in de opwarming van het klimaat. Ze zijn van belang omdat het passeren van één of meer ervan de opwarming dramatisch versnellen kan en zelfs onomkeerbaar maken. Ik heb ze allemaal bij herhaling besproken op dit weblog. Van versnelling van de opwarming is overigens nu al sprake. Al in 2030 dreigt de aarde 1,5 graad warmer te zijn, een decennium éérder dan verwacht, zegt het IPCC in zijn laatste rapport. In vorige rapporten zei het IPCC niet zoveel over kantelpunten. Nu wel. Het is zelfs mogelijk dat de wereld al zo'n kantelpunt voorbij is. Geen regio en geen land op aarde zal nog ontkomen aan extreme klimaatverschijnselen, zoals hittegolven, intense droogte en zware orkanen. In deze tijd valt het grote aantal bosbranden op, maar volgens Guido van der Werf, fysisch geograaf en hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam, is dat aantal op wereldschaal juist minder geworden. Dat komt door de snelle toename van het landbouwareaal, vooral in de zeer brandbare savannegbieden. 'Hun oppervlakte neemt dus af, en daarmee ook de kans op brand daar.’ Niettemin is er wel iets aan de hand: de branden worden heviger. Vooral in Noord-Amerika en Siberië, inclusief het Arctisch gebied. Het grootscheepse afbranden van grote natuurgebieden in de boreale regio's kan juist een van de meest gevreesde kantelpunten in werking brengen: het versneld smelten van de permafrost en het vrijkomen van gigantische hoeveelheden van de broeikasgassen methaan en CO2.

 

Over extreme domheid. Boerenkamerld Caroline van der Plas reageert ook in een tweet op het IPCC-rapport 2021: 'Wetenschappers praten over opwarming aarde, terwijl ik sterf van de kou'. Iemand retweette het echter en zo te zien was haar bericht al in 2013 gepost. Maar toen was het natuurlijk ook al dom. Wat zegt ze wel in deze tijd? 'Stoppen met brandstichten in bossen zou meer helpen' (dan klimaatmaatregelen treffen). Niks geleerd, maar je vrolijk maken over de domheid van rechts schiet ook weinig op.

 

Na een rustige nacht schijnt de zon vanochtend in een egaalblauwe hemel bij nauwelijks wind. ons leefpatroon is een kopie van gisteren. Van Rommert & Lois krijgen we leuke foto's van Nora. Zie eentje hier. Ze is begin september jarig en wordt dan één. In de loop van de dag loopt de haven helemaal vol. Zoveel schepen lagen er niet eerder tijdens ons verblijf. We hebben drie buren. In de middag raakt het bewolkt, maar zonder regen. Nu is het weer zonnig.

 

De daling van de coronabesmettingen lijkt de laatste dagen te stagneren. Het is niet duidelijk wat er aan de hand is. Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 2155 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 27 minder dan gisteren, maar er is opnieuw een storing. Het reproductiegetal is weer een fractie hoger, van 0,69 naar 0,79 (per 26 juli). De ziekenhuizen dalen wel. In de landen om ons heen stijgen de besmettingen weer. Ik ben er niet gerust op nu de besmettingen nog zo hoog blijven. 'Een te-hoogvlakte' zei iemand. het najaar is niet zó ver meer. Dan wordt de vatbaarheid voor Covid-besmetting hoger en vangt ook de griepperiode aan. het vaccinatieniveau is weliswaar hoog (ca. 71%), maar grote groepen zijn niet ingeënt: in de Bible-belt, allochtonenwijken en onder jongeren. Daar kunnen grote haarden ontstaan. RIVM en GG&GD'en denken dat te kunnen bestrijden met 'het uittrappen van lokale brandhaarden'. Als het algemene besmettingsniveau nog steeds te hoog is, kan dat snel tekort schieten en kan de druk op de zorg opnieuw te groot worden.

 

Gisteren mopperde ik over die vreselijke VVD-staatsecretaris Broekers-Knol. Zij wilde doorgaan met het uitzetten van Afghaanse asielzoekers, ondanks het oprukken van de Taliban na het vertrek van de NAVO. Maar nu heeft ze onder druk van de Tweede Kamer een moratorium ingesteld. Naar het begin van dit kwartaal

Hindeloopen (10)

De haven is vol. Dulce ligt helemaal links. Er gaat juist een tjalk door de sluis (midden).
De haven is vol. Dulce ligt helemaal links. Er gaat juist een tjalk door de sluis (midden).

Donderdag 12-08-2021

Zo vol als gisteravond hebben we deze haven nog niet gezien. Naast ons komt er zelfs een vierde jacht bij. Veel geloop over het dek, het is niet anders en tot dusver ging het nog wel ondanks de vakantiepiek. Buren zijn niet altijd bereid om hun schip omgekeerd aan te meren, zodat je hun kuip direct naast je hebt. Je privacy is weg, maar tot dusver hadden we beschaafde mensen naast ons en (bijvoorbeeld) geen zware rokers of liefhebbers van luidruchtige muziek. Een rustige avondwandeling maakt ook veel goed, vooral als er een mooie zonsondergang is (foto hier). 

     Vanochtend vertrekt de overgrote meerderheid weer. Het levert een levendig schouwspel op. We maken een wandeling over de IJsselmeerdijk en om  het stadje. Koffie op de dijk naast de boot bij Ame Gijs. We verbazen ons over de grote aantallen mussen, die je hier ziet (foto hier). In Gorcum zie je ze haast nooit meer. 's Middags loopt de haven allengs weer vol. Het is niet zo warm als verwacht werd. Morgen verwachten we onze vrienden Paul & Tine, die in Sneek logeren. Zaterdag willen we terugvaren naar Amsterdam. Daar zullen we wachten op goed weer voor het traject over de Noordzee naar de Nieuwe Waterweg. We gaan niet via Stellendam vanwege de problemen van de Haringvlietbrug.

 

Schrik: de besmettingen lopen weer op. Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 2614 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Maar het is een inhaaleffect na de storing van gisteren. De ziekenhuizen dalen wel verder, de IC's blijven gelijk.

 

VVD en D66 hebben in de vakantieperiode doorgewerkt aan een document, dat moet gelden als 'een proeve voor een regeerakkoord'. Een stuk met 'oplossingsrichtingen op grote onderwerpen'. Ze hebben het echter nog niet ingeleverd bij informateur Hamer, want in het weekeinde moeten ze nog wat knopen doorhakken. Volgende week gaat Hamer het stuk met de andere vier partijen bespreken. Het was de hoogste tijd. Naar het begin van dit kwartaal

Hindeloopen (11)

Hindeloopen (11)

Vrijdag 13-08-2021

De leugenbank in Hindeloopen, direct over de sluis, is een drukbezochte plek. Grote delen van de dag betogen gelijkhebberige Friese stemmen hun standpunten. Eén man is er altijd en zijn zware stem draagt ver. Hij is degeen die al eerder deze week zei dat 'ze' iedereen verplicht moesten vaccineren'. Op het stukje muur van het Sylhûs - het sluishuis, vroeger de visafslag - boven het afdak van de bank staat een toepasselijke reliëfsculptuur van vissers, die hun netten ophalen. Het lijkt wel de wonderbaarlijke visvangst uit de Bijbel en dat is het ook.

     Vannacht om drie uur werd ik wakker, kroop uit bed, schoot wat aan en ging kijken of ik meteoren zag van de Perseïdenzwerm. Die zou zijn optimimum van dit jaar beleven. Het was een heldere, wolkenloze nacht zonder maan, dus ideale omstandigheden. En niet koud. Een flauwe wind lispelde door de wanten. Ik nam plaats op de houten wand langs de steiger en ging geduldig zitten kijken, met mijn rug naar de lantaarnpaal bij de sluis. Boven me welfde zich het majestueuze sterrenfirmament. Op een jacht ergens verderop klapperde zacht een val tegen een mast en over de dijk klonk het zachte lachen van een groepje jongeren. Maar geen vallende sterren. Na een minuut of vijf zag ik er opeens twee, vlak naast elkaar, aan de westelijke hemel. Daarna nog een en toen bleef het een kwartier stil voordat nummers vier en vijf langs het zwerk kegelden. Projectielen met het formaat van zandkorrels, stofdeeltjes uit het donkere vacuüm van het heelal, afkomstig van de komeet Swift-Tuttle waarvan de materie zelf waarschijnlijk ontstond bij de trage geboorte van het zonnestelsel uit een ronddraaiende accretieschijf en mogelijk daarvoor uit een miljarden jaren geleden geëxplodeerde ster. Een prachtig gezicht.

 

Vanmorgen omfloersen wolken de zon. Er staat meer wind dan verwacht: zuid tot zuidwest Bf 5 - 6. Begin volgende week kan er zelfs storm komen uit het noordwesten. Vooral dinsdag kan het aan zee onstuimig worden. Daar heeft Anna geen zin. Laten we maar hier blijven tot het opknapt, zegt ze. Dat doen we. Rond vier uur verwachten we bezoek van Paul & Tine. 's Avonds gaan we met zijn vieren uit eten.

 

Vandaag overleed de schrijver/dichter K. Schppers. Hij werd 84. Ik waardeerde veel van zijn werk. Vorig jaar ging hij al bijna dood. Men stelde toen vast dat hij ongeneeslijk ziek was. Toch kwam hij er tijdelijk bovenop. Hij schreef over die periode in het ziekenhuis in de NRC. Onder andere:

 

‘Je luchtpijp is te smal.
‘Hoezo?’’
‘Te smal.’
‘En ik leef er al 83 jaar mee.’
‘Je merkt het een beetje laat.’

 

Naar het begin van dit kwartaal

Enkhuizen

Terugblik naar Hindeloopen.
Terugblik naar Hindeloopen.

Zaterdag 14-08-2021

Wat hadden we een plezier, gisteravond met Paul & Tine! Borrel in de kuip en daarna een vrolijk diner in Restaurant Sudersee ('vlees, vis en verhalen') op een paar minuten (hinde)lopen. Daardoor missen we de persconferentie van Rutte & De Jonge, maar het meeste was toch al bekend. Het kabinet versoepelt sneller dan OMT en RIVM adviseren. Ondertussen vermaken wij ons uitstekend. Aan de wand naast ons hangen twee even vrolijke kunstwerken. De foto hier spreekt boekdelen. Tja, we hadden elkaar misschien wel een halfjaar niet gezien. Het restaurant verkoopt ook kleding en diverse eigen brouwsels. Anna valt voor een mooi, steenrood vest. Vast lekker warm.

     Vanmorgen is er weinig wind in de haven. Wolken en zon wisselen elkaar af. Zullen we toch maar gaan? Anna en ik kijken elkaar aan. We weten dat het buitengaats veel harder waait. Misschien naar Enkhuizen, nog geen 20 mijlen, zeg ik. OK. We wachten tot de buren vertrekken, haast hebben we niet. Om elf uur maken we los en varen naar de bunkersteiger en tanken ruim 168 liter diesel van biomassa. In de havenuitgang staat een flinke zeegang en het waait inderdaad hard uit west tot zuidwest. Ik zie 25 knopen wind op de meter, Maar oh wonder, Anna moppert niet eens. Aan het eind van de havengeul gaan we bakboord-uit, in de richting van de roodwitte VFB-boei Die ligt op ruim 5 mijlen. De golven zijn meer dan de halve meter die de Centrale Meldpost IJsselmeergebied opgeeft. Er komt veel schuim en buiswater over en we stampen flink. Lange schuimstrepen staan windafwaards op de golven. We horen dat er bij de Afsluitdijk een vloot van 50 visserkotters protesteren tegen windmolenparken in het water. We kijken in de richting van Windmolenpark Fryslân bij de Breezanddijk, maar het is te ver om iets te zien.

     Eenmaal bij de boei varen we pal zuid en is het stampen minder en straks onder kust van Noord-Holland zal het minder worden. Zet maar geen zeil, zegt Anna. OK, you are the boss. Stavoren trekt in de verte aan ons voorbij; aan de andere kant zien we de Noordhollandse kust al. We schieten goed op en maken 7 knopen SOG. Om twee uur varen we het Krabbengat binnen, waar veel scheepvaart is. Bij het binnenvaren van de Gemeentehaven roept Anna de havendienst: mogen we in de Binnenhaven liggen? Hoe lang bent u? Dertien meter en we komen voor een aantal dagen, voegt ze handig toe. OK, komt u maar. Het witte ophaalbruggetje gaat voor ons open en om half drie liggen we als derde naast twee Victoires. Lekker in de luwte tussen de oude panden.

     Anna belt Tessa, die nog vakantie thuis viert met haar gezin. Ze maakt de afspraak dat ze aanstaande woensdag ons komen opzoeken. Dat is gezellig. Naar het begin van dit kwartaal

Enkhuizen (2)

Dulce in de Oude haven van Enkhuizen.
Dulce in de Oude haven van Enkhuizen.

Zondag 15-08-2021

Rustige ochtend met veel zon, winderige middag, ook met veel zon. We maken een zondagochtendwandeling door de vrijwel verlaten binnenstad. Er heerst zondagsrust in Enkhuizen, de deuren van de kerken die we passeren staan open. Aan de open wal aan Krabbersgatzijde zijn de terrassen open. Daar reserveren we in de naastgelegen pizzeria een tafel van zes personen voor woensdagavond, als Tessa en haar gezin bij ons zullen zijn. De meeste jachten vertrekken gedurende de ochtend, ook de beide naast ons, zodat we prinsheerlijk direct aan de steiger kunnen liggen. Geleidelijk aan wakkert de west- tot zuidwestenwind aan. Het waait al gauw net zoveel als gisteren. In de luwte van de buiskap is het prima toeven. Ik lees 'Godin van de jacht' van de spraakmakende schrijfster Heleen van Rooyen (Vasalucci, 2003). Tja, je komt van alles tegen in de bookswaps van de jachthavens, en het is niet altijd kaviaar. Toch vond ik het oprecht een vermakelijk boek.

 

Vandaag stort het regime van president Ghani in Afghanistan in elkaar. De verovering van het land door de Taliban is sneller dan velen verwachtten. In amper drie maanden. Het Afghaanse leger, twintig jaar lang getraind door de NAVO, blijkt niet bereid of in staat de eigen regering te verdedigen en slaat massaal op de vlucht of loopt over. De miljoenenstad Kabul is omcirkeld door troepen van de Taliban en er zijn beelden van islamitische strijders in het centrum van de stad. Het ging allemaal zo snel dat je je moet realiseren dat ze er allang geweest moeten zijn, alleen onder de oppervlakte. Ambassadepersoneel vlucht naar het vliegveld. Nederland stuurt een vliegtuig om zijn mensen op te halen, maar niet de velen die met onze missie samenwerkten. De hoofdstad is overstroomd door vluchtelingen uit andere delen van het land. Ze vertellen afschuwelijke verhalen over de Talibanstrijders. 'De Taliban kwamen 's nachts ons dorp in toen we sliepen. Ze kwamen van vier kanten aan en kwamen onze huizen in. Ze vermoordden alle mannen en jongens.' Met ingehouden adem lees ik vandaag de berichten. De taferelen in Kabul doen denken aan de dramatische toestand in Saigon in 1975. Velen in de miljoenenstad voelen zich door het westen in de steek gelaten. De president zelf heeft de macht overgedragen aan iets als een overgangsregering en is naar buurland Tadzjikstan gevlucht. Afghanistan keert terug naar de Middeleeuwen. Het is een drama. Naar het begin van dit kwartaal

Enkhuizen (3)

In Grand Café Restaurant Van Bleiswijk in Enkhuizen.
In Grand Café Restaurant Van Bleiswijk in Enkhuizen.

Maandag 16-08-2021

Uit Kabul komen de hele dag aangrijpende beelden van de internationale luchthaven. Er vielen vijf doden. Drommen mensen klimmen over de muren en klampen zich vast aan vertrekkende vliegtuigen. Wanhopige mensen klimmen en buitelen over elkaar heen in pogingen om aan boord te komen om het land te ontvluchten. Er is een filmpje van twee lichamen die hoog in de lucht van een vleugel vallen en reddeloos naar beneden tuimelen op de daken van huizen. Menigten rennen over de landingsbanen om het opstijgen van vliegtuigen te belemmeren. De aftocht van de NAVO en de vrijwel momentane verovering van de macht door de Taliban is een hartverscheurende chaos.

     Ook het ministerie van Defensie in ons land heeft meerdere militaire vluchten naar Afghanistan gepland om mensen te evacueren. Veel te laat uiteraard. 'Een land, een kabinet, een parlement met de ervaringen in Srebrenica in zijn morele rugzakje, zou moet weten op welke cruciale momenten het de ogen op de bal moet houden', schrijft Arnout Brouwers in De Volkskant. 'Vele noodkreten van mensen die op cruciale momenten de Nederlandse inspanning ondersteunden, bleven de afgelopen tijd onbeantwoord – of stuitten op botte afwijzing.' Morgen is het obligaat zinloze kamerdebat, een armzalige vertoning, zoals altijd veel te laat.

     In de straten van Kabul heerst intussen een vreemde rust. De straten zijn grotendeel verlaten, de mensen blijven binnenshuis, maar vanmorgen gingen groepen meisjes gewoon naar school. Talibanstrijders zouden op een beleefde manier onder de inwoners wapens inzamelen. het duidt erop dat de Taliban de machtsovername adequaat heeft georganiseerd. dat zou de verdienste zijn van Abdul Ghani Baradar, een van de oprichters van de organisatie. 'Een geduldige strateeg die jarenlang op zijn kans wachtte', schrijft De Volkskrant. Binnen de Taliban zou hij de reputatie hebben een liberaal te zijn, geen ideologische hardliner. In 2010 kreeg de CIA hem te pakken in Karachi en in Pakistan geïnterneerd, maar in 2018 werd Baradar op Amerikaans verzoek weer vrijgelaten. Dit als geste van Trump om de Taliban aan de onderhandelingstafel te krijgen. Er is nu veel kritiek op president Biden. Men spreekt van een vernederende nederlaag en dat is zeker het geval, maar wat hij tevens doet is een verkiezingsbelofte - die ook Trump deed - inlossen en zijn land terugtrekken uit een niet-te-winnen oorlog. Vanavond zal Biden zijn volk op de televisie toespreken.

     Wie heeft er nu uiteindelijk baat gehad bij die twintigjarige inzet in Afghanistan? Een lezer wijst me erop dat vooral de oorlogsindustrie, voor een substantieel deel ook Amerikaans, profiteerde. Daar heeft hij gelijk in.

  

Opmerkelijk nieuws over Covid-19. De daling van het aantal besmettingen lijkt te stokken. De deltavariant en/of uit het buitenland terugkerende vakantiegangers? Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 2275 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er maar 6 minder dan gisteren. De ziekenhuisbezetting neemt weer toe tot boven de 700, de IC's blijven gelijk.

 

Het orkaanseizoen 2021. Op dit tijdstip komt tropische storm Fred, versterkt in het warme water van de Golf van Mexico, op de pannensteel van Florida aan land met zware regenval, en zijn er twee tropische depressies actief: Grace en Eight (nog geen naam). De eerste gaat na de zware aardbeving het ongelukkige Haïti treffen. De laatste lijkt bij Bermuda uit te groeien tot een tropische storm.

 

Vanochtend zijn we aan boord actief. Buiten is het winderig met buien. Opnieuw blazen we de zuigbuis van de hoofddieseltank door. Dat is omdat het niveau van de dagtank eergisteren bleef staan op een vulling van 68%. Dat duidt op een beperkte doorstroming. Na het doorblazen komen er twee zwarte stukjes uit. In een uur tijd is de vulling weer op 100%. Ook plak ik een loslatende strip bekleding in de captains cabin vast. Daarna doen we - paraplu's mee - boodschappen en drinken we als een deftig echtpaar op leeftijd koffie in Grand Café Restaurant Van Bleiswijk. Zonder gebak. Een mooie zaak (foto hierboven). Buiten lijkt het herfst. 's Middags is er echter zon en kunnen we een uurtje in de kuip zitten. Er komt een tweede buurman bij, vijf jongens uit Andijk; dat ligt hier om de hoek. Het woei ze te hard. Inderdaad trekt de westenwind steeds meer aan, vanavond kan het BF 8 worden met veel regen. Maar we liggen hier veilig. Naar het begin van dit kwartaal 

Enkhuizen (4)

Vanochtend is het bewolkt maar droog in Enkhuizen.
Vanochtend is het bewolkt maar droog in Enkhuizen.

Dinsdag 17-08-2021

In zijn toespraak tot de natie zei president Biden gisteravond dat het niet in het belang van Amerika was om nog langer in Afghanistan te blijven. Hij wil de fouten uit het verleden niet herhalen en wil zijn troepen 'niet eindeloos laten vechten in een burgeroorlog in een ander land. Dat is niet wat het Amerikaanse volk wil en verdient.' Volgens hem gaven de Verenigde Staten de Afghanen alle kans om hun toekomst vorm te geven, 'maar we konden ze niet de wil geven om te vechten.' Ik heb ooit ergens gelezen dat het proces van nation building in een failed state minimaal 30 jaar zou kosten; anderen beweren het dubbele: er moeten eerst twee generaties worden opgevoed in beschaving, democratie en mensenrechten. Anders is het onbegonnen werk. Maar nation buiding was in Afghanistan nooit de bedoeling, zei Biden. De rede van de president was er een van Realpolitiek. Is dit het definitieve einde van het Amerikaanse exceptionalisme, dat dateert van na de val van het Sovjetrijk? Van de bestrijding van onrecht en de verbreiding van democratie en recht in de wereld door de VS, begonnen onder de oude Bush? Ik vrees van wel.

 

In de Tweede Kamer erkent minister Kaag vandaag haar foute inschatting. De snelle overname van Kabul had ook haar verrast. Ze verklaart de snelle aftocht van het ambassadepersoneel. De staf werd in de nacht van zaterdag op zondag van hun bed gelicht door Amerikaanse militairen. Die kwamen met het bericht dat de compound door de Taliban zou worden overvallen. 'Ze moesten op instructie meteen weg en kregen niet de gelegenheid om het personeel in te lichten.' Ook het kabinet was overrompeld door de onverwacht snelle inname van Kabul en belooft vanaf morgen een luchtbrug in te stellen om met twee Herculestoestellen vanuit een naburig land nog ongeveer 300 mensen uit Afghanistan te evacueren.

 

Inderaad lijkt er een eind te zijn gekomen aan de daling van de besmettingscijfers. 'Het virus laait weer op', kopt De Volkskrant. Het RIVM meldt vandaag 2.358 besmettingen, gisteren waren het er 2.249. Het reproductiegetal is opnieuw toegenomen, van 0,79 op 26 juli naar 0,92 op 2 augustus. Nog net onder de 1. Ziekenhuizen en IC's bleven vandaag stabiel. Volgende week beginnen de scholen weer en daarna het hoger onderwijs. Het eind van de daling vormt een slecht begin voor het komend najaar, als het seizoeneffect in het voordeel van het virus werkt en de mensen meer binnenshuis zullen zijn. Een hogere besmettingsgraad nu heeft in het najaar extra nadelige gevolgen.

 

De tropische depressie Eight bij Bermuda is nu een tropische storm geworden. Hij kreeg de naam Henri. Hij lijkt om Bermuda heen te zullen draaien.

 

Ach toch, Gorcum werd deze week verkozen tot mooiste vestingstad van Nederland. Marieke Haafkens van de ANWB, historicus Maarten van Rossem en Jaap Evert Abrahamse, verbonden aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, kozen als jury ons stadje uit een top-vijf, waarin ook Dokkum, Bourtange, Hulst en Sittard zaten. Eerder dit jaar kwam de Nieuwe Hollandse Waterlinie, waar de vesting deel van uitmaakt, op de werelderfgoedlijst. Erg leuk voor de stad! Het brengt natuurlijk nóg meer toeristen over de sluis en langs ons huis met zich mee.

 

Na een rustige nacht is het vanochtend flink bewolkt maar droog. De wind is sterk afgenomen en het is koud. We ruilen de lege gasfles - een blauwe - om voor een volle. Daarna lopen we naar de juwelier in de winkelstraat waar we in juni de actuele waarde van mijn verzopen trouwring lieten bepalen. We vinden het leuk om hem de afloop te vertellen en dat stellen hij en zijn echtgenote zeer op prijs. 'Eigenlijk hoor je nooit hoe zoiets afloopt', zeggen ze. Vanaf twee uur valt er regen. In de kajuit lezen we de dag weg. Morgen is het waarschijnlijk beter. Dan komen Tessa & Jeff met hun kinderen. Het dagelijks verslag kan daardoor weleens later zijn dan anders. Naar het begin van dit kwartaal

Enkhuizen (5)

Vajèn en Lina-Mae in de carrousel in het Sprookjeswonderland.
Vajèn en Lina-Mae in de carrousel in het Sprookjeswonderland.

Woensdag 18-08-2021

De kabinetsformatie ligt weer op stoom, zeggen ze. Echt waar? Gisteren hoorde ik CDA-leider Hoekstra zeggen dat hij in het document van Rutte en Kaag 'dingen las die wel bevallen en dingen die niet bevallen.' En: 'er zitten zeker dingen in die mij aanspreken en ook dingen die me niet aanspreken.' En: 'Dingen waar we ons zeker in herkennen ook dingen waar we ons niet in herkennen.' Wat wil Wopke wel? Dat maakt hij niet duidelijk. Wat een armoede, wat een leegte. Maar, zegt hij, 'wij zitten er constructief in'. Na het afhaken van Segers ziet het ernaar uit dat de variant van VVD, D66 en CDA met de twee partijen van links nu eerst serieus onderzocht gaat worden.

 

Vanochtend begint een grijze maar niet onaangename dag. Die staat helemaal in het bezoek van Tessa, Jeffrey, Vajèn en Lina-Mae. We staan ze bij het station op te wachten, Dat is vlakbij en er is een groot terrein voor langparkeerders. We lunchen aan boord (foto hier) waarbij de meiden het schip verkennen in al zijn hoeken en gaatjes (foto hier). Daarna lopen we via de binnenstad naar Sprookjeswonderland. Het blijkt een klein maar fantasierijk en gezellig pretpark, geen Efteling maar voor kinderen zeer de moeite waard. Leuke attracties en een sprookjesbos. Het weer blijft goed. De kinderen genieten er zeer van en wij dus ook. Tot slot zitten Jeff en ik met de twee meisjes in de schipschommel, op de bovenste rij. Ik word er zelfs een beetje misselijk van, maar op de kuier terug naar de boot gaat het gelukkig gauw over. Kijk hier voor 6 foto's. Na een korte borrel in de kuip lopen we naar Restaurant Porto Vecchio aan de haven. Lekker eten (foto hier). Om negen uur brengen we ons bezoek terug naar het parkeerterrein. Fijne dag. Naar het begin van dit kwartaal

Enkhuizen (6)

De boekenwurm. Helemaal in zijn sas op de boekenbank in Sprookjesland (foto van gisteren)., Enkhuizen.
De boekenwurm. Helemaal in zijn sas op de boekenbank in Sprookjesland (foto van gisteren)., Enkhuizen.

Donderdag 19-08-2021

Vanochtend regent het. We slapen uit tot bij halftien. Vandaag bel ik Rommert want hij is jarig, hij wordt 34. Het is een zeer grijze dag, maar na de aanvankelijke regen wel droog als we de laatste boodschappen doen. 's Middags valt er miezer. Morgenochtend rond half negen willen we vertrekken naar de woonboot van Yvonne in Amsterdam.

 

Een groot onderzoek van de universiteit van Oxford wijst uit dat de vaccins van Pfizer en AstraZeneca na drie maanden hun effectiviteit tegen de deltavariant van het coronavirus sterk verliezen. Dan daalt de bescherming van het AstraZeneca-vaccin naar 61 procent en dat van Pfizer naar 75 procent. Ook een recente studie uit Israël, het land dat iedereen vooruit was met vaccineren, wijst daarop. Bovendien laat het onderzoek zien dat als gevaccineerde mensen besmet raken met de Delta-variant, ze het virus waarschijnlijk even makkelijk door kunnen geven als ongevaccineerde mensen. De onderzoekers vonden bij beide groepen evenveel virusdeeltjes in neus en keel. Dat is  zeer vervelend en het impliceert dat groepsimmuniteit veel moeilijker in stand blijft en we voorlopig nog niet van de pandemie af zijn.

     Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 2524 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 281 minder dan gisteren, maar gemiddeld is sprake van een lichte stijging. De ziekenhuizen dalen licht, de IC's stijgen weer wat.

 

Orkaanseizoen 2021 in de noordelijke Atlantic. Tropische storm Grace ontwikkelde zich boven de Golf van Mexico tot orkaan en koerst nu op het grote schiereiland Yuacatan aan. Men verwacht dat de tropische storm Henri bij Bermuda zich morgen ook tot orkaan zal versterken boven de westelijke Atlantische oceaan. Hij bedreigt de Amerikaanse noordoostkust. Naar het begin van dit kwartaal

Zijkanaal K, Amsterdam Noord

Markermeer
Markermeer

Vrijdag 20-08-2021

Vandaag dus naar Amsterdam, circa 30 mijlen. Het is bewolkt, maar zal droog blijven, beloven de weerkundigen. Juist als we losgooien staat er een man naast de boot. Hij groet me bij naam en zegt dat hij al jaren mijn weblog leest. Leuk is zoiets! Het gebeurde deze reis al verschillende keren. Om kwart voor negen passeren we het ophaalbrugje bij de Dromedaris. We varen de gemeentehaven uit en steken het Krabbersgat over naar de sluis boven het Naviduct. Voor het havenfront van de stad ligt een cruiseschip. De wind is Zuid Bf 2 - 3. Druk is het niet en de sluis staat warempel open met een groen lichtje. Boffen! Behalve ons liggen er drie jachten. Even later varen we het Markermeer op. Vanwege het risico op fonteinkruid houden we de vaargeul aan. Na een stukje in de richting van Hoorn gaan we bakboord-uit. De kortste route naar Amsterdam. De vaargeul is exact 180 graden, Zuid dus. Een paar uren lang genieten we van een aangename, grijze eenzaamheid. Soms komt de zon even door het wolkendek en schittert op het water (foto hierboven). Ik had er nog over gedacht om naar de haven in de Markerwadden te gaan, het nieuwe eilandjesgebied in het oosten van het Markermeer. We waren er twee jaar geleden en het geheel was nog in ontwikkeling. Maar nu willen we toch liever door, richting huis.

     Om kwart voor elf zien we in de verte aan stuurboord het bekende profiel van het Paard van Marken. Links en rechts van ons zijn valschermen van regen onder de buienwolken, maar niet bij ons. Voor ons uit duikt Flevoland op. Van fonteinkruid is geen sprake. Om kwart over elf zijn we bij de Kuil van Marken (6 meter diep), en slaan stuurboord-uit, de vaargeul naar Amsterdam in. daar is het drukker. Het gaat vlot, om één uur passeren we de Schellingwouder brug en een kwartier later liggen we in de zuidelijke sluis van de Oranjesluizen. Even later motoren we kalmpjes Zijkanaal K in naar het klelne paradijs van Yvonne. Volgt een rustige en tamelijk zonnige middag in de kuip. Vanavond nemen we haar mee uit eten, morgen varen we verder via IJmuiden langs de kust - met tij mee - naar het zuiden. We zien wel waar we terecht komen. Naar het begin van dit kwartaal

Maassluis

We ronden het noorderhavenhoofd van de Nieuwe Waterweg.
We ronden het noorderhavenhoofd van de Nieuwe Waterweg.

Zaterdag 21-08-2021

Gisteravond gezellig eten met Yvonne in De VerbroederIJ. Verbazing over de grote, bijna volle oranje maan die in het zuidoosten oprijst boven de gebouwen aan de overkant van het IJ. En hoe snel hij opschuift. Vannacht kalme nacht. Wekker om zes uur. Buiten hangt nevel, het is erg vochtig, ook binnen. We maken de boot klaar, nemen afscheid van onze gastvrouw en motoren Zijkanaal K uit. Wind is er niet. We melden ons bij de verkeerscentrale. Op het IJ klimt de zon uit de nevels tevoorschijn als een godin in sluiers, een prachtig gezicht (foto hier). We rollen het voorpand van de buiskap op voor meer zicht. Amsterdam bij het ochtendgloren, de stad is stil, veerponten varen er nauwelijks. Op de kades kleine toneeltjes: een man diep in slaap op een bank, een andere man die vist, nog een derde man die bloot op de kaderand in lotushouding zit in de richting van de opkomende zon. Voor ons uit het waterfront van de stad, het Centraal Station en hoe heet die kerk ernaast ook weer? (foto hier). Verderop langs de haven richting Noorzeekanaal stinkt het steeds sterker van de chemische industrie. Wat een rotluchten! Je zult hier wonen.

     Hoe vaak voeren we over dit Noorzeekanaal! Er is weinig scheepvaart. Bij de Afrikahaven naderen we de aanvliegroute van Schiphol. Bijna elke minuut komt een vliegtuig over. Dan passeren we Zijkanaal C. Hier kun je de vastemastenroute via Haarlem nemen. Doen we niet, teveel gekeutel, de zee is vast rustig en dat schiet tenminste op naar het zuiden. Tegen half 10 zijn we bij IJmuiden. Giftig gekleurde rook walmt op bij Tata Steel. Je zult hier wonen! We roepen de zeesluizen op en worden zoals verwacht verwezen naar de kleine sluis. Om 10.15 uur zijn we erdoor en varen de buitenhaven uit. Daar pakt het tij ons direct op en we maken een SOG van 8,2 knopen. De weinige wind is ZZO Bf 2, de zeegang is rustig. We hebben 33 mijlen voor de boeg tot de Nieuwe Waterweg.

     Om 11 uur zijn we al voor Zandvoort. Het zicht is wazig door de heiïgheid. Ik nestel mij met de afstandbediening achter de buiskap, niet zozeer voor de wind als voor schaduw, want de zon priemt toch door de bimini ondanks de vochtige sluierlucht. De vuile rook van Tata Steel blijft achter ons lang zichtbaar. De bewolking hangt vooral boven het land en veel minder boven zee. daar hebben we af en toe stukken blauwe hemel. De mijlenn tikken weg en het is een saaie rit. Niks te zien, zelfs geen vissers. De enige afwisseling is de lunch. Om 12.10 uur zijn we voor Katwijk. daar zou men ooit een jachthaven bouwen, maar het kwam er niet van, hoewel het een prima locatie zou zijn, halverwege naar Scheveningen en IJmuiden.

     Voor Katwijk worden de nevels dunner en krijgen we meer zon. Het wordt aanmerkelijk warmer. De SOG neemt helaas af en is nu 7.1 knopen. Hadden we toch vroeger moeten vertrekken? We naderen de rede van Scheveningen en tellen er 9 zeeschepen die voor anker liggen te wachten. Ik vaar er vlak voor lang en dat levert altijd leuke beelden op (3 foto's hier). Eén ervan is het cruiseschip Oosterdam van de Holland Amerika Line. We zien hier drie zeehonden, waarvan één met een bijzonder grote kop. Ze kijken nieuwsgierig rond. Misschien leven ze hier van het afval van die geankerde schepen?

     Voor Scheveningen is de SOG 6,9 knopen en de 'wind' is ZW 1 Bf. In de richting van de Maasmond is het erg nevelig. Er scharrelt op vijf mijlen een grote driemastbark rond onder zeil. Ik zie op de AIS dat het De Eendracht is. We zetten de VHF van kanaal 16 over op 3, het kanaal van de verkeerscentrale Maasmond. Opeens draait het schip de kop in de wind en lijkt de zeilen te gaan strijken. Naast ons zien we opeens de schriele ruggetjes van twee grienden en even later nog een. We varen verder tegen steeds meer tegentij en luisteren naar het radio verkeer van de Maasmond, die spreken met diverse noordgaande jachten die de Maasgeul willen oversteken. Die moeten toestemmig vragen de geul over te steken. Het valt op hoeveel slechte marifoons er zijn: krakerig en met beperkt bereik. Ondertussen is er veel uitvaart vanaf Rotterdam.

     Om half drie passeren we De Eendracht, die stilligt met neerhangende zeilen met de kop in de wind (foto hier). Om twintig voor drie roep ik de meldpost op op VHF 3. Of ik me weer meld op 300 meter van het noordelijk havenhoofd. Voor ons schuift een Stena Line ferry naar buiten, gevolgd door een aantal containerschepen. Weekeinden bestaan daar niet. Bij het havenhoofd meld ik me weer. We mogen invaren en de noordelijke (bakboord) houden. Dat herinner ik me van een vorige keer. Bij het havenhoofd dobberen een paar piepkleine vissersbootjes die je hier in dit wilde water niet zou verwachten (foto hierboven). Ook op de Waterweg staat de stroom fiks tegen. Links zien we het strand van Hoek van Holland naderen. Het is er mudjevol. Voorbij de aftakking naar Europoort geeft de meldpost ons verlof over te steken naar de stuurboordwal. Om kwart voor vier passeren we de Maaslandkering. We overleggen: varen we nog via de Oude Maas door naar Numansdorp of niet? Dat duurt nog uren; we zullen in de avond arriveren juist als er onweer is voorspeld. Bovendien: we zijn moe, we hebben ruim 60 mijlen afgelegd. Dus besluiten we een haven aan te doen die we niet kennen: Maassluis. Anna belt de havenmeester en er is plek. Een nieuwe haven is altijd leuk. Om half vijf geeft de meldpost ons verlof over te steken en dan komen we in een andere, rustiekere wereld. Na vier bruggen, die allemaal snel bediend worden door een havenmeester op de fiets, waaronder een spoorbrug, varen we een oud stadje binnen (foto hier) en meren af in het centrum. Een plotselinge idylle, bijna naast een kerk (foto hier). Het stadje van schrijver Maarten 't Hart. We drinken een glas in de kuip, moe en voldaan en wachten het voorzegde onweder af. Naar het begin van dit kwartaal

Maassluis (2)

Binnenstad van Maassluis.
Binnenstad van Maassluis.

Zondag 22-08-2021

Gisteravond en vannacht ratelen flinke regenbuien op het dek, maar onweer is er niet bij. Vandaag moet een regendag worden, maar vangt warempel aan met zon, maar in het zuiden doemen donkere luchten op. De sfeer van rechtzinnig geloof en van Maarten 't Hart is duidelijk. Vanaf een uur of negen beieren diverse kerkklokken. Die van de kerk achter ons -  de Groote Kerk - duurt meer dan een kwartier. Grappig is dat in de kerk ook de sanitaire ruimtes zijn voor de jachthaven. Dat wil ik ook wel eens proberen (doorgaans douche ik me aan boord). Het gebouwtje is tegen de kerk aan gebouwd, maar toont geen enkel teken of bordje dat de profane functie onthuld. Zichtbaar is dat het vroeger waarschijnlijk een aangebouwd huis of de consistorie was. Je gaat met je telefoon dicht bij de deur staan en als je het opgegeven nummer belt, gaat die open. Op de begane grond liggen oude, donkere plavuizen. Op de eerste verdieping zijn de douches. Alles uiterst proper. Tegelijk vindt aan de andere kant van de muur een kerkdienst plaats; zachte kerkzang dringt door in de douche. Bijzonder. De kerk zelf is ook bijzonder. Hij dateert van 1639 en is een van de eerste kerken in ons land met de vorm van een Grieks kruis (foto hier).

     Tegen elf uur vallen de eerste buien en dat duurt voort tot in de middag (foto hier). Het zijn allemachtig hevige buien, zoveel regen hebben we deze zomer nog niet meegemaakt. Af en toe dondert het ook. Tegen twee uur wordt het droog. We zijn toe aan een wandeling. We liggen aan het zogenaamde Schanseiland, dat vroeger een verdedigingsschans was die tijdens de 80-jarige oorlog afwisselend in het bezit was van de Spanjaarden en de Hollanders. Tegen het einde van die oorlog werd de kerk erop gebouwd. We lopen verder over de kletsnatte straten. Maassluis is een mooi stadje vol grachten en waterloopjes (foto hierboven). Er bloeien veel waterlelies in. Wat ik niet herken zijn locaties uit de boeken van Maarten 't Hart, zoals ze bijvoorbeeld voorkomen 'De Nachtstemmer' uit 2019 dat ik dus niet zo lang geleden las. Hier en daar zijn mensen bezig hun ondergelopen benedenverdiepingen leeg te trekken. De brandweer is bezig om kelders leeg te pompen. Later lees ik dat men vooral in de noordelijke helft van het land last heeft van ondergelopen straten en huizen. Vooral in het Friese Heerneveen en in Woudsend. De wegen naar dat laatste dorp werden afgesloten. We lopen verder en komen tegenover het Schanseiland uit. Daar maak ik een foto van met de boot erop (foto hier).

     's Middags is er zowaar een uurtje zon. We lezen. Ik lees een spannende oude thriller van Frederick Forsyth, 'De Dag van de Jakhals' uit 1971 over de strijd van de OAS om Algerije Frans te houden en over een van de pogingen om president Charles de Gaulle te vermoorden. Dat soort oude boeken kom je in de bookswaps tegen. Voor later vandaag verwachten we nieuwe regen.

 

Vandaag sterft Don Everly van de Everly Brothers. Hij werd 84. Zijn broer Phil was al in 2014 overleden. Hij werd 74. Ik was altijd een groot liefhebber van de broers en draaide zelfs tot vandaag de dag regelmatig hun platen.

 

Orkaan Henri komt aan land in de staten New York en New England. Daar is de noodtoestand uitgeroepen. Een massaal popconcert in Central Park in New York om het einde van de lockdownperiode te vieren, wordt ervoor stilgelegd. Ondertussen treft de orkaan Grace na Yuacatan het oosten van Mexico heel hard. er warwen vandaag acht doden.

 

Al dagenlang willen de coronabesmettingscijfers niet dalen. Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 2499 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 46 meer dan gisteren. Ziekenhuizen en IC's dalen ook al dagen niet meer. Naar het begin van dit kwartaal

Numansdorp

Op weg naar Rotterdam.
Op weg naar Rotterdam.

Maandag 23-08-2021

Vannacht schrikken we wakker van een serie harde windstoten. Ik ga kijken maar er is niks aan de hand en we slapen weer in het wordt een enerverende dag. De laatste etappe naar de thuishaven blijkt geen sinecure. Niet alleen omdat de Haringvlietbrug niet draait en we moeten omvaren over de Oude Maas. Om zeven uur schudt een geweldig geraas ons uit bed. Het blijkt afkomstig van een beroepsschipper die achter ons afmeert bij de afzichtelijke cementcentrale. Wie bedenkt dat naast een historische locatie als het Schanseiland van Maassluis een cementfabriek moet staan? Enfin, de slaap is uit de ogen en uit de geest, we staan op. Haast is er niet, de bruggen van het stadje draaien pas vanaf negen uur. Het is bewolkt en de wind is Noord Bf 3, maar er is hoop op zon vanuit het noorden. Na het ontbijt volgt de routine van het schip opstarten en de brugbediening oproepen. Achter de cementboot aan varen we door de vier bruggen van het schilderachtige stadje. In de buitenhaven melden we ons bij het blokkkanaal en krijgen verlof de Nieuwe Waterweg over te steken en naar 'de stad' te varen. De stad, dat is Rotterdam. Buiten is de wind Noord 3 en het tij tegen. Onderweg meldt het sectorkanaal (Maassluis) aan de scheepvaart dat de Oude Maas gestremd is tussen de Spijkenisserbrug en de monding van het Spui. Allejezus, daar moeten we juist heen! Niet bekend is hoelang de stremming duurt. Wat een gedonder, eerst de Haringvlietbrug en nu de Oude Maas, het wordt niet gemakkelijk gemaakt om Zuid-Nederland te bereiken. Overleg: we gaan gewoon via 'de stad', dat wil zeggen de Erasmusbrug en de Koninginnebrug. Een omweg en twee bruggen extra. En we hebben ook nog het tij tegen, meer dan 5,4 knopen SOG maken we niet.

     Aan boord is het bewaren van een goed humeur wezenlijk. Het is belangrijk dat nog eens te benadrukken. We varen de monding van de Oude Maas voorbij en komen langs alle grote havens van de Maasstad, waar de hele tijd talrijke schepen in- en uitvaren (foto hierboven). Dat hoor je op het blokkanaal, waar je je gemeld hebt. Uiterst belangrijke mededeling zoals het zeeschip dat voor je langs zal uitvaren en een rij binnenvaartschepen die een haven voor- of achterlangs gaan binnenvaren. Het is een kwestie van goed opletten en van intensief VHF-verkeer met de blokkanalen. Er is, moet ik zeggen, voldoene aandacht voor ona. Voor de Eemshaven moet een opvarend zeeschip wachten tot we - een onooglijk jachie - de gepasseered zijn. Toch vraag je je soms af wat een klein bootje hier te zoeken heeft. Anna vindt het zenuwengedoe maar ik geniet ervan. Dat markeert een zeker verschil tussen ons. Ze schenkt wel koffie. De wind is nu Oost. Om kwart over elf zijn we bij het fameuze Hotel New York en vragen de havendienst hoe laat de Erasmusbrug opengaat. Een domper: pas om half twee. Maar we horen ook dat de stremming van de Oude Maas is opgeheven. Wat nu? Tweeëneenhalf uur wachten in de Veerhaven naast de brug of niet? Maar dan krijgen we twee bruggen extra: bij Alblasserdam en Dordrecht. Een evident nadeel. Een snelle calculatie wijst uit dat we er beter aan doen om te draaien en met tij mee naar de monding van de Oude Maas terug te varen. Wat is er trouwens daar aan de hand geweest? Meer dan 'incident' zeggen ze niet. Met tij mee maken we een SOG van 8,3 knopen en met een halfuur steken we over en varen naar de Botlekbrug.

     Om half een draait de Botlekbrug. Daar hebben we het tij weer tegen (5.4 SOG) en even later de Spijkenisserbrug. Nu hebben we gelukkig geen brugoponthoud meer. De rivieroevers staan vol met torenhoge appartementenflats maar worden daarna steeds landelijker en mooier. Eindelijk zien we weer eens koeien! Even later zegt Sector Heerjansdam, die scheepvaart hier coördineert, ons te wachter. Er is opnieuw sprake van 'een incident' bij de monding van het Spui. Het scheepvaartverkeer wordt gereguleerd en mag in kleine konvooien langsvaren, de ene keer in de afvaart en de andere keer in de opvaart. Tijd voor een lunch als we ons in die orde voegen. We wachten achter een Duits vrachtschip bij het begin van de Beerenplaat. We moeten geduld oefenen tot de laatste boot van het tegenkonvooi voorbij is. Die heet 'Barones'. Ik onderdruk de neiging om het blokkanaal te vertellen dat ik al mijn hele leven op een barones wacht. Om kwart over één mogen we verder. Bij de plek des onheils blijken twee tankers te liggen. De ene - de Ursula Valentin - heeft een bunkerbootje naast zich en is met de boeg aan de grond gevaren (foto hier). Om lekkage tegen te gaan? Er liggen schepen van de waterpolitie en Rijkswaterstaat tegenaan. Verderop noordelijk van de Spuimonding ligt de andere. Die heet Vacando. Daar zien we een fikse deuk in de boeg (foto hier). Er hangen witte slangen vanaf voor- en achterschip. (Invoeging: zie hier het nieuwsbericht van de NOS). Geen idee hoe de aanvaring kon gebeuren. We varen verder en na een uur meldt zich een schip dat de Ursula Valentin komt wegslepen. Daar moet de scheepvaart op wachten. Blij dat we daar voorbij zijn.

     Rond 15.00 uur zijn we op de afslag van de Dordtsche Kil. Pff... Drie kwartier later varen we ons thuiswater op, het Hollandsch Diep. Vreemd hier weer terug te zijn. Het is nog net geen vijf uur als we afmeren in Marina Numansdorp aan onze vetrouwde I-steiger. We nemen als eerste een glas in de kuip op de behouden vaart en op een schadeloze vaarzomer. Naar het begin van dit kwartaal

Gorinchem (281)

Gorcum. Voor de  deur treffen we buurman Lourens.
Gorcum. Voor de deur treffen we buurman Lourens.

Dinsdag 24-08-2021

Na een goede nacht vangen we vanochtend aan de boel in te pakken en de boot op te ruimen. Na tweeëneenhalve maand varen en vooral in havens liggen terug naar Gorcum. De zon schijnt volop en het werk is routine. Niet alles hoeft mee, want bij mooi weer gaan we zeker in september nog wat varen en bovendien komt het scheepje voor de winter naar Gorcum. Daar kunnen we Dulce gemakkelijker leegruimen. Het gaat nu vooral om de kleren die we willen dragen, de bederfelijke etenswaar en het beddegoed dat gewassen moet worden plus de boeken die we gelezen hebben. Allereerst probeer ik of ons autootje wil starten. Nou, dat doet het meteen. Voor het afsluiten van het schip draai ik afsluiters dicht en zet alle electraverbuikers uit, behalve het bilgepompje. Om kwart voor elf rijden we af. De bekende route. In Gorcum moeten we godbetert voor de brug van Ceelen wachten voor een jacht.Als ik voor de deur parkeer, lopen we buurman Lourens tegen het lijf (foto hierboven). Thuis zetten we het alarm af en lopen door de kamers; alles blijkt in orde; het ruikt een beetje muf. Gordijnen open en zonwering naar beneden. Een stapel post doornemen; een paar buurtbewoners zijn overleden maar verder zitten er geen vervelende zaken tussen. Buiten slenteren de toeristen in grote getale over de sluis en door de straten van de stad, die de titel van mooiste vesting van Nederland 2021 kreeg. De haven ligt behoorlijk vol jachtjes.

     Anna is blij weer thuis te zijn. Ben ik dat ook? Hm, gedeeltelijk. Gemengde gevoelens, noem je dat. We waren niet zo lang weg als anders, de zomer was zacht gezegd niet denderend en in de havens was het erg druk. Ach, wie weet krijgen we nog een mooi naseizoen en ook ik vind het wel aangenaam om weer in mijn hol met boeken, muziek en games te zijn. Toch merk ik bij mezelf desinteresse. Covid-19 is bezig zich te nestelen in de samenleving en een van de gangbare besmettingen te worden zoals griep en neusverkoudheid. Alleen ernstiger, mensen blijven eraan sterven zoals bij de griep, maar als je je maar jaarlijks laat vaccineren overleef je het waarschijnlijk wel. De klimaatcrisis wordt steeds gevaarlijker, maar onze tijd zal het wel duren. De kans dat er een nieuw kabinet komt dat alle crises - klimaat, stikstof, andere vervuilingen, woningnood, vluchtelingen, misdaad - effectief aanpakt en tevens verdere Europese versterking nastreeft, wordt met de dag kleiner.

     's Middags loopt ik langs de kapper. Mijn haar is erg lang geworden. De kapper zit echter vol. Ik loop verder naar Boekhandel De Mandarijn waar ik een dikke pil tref: het Verzameld Werk van de schrijfster Carl Friedman, die vorig jaar overleed. Een uitgave van Van Oorschot met veel onbekend werk. Dat laat je niet liggen, zelfs als je somber bent. Vanavond gaan we trouwens traditiegetrouw bij thuiskomst eten bij Mykonos op de Langendijk. Naar het begin van dit kwartaal

Gorinchem (282)

De Lingehaven vanaf de Peterbrug. Hij ligt nog flink vol. Rechtsachter zie je ons huis met links ervan de sluis naar de rivier.
De Lingehaven vanaf de Peterbrug. Hij ligt nog flink vol. Rechtsachter zie je ons huis met links ervan de sluis naar de rivier.

Woensdag 25-08-2021

Gisteravond blijkt Mykonos gesloten. Vakantie. Daarom eten we op het terras van Restaurant De Hoofdwacht op de Grote Markt met rondom roezemoezende mensen. Godzijdank zitten er geen rokende mensen in de buurt, want je kunt hier niet eens binnen eten. Anna gaat vroeg slapen en ik poog de draad weer op te nemen met de game Valhalla. Ik speel tot twaalf uur en dan zit ik er weer aardig in. Vandaag een regeldag en een zonnige dag. Allereerst doe ik mijn darmkankertest met monster op de bus. Die lag er al maanden terwijl we weg waren. Daarna laat ik in het ziekenhuis bloed prikken voor de PSA-test. De laatste bepaling was zo'n zeven maanden geleden. De uroloog zal me vrijdag de uitslag doorbellen. Het valt me overigens op dat je in het ziekenhuis geen mondkapje meer hoeft te dragen. Daarna rijd ik naar de zeilmaker om de gerepareerde hoed voor de stuurstand aan boord op te halen. Die ligt er al maanden, ze kunnen hem eerst niet eens vinden. Het is druk op de A27. Na terugkeer lopen Anna en ik de binnenstad in, waar ook al grote drukte heerst. We halen boodschappen bij de Spar, de bakker en de groenteboer en eten een late lunch.

 

Zoals in de lijn lag loopt het aantal coronbesmettingen verder op. Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 2863 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 375 meer dan gisteren. Toen steeg het reproductiegetal al boven 1 (1.01 op 24 augustus). In 99,4 procent betreft het de deltavariant. De ziekenhuisbezetting is al een tijdje min of meer stabiel. Vooral op de IC's liggen meer patiënten dan wenselijk wordt geacht, maar van een stijging is vooralsnog geen sprake. Hoe meer mensen van vakantie terugkeren en hoe meer scholen opengaan, hoe sneller de besmettingen zullen stijgen. We maken ons er niet meer druk over. Het is vooral zaak om jezelf goed te beschermen, afstand te houden en tijdig een (derde) booster-vaccinatie nemen (ook al heeft een groot deel van de wereldbevolking nog niet eens een eerste vaccinatie gehad). Naar het begin van dit kwartaal

Gorinchem (283)

Gorinchem (283)

Donderdag 26-08-2021

De grafiek is duidelijk: in 1990 verscheen het 1e Assesment Report van het IPCC. De mensheid had de kans om relatief gemakkelijk de uitstoot van fossiele brandstoffen terug te brengen tot het - later, in 2015 afgesproken niveau van de Parijse Akkoorden waarbij de wereld anno 2100 niet meer dan 1,5 graden zou opwarmen. Maar men liet 30 jaren ongebruikt voorbijgaan. Nu, met de publicatie van het 6e Assesment Report, is het bijna niet meer haalbaar. Ik heb dergelijke grafieken wel eerder opgenomen, maar deze is wel erg duidelijk. Hij is van de Duitse student en klimaatblogger Lasse Kummer, geboren 'at 362 ppm.' Dat was de CO2-concentratie in de atmosfeer van de jaren 90. Het is nu al 417 ppm. 'The brutal logic of a cumulative problem: After 30 years of failure, global CO2 emissions must now get to 0 within 20 years (for global warming of 1.5°C)', is zijn commentaar. Natuurlijk is het maar één van de meerdere scenario's in het IPCC-rapport. In een aantal daarvan kan de Parijse doelstelling alleen maar bereikt worden met behulp van negatieve emissies, dat wil zeggen dat men niet alleen de uitstoot reduceert maar daarnaast ook actief CO2 uit de atmosfeer verwijdert door afvang en omzetting in niet-broeikasgassen (of het in de grond stoppen). Je kunt er zelfs brandstof van maken (via waterstof). Dat is nu nog peperduur, maar als het op voldoende grote schaal gebeurt, kunnen de scenario's meer haalbaar worden.

 

Het schaamteloze F1-circus met 70.000 mensen dat in Zandvoort onbelemmerd CO2 en stikstof mag uitstoten, de kwetsbare natuur vertrappen en waar men ook nog elkaar met Covid mag besmetten, krijgt nog een extra kwalijke dimensie door het verzoek van de over het paard getilde huisjesmelker Prins Bernhard de Jongere aan artiesten om gratis te komen optreden. In welke cynische wereld leeft zo iemand?'Voor een optreden van a.s. vrijdag ben ik op zoek naar een paar F1 coureurs die een beetje om het podium heen kunnen rijden', twittert een musicus snedig.

 

Het is een frisse dag met wolken en wat zon. Anna drinkt in de stad koffie met Barbara, Nikita en Esri en haar vriendje. Dat geeft de gelegenheid om te vertellen dat mijn geliefde omstreeks februari volgend jaar als alles goed gaat overgrootmoeder zal worden. Jawel, je hoort het goed! Haar kleindochter Nikita is zwanger van Anna's eerste achterkleinkind. Zeer bijzonder, de volgende generatie dient zich aan. We wisten het natuurlijk al veel langer, maar het mocht nog niet op het blog. Naar het begin van dit kwartaal

Gorinchem (284)

Vrijdag 27-08-2021

Voor de vakantie zocht ik vergeefs bij CD-verkopers naar een opname van de 'Triadic Memories' (1981) van de Amerikaanse componist Morton Feldman (1926 - 1987). Hij schreef het stuk voor piano solo in de laatste periode van zijn leven, toen hij alsmaar zeer lange composities maakte zoals onder meer zijn Strijkkwartet II, dat liefst zes uur duurt, zonder pauze. Over het algemeen is het zeer kalme, meditatieve muziek die zich uiterst langzaam ontwikkelt. Wij kennen dat van de minimalisten zoals Philip Glass en Steve Reich, maar ook bijvoorbeeld van de Nederlander Simeon ten Holt (maar die zijn niet altijd rustig). De Triadic Memories bestaan uit 8 delen, die samen 90 minuten duren. Triadisch is een lastig begrip. Het betreft een triade, een vorm van drievuldigheidheid zoals de goddelijkheid in het christendom. Waarschijnlijk vind je in de partituur triades. Ik werd enthousiast over het stuk toen ik op de radio de uitvoering hoorde van de in Nederland wonende pianiste Helena Basilova. Je kunt hem hier online besluisteren.

     Waarom zocht ik dan toch naar een CD-uitgave? Tegenwoordig heb je immers geen CD-verzameling meer nodig. Tja, ouderwets, hè. Ik ben groot geworden in het vinyltijdperk en bekeerde me al in 1984 tot de CD's. Eindelijk vrij van ruis, gespetter en tikken. Een CD-speler kostte toen nog 1200 gulden en een CD 45. Ieder nieuw schijfje koesterde ik en dat heb ik altijd gehouden. Maar van de Basilova-opname is er helaas geen CD en die komt er ook niet. Dus vandaag kocht ik online een MP3-uitgave om te downloaden en op CD te branden. Het kostte enige moeite, want hoe ging dat ook weer? De coverafbeelding krijg je erbij om te printen en voor in het doosje te doen. Nu kan ik hem tevreden ik de kast zetten en er naar luisteren, ook als ik niet online ben. Noem het gerust dwaasheid, maar zo zit het.

 

Vanmorgen is het zonnig, maar allengs verschijnt er meer bewolking. De hardnekkige noordenwind waait al dagen en zal ook de komende dagen koude lucht blijven aanvoeren. Ten oosten van ons circuleeert een lagedrukgebied dat door een blokkade nauwelijks van plaats verandert. Een paar keer doemen er vandaag donkere wolken op boven de huizen aan de Kriekenmarkt, maar ze blijven op afstand en brengen hier geen regen

     Al vroeg gaat mijn telefoon: het is de uroloog met de uitslag van mijn bloedonderzoek. Helaas, nadat de PSA al vele jaren constant is, is hij nu verhoogd: 0,9 µg/l. De uitslag varieerde in de achterliggende jaren altijd tussen 0,5 en 0,7 µg/l en ieder keer had ik weer een vakantiegevoel, maar ik wist altijd dat een stijging me als een zwaard van Damocles boven het hoofd hing. Nu is het zover. De uroloog stelt voor om in Dordrecht weer een PET-CT scan (PSMA) te laten doen, waarmee je locale recidieven en uitzaaiingen kunt opsporen. Ruim anderhalf jaar geleden onderging ik al zo'n scan en toen was de uitslag negatief. Er was niets te zien. Misschien nu weer. Naar het begin van dit kwartaal

Gorinchem (285)

Zaterdag 28-08-2021

Ik hoorde hem voor het eerst een week of wat terug in het VPRO-programma 'Zomergasten'. Dat was op 15 augustus in de aflevering met de merkwaardige schrijver Alfred Birney. We lagen nog in Enkhuizen op beter weer te wachten. We keken met een half oog en vonden Birney maar een rare man. Het leek wel of hij maar wat verzon, toen we plotseling bij het fragment over de zanger Sixto Rodriguez uit het Detroit van de jaren 70 de oren spitsten. Na een paar minuten was het er: een prachtige ballad over het straatleven in een stad in verval. Nooit van die man gehoord, hoe is het mogelijk? Wie heeft ons dit onthouden? Later zocht ik het nummer op YouTube op (zie hierboven). Na de wat lange intro komt een tekst die precies zegt hoe het is, ik geef hem helemaal weer:

 

The generals hate holidays
Others shoot up to chase the sun blues away
Another store front church is open
Sea of neon lights, a boxer his shadow fights
Soldier tired and sailor broken
Winter's asleep at my window
Cold wind waits at my door
She asks me up to her place
But I won't be down anymore
 
Judges with metermaid hearts
Order super market justice starts
Frozen children inner city
Walkers in the paper rain
Waiting for those knights that never came
The hi-jacked trying so hard to be pretty
 
Night rains tap at my window
Winds of my thoughts passing by
She laughed when I tried to tell her
Hello only ends in goodbye
 
America gains another pound
Only time will bring some people around
Idols and flags are slowly melting
Another shower of rice
To pair it for some will suffice
The mouthful asks for second helpings
 
Moonshine pours through my window
The night puts it's laughter away
Clouds that pierce the illusion
That tomorrow would be as yesterday...
 
De song is uit 1970 en kwam uit als single en heette toen geloof ik 'Inner City Blues'. Het staat ook op het eerste album 'Cold Fact' dat hij uitbracht onder de titel 'Sandrevan Lullaby Lifestyles'. Dat Sandrevan zou een samentrekking zijn van de namen van zijn drie dochters Sandra, Eva and Regan. Zijn stem lijkt wat op die van Van Morrison en ook op Bob Dylan, maar mist hun scherpe, snijdende accent. Toch voel je meteen: dit is het, zo moet het, tekst en melodie versterken elkander, wat ontzettend goed. Rodriguez - zijn naam geeft het al aan - was een Mexicaanse immigrant en werkte als sloper, studeerde filosofie, en was burgemeesterskandidaat. In de jaren 90 dook hij op in Zuid-Afrika waar zijn muzikale loopbaan weer op de rails kwam. Inmiddels heb ik via Bol.com twee CD's van hem te pakken, behalve 'Cold Facts' ook zijn tweede album 'Coming from Reality' (1971). Dat vind ik wat minder goed. Rodriguez leeft nog en moet nu bijna 80 zijn. Hij trad in 2018 nota bene op tijdens het Best Kept Secret Festival in Hilvarenbeek.
 
Frisse dag met wolken, zon en de hardnekkige noordenwind. We rijden naar de AH op Oost voor boodschappen. Barbara komt 's middags op de thee.
 
Orkaanseizoen 2021. Er zijn nu drie actieve kernen. Orkaan Ida trok als 1e categorie orkaan over Cuba en zal waarschijnlijk in de Golf van Mexico zich ontwikkelen en als 4e categorie in de Amerikaanse staat Louisiana aan land komen. Bij New Orleans. NB: orkaan Katrina (2005) was bij landfall een 3e categorie. In het centale deel van de noordelijke Atlantische Oceaan is een tropische depressie ('Ten') die zich vandaag tot tropische storm zal uitgroeien en naar het noorden lijkt te trekken. Een flink eind noordelijker is er op de oceaan een depressiekern met een kans van 60% om tot een cyclonische depressie uit te groeien.
 
De ledenraden van PvdA en Groen Links gingen vandaag fiks achter hun leiders staan en lieten zich als blok niet uit elkaar slaan door de 'weigerpolitici' Rutte en Hoekstra. Politiek verslaggever Ron Fresen zei: 'VVD en CDA hadden stiekem gehoopt dat verbond te breken, maar dat is niet gebeurd.' Dat is winst. Voor een regering die eindelijk stopt met het alsmaar uitstellen en de grote problemen aan wil pakken, zijn de linkse partijen onontbeerlijk.
     In de NRC vandaag een goed stuk van Bas Heijne over de verloedering van de Nederlandse politiek: 'Achttien partijen in het parlement, is dat democratie of politiek narcisme?' 'Nederland anno nu: roepen dat alles anders moet, zodat alles hetzelfde kan blijven.' Naar het begin van dit kwartaal

Gorinchem (286)

Gorinchem (286)

Zondag 29-08-2021

Het kaartje hierboven van de NOAA laat vijf depressiekernen zien in de noordatlantische regio. De momenteel gevaarlijkste is de orkaan Ida, nu van de 4e categorie, die op de Amerikaanse staat Louisiana af raast met stormwinden tot meer dan 230 km/uur. Tienduizenden mensen zijn op de vlucht geslagen in het gebied waar de orkaan in de loop van de komende nacht (NL-tijd) aan land zal komen, mogelijk zelfs als categorie 5, het zwaarste orkaantype. De zee in de kustgebieden zou tijdelijk met 3 tot 4,5 meter kunnen stijgen. Er is een bevel uitgegaan tot evacuatie in de kuststreek, maar de ziekenhuizen kunnen niet geevacueerd worden door het grote aantal coronapatiënten. (Dat komt door de Republikeinen, die in de staat aan de macht zijn en de ernst van de pandemie ontkennen, zoals ze ook bij klimaatopwarming doen). Sommige experts denken dat Ida zwaarder wordt dan Katrina. Die orkaan verwoestte in 2005 een groot deel van New Orleans, vandaag precies 16 jaar geleden.

     Dan zijn er nog twee depressiekernen in het midden van de oceaan, Ten en Eleven, die waarschijnlijk een cyclonische vorm zullen ontwikkelen en tot tropische stormen uitgroeien, en twee prille kernen, een aan de oostkust van de VS en de andere boven West-Afrika.

     Om 4.06 uur LST (Local Siderian Time) begint de zeespiegel voor de kust van Louisiana ineens zeer snel te stijgen met 2,5 meter bij een windsnelheid van bijna 72 knopen, maar die meting keert later niet terug. Waarschijnlijk is het een meetfout.

 

Gisteren kreeg ik de data door van het PSMA-onderzoek in Dordrecht en de poli-afspraak voor de uitslag, respectievelijk op 3 en 17 september. Dat hebben ze snel geregeld! De zondag begint grijs en bewolkt. Rond half twaalf valt er miezerregen en dat blijft de rest van de zondag zo. 's Middags krijgen we Tessa en haar twee meisjes op bezoek. Gezellig. Ze blijven eten: gehaktballen met gebakken aardappelen en sperciebonen. Ik ben benieuwd. Naar het begin van dit kwartaal

Gorinchem (286)

(foto: NOAA)
(foto: NOAA)

Maandag 30-08-2021

Is dit dan hoe het begin van de apocalyps eruit ziet? Twee parallelle orkanen. links orkaan Nora voor de westkust van Mexico, rechts de orkaan Ida die in Louisiana aan land komt en boven links de rook van de grote bosbranden in de staat Californië. Nee, nog geen apocalyps, het zal allemaal weer overgaan want klimaatverandering is een zaak van lange adem. Toch grift het beeld van drie rampen in zo'n klein gebied zich in je geest. Dit zal zich allengs vaker voordoen over de hele wereld.

     Orkaan Ida kwam vannacht (NL-tijd) aan land ten westen van de grote stad New Orleans met windstoten tot 240 km/uur. Het is de eerste keer dat het sinds Katrina voor 14,5 miljard dollar gebouwde dijkenstelsel Hurricane & Storm Damage Risk Reduction System (HSDRRS) op de proef gesteld wordt. Miljoenen mensen zitten zonder stroom. Een goed beeld van de schade is er nog niet. Nu trekt hij naar het noorden waar kans is op gevaarlijke stormvloeden, verwoestende windstoten en plotselinge overstromingen tot gevolg, waarschuwt de NOAA. Inmiddels is Ida boven land afgezwakt tot categorie 2. Orkaan Nora in de oostelijke Pacific bracht regen en overstromingen maar is nu bezig uiteen te vallen. In de Atlantic is depressie Eleven inmiddels een tropische storm geworden en heet nu Julian. Hij trekt noordwaards en zal boven het koudere water afzwakken. Depressie Ten tenslotte ontwikkelt zich nauwelijks. een andere depressie bij West-Afrika heeft nu 60% kans op cycloonvorming.  

 

'De Nederlandse economie kan het strengere klimaatbeleid van de EU prima hebben', zegt een topman van De Nederlandse Bank in De Volkskrant. Het hoeft niet eens tot duurdere benzine te leiden. In de formatie van een nieuw kabinet kan het dus niet eens een struikelblok vormen, zou je zeggen. Er is meer nieuwd van belang voor de formatie: het uitkopen van boeren zal de stikstofuitstoot nog voor 2050 drastisch verlagen, zeggen deskundigen in de NRC. De benodigde wetgeving bestaat al. Zo'n operatie zou de overheid naar schatting 2 tot 3 miljard euro kosten, maar bij VVD en CDA ontbreekt de politieke moed om boeren te onteigenen. Die zouden er een riante schadeloosstelling voor vangen.

 

De dag vangt grijs en droog aan. Terwijl Anna in de stad boodschappen doet ga ik naar de Syrische kapper op de Langendijk. Hoog tijd. Behalve dat ze goed knippen is het een prettige zaak omdat je niet met de kapper hoeft te praten, ze spreken weinig Hollands, en dat er vaak Arabische muziek op staat. Nu ook weer, een zangeres. 'Habibi' is niet van de lucht. Later op de dag komt er meer zon. We gaan naar Tessa voor de vijfde verjaardag van Lina-Mae. Naar het begin van dit kwartaal

Gorinchem (287)

De Gorcumse Waterpoort in augustus 1893, vlak voor de sloop.
De Gorcumse Waterpoort in augustus 1893, vlak voor de sloop.

Dinsdag 31-08-2021

De foto hierbij van de Gorcumse Waterpoort - een juweel van 300 jaar oud en gesloopt in 1893 voor het alsmaar drukker verkeer dat nog geen 70 jaar later verdween door de bouw van de Merwedebrug - kende ik nog niet. Het is een mooie, levendige foto, waarschijnlijk vlak voor de sloop gemaakt. Ik kwam hem tegen op FB, waar velen weer jammeren dat de poort er niet meer is. Een gejammer dat steeds weer terugkeert, maar er gebeurt niks. Tien jaar geleden pleitte ik voor historisch verantwoorde herbouw, goed te financieren en uit te voeren, de bouwtekeningen zijn er immers nog. Er was zelfs een lokale partij, Gorcum Actief, die het in zijn verkiezingsprogramma opnam. Daarna hoorde je er nul-komma-nul over. Nu is onze vesting tot de mooiste van het land uitgeroepen en onderdeel van historisch erfgoed. Het geweeklaag dat opnieuw op FB verschijnt, is altijd hetzelfde en nooit doet iemand er iets mee.

     Het mooie flaneergebied Buiten de Waterpoort is nog altijd bijzonder levendig. Van de week viel er een dronken man van het talud bij de aanlegsteiger van de veerponten. Hij kon niet op kracht naar boven komen. De uitgerukte brandweer hielp hem omhoog.

 

De schade van orkaan Ida is groot over de hele staat Louisiana. Het beeld is nog lang niet compleet. Dijken braken door en grote gebieden stroomden over. Meer dan een miljoen mensen zit zonder stroom en ook vaak zonder drinkwater, omdat waterleidingen knapten. Maar het dijkencomplex bij New Orleans, gebouwd na Katrina in 2005, zou de stad effectief beschermd hebben. The Washington Post zegt vandaag de waarheid in een kopregel: 'How climate change helped make Hurricane Ida one of Louisiana's worst'. Het orkaanseizoen 2021 is goed op stoom gekomen. De tropische depressie Eleven is nu uitgegroeid tot tropische storm en kreeg de naam Kate. De depressie voor de kust van West-Afrika groeide verder en heeft nu 90% kans op cycloonvorming.

 

De Haagse politiek laat zich weer van zijn meest idiote kant zien. De komst van een krachtige meerderheidsregering over links wordt vandaag om zeep geholpen door Rutte en Hoekstra. Puur om tactische, dus niet om inhoudelijke redenen. Te instabiel, zeggen ze, alsof een minderheidskabinet niet instabiel zou zijn. Dat zou steeds met wisselende meerderheden moeten werken en dat is een te geringe machtsbasis om alle grote problemen daadkrachtig aan te pakken. Vooral Hoekstra ergert me. Wat een gênante vertoning. Zijn partij wordt immers geminimaliseerd en komt in de recente peilingen niet verder dan 6 zetels (nu 17), waarvan men er ook nog één moet afstaan als Pieter Omtzigt terugkeert. Dat maakt Hoekstra allerminst bescheiden. Na bijna een halfjaar vruchteloos formeren is het hoog tijd voor nieuwe verkiezingen. Naar het begin van dit kwartaal

Gorinchem (288)

Gorinchem (288)

Woensdag 01-09-2021

Alweer heb ik voortdurend regels in mijn hoofd. Een aantal keren per dag hoor ik ze: 'Wat is dit een zoete verbintenis, u en de dood en ik'. Het opduiken van poëzie uit vroege jaren overkomt me vaak. Niet altijd herken ik ze, maar ditmaal wel: Gerrit Achterberg. De eerste dichter in mijn leven; ik was toen 15 en die gedichten sloegen toen in als een bom. Vele ervan ben ik mijn leven lang nooit vergeten, die geschiedenis komt voor in mijn eerste boek en nog steeds duiken ze zomaar opeens op in mijn hoofd. Met de regel hierboven begint het gedicht: het staat in zijn officiële debuutbundel 'Afvaart' uit 1931 met de titel 'Drievoudig verbond'. Achterberg, een emotioneel instabiele man, schoot in 1937 zijn Utrechtse hospita dood. Hij had een relatie met haar, werd gezegd. Opmerkelijk is dat de gedichten van 'Afvaart', waarin voortdurend sprake is van een dode geliefde die tot leven gewekt moet worden, van ruim vóór die fatale gebeurtenis dateren. Toen ik in 1962 op zijn gedichten stuitte, was dat allemaal niet algemeen bekend.

     Hoe dan ook, het blijft een intrigerend gedicht. De verbintenis en de vrede die het uitdrukt reikt over het sterven heen, zonder dat de liefde erbij inboet. Als dat zou kunnen! Er moest echter veel voor geleden worden. Verdriet loutert. Hm. Natuurlijk koos de calvinistisch opgegroeide dichter niet zomaar voor een Drievoudig Verbond. Een trouvaille of een diepere betekenis? Weer hm. Ik neig tot het eerste. Gelet op de heftigheid waarmee hij in veel andere gedichten poogt over de kloof te reiken en de dood te bezweren, denk ik dat je dit gedicht vooral moet zien als een evocatie, een wensdroom waarin de kloof verdwenen is en de gindse wereld weer bij de onze is.

 

Overwegend bewolkte dag. Anna ragt met een mesje het onkruid weg voor de serre. Sinds de gemeente geen onkruidverdelgers meer gebruikt maar heet water, tiert het groen tussen de stenen welig. Van kabelexploitant Ziggo kregen we een gratis afstandbediening met voice control opgestuurd. Die vervangt de twee die we nu nodig hebben: één voor de TV en de andere voor de mediabox. Ik beleef met installatie en gebruik een genoeglijk halfuurtje. Voortaan maar één apparaatje en nooit meer zoeken naar zenders. Je zegt bijvoorbeeld 'Ga naar CNN' en hup, de zender staat op het scherm. Daar worden we bepaald gelukkig van.

 

Het orkaanseizoen 2021. De depressie bij West-Afrika groeide uit tot een tropische storm en heet nu Larry. Hij gaat oostwaards de hele oceaan oversteken. Ex-tropische storm Kate is nog niet uitgedoofd.

 

Covid-19. De besmettingen nemen toe. Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 2878 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 547 meer dan gisteren. Het reproductiegetal is met 1,01 per 31 augustus nipt boven 1. Ziekenhuizen en IC's stabiel. Ik vul een vrij omvangrijke enquète in over de meningen van Nederlanders over mogelijk nieuwe coronamaatregelen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Populytics, een startup van de TU Delft, in opdracht van het RIVM. Het staat een week uit en je kunt het hier vinden. Deelname staat eenieder vrij. Over een paar weken komen de resultaten. Naar het begin van dit kwartaal

Gorinchem (289)

Gorinchem (289)

Donderdag 02-09-2021

De update over de afgelopen maand augustus van de gemiddelde wereldtemperatuur, gemeten door satellieten in de lagere atmosfeer, levert een plus op van 0,17 graden Celsius ten opzichte van het gemiddelde over de periode 1991 - 2020. De lineaire opwarmingstrend is een zeer klein beetje gezakt naar +0,13 graden per tien jaar (+0,12 boven de oceanen en +0,18 boven de landmassa's).

 

Droge dag met geleidelijk meer zon. de wind is eindelijk wat gedraaid, naar het oosten. Ik heb een technische ochtend. Hoewel ik via een ander apparaatje - een Dual IR2A internetradio adapter - digitale radio op mijn geluidsinstallatie kan ontvangen, wil ik vanochtend proberen om mijn oude analoge Kenwood KTF-2010 tuner om te zetten op digitale ontvangst. Ik ontving tot voor kort nog het analoge signaal over de kabel. Kabelexploitant Ziggo geeft drie oplossingen: met de Mediabox of de TV, met een FM-antenne en met een ontvanger. Eerst maar de mediabox. Er zijn wat kabeltjes en een omvormer nodig voor het verbinden van een optische kabel met een tulpstekker, want mijn oude (maar o zo goede) Marantz PM-80 audioversterker heeft geen moderne aansluitmogelijkheden zoals HDMI of optisch. Maar het lukt na een tijd ploeteren niet; de tulpstekkertjes ingestoken op de tuner-aansluiting geeft geen geluid. Bovendien valt door het gemanipuleer de combinatie mediabox/TV uit. Als dat is opgelost schei ik ermee uit en bestel de gratis optie 2 van Ziggo: de FM-antenne. Ik neem aan dat die geschikt is voor digitale ontvangst. Wordt vervolgd.

 

Het orkaanseizoen 2021. Orkaan Ida trekt in de dagen na zijn landfall in Louisiana, afgezwakt tot tropische storm, een spoor van vernieling over de Amerikaanse oostkust. Er zouden 9 doden zijn gevallen, onder meer door de diverse overstromingen en tornado's die in zijn kielzog ontstonden. In New York is de noodtoestand uitgeroepen. Inmiddels is de tropische depressie Larry voor de kust van West-Afrika in korte tijd uitgegroeid tot een orkaan, die naar het westen trekt.

 

Corona. Hoog aantal nieuwe besmettingen. Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 2821 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 30 minder dan gisteren. Ziekenhuizen en IC's stijgen een fractie. Nederland kleurt weer rood op de Europese coronakaart van het ECDC en de pandemie leidt dit jaar tot een champagnetekort met de feestdagen. Hoe moet dat nu?

 

Een grote, monumentale boom is gevallen: Mikis Theodorakis stierf op 96-jarige leeftijd na een zeer bewogen leven. Je dacht dat die man niet kapot kon. Vanaf mijn studentenjaren kocht ik vaak muziek van hem, zowel op vinyl als op CD. We zullen er vanavond wat van afspelen. Naar het begin van dit kwartaal

Gorinchem (290)

Het voormalige belastingkantoor aan de Vroedschapstraat was eerder al opvangcentrum voor asielzoekers (foto Rijksgebouwendienst)
Het voormalige belastingkantoor aan de Vroedschapstraat was eerder al opvangcentrum voor asielzoekers (foto Rijksgebouwendienst)

Vrijdag 03-09-2021

Het lijkt erop dat de beschamende soap rond de opvang van statushouders en het voormalige belastingkantoor in de Vroedschapstraat (lees de voorafgaande hoofdstukken o.a. hier en hier) nog een vervolg gaat krijgen. Door de grote toestroom van Afghanen op de vlucht voor de Taliban is het bestaande tekort aan opvangmogelijkheden van het COA nog verder opgelopen. Men wil in het land zelfs noodopvang in sporthallen e.d. inrichten. Het Gorcums raadslid Marjo Molengraaf (CU/SGP) wil dat het college nu toch weer opvang in het belastingkantoor toestaat. Van de beloofde kleinschalige opvang, die ervoor in de plaats moest komen, is namelijk nog niets terecht gekomen. In mei van dit jaar was er door het college nota bene één gesprek gevoerd met het COA over kleinschalige opvang van slechts vijftig mensen. Vanwege de Afghaanse exodus kun je nu spreken van een andere situatie en dan is een voormalig belastingkantoor waar al eerder een succesvolle opvang was, beduidend geschikter dan sporthallen en campings. Het zijn helaas vooral de Democraten Gorinchem ('minder politiek, meer samenwerken') die al meer dan een jaar dwarsliggen, zodanig dat je ze ervan begint te verdenken dat eigen volk bij hen eerst komt. Van coalitiepartners Stadsbelang en CDA verwacht je niks anders. Ik maak me echter geen illusies, want natuurlijk zullen de Democraten niet nóg eens 180 graden draaien. Want... de beeldvorming. Politieke rechtlijnigheid is vandaag de dag belangrijker dan de leniging van menselijk lijden. De dappere poging van Molengraaf zal dus kapseizen.

 

Het wordt een zonnige dag. Konden we maar naar de boot, maar helaas, vanmiddag onderga in voor de tweede keer een PET-CT-scan van de prostaat met PSMA in Dordrecht. Duurt drie uur. De uitslag duurt even, pas 17 september.

 

Het orkaanseizoen 2021. De restanten van orkaan Ida brengen veel meer schade dan verwacht aan op hun traject over de Amerikaanse oostkust. Door extreme regenval en tornado's vielen er meer dan 56 doden. Orkaan Larry versterkt zich langzaamaan en trekt verder naar het westen. Aan de Afrikaanse westkust is een nieuwe storing met nog pas 20% kans op cyclonische ontwikkeling. Naar het begin van dit kwartaal

Gorinchem (291)

Gorinchem (291)

Zaterdag 04-09-2021

Gisteren dus naar Dordrecht voor de PET-CT-scan. Tevoren moest ik een halve liter water drinken. We gingen ruim op tijd weg en dat was maar goed ook, want er was een opstopping op de Papendrechtsebrug. De slagbomen voor het beweegbare gedeelte waren stuk, ze waren neergelaten en dat bleven ze een tijd. Te laat komen zou erg vervelend zijn omdat de licht radioactieve glucose (18-FDG) die ik ingespoten zou krijgen, speciaal wordt bereid en afgeleverd en niet lang houdbaar is. Zie je nou hoe goed het is om eerder weg te gaan?, zei Anna zenuwachtig. Gelukkig kwam het verkeer weer op gang. We moesten helemaal om het Albert Schweitzer Ziekenhuis heen rijden naar de achterzijde, waar een kleine parkeerplaats is voor de patiënten van de nucleaire afdeling. Van anderhalf jaar geleden kende ik de procedure nog: je krijgt een infuus met fysiologisch zout waar die 18-FDG bij wordt gespoten. Bent u claustrofobisch?, vroeg men. Nee. Daarna word je afgezonderd in een kamer voor bijna twee uur, waarop de dubbele scan volgt.

     Ik had een prima boek meegenomen: '1491' van wetenschapsjournalist Charles C. Mann (2005, ned. vert. Rainbow 2016). Ik kende Mann al van zijn uistekende boek 'The Wizard and the Prophet' uit 2018. In dit eerdere boek zet hij met veel data en overtuigend de geschiedenis van het Amerikaanse dubbelcontinent vóór de ontdekking van Columbus op zijn kop. Onthullend om te lezen, desondanks sukkelde ik twee keer in slaap maar werd wakker van de aandrang om te plassen. Al dat vocht. De dubbelscan duurde 20 minuten, waarin ik goed moest zien stil te liggen. In de hele procdure zag je verder niemand behalve een aardige laborante. Voor de uitslag heb ik een afspraak op 17 september met de uroloog, dat duurt lang maar ik neem aan dat men me het resultaat wel eerder wil geven. Overigens kreeg ik eerder van de week de uitslag van het bevolkingsonderzoek op  darmkanker: negatief, dat wil zeggen geen bloed in de ontlasting.

 

Het orkaanseizoen 2021. Orkaan Larry versterkt zich verder tot major hurricane op zijn weg over de Atlantische Oceaan en zal waarschijnlijk niet over de Caribische eilanden trekken. Hij lijkt nu echter recht op Bermuda af te stevenen (zie afbeelding hierboven). Daar zou hij volgens de warnings cone komende week donderdag kunnen arriveren, maar voor die tijd kan er nog een hoop gebeuren: afzwakken en/of een koerswijziging.

 

Gisteravond haalden marechaussee en politie zestien Albanezen van een zeiljacht op de Westerschelde voor Vlissingen. Waarschijnlijk waren ze op weg naar Engeland. Het is niet de eerste keer. Op 20 juni haalde men 21 Albanezen van een jacht voor de Zeeuwse kust en eveneens op 4 juni: negen Albanezen voor de kust van Vrouwenpolder. De schippers c.q mensensmokkelaars waren resp. twee Oekraïners, twee Albanezen en de eerste keer twee Nederlanders, een man van 44 uit Den Oever en een 58-jarige man uit Den Helder. Wij hebben geen plannen.

 

De dag vangt bewolkt aan maar geleidelijk zal er meer zon komen. Het schijnt dat we een mooie nazomerperiode mogen verwachten. Het streven is om (vanwege afspraken) halverwege de komende week weer te gaan varen. Vanochtend krijg ik op mijn tuner weer digitale ontvangst met een gratis FM-antenne van Ziggo. Sinds enige tijd is er namelijk ook een digitaal signaal in de ether, las ik. Daarmee kun je tot 30 stations ontvangen, afhankelijk van de kwaliteit van ontvangst.

     Vanmiddag gaan we naar Rommert & Lois in Utrecht voor de eerste verjaardag van Nora. We nemen een leuk cadeautje mee, gekocht in Hindeloopen. Naar het begin van dit kwartaal

Gorinchem (292)

Nora bij haar pappa met ons cadeautje.
Nora bij haar pappa met ons cadeautje.

Zondag 05-09-2021

Halverwege de middag reden we gisteren naar Utrecht, voor het eerste verjaardagsfeestje van Nora, dochter van Rommert & Lois en mijn derde kleinkind. Behalve andere familieleden was Bas er ook, vergezeld van een vriend. De jarige zelf deed nog een middagslaapje, maar toen ze nog wat knipperend met haar prachtige, sprekende ogen de cadeautjes zag, was ze snel klaarwakker. Het is een ontzettend leuk meisje. Cadeautjes uitpakken is een van de eerste dingen die een kind leert, zo ook hier. Het pakpapier uit Hindeloopen met het patroon van de Friese vlag - per slot heeft ook zij een deels Friese afstamming - was er snel af. Het taal- en telraampje vond ze zeer interessant (foto hierboven en hier nog één). Ouders trots. Nora heeft nog een tijdje de maagsonde nodig, maar gewoon drinken gaat al steeds beter. Ze had een congenitale opening tussen slokdarm en luchtpijp; die werd een maand geleden operatief gedicht. Na twee uur vertrokken we weer. Thuis aten we met groente en twee eetlepels sambal gekookte mosselen, stokbrood, kruidenboter en camembert.

 

In een lang artikel van 3 weken geleden analyseert The Economist de wereldwijde onderrapportage van de sterfte aan het coronavirus. Dat is werkelijk onthutsend. Het officiële dodental van de pandemie stond toen op 4,6 miljoen, maar volgens het blad is het in werkelijkheid 15,2 miljoen. Driemaal zo hoog. Vooral in Rusland is sprake van een enorme onderreportage. Dat land rapporteerde officieel 130.000 coronadoden; volgens de analyse waren het er in werkelijkheid 580.000. Ter vergelijking: het aantal slachtoffers van de Spaanse griep (1918 - 1919), een van de ernstigste pandemieën ooit, bedroeg 17 - tot 100 miljoen, meer dan WO 1 die juist afgelopen was. Het aantal pestdoden, dus van de Zwarte Dood in de 14e eeuw, zou nog hoger geweest zijn: 75 - 200 miljoen. Als ik het goed zie is de huidige coronapandemie wereldwijd dus de op twee na dodelijkste - en hij duurt nog voort. Tijdens de Spaanse griep en de pestpandemie waren er geen vaccins, de huidige pandemie wordt erdoor sterk gedempt. Je kunt nagaan hoe ernstig die was geweest zonder vaccins.

     De vakanties zijn voorbij en het is mooi weer. Afgezien van de opgefokte, natuurvernietigende, coronaverspreidende, stikstof- en CO2-uitstotende fossiele VRRROEM-idiotie van de F1 in Zandvoort komen er ook nog duizenden mensen bijeen op de Dam in Amsterdam om te demonstreren tegen de coronamaatregelen. Sommigen dragen een gele davidster. Een meisje loopt met een bordje: 'Vroeger mijn familie. Nu ik'. Op foto's zie je nogal eens mensen met de Prinsenvlag, die vroeger met de NSB geassocieerd was. Opmerkelijk: de organisator zoekt verbinding met breder protest in de samenleving en zegt dat de grootschalige optocht niet alleen tegen de huidige coronamaatregelen is gericht, maar ook tegen 'toeslagenaffaires, huizentekorten en de Groningen-affaire'. FvD en de groep Haga lopen mee met de protesteerders. Ach, bundelen van krachten is ultrarechts in ons land nog nooit gelukt, denk ik maar, en komt hooguit tot 20 - 25 procent van het electoraat. Naar het begin van dit kwartaal

Gorinchem (293)

De monumentale es bij ons op de wal.
De monumentale es bij ons op de wal.

Maandag 06-09-2021

Eén van de pluspunten in het Gorcums groenbeleid is de bescherming van monumentale bomen. Vooral op de vestingwallen vind je er veel. Het komt echter voor dat bewoners er last van ondervinden: schaduw, bladval in de dakgoten en belemmering van het uitzicht. Schaduw kan in een snel opwarmende wereld ook omslaan in een voordeel. Soms nemen bewoners het heft in eigen hand, zoals een paar jaren geleden bij de monumentale bomen in de tuin van wijlen architect Hans de Bie. Die werden vergiftigd. Nu resten er twee lelijke stompen, één dood, de tweede loopt weer uit. Voorlopig is het geen gezicht. Of de bastionbewoners c.q. daders er mee zijn opgeschoten, kun je betwijfelen.

     Tijdens onze afwezigheid werd een grote esdoorn op de Altenawal door de gemeente flink ingesnoeid (lees hier). Bewoners van het appartementencomplex op Bastion VII hadden er last van. Schaduw en belemmering van het magistrale uitzicht op de rivier. Waarschijnlijk heeft de gemeente het verzoek gehonoreerd om eigenrichting (vergiftiging) te voorkomen. Mooi is de boom niet meer, maar hij staat er tenminste nog.

     Wij zien uit op de monumentale es aan de andere kant van het Lingesluisje (foto hierboven), met de geometrische beelden van Winiarski eronder. We genieten er dagelijks van. Kinderen verstoppen zich graag in de ruimte tussen de stammen. In al zijn macht en pracht straalt de boom een elementaire, trotse gezondheid uit. Tot dusver zonder klachten. Laten we hopen dat het zo blijft.

 

Gisteren een mooie, culinaire avond in de tuin bij onze buren Wiger & Arina. Vandaag is een zonnige dag met wat hoge sluierbewolking. Boodschappen en lezen. Naar het begin van dit kwartaal

Gorinchem (294)

Gorinchem (294)

Dinsdag 07-09-2021

Het lot hing me al die jaren boven het hoofd en nu is het zover. Het zwaard valt. Vanochtend bemachtig ik de uitslag van het PET-CT-onderzoek van afgelopen vrijdag via het patiëntenportaal en DigiD bij het Albert Schweitzer Ziekenhuis. Even draait het zwerk voor mijn ogen als ik het lees: 

 

Onderzoek : NG PET-CT PSMA
Onderzoeksdatum : 03-09-2021
Verslag
PET-CT whole body met 400 MBq F-18 PSMA.

De PET beelden tonen pathologisch verhoogde activiteitsstapeling ter plaatse van prostaat dorsaal paramediaan links. Elders in het lichaam is er fysiologische activiteitsstapeling.

Conclusie: Focaal PSMA avide gebied in de prostaat, verdacht voor recidief. Geen aanwijzingen voor lymfogene of afstand metastasen.

 

Dat is duidelijk. In elk geval gelukkig geen uitzaaiingen in mijn skelet, maar wel een recidief van de tumor, die 11,5 jaar geleden werd behandeld met zeven weken bestraling en drie jaar hormoontherapie. Natuurlijk wil ik zo snel mogelijk er tegenaan, er is tegenwoordig een nieuwe behandelmogelijkheid, niet opnieuw met de ellendige hormoontherapie, maar met High Dose Rate (HDR) salvage brachytherapie. Met een katheter wordt er door je plasbuis ter plaatse van het recidief eenmalig een dosis radioactief iridium aangebracht. In vier van de vijf gevallen verdwijnt de tumor door die bestraling en er blijft geen radioactiviteit in het lichaam achter. Een tweede optie is een operatie, met nadelen als incontinentie en erectieverlies. Het kon slechter. Enfin, we zien wel.

     Helaas is mijn afspraak met de uroloog pas over tien dagen. Ik bel de poli urologie maar de dokter is er niet. De secretaresse zet me op een spoedlijst; zodra er plek is bij een van beide andere urologen word ik gebeld. Ik bel ook mijn medische vriend en buurman. Met een vriend die ook collega-dokter is praat het wat gemakkelijker. Hij denkt mee, maar weet ook niet hoe ik sneller bij een uroloog komen kan.

 

Vandaag weinig aandacht voor het wereldnieuws. Het is een prachtige nazomerdag. We krijgen bezoek van neef Sjouke en zijn vrouw Vivi. De inlossing van een belofte van eerder deze zomer, toen ze ons gastvrij door Gaasterland reden. Het leidt me af. We maken een mooie wandeling over de wallen en door de binnenstad, bekijken de scheve kerktoren en drinken wat op een van de terrassen op de Grote Markt en eten bij Mykonos op de Langendijk (2 foto's hier). Deze nazomeravond is zachter en zoeter als niet eerder dit seizoen. Tegen kwart voor negen aanvaarden ze de terugreis naar Balk in Friesland.

     Op mijn werkkamer typ ik dit verslag. Als om het gevoel van drama te benadrukken klinkt op NPO4 Concerten de pianosonate 'Pathétique' van Beethoven. Die frenetieke herhaling van het thema in het rondo. Morgen willen we inschepen op de Dulce in Numansdorp, want hier heb ik sterk de neiging tegen de muren op te vliegen. Naar het begin  van dit kwartaal

Willemstad (NB)

Dulce in Willemstad (NB) vanaf de vestigwal. Op de achtergrond het Hollandsch Diep, links ligt een cruiseschip in de haveninvaart.
Dulce in Willemstad (NB) vanaf de vestigwal. Op de achtergrond het Hollandsch Diep, links ligt een cruiseschip in de haveninvaart.

Woensdag 08-09-2021

Van heel veel mensen ontving ik berichten met goede wensen en sterkte. Telefonisch, per email, whattsapp of op de sociale media. Dat steekt me een hart onder de riem en geeft een aangenaam gevoel. Het sterkt me in mijn streven, net als bijna 12 jaar geleden, me maximaal te verzetten tegen de ziekte. Ik besef dat je daarbij ook verliezen kunt. Ik dank allen in elk geval recht hartelijk!

     De secretaresses van de poli urologie hebben zich echt ingespannen. Vanochtend krijg ik telefoon van ze: ik kan volgende week twee dagen eerder bij mijn uroloog terecht, niet vrijdag maar woensdagmiddag. Dat scheelt weer; ik ben ze erg dankbaar. Bedenk daarbij dat je voor een nieuwe afspraak daar pas begin december terecht kunt.

 

Vandaag is het een stralende nazomerdag met nauwelijks wind en temperaturen tot 28 graden. Het lijkt alsof de zomer zich excuseert c.q. wil revancheren voor de slechte maanden juli en augustus. Omdat ik thuis het gevoel heb dat de muren op me afkomen, besloten we gisteren al vandaag naar de boot te gaan tot dinsdag. We pakken wat zaken in en rijden naar de haven in Numansdorp, maken de boot klaar en varen even na één uur uit, steken het Hollandsch Diep over naar Willemstad. Ons favoriete vestingstadje hier. In de haveninvaart ligt een bijzonder breed cruiseschip, er is nog maar een smalle doorvaart over. Helaas is de binnenhaven afgehuurd door een club motorjachten, maar de havenmeester geeft ons een goede plek in de noordoosthoek van de buitenhaven aan een langssteiger (foto hierboven). Daar genieten we van een rustige middag in de kuip. Naar het begin van dit kwartaal

Willemstad (2)

Willemstad. Zonsopgang boven het Hollandsch Diep.
Willemstad. Zonsopgang boven het Hollandsch Diep.

Donderdag 09-09-2021

We hadden gisteravond een mooie, warme avond. Op de vestingwal keek ik een lange tijd naar de heldere sterrenhemel. Ik meende in het zuidoosten de planeten Venus en Jupiter te zien, niet ver van elkaar, maar later ging ik twijfelen. Wel zag ik de Kleine Beer, de Grote Beer en de Poolster. Het trucje leerde ik ooit op de padvinderij. Padvinders verdwalen niet, dat weet iedereen, maar het moet wel helder weer zijn. Voor me in de haveninvaart wisselde het ene cruiseschip voor het volgende. Het was volkomen windstil. Aan de rand van het Hollands Diep gloeide een klein lichtje, een jacht dat voor anker lag. Uit die richting kwam ook het donkere ronken van scheepsmotoren. Beroepsvaart. met enige tegenzin ging ik slapen. Anna had midden in de nacht een flinke aanval van migraine.

     Vanmorgen vroeg zie ik een gouden zon opgaan over het Hollandsch Diep. Het water is een spiegel. Geen zuchtje wind. Een nieuwe dag. Er trekt hoge sluierbewolking binnen. Weersverandering op komst. In de loop van de dag zal het verder bewolken, maar voorlopig wel droog blijven. Anna is wat opgeknapt. We lopen het stadje binnen en doen boodschappen voor het weekeinde bij de lokale Jumbo en drinken koffie op het terras van het Wapen van Willemstad. De binnenhaven blijkt niet afgehuurd door een motorjachtenclub maar door twee zeilverenigingen. Het ligt er vol zeiljachten.

     Er komt wat meer wind uit het zuiden tot zuidwesten, maar een uur of wat later gaat hij helemaal liggen.'s Middags wordt het knap warm, bijna 29 graden in onze slaaphut. We krijgen tijdelijk een Duitse buurman, die wacht tot de boot in de hem toegedeelde box vertrekt. Bij zijn vertrek vaart hij de kap van mijn bakboord navigatielicht op de boeg eraf. De beide mannen pogen het op te duiken en te dreggen met een groot schepnet van de haven, maar vinden het niet. Ze halen een hele nieuwe lamp bij de watersportwinkel Yachting Willemstad, want die kapjes zijn niet los te koop. Later komt mijn oude klasgenoot Jo van S. aanroeien. Het jacht van hem en zijn vrouw Nicolette ('de zwarte heks' zei hij vroeger) ligt hier al decennia in de haven. Hij had al over mijn medische probleem gelezen op de website, dat maakt het gemakkelijker. Overigens gaat de stroom van steunbetuigingen op de sociale media door. Hartverwarmend. Anna gaat de vele zwaluwstrontjes van het dak van de kajuit poetsen.

     Ondertussen betrekt de hemel nu en dan, maar steeds klaart het weer op. Het KNMI geeft echter code geel af voor de provincie Limburg wegens kans op zware onweders in de middag en avond. Morgen kunnen die in het hele land vallen.

 

Het orkaanseizoen 2021. Orkaan Larry op de Atlantische Oceaan nam in kracht af en lijkt Bermuda te zullen schampen. Voor de Amerikaanse oostkust draait hij waarschijnlijk naar het noordoosten, koerst op afstand langs de kust, tikt Newfoundland aan en zou uitkomen bij het zuiden van Groenland. dat gebeurt zelden. In de Golf van Mexico ontstond een nieuwe tropische storm, die gisteren de naam Mindy kreeg. Ze zal met hevige regenval over het noorden van Florida naar het oosten trekken.

 

Ondertussen kan het COA de groeiende stroom vluchtelingen voor het Taliban-regime niet meer aan. De opvangcentra zullen binnen enkele weken volledig bezet zijn. Men kan dan geen nieuwe asielzoekers meer opvangen. De Commissaris van de Koning van de provincie Zuid-Holland, Jaap Smit van het CDA, roept de gemeenten in zijn provincie vertwijfeld op per direct 'buiten de gebaande paden te treden' en tot 'onorthodoxe oplossingen' te komen voor deze crisis. Gorcum hoort bij die provincie en heeft godbetert een kant-en-klaar opvangcentrum leeg staan voor honderden mensen, het voormalige belastingkantoor aan de Vroedschapstraat. Maar ons college van B&W en de Democraten Gorinchem ('minder politiek, meer geluk') geven letterlijk niet thuis uit angst voor de rabiate rechtse schreeuwers in de wijk en daarbuiten. Lees hier meer. Ik schaam me diep voor mijn stad. Naar het begin van dit kwartaal

Willemstad (3)

Oostelijke vestinggracht van Willemstad (fot van eergisteren)
Oostelijke vestinggracht van Willemstad (fot van eergisteren)

Vrijdag 10-09-2021

We beleven een vredige dag, bewolkt en zonder veel wind. Naar de bakker en koffie op een terras. Veel lezen. De voorspelde regen- en onweersbuien zullen mogelijk tegen de avond komen, maar op de buienradar zien we dat het grootste deel ervan in het oosten langs zal trekken en Willemstad zal missen. Het is erg stil in de haven en in het stadje zelf, een stilte die ons goed bevalt. Stilte voor de storm, maar welke?

 

Het orkaanseizoen 2021. Orkaan Larry, afgezwakt tot de 1e categorie, beweegt nu snel in de richting van Newfoundland, waar hij vannacht (Amerikaanse tijd) over zal trekken met winden van orkaankracht, gevaarlijke stormvloed aan de kust en zware regenval.

 

Drie nieuwe studentenflats aan de Kanaalweg in Middelburg vormen samen het woord 'lul' in hoofdletters. Warempel. 'Ik vind het eigenlijk wel humor', zegt de architect in kwestie, die beweert dat het niet zijn bedoeling was. 'Misschien, als straks de bomen groeien, dat je het niet meer ziet.' Ik vind het wel iets voor Gorcum. Naar het begin van dit kwartaal

Willemstad (4)

Willemstad
Willemstad

Zaterdag 11-09-2021

Gisteravond kregen we inderdaad slechts snelle, korte onweersbuien. Een enkele donderklap en het was over, Ondertussen zit ik me soms te verbijten. Waarom kun je met zo'n uitslag als de mijne niet meteen terecht voor een behandeling? Iedere dag groeit die vermaledijde tumor maar door. Hoe eerder de aanpak begint, hoe beter. En dan hoef ik nog niet eens te klagen, maar de dagen van wachten kruipen voorbij en nu heb ik de hele tijd het gevoel dat er van onder van alles op gevoelige manier rommelt. Is dat reëel of is het inbeelding? Geen idee. Het leven volgt vaak in zulke tijden een smalle route, een 'geitenpaadje' volgens een bekende politicus. Die lui zijn er bedreven in, hier moet je het maar afwachten.

     Politicus Lodewijk Asscher heeft wel een mooie tweet geplaatst: 'Het regent. Er is een CDA-congres. De was moet gedaan. Dit telt als herfst.'

 

De zaterdagochtend is grijs met lichte regen; de middag verloopt droger. Ik doe een klusje op de website van de Poëzieroute in verband met onze ANBI-status. Dat wil zeggen dat mensen hun giften van de belasting mogen aftrekken. Verder niets te melden. Anna en ik gaan vanavond samen uit eten. Naar het begin van dit kwartaal

Willemstad (5)

Gisteravond over de stadswal op weg naar de haven.
Gisteravond over de stadswal op weg naar de haven.

Zondag 12-09-2021

Na een lekker diner bij Bellevue lopen we gisteravond in de schemer over de stadswal naar de boot. Alles ademt vrede en rust, behalve mijn hart. De spanning blijft, nog vier dagen. Niet kunnen ingrijpen, niets eraan kunnen doen, dat past me zo slecht. Vannacht is het helder en vanmorgen schijnt de zon, later raakt het bewolkt tot in het begin van de middag de zon weerkeert. We breken de bimini vast af, voor de HF-antenneklus komende week. Vandaag belt Floor. Fijn haar even te spreken. C'est tous pour aujourd'hui.

 

Dat CDA-congres. De hypocrisie is huizenhoog. Wat zei Wopke? 'Onze gedeelde waarden en normen zijn een antwoord op de ‘’alles-moet-maar-kunnen’’ - samenleving van vandaag. Juist omdat wij ervan overtuigd zijn dat een mens pas tot zijn recht komt, in relatie tot een ander.' Die nietszeggendheid! Vager kan het haast niet, maar hij wil wel 'constructief' blijven. Constructief? Dat is de man helemaal niet, maar een flink deel van zijn partij wil wel verder. Een van de resoluties (nummer 22) die een massale meerderheid verwerven, pleit voor 'Rentmeesterschap! Het realiseren van de klimaatdoelstellingen voor 2030 wordt voor het CDA een topprioriteit!'. Hoe is dat in godsnaam te rijmen met het weigeren een kabinet te formeren met juist de partijen die de klimaatcrisis ook als belangrijkste willen aanpakken? Vandaag publiceert Maurice de Hond een peiling die laat zien dat als Pieter Omtzigt een partij zou oprichten, die liefst 25 zetels zou krijgen. Het CDA wordt gereduceerd tot 6 zetels. Dat is wat mij betreft meer dan ze verdienen. De doodstrijd van een partij en zijn leider. Dat de VVD ook nog steeds blijft stijgen, daar begrijp ik overigens niets van.  Naar het begin van dit kwartaal

Willemstad (6)

Zwanenfamilie in de stadsgracht van Willemstad.
Zwanenfamilie in de stadsgracht van Willemstad.

Maandag 13-09-2021

's Ochtends overdadige zon en vanmiddag tamelijk bewolkt, deze maandag is een spiegelbeeld van de vorige dag. We maken een lange, ontspannen wandeling over de stadswallen. In de oostelijkse stadsgracht huist een familie zwanen. Drie volwassen vogels - een paartje en een weduwe/weduwnaar? - en drie jongen, al flink volgroeid maar nog grijsgekleurd (foto hierboven). Het doet me denken aan dat verhaaltje van vroeger: het lelijke jonge eendje dat uiteindelijk een zwaan bleek te zijn, een sprookje van Hans Christian Anders uit 1843. 'Nu zeggen ze dat hij de mooiste van alle vogels is.' Wie kent het niet? Mijn broertje en ik bezaten er destijds een boekje van met kleurplaten. Hebben hedendaagse kinderen nog steeds zulke boekjes? Vast wel. We eindigen de wandeling op het terras van Het Wapen van Willemstad.

 

Orkaanseizoen 2021. Het aantal tropische stormen in het noordatlantisch bekken bedraagt nu 14. Er zijn tot nu toe 5 orkanen geweest, waarvan 3 zware. Er vielen 154 doden en de schade beloopt bijna 54 miljard dollar. Een nieuwe tropische storm, genaamd Nicholas, trekt langs de kust van Texas naar het westen. Men waarschuwt voor harde wind en stormvloeden. 

 

Na vier uur keert de zon weer wat terug. Morgen zullen we in de loop van de dag terugkeren naar Numansdorp en 's middags de boot afmeren bij de werf. Wij gaan naar Gorcum. Je kunt wel wensen op de boot enigszins aan je lot te ontsnappen, maar dat is natuurlijk niet zo. Overmorgen om half twee eindelijk het bezoek aan de uroloog. Toch hadden we het fijn deze dagen. Naar het begin van dit kwartaal

Gorinchem (295)

Willemstad. Avond in de haven. Zoek de halve maan.
Willemstad. Avond in de haven. Zoek de halve maan.

Dinsdag 14-09-2021

Aan het eind van de middag keken we vanuit de kuip naar het virtuoze, vloeiende zwermen van spreeuwen boven de rietvelden langs het Hollandsch Diep. Merkwaardige verschijnsel! Het schijnt dat iedere spreeuw alleen maar let op de vogels in zijn directe nabijheid en dat de zwerm geen leider heeft. De mooiste en grootste zwermen zagen we ooit, misschien vijftien of meer jaren geleden, in een haventje aan de Noordduitse riviertje de Eider, in Sleeswijk Holstein. We hebben het er nog wel eens over. Later, als de avond gevallen is, is het windstil en de hemel helder en bezet met sterren. Er staat een helderbleke halve maan laag in het zuiden (foto hierboven).

     Vanmorgen zonneschijn en geleidelijk meer wolken. We haasten ons niet en varen tegen half twaalf het vestingstadje uit. Aan de overkant meren we af bij de jachtwerf. Morgen zullen ze 15 staafjes die de kabel van de HF-antenne bij de spruit vandaan houden, vervangen. Donderdagochtend brengt Jeffrey ons naar Numansdorp en zullen we Dulce alvast naar Dordrecht varen, zodat we met de trein terug naar Gorcum kunnen. Er staat dan geen auto in Numansdorp en een dag of veertien later kunnen we met openbaar vervoer naar Dordt en het scheepje stroomopwaarts naar Gorcum varen.

     Om een uur of twee zijn we terug thuis. Er ligt een stapel bestelde boeken en CD's in de brievenbus en een afgescheurd papiertje van een vestingfolder met een tekst in potlood: 'Sterkte Tom! Van je "oude" buurjongen Patrick (Evertsenweg 23)'. Ach, wat aardig. Dat was een jeugdvriendje - we waren een jaar of tien - in Breda eind jaren 50. Nooit meer gezien, maar hij heeft me onthouden en mijn weblog gevonden. Patrick had volgens mij rood haar en een Engelse moeder; ze woonden achter ons, aan de andere kant van het betegelde poortje langs de schuurtjes van de rijtjeshuizen. Zijn jongere zusje heette Marjory, maar die naam begrepen mijn broertje en ik niet. We spraken haar naam fonetisch uit en noemden haar altijd 'Maasrie'.

     In de emailbox zit een bericht van het ziekenhuis inzake ons poli-bezoek morgen. Vanwege corona moeten we een vragenlijst invullen, printen en morgen meenemen. Buiten valt de eerste regen. Vanavond eten we de kleine, eigengemaakte loempia's die Vivi vorige week voor ons meenam.

 

Vanavond zullen we weer naar de persconferentie van Rutte en De Jonge kijken, hoewel het meeste al is uitgelekt zoals steeds. Het Veiligheidsberaad van burgemeesters raadt het kabinet af de nachthoreca dicht te houden. Festivals zouden ook niet meer beperkt moeten worden. De regering is beide wel van plan, geloof ik. Waarom velen zo boos worden om het tonen van die corona-QR-codes in restaurants, kroegen en musea, begrijp ik niet. Het lijkt me snel, eenvoudig en effectief. En discriminatie? Niet-gevaccineeerden kunnen vooraf toch een gratis coronatest doen? Naar het begin van dit kwartaal

Gorinchem (296)

Menselijke prostaatkankercellen in luchtbel, gekleurd met Coomassie blauw, onder differentiële interferentie contrast microscoop.
Menselijke prostaatkankercellen in luchtbel, gekleurd met Coomassie blauw, onder differentiële interferentie contrast microscoop.

Woensdag 15-09-2021

Laat ik vandaag beginnen met wat voor mijzelf het belangrijkste was vandaag: mijn bezoek aan de uroloog. Wat zijn de mogelijkheden om mijn teruggekeerde prostaattumor weg te krijgen? Een kwartier voor tijd betreden we mijn vroeger ziekenhuis. De uitslag van het PET-CT-onderzoek ken ik al een week, zeg ik meteen. Dan schiet het op. Ja, zegt de dokter, er is na uw behandeling van bijna twaalf jaar geleden toch minstens één tumorcel in de prostaat achtergebleven en die is weer gaan delen en uitgroeien. Gelukkig zijn er geen uitzaaiingen. Cytostatische behandeling ligt niet voor de hand. Bij 'een jonge man als u' zijn er echter heel wat opties. Was u 84 jaar geweest had dat anders gelegen bij zo'n langzaam groeiend carcinoom, dan hadden we kunnen kiezen voor bijvoorbeeld een hormoonbehandeling om de tumor koest te houden. 'In uw geval heeft het zeker nog zin om te pogen hem te verwijderen.' Hij somt ze op: in- of uitwendig bestralen, de tumor koken of bevriezen. Opereren en hormoontherapie liggen nu niet voor de hand. Opereren in een bestraald gebied heeft zijn bezwaren. Hormonale behandeling haalt de tumor niet weg. Kortom: curatie en geen palliatie.

     De uroloog is optimistisch. De deskundigen zullen beslissen wat het beste is. We verlaten opgelucht de spreekkamer. Mijn geval komt komende dinsdag in de oncologiebespreking met onder andere radiotherapeuten en oncologen. Het secretariaat maakt voor twee dagen daarna een vervolgafspraak. Volgende week donderdag.  Voor dit moment valt een last van me af. Er is perspectief. Kankerbehandelingen wijken in deze tijd niet voor corona. Wordt vervolgd.

 

Het is vandaag een bewolkte dag, al brak dan vanmiddag voor mij persoonlijk de zon door. Vol verbijstering las ik vanmorgen het artikel in De Volkskrant waaruit blijkt dat onze ambassade ik Kabul vele maanden lang vergeefs vroeg om de evacuatie van lokale personeelsleden. 'De ambassadeur en lokale stafleden smeekten sinds het voorjaar van 2020 om voorbereidingen te treffen om lokale ambassademedewerkers snel te kunnen laten vertrekken indien de opmars van de Taliban zich zou voortzetten.' Minister Kaag (Buitenlandse Zaken), Bijleveld (Defensie) en staatssecretaris Broekers-Knol (Asielzaken) namen tot twee dagen voor de verovering van Kabul door de Taliban geen besluit. Onder hen was personeel dat al twintig jaar voor Nederland werkte. Zij lopen levensgevaar. Minstens zo stuitend was de reactie op de evacuatielijst met zestig personen, die de ambassade had samengesteld. 'Kies er maar drie uit', zeiden de bewindslieden. 'Sophy's Choice in het kwadraat', tweette iemand. Dat weigerde de ambassadeur. Volkomen terecht.

     De Tweede Kamer is woedend. De vertrouwensvraag ligt nadrukkelijk op tafel. Ik volg het debat op NPO Politiek. De terrier Omtzigt is duidelijk terug. Naar het begin van dit kwartaal

Gorinchem (297)

De verkeersbruggen over de Oude Maas bij Dordrecht.
De verkeersbruggen over de Oude Maas bij Dordrecht.

Donderdag 16-09-2021

Vandaag brengen we Dulce weer een etappe dichter bij haar thuishaven. Waarom niet meteen helemaal? Omdat de winterperiode in de Lingehaven pas op 1 oktober ingaat. Vanaf 1 mei tot dan is de haven voor de passanten, niet voor vaste liggers. Daarom ligt ze tot eind september bij de KDRZV in het oude centrum van Dordrecht. Een tweede reden is dat we vroeg moeten starten met het traject over de Beneden Merwede om de brugopening van de Merwedebrug in de A27 van 12.30 uur te halen. Dat lukt niet als je eerst nog het lange traject vanaf Numansdorp moet afleggen.

     Jeffrey brengt ons met de auto naar Numansdorp, zodat we er geen auto hebben staan om op te halen. Het weer is mooi, zon en wolken en Bf 3 uit het noordwesten. De klus aan de HF-antenne is klaar en netjes uitgevoerd. We tanken 130 liter biodiesel en varen om kwart over tien af. Het is rustig op het Hollands Diep. Een uur later slaan we de Dordtse Kil in, steken over naar de stuurboordwal en varen naar de Oude Maas. In het Mallegat meren we aan de wachtsteiger aan voor de lunch en de brugopening van 12.57 uur (foto hier). Die opening vragen we aan op VHF 74 bij Post Dordrecht. De beide bruggen, een spoor- en een verkeersbrug, gaan precies op tijd open (foto hierboven). Bij de Engelenburgerbrug naar de Nieuwe Haven hebben ze pauze tot half twee. Dat oponthoud dobberen we uit op de stroom, want op de wachtplek ligt al een motorjacht, nogal asociaal op de achterste lokatie zodat ik er niet bij kan. De vent geeft geen sjoege.

     Enfin, de havenmeester geeft ons een mooie box, we pakken snel in en lopen door het stadscentrum naar het station. Het Betuweboemeltje brengt ons naar Gorcum, vol met scholieren. Onwennig om na lange tijd weer een mondkapje te dragen. Kwart voor vier thuis.

 

Gisteravond hield ik het live uitgezonden debat in de Tweede Kamer niet lang vol. Vandaag doet zich een rare ontwikkeling voor. De motie van wantrouwen maakt geen kans op een meerderheid, maar de motie van afkeuring (PvdA) tegen de demissionaire ministers Kaag en Bijleveld wél, want opeens blijkt die gesteund te gaan worden door de CU. Segers kon na de uitsluiting van zijn partij door Kaag in de kabinetsformatie de kans van lik-op-stuk niet laten liggen. Voor Kaag levert dat een moeilijk dilemma op. Zij zei immers dit voorjaar na de aangenomen motie van afkeuring tegen Rutte ‘Ik zou er mijn conclusies aan verbinden. Maar ik ben een ander mens.' Tja, dat moet ze dan nu laten zien - of niet. In het laatste geval schaart ze zich nadrukkelijk bij de oude politiek. Lastig. Ik ben benieuwd wat ze kiest. Van mij hoeft ze hierom niet weg. Het toont maar weer eens aan dat het verschil tussen oude en nieuw politiek nogal gekunsteld is en dat het métier hoe dan ook niet zonder vuile handen bedreven kan worden. Naar het begin van dit kwartaal

Gorinchem (298)

#kaag #hexit (bron: NRC)
#kaag #hexit (bron: NRC)

Vrijdag 17-09-2021

Kaag koos dus voor aftreden. Om geloofwaardig te blijven kon ze niet anders. Bedenk echter wel dat ze helaas niet toegaf dat zij degene was die haar ambassade had opgezadeld met de onmenselijke opgave om het aantal te evacueren familieleden 'terug te brengen van 60 naar 3'. Wat de ambassadeur weigerde. Op de sociale media spreken sommigen nogal kwaadaardig van '#Hexit". Toch vind ik de weergave (hierboven) van NRC-cartoonist Oppenheimer niet adequaat. Kaag is weliswaar afgetreden maar bepaald niet verdwenen en het was voor me een verademing dat een minister in dit rommelkabinet eens een keer principieel was. En haar collega Bijleveld? Die ook een motie van afkeuring tegen zich kreeg, die allang niet meer geloofwaardig is en die gewoon blijft zitten. Cynisme, onbenul en oncollegialiteit dropen van haar gezicht af, dat tijdens Kaags verklaring steeds op de achtergrond zichtbaar was. Een ineen krimpende politica. Het aftreden bevrijdt Kaag in elk geval van een frustrerend ministerschap in een passief, afbrokkelend kabinet en maakt haar handen vrij voor de formatie van een nieuwe regering - met Rutte, die haar 'een grote vrouw' noemde en van wie alles afdruipt, en met Hoekstra, de kapitein van een zinkend schip, die er vooral op uit is om nieuwe, voor het CDA rampzalige verkiezingen te voorkomen. 'Johan Remkes zit tussen de scherven', kopt De Volkskrant.

 

Een dag van zon en wolken. Anna haalt boodschappen en ik vertrek naar Hoornaar, naar het huis van een bestuurslid van De Gorcumse Poëzieroute. Op de eerste vergadering na de zomer zetten we de zaak weer goed op de rails. Onder meer willen we de viering van ons 10-jarig bestaan, uitgesteld wegens de coronapandemie, begin volgend jaar doorzetten. Voorlopige datum: 11 maart. Al vergaderend kijken we uit op grazende koeien in Het Groene Hart.

     Als ik thuiskom, blijkt dat minister Bijleveld toch eieren voor haar geld koos en aftreedt. Nadat ze drie eerdere moties van wantrouwen nauwelijks overleefde, was de minister al aangeschoten wild. In het CDA werd de ophef over haar aanblijven, terwijl Kaag aftrad, vandaag steeds groter en leidde tot een crisissfeer in de partijtop. Men spreekt al van de 'Kaag-norm'. Opnieuw had Wopke de regie niet goed in handen. Eerst blijven en dan toch aftreden, te laat en vermoedelijk door anderen gedwongen, het is een armetierig gezicht. Naar het begin van dit kwartaal

Gorinchem (299)

Gorinchem (299)

Zaterdag 18-09-2021

Anna slaapt nog als ik zonder geruis opsta. Er hangt lichte nevel over de haven. Boven de huizen aan de Kriekenmarkt kleurt de hemel licht roze, aankondiging van de zonsopkomst die straks de mist tot oplossen zal dwingen, maar nu nog niet, eerst wordt de nevel zelfs dichter. Het is de tijd van herfstdraden. Uit de luidspreker op mijn kamer klinken zachte, vernuftige pianoklanken van Bach, das Wohltemperierte Klavier. Zo'n ochtend.

 

Tijdens mijn maandenlange afwezigheid heeft het bestuur van de Poëzieroute een oude gewoonte weer in ere hersteld: in het begin van de vergadering leest een lid een zelfgekozen gedicht voor. Gistermiddag was Edouard du Perrons' bekende 'Het kind dat wij waren' uit de bundel Parlando van 1930:

 

Het kind dat wij waren

Wij leven ‘t heerlijkst in ons vèrst verleden:
de rand van het domein van ons geheugen,
de leugen van de kindertijd, de leugen
van wat wij zouden doen en nimmer deden.
 
Tijd van tinnen soldaatjes en gebeden,
van moeder’s nachtzoen en parfums in vleugen,
zuiverste bron van weemoed en verheugen,
verwondering en teêrste vriendlijkheden.
 
Het is het liefst portret aan onze wanden,
dit kind in diepe schoot of wijde handen,
met reeds die donkre blik van vreemd wantrouwen.
 
‘t Eenzame, kleine kind, zelf langverdwenen,
dat wij zo fel en reedloos soms bewenen,
tussen de dode heren en mevrouwen.

 

Het zou een Petrarcaans sonnet zijn, waarin de veertien regels verdeeld zijn  over vier strofen. De eerste twee zijn kwatrijnen en ze heten samen het octaaf. De laatste twee zijn terzinen en worden samen het sextet genoemd. Du Perron houdt zich in het gedicht bepaald niet streng aan de overige voorschriften zoals rijmschema en metrum. Een dergelijke discipline is niks voor hem. Ook wat de inhoud betreft is er een opmerkelijke tegenstelling. In de eerste strofe zijn de herinneringen aangenaam (toch was er was ook leugen), maar in de derde strofe slaat dat om. Die omslag heet de chute of de volta. Niet alle kinderherinneringen zijn prettig, er was ook sprake van wantrouwen en eenzaamheid en het kind zelf is - ach! - allang verdwenen.

 

Na het oplossen van de mist hebben we een droge, zonnig dag. Veel mensen over de sluis. 's Middags bezoek van Barbara en Nikita. Naar het begin van dit kwartaal

Gorinchem (300)

Gorinchem (300)

Zondag 19-09-2021

Na het einde van de coronapandemie terug naar het oude normaal? Is dat het scenario voor de komende winter? Volgens de NRC denkt het OMT dat dit scenario niet meer mogelijk is: de deltavariant is te besmettelijk en de vaccins werken goed maar zorgen er niet voor dat er helemaal niemand meer besmet raakt. 'Bovendien zou niet alleen in Nederland, maar in de hele wereld voldoende immuniteit opgebouwd moeten zijn. Het gaat nog jaren duren voor dat zover is.' We blijven dus met het virus opgezadeld zitten en derhalve ook met maatregelen.

     In een volgorde van oplopende ernst en aflopende waarschijnlijkheid zet de krant vier andere scenario's op een rij. Die hangen samen met de mate waarin de vaccinaties bescherming blijven bieden en mate waarin nieuwe, agressievere varianten blijven ontstaan in regio's in de wereld waar nog altijd te weinig mensen ingeënt zijn. Dat is allereerst het 'griep-plus scenario', waarbij Covid-19 blijft circuleren in de populatie zonder dat het voor het overgrote deel van de wereldbevolking een gevaar vormt. De golven vormen dan min of meer hetzelfde patroon als het griepseizoen: in de zomer is het praktisch weg, in de winter duikt het weer op. Dan het dreiging-uit-het-buitenland scenario. In Nederland is het virus in dit scenario onder controle, net als in de rest van de wereld die vaccins konden betalen of zelf produceren. Maar de rest van de wereld kampt nog met het coronavirus: daar zijn nog grote besmettingsgolven en er ontstaan regelmatig nieuwe virusvarianten die ook in het gevaccineerde Westen problemen kunnen veroorzaken. Dan volgt het continue-strijd scenario: wanneer het virus sneller muteert dan de vaccins aangepast kunnen worden ontstaat er een soort kat-en-muis-spel, waarin er een continue 'wapenwedloop' met het virus is. Dat zou ertoe leiden dat veel van de maatregelen die we afgelopen anderhalf jaar hebben gezien steeds opnieuw ingesteld moeten worden om het virus onder controle te krijgen. Tenslotte het worst-case scenario, het allerrampzaligste scenario waarin er varianten  ontstaan die meer doden eisen en waarbij vaker ook jongeren in het ziekenhuis moeten worden opgenomen. In dit scenario heeft iedereen de kans om ernstig ziek te worden. Tegen die variant valt niet op te vaccineren en er zijn lockdowns nodig om het enigszins in de hand te houden. Na verloop van tijd zal de pandemie mogelijk uitdoven, maar dan is er grote schade aangericht. De laatste twee zijn volgens de krant het minst waarschijnlijk.

 

Even doordenken: Sigrid Kaag kreeg het grootste deel van de parlementaire en publieke woede over zich heen. Méér dan Bijleveld en zeker meer dan Broekers-Knol. Maar wie was er tot mei 2021 minister van buitenlandse zaken? Dus wie negeerde in maart/april de noodkreet van de Nederlandse ambassadeur in Kabul? Juist: Stef Blok (VVD). Maar die bleef de hele tijd muisstil.

 

Een zondag met veel zon, iets kouder dan gisteren. Vanmiddag is er van KNAKE, onze buurtvereniging, een tapas-middag bij de jeu-des-boules baan op het Nonnenveld.

     Geen doorbraak in de kabinetsformatie, lees ik zojuist. De heisessie in landgoed De Zwaluwenberg gaat uiteen. Alsof ons land alle tijd heeft - de lange formatie is schadelijk voor de aanpak van de grote problemen van klimaat, energie, woningbouw en intensieve landbouw - , spraken de VVD, D66 en CDA-leiders af om pas over ruim een week verder te praten.  Naar het begin van dit kwartaal

Gorinchem (301)

Gorinchem (301)

Maandag 20-09-2021

Wat nu weer?, denk je als je zo'n bericht leest. Voortdurend gebeuren er onverwachte dingen met de wereld, maar het is uiteraard nooit anders geweest. Het is een dynamisch systeem en onze kennis is beperkt. We weten bij lange na niet alles en dus zien we steeds weer iets nieuws. Nu meldt Phys.org dat de aarde het afgelopen jaar steeds sneller om zijn as draait. Het bericht blijkt al van januari dit jaar, het gaat dus om 2020. Zo'n hoge draaisnelheid werd nooit eerder gemeten. Normaliter duurt de dag/nacht-cyclus van 24 uur bij benadering 86.400 seconden en nam de draaisnelheid over de eeuwen heen geleidelijk af. Men kon dat in de tijdrekening compenseren door af en toe een seconde toe te voegen op oudjaarsdag. Sinds de ontwikkeling van ultra-precieze atoomklokken weet men dat de draaisnelheid metterdaad afneemt, maar in 2020 begon onze planeet opeens sneller te spinnen. Zo bleek 19 juni de kortste dag te zijn, 1.4602 milliseconden korter dan ooit gemeten. Nu is er niet zoveel aan de hand, we zullen niet van de planeet afgelsingerd worden. Bij het zoeken naar oorzaken oppert men talrijke mogelijkheden, zoals veranderingen in de getijdenkracht van de maan, in de niveaus van sneeuwval en erosie van bergketens. Uiteraard ook naar klimaatopwarming, die ijskappen en gletsjers doet verdwijnen waardoor de aarde platter zou worden en sneller draait als gevolg van het behoud van impulsmoment - net zoals de pirouette bij kunstschaatsen steeds sneller gaat als de schaatster de armen tegen het lichaam aan houdt. Tja, wie weet.

 

In ons eigen land verdwijnt de ortolaan, meldt Tubantia. Die kwam vooral in het oosten des lands voor. 'Vanaf 1950 neemt het aantal ortolanen gestaag af. De kleinschalige landbouw maakt plaats voor steeds grotere bedrijven, houtwallen en ruige akkerranden verdwijnen, zandweggetjes omgeploegd of verhard.' De genadeklap voor de ortolaan is de opkomst van de maisteelt, die vanaf 1960 de in Oost-Nederland traditionele teelt van rogge en andere granen geheel heeft verdrongen. Op maisakkers blijkt de ortolaan geen jongen groot te kunnen brengen. Het is een mooi vinkachtig vogeltje met een gele oogring, een geel streepje op de ‘wang’ en een geel keeltje. Wikipedia heeft het al sinds 2015 staan: 'In Nederland en België is de ortolaan als broedvogel uitgestorven.'

 

Een gezellige KNAKE-middag gisteren op het grasveld naast de jeu-des-boulesbaan op het Nonnenveld. Er waren tafels en stoelen en een partytent neergezet. Iedereen had borden met lekkernijen - tapas - meegebracht en het bestuur had voor drank gezorgd. We zaten in de zon en de middag vloog om. Hier 2 foto's. Corona? Ach, we zaten toch buiten?

     Het is opnieuw zonnig en fris. Voor het tonen van je coronacheck-app vanaf komend weekeinde dwong de Tweede Kamer een uitzondering voor terrassen af. En als je naar de WC moet? Dan moet je alsnog de QR-code op je telefoon tonen, zegt Hugo de Jonge vandaag. Zie je het voor je? Dit is niet meer serieus te nemen. Regering en parlement maken er een puinzooi van. Naar het begin van dit kwartaal

Gorinchem (302)

Gorinchem (302)

Dinsdag 21-09-2021

Het Noord-Atlantische orkaanseizoen 2021 is bezig een actief seizoen te worden. Tot dusver staat het aantal tropische stormen, de voorlopers van orkanen, op 17, waarvan 6 orkanen en 3 zware (cat. 3 - 5). De zwaarste tot dusver was Ida met categorie 4. Zij kostte meer dan 100 mensen het leven en veroorzaakte meer dan 50 miljard dollar aan schade, vooral door talrijke tornado's en catastrofale overstromingen. Het gemiddelde aantal over de jaren 1991 - 2020 is 14,4, waarvan 7,2 orkanen en 3,2 zware. Op het ogenblik trekken er twee tropische stormen naar het westen. De meest westelijke heet Peter. De storm is slecht georganiseerd; hij heeft geen effectieve cycloonvorm om uit te kunnen groeien. Peter mist juist de noordelijke Bovenwindse eilanden (Leeward islands) en zal afzwakkend naar het noorden wegtrekken. De oostelijke storm heet Rose en is ook niet sterk cyclonisch ontwikkeld. Verder naar het zuidoosten, ten zuiden van de Kaapverden, ontstaat een tropische depressie die 50% kans heeft tot storm uit te groeien. Op de lijst van alfabetische stormnamen staan er nog vier: Sam, Teresa, Victor en Wanda. Daarna volgt het Griekse alfabet, net als vorig jaar.

 

Dit jaar is er toch al een met veel natuurgeweld, zelfs in ons eigen land. De vulkaanuitbarsting op het Canarische eiland La Palma heeft niet zoveel met klimaatopwarming te maken. Vulkaanerupties dempen zelfs voor een deel de instraling van zonnewarmte omdat ze roet en zwaveldeeltjes in de atmosfeer uitblazen, maar anderzijds ook broeikasgassen als CO2 en methaan uitstoten. Tot dusver gingen honderden huizen verloren en werden duizenden mensen geëvacueerd. In de loop van de dag verwacht men dat de gloeiende lava met temperaturen boven 1000 graden Celsius de westkust zal bereiken en in zee zal stromen (21 graden). Dat zal gepaard gaan met veel geweld: explosies, hoge golven, kokend zeewater, instorting van delen van de kust, vorming van giftige gaswolken van zoutzuur en minieme deeltjes vulkanisch glas.

 

Na een frisse ochtend een dag met veel zon. Anna doet boodschappen en krijgt vanmiddag een vriendin op bezoek. Prinsjesdag passeert zonder opzien te baren. Er komt extra geld voor klimaat, woningbouw en criminaliteitsbestrijding. Een belangrijk deel van de oppositie onder leiding van Omtzigt vraagt zich af hoe serieus ze de begroting voor 2022 moet nemen. Goeie vraag; als er een nieuw kabinet komt, kan het de hele zaak omgooien.

 

Vandaag bespreekt de oncologiecommissie in het ziekenhuis mijn geval. Donderdag hoor ik de uitslag. Naar het begin van dit kwartaal

Gorinchem (303)

GEFF- wekelijkse voorspelling van bosbrandgevaar in de Middellandse Zeeregio op 31 juli 2021. De purpergekleurde gebieden lopen
GEFF- wekelijkse voorspelling van bosbrandgevaar in de Middellandse Zeeregio op 31 juli 2021. De purpergekleurde gebieden lopen 'zeer extreem risico'(bron: Copernicus/EFFIS)

Woensdag 22-09-2021

De wereldwijde bosbranden leverden de afgelopen zomer een record-uitstoot van broeikasgassen op, meldt de Copernicus Atmosphere Monitoring Service/CAMS, die in opdracht van de Europese Commissie de luchtkwaliteit monitort. De intense natuurbranden in het Middellandse Zeegebied, in Noord-Amerika en in Siberië hebben deze zomer niet alleen grote verwoestingen aangericht maar ook geleid tot nieuwe uitstootrecords van koolstofdioxide. In de maanden juli en augustus werden wereldwijd de hoogste koolstofemissies voor die maanden gemeten. 'Het is zorgwekkend dat drogere en warmere regionale omstandigheden - veroorzaakt door de opwarming van de aarde - de ontvlambaarheid en het brandrisico van vegetatie vergroten. Dit heeft geleid tot zeer intense en zich snel ontwikkelende branden', zegt Mark Parrington, hoofdwetenschapper bij CAMS en expert bosbranden. Nog nooit werd er zo veel CO2 uitgestoten door natuurbranden als in juli en augustus dit jaar: opgeteld 2,6 gigaton. Ter vergelijking: de wereldwijde energieproductie stootte in die periode voor zo’n 5,5 gigaton uit - en dan moet het natuurbranden-seizoen in het Amazonegebied nog beginnen.

 

In het zeegebied tussen IJsland en Groenland is al weken een Nederlandse zeiler vermist. Het is de 63-jarige Eugène Eggermont uit Haarlem met zijn houten jacht Laurel. Hij vertrok op 8 augustus vanaf de Westmaneilanden aan de zuidwestkust van IJsland, nadat hij zijn familie had verteld dat hij van plan was om de oversteek te maken naar Groenland, enige honderden zeemijlen naar het westen. Daar zou hij rond de 22ste weer contact opnemen. Erg ver is het niet, in 1991 vloog ik een keer van Reykjavik in een klein vliegtuigje in een paar uren erheen (naar Kulusuk), maar het is ook een notoir depressiegebied met bovendien veel ijsbergen. De IJslandse kustwacht en het Deense leger zochten met schepen, vliegtuigen en helikopters naar Eggermont, maar vonden hem niet. Op 11 september werd de zoektocht gestaakt.

 

Een dag met veel zon. Anna is een aantal uren op bezoek bij onze bovenste buurvrouw en ik kijk naar de live-uitzending van de Algemene Politieke Beschouwingen. Wilders begint met een woedende compilatie van zijn al jaren bekende verhalen met hetzerij tegen migranten en dat Nederland vol is sinds koningin Juliana dat in de troonrede van 1979 gezegd zou hebben. Verrassend is het verfrissende optreden van VVD-woordvoerster Sophie Hermans, die overigens alsmaar herhaalt dat er met haar over alles te praten valt. Baudet is boos dat Hermans niks over migratie zegt, omdat '94 procent van de bevolkingsgroei door immigratie komt' - en dat veroorzaakt de huidige woningnood. Een evident onware stelling, zoals de NRC meteen laat zien. Het debat is nu geschorst en gaat om 16 uur weer verder. Naar het begin van dit kwartaal

Gorinchem (304)

 CT-scan prostaat.. Groen: hele prostaat; blauw: teruggekeerde tumor; paars: endeldarm; geel plasbuis. Zie de goudmarkers van de 1e bestraling en de geplaatste flexibele katheters in de teruggekeerde tumor (witte bolletjes). (foto Prostaatstichting)
CT-scan prostaat.. Groen: hele prostaat; blauw: teruggekeerde tumor; paars: endeldarm; geel plasbuis. Zie de goudmarkers van de 1e bestraling en de geplaatste flexibele katheters in de teruggekeerde tumor (witte bolletjes). (foto Prostaatstichting)

Donderdag 23-09-2021

De heldere zonsopgang wordt snel in de ochtend vervangen door een bedekte hemel die almaar grijzer wordt. We rijden naar het ziekenhuis voor de afspraak met de uroloog, een andere want die van mij is er niet. Na een halfuur wachten is het gesprek zeer kort. De radiotherapeut in het UMCU, die in de oncologiecommissie zit, wil me een inwendige bestraling geven, éénmalig met een hoge dosis. Of het de oude brachytherapie met Jodium-125 zaadjes is of de nieuwe High Dose Rate Salvage Brachytherapy met iridium, weet hij niet. Dat zullen ze me in Utrecht vertellen. Ik verwacht echter de laatste behandeling, omdat hij minder ingrijpend is, goede resultaten heeft en in dagbehandeling kan. Als ik die krijg, dan bof ik. Twaalf jaar geleden was die behandeling er nog niet. Wanneer er binnen twee weken geen afspraak is, moet ik bellen. Natuurlijk heb ik haast, die tumor moet tot verdwijnen gedwongen worden, hoe eerder, hoe beter. Ik informeer verder bij mijn verzekering of de Maastro-kliniek in Maastricht een contract met ze heeft. Dat blijkt het geval. Als het bij UMCU te lang duurt, kan ik mogelijk daar eerder terecht.

 

Het blijft vandaag droog. Ik luister weer naar de Algemene Politieke Beschouwingen. Hoewel het redelijk spannend en interessant is, val ik tweemaal in slaap. Pas als het na half vier over klimaatopwarming gaat, word ik echt wakker. Zeven miljard euro is niet genoeg, zegt Rutte. Als er niks gebeurt, stelt hij, zal de aarde deze eeuw met 3 graden opwarmen. Dit is een begin, de rest moet een nieuw kabinet doen. Het aanpakken van de klimaatcrisis kan worden ‘opgeplust’. Eerdmans (JA21) neuzelt waarom Nederland zo nodig vooraan moet staan. Dat staan we niet, integendeel. De MP geeft goed repliek. Er moet  nu een grote operatie worden ingezet, een van de grootste in de na-oorlogse geschiedenis. Hij doelt niet alleen op de klimaatcrisis, maar ook op die van biodiversiteit en stikstof. Ploumen, Klaver en Jetten prijzen hem. 'U bent geen VVD'er meer!', jammert Wilders, 'De premier lijkt wel gehersenspoeld, met al die milieugekkigheid. U bent wel heel groen geworden! Wat is er met u gebeurd?' Het is me duidelijk, Geert en de rest van de rechts-populisten voeren een achterhoedegevecht. Het is me vreemd te moede, want als dit allemaal waar is, waarom is er dan niet allang een nieuw kabinet over links? Naar het begin van dit kwartaal

Gorinchem (305)

De havendienst spuit de huurkano
De havendienst spuit de huurkano's af en bergt ze op voor de winter.

Vrijdag 24-09-2021

Er heerst bedrijvigheid op de sluis. Het is drukker geworden sedert Gorcum werd uitgeroepen tot 'de allermooiste vestingstad van Nederland' en de Nieuwe Hollandsche Waterlinie, waar die vesting deel van uitmaakt, tot werelderfgoed werd verklaard. Dagelijks zie je mensen over de voetgangersbrug en de sluis lopen met een brochure en plattegrond, die ze bij de VVV krijgen. Terwijl de havendienst bezig is de huurkano's af te spuiten en op te bergen, poseert een trouwpaar voor een fotoreportage bij de grote es en de beelden van Winiarski. Ik lever een bijdrage en stel de eigenaar van Stadshotel Goud & Zilver op de Langendijk voor dat hij de brochure van onze Poëzieroute op de receptie ter verkoop aan zijn gasten legt. Dat vindt hij een goed idee, want zijn gasten vragen vaak of er in de stad iets leuks te doen is. Het is vanochtend bewolkt maar straks zal er meer zon komen.

     In de stad haal ik wat boodschappen en nieuwe boeken bij De Mandarijn. Daaronder een bundel vertaalde gedichten van Nobelprijswinnares (2020) Louise Glück. over wie ik een aantal malen schreef (zet 'Glück' in het zoekvenster linksboven). De bundel heet 'Averno' (Arbeiderspers, 2021), de vertaalster is Radna Fabias). 'Averno' (Avernus lacus) zou de naam zijn van een kratermeertje bij Napels, dat door de oude Romeinen werd beschouwd als de ingang naar de onderwereld. Volgens de overlevering zouden vogels, die over het meertje vlogen, dood neerstorten. Het is de elfde bundel van Glück. Meteen op de eerste bladzijde kom je een prachtig gedicht tegen, effectief vertaald door Fabias.

 

THE NIGHT MIGRATIONS

This is the moment when you see again
the red berries of the mountain ash
and in the dark sky
the birds' night migrations.

It grieves me to think
the dead won't see them—
these things we depend on,
they disappear.

What will the soul do for solace then?
I tell myself maybe it won't need
these pleasures anymore; 
maybe just not being is simply enough,
hard as that is to imagine.

                    

DE NACHTELIJKE TREK

 

Dit is het moment waarop je weer

de rode bessen van de kraalboom ziet

en in de donkere lucht

de nachtelijke trek van de vogels.

 

Het doet me verdriet te denken

dat de doden ze niet zullen zien -

deze dingen waar we op rekenen,

ze verdwijnen.

 

Hoe zal de ziel zich dan troosten?

Ik zeg tegen mezelf misschien heeft ze

deze pleziertjes niet meer nodig;

misschien is gewoon niet zijn domweg genoeg,

hoe moeilijk voorstelbaar ook. 

Naar het begin van dit kwartaal

Gorinchem (306)

Het meer Avernus, ‘De ingang van de onderwereld’, op een schilderij van Joseph Mallord William Turner. (1775-1851)
Het meer Avernus, ‘De ingang van de onderwereld’, op een schilderij van Joseph Mallord William Turner. (1775-1851)

Zaterdag 25-09-2021

Gisteren schreef ik over de vertaling van de bundel 'Averno' van de Amerikaanse dichteres Louise Glück (Nobelprijs 2020). Het kratermeertje met die naam bij Napels, dat in de overlevering de ingang van de onderwereld zou zijn, blijft me intrigeren. Het Lago 'd Averno werd als zodanig genoemd in het epos Aeneis van Vergilius over de oorsprong van de Romeinse beschaving. De held Aeneas daalt af in een grot bij het kratermeertje na zijn terugkeer uit Carthago, waar zijn geliefde Dido uit verdriet zelfmoord pleegt. Dat weet Aeneas nog niet. In Italië wil hij in de onderwereld de schim van zijn vader Anchises om raad vragen over zijn toekomstig lot. Zijn vader laat hem de gestalten zien van mensen, die in de toekomst Rome groot zullen maken, zoals de keizers Julius Caesar en Augustus, maar tussen hen ontwaart hij de schim van Dido, verlaten en ontroostbaar. 'Vijandig stond zij, als een rots, en heeft zij niet bewogen' (Aeneis, hfdst. 11) Aeneas begint te huilen, maar Dido wendt haar ogen af en vlucht van hem weg 'naar het bos van Myrte'.

 

Tussen haar en de zon,

is iets afgelopen.

Ze wil nu met rust gelaten worden;

ik denk dat we moeten ophouden

ons tot haar te wenden voor bevestiging.

 

(Uit: Louise Glück, Averno, 2006, 'Oktober', vert. Radna Fabias). Of dit fragment op Dido slaat, weet ik niet zeker. Het kan mede op de godin Persephone betrekking hebben, die in de onderwereld gevangen zat, geroofd door Hades. Ik lees verder.

 

Op de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen schreef ik over mijn verbazing over de opstelling van Mark Rutte. 'Groen rechts'. Het was me toen vreemd te moede. Hij leek ineens bekeerd tot een forse aanpak van klimaat en milieu. 'Dit wordt de derde grote verbouwing van Nederland in de naoorlogse geschiedenis', zei hij toen tot woede en frustratie van Wilders. Maar Rutte stelde dat hij al veel eerder voor een ambitieus klimaatbeleid was en haalde als bewijs daarvan een stuk tevoorschijn, dat hij in 2008 geschreven had: 'Pamflet van een optimist – een Groen Rechtse toepassing op energie.' De Volkskrant zocht uit hoe dat zat. De minister-president waait met de politieke wind mee. 'Maar met het pamflet liep het slecht af. Electoraal succes bleef uit. Vaak is gememoreerd hoe vicefractievoorzitter Edith Schippers en campagneleider Stef Blok de jonge VVD-leider in de zomer van 2009 ervan overtuigden dat hij de verkiezingen alleen kon winnen als hij campagne zou voeren op de klassieke VVD-thema’s. Meer asfalt, harder rijden, veiligheid, minder belasting. Het werd zijn route naar het Torentje. De term Groen Rechts is sindsdien niet meer gevallen.' Inderdaad, de MP is een gummipoppetje, hij snuift de verandering in politieke richting op en past zich aan.

 

Vanaf vandaag is de coronapas in gebruik bij horeca, musea, etc. Ophef in Den Haag. Staatssecretaris Mona Keijzer (CDA) maakte in De Telegraaf bekend dat ze vraagtekens zet bij de coronapas. De BOA-bond is niet geamuseerd - 'Dit maakt ons werk niet gemakkelijker'- en partijgenoten Hugo de Jonge (de bedenker van de pas) en Hoekstra waren niet tevoren ingelicht. Inmiddels staat haar positie ter discussie binnen het CDA, zegt De Volkskrant. Er wordt binnen de partij druk overlegd wat de beste reactie is. Aftreden is niet uitgesloten, maar een gebaar om het weer goed te maken ook niet. Wie weet wordt ze fractie nummer 20 in het parlement. Geert Wilders gaat een spoeddebat over de kwestie aanvragen. Ondertussen betoogt men in Den Haag tegen de coronapas. 'Gebruik je IQ in plaats van je QR'. Baudet spreekt de demonstranten toe.

 

Het orkaanseizoen 2021. De tropische depressie Achttien, ontstaan ten zuiden van de Kaapverden op 21 september, groeide door tot orkaankracht en kreeg de naam Sam. Hij lijkt verder uit te gaan groeien tot een zware orkaan, maar trekt waarschijnlijk juist noordelijk van de Bovenwindse eilanden naar het westen.

 

Het is een zachte herfstdag, deze zaterdag, met wolkenvelden maar ook veel zon. Drukte met passanten in de haven en wandelaars over de sluis. Mogelijk het laatste mooie weekeinde. Op het patiëntenportaal van het ziekenhuis verschijnt een nieuwe brief: een bericht aan mijn huisarts waaruit blijkt dat ik ben aangemeld bij de afdeling radiotherapie van het UMCU. Mooi zo. Ik neem aan dat ze komende week contact opnemen. We krijgen vanmiddag bezoek van Herman & MarianNaar het begin van dit kwartaal

Dordrecht

Dulce in de haven van de KDRZ in Dordrecht. Even later schijnt de zon.
Dulce in de haven van de KDRZ in Dordrecht. Even later schijnt de zon.

Maandag 27-09-2021

Gisteravond keken we naar de uitslagen van de bondsdagverkiezingen in Duitsland. Zeer belangrijk voor de rest van Europa. SPD, de Groenen en de liberale FDP winnen, CDU/CSU en AfD verliezen. Die Linke halen misschien de kiesdrempel niet. In de regio's ligt het zeer uiteen, onder andere tussen voormalig West en Oost. In de deelstaten Thüringen en Saksen is de AfD zelfs de grootste geworden. Over de naam van de nieuwe bondskanselier, opvolger van Merkel. Over de samenstelling van de nieuwe bondsregering zal ik niet speculeren. Sommige wetenschappers zijn somber. Sebastian Seiffert twittert 'Die Wahl ist getroffen. Mit einer Stimmenmehrheit der Generation Ü50 verliert Deutschland nun endgültig jeden Anschluss an den 1,5°C-Pfad. Am Ende der Legislatur könnte >2°C bereits feststehen. Ich bringe jetzt meine Kinder ins Bett; sie wissen noch nichts von ihrer Zukunft.'

     Lange formaties, wisselende coalities en meer macht bij kleine partijen: de Duitse politiek 'vernederlandst' schrijft De Volkskrant. Het lijkt me eerder een pan-Europees verschijnsel van polarisering. In Graz bijvoorbeeld, de tweede stad van Oostenrijk, won nota bene de communistische partij KPÖ de plaatselijke verkiezingen terwijl elders in het land, rond Linz in Opper-Oostenrijk de ultrarechtse ÖVP de grootste werd. De tijd van de grote volkspartijen zou voorbij zijn, zie de PvdA en het CDA bij ons. Behalve de VVD vooralsnog.

 

Gisteren was het derde lustrum van mijn weblog, 15 jaar geleden begonnen in Andel (NB). Ongeveer negen maanden voor ons vertrek op een reis, waarvan we niet wisten waar die ons zou brengen. Het blog was bedoeld om onze familie te laten weten waar we waren en wat we beleefden. Al gauw werd het dagelijks en ging het over van alles en nog wat. We hebben geluk gehad, er was veel lief en relatief weinig leed. Hoelang ik er nog mee doorga? Geen idee. Nog steeds heb ik er plezier in. Helemaal onderaan op het scherm kun je zien hoeveel bezoekers er waren en hoeveel bezoekers er online zijn. Vanmorgen 21.638.319 bezoekers over die 15 jaar, en er zijn er 2 online. Dat is bijna 4000 bezoekers per dag. Op mijn account bij Maakum kijk ik vrijwel niet. Je kunt er ook andere dingen zien, bijvoorbeeld dat de meeste bezoekers na drie uur 's middags komen, tot 20 uur. Een bezoek duurt meestal 4,3 minuten. de meeste bezoekers komen via Google of Facebook. Kan ik zien wie mijn bezoekers zijn? Nee, van de meerderheid niet en van de rest alleen het ip-adres van hun provider, zoals Ziggo en KPN. De meesten daarvan zitten in de regio's Gorcum, Groningen, Breda en Rotterdam. En in Hanoi. Die lezers in Vietnam ken ik toevallig.

 

Het is een zachte ochtend, in afwachting van het regen- en koufront dat vanmiddag zal overtrekken. Bij de verkeerscentrale Dordrecht vraag ik voor morgen de drie bruggen op de route naar Gorcum aan: de verkeersbrug bij Papendrecht (9.35 uur), de spoorbrug Baanhoek bij Sliedrecht (10.04 uur) en de verkeersbrug van de A27 bij Gorcum (13.00 uur).

     Even voor drie uur lopen we in de stromende regen naar het station. Rolkoffertje voor één nacht mee. In de trein gaat mijn telefoon af. Het is de afdeling radiotherapie van het UMCU. Komende maandagmiddag heb ik een intake-gesprek. Mooi zo, laat het vooral opschieten! Onder de paraplu lopen we in Dordrecht naar de haven en rekenen de achterliggende twee weken af. De regen stopt zelfs als we aan boord klimmen. Het front is voorbij. Alles op de boot is in orde. Anna zet thee. Vanavond gaan we knus vlakbij uit eten. Morgen komt buurman Wiger meevaren. Naar het begin van dit kwartaal

Gori;nchem (308)

Dulce past maar nét in het Lingesluisje.
Dulce past maar nét in het Lingesluisje.

Dinsdag 28-09-2021

We aten gisteravond bij Cubanita aan de Houttuinen, direct naast de Nieuwe Haven in Dordrecht. Het Cubaanse all-you-can-eat restaurant daar ziet er aardig uit, maar het is vooral voor jongeren. Op zich niet erg. We zien op de tafel een QR-code staan en daarmee kun je ook de verschillende tapas bestellen. De serveerster moedigt ons aan en we proberen het met redelijk succes - alleen aan het eind van de avond komt de bediening informeren of we inderdaad ieder 5 koppen koffie willen.

     We slapen redelijk aan boord en zijn al vroeg wakker. het is koud, het kacheltje gaat aan. Om kwart over acht stapt Wiger aan boord, die met vouwfiets in de trein naar Dordrecht kwam. Zijn trein vanuit Gorcum viel uit, maar met de eerstvolgende kwam hij toch op tijd. We varen de smalle Engelenburgerbrug door met vier andere jachten. Drie varen de Beneden Merwede op, dezelfde richting als wij. Vanwege het zonnige weer, nemen we aan, het is vermoedelijk de laatste mooie dag voorlopig. De verkeersbrug bij Papendrecht en de spoorbrug bij Sliedrecht openen op tijd. Daarna hebben we drie uur om bij de verkeersbrug van Gorcum te komen, een zee van tijd. We motoren relaxed langzaam de rivier op met lichte stroom mee, het is opgaand tij. Aaan bakboord de lange rij scheepswerven, aan stuurboord strandjes en de groene oases van de Dordtse Biesbosch. Om half twaalf zijn we bij de aftakking van de Nieuwe Merwede. Om de resterende anderhalf uur stuk te slaan nemen we een kijkje aan de overkant in de havens van Werkendam. Helaas is het bij de sluis daar te ondiep voor ons om af te meren, dus de lunch genieten we zacht pruttelend voor Werkendam.

     Exact om 13.00 uur draait de Merwedebrug bij Gorcum (foto hier). Je voelt je altijd een beetje besmuikt als je al dat verkeer boven je ziet wachten. Een kwartier later zijn we bij Buiten de Waterpoort. Arina staat op de wal met de honden op de uitkijk. Er ligt een Zwitsers cruisechip afgemeerd en er vertrekt juist een ander. Die laten we voorgaan; hij zet koers de stroom op. De bult vlak voor het Lingesluisje is deels weggebaggerd, want op zijn ondiepts is er nog 20 centimeter onder de kiel. Of is dat hoogwater? Enfin het schutten gaat vlot (foto boven en een andere hier). Dan neem ik de 180-gradendraai in de eerste havenkom bij ons huis en vaar voorzichtig achteruit onze box in, dezelfde als altijd. We passen nét tussen de meerpalen door. Een buurvrouw op het Eind maakt er een foto van (zie hier).

     We nemen afscheid van Wiger & Arina en brengen onze spullen naar huis. De rest komt de komende tijd wel. Het is zeer bevredigend dat onze Dulce weer in de thuishaven ligt. Naar het begin van dit kwartaal

Gorinchem (309)

Dulce in de Lingehaven.
Dulce in de Lingehaven.

Woensdag 29-09-2021

Anders dan gisteren hebben we vanochtend een miezerige herfstmorgen en vanmiddag veel wind. Er zullen er meer van die dagen volgen. Goed dat we een dag eerder Dulce hierheen hebben gebracht. Zodra het rond het middaguur weer droog is haalt Anna in de stad levensmiddelen. Ik werk de administratie bij en schrijf me in op het patiëntenportaal van het UMCU. Aan boord haal ik de flessen wasmiddel en wasverzachter op en zet slotjes op de bakskisten. Er staat beduidend meer wind. Via whatsapp krijgen we een leuke foto van Nora van Lois (zie hier). Dat is alles voor vandaag.

 

In wat veel weg heeft van een wanhoopspoging vergadert informateur Remkes vandaag met negen partijen 'uit het brede en constructieve midden'. Hij heeft ze zelf uitgekozen. Behalve VVD, D66, CDA, PvdA, GroenLinks en ChristenUnie horen Volt, SGP en Fractie Den Haan er ook bij. Bien etonnés. Omtzigt werd niet uitgenodigd. De informateur wil kijken of die partijen een extraparlementair kabinet willen steunen. De bijeenkomst zou wel eens tot diep in de avond kunnen duren. Velen verwachten dat er na mislukking nieuwe verkiezingen zullen volgen. Om technische redenen - onder andere de gemeenteraadsverkiezingen in maart - kunnen die pas in mei volgend jaar plaatsvinden. Wat een gotspe. Er is enige opwinding over een spin van een D66-woordvoeder dat Remkes tijdens eerdere gesprekken dronken geweest zou zijn: 'Drank in de man'. Het werd schielijk ingetrokken. Ach, vroeger hielp drank wel eens, denk aan Van Agt en Wiegel, maar dat mag kennelijk niet meer.  Naar het begin van dit kwartaal

Gorinchem (310)

Gorinchem (310)

Donderdag 30-09-2021

Geen extraparlementair kabinet en geen minderheidskabinet. Het liep gisteren tijdens een keten van onweders bij informateur Remkes heel anders. Teveel tactisch wisselen riskeert botsen tegen een van de vele bomen in het bos. Dat lijkt Sigrid Kaag te zijn overkomen. Ze heeft zich zeven maanden verzet tegen de hete aardappel die ze nu toch in handen heeft gekregen: óf ze maakt de draai compleet en gaat in zee met dezelfde, eerder afgewezen coalitie als nu, óf ze weigert en krijgt de schuld voor nieuwe verkiezingen. In feite leed Kaag een nederlaag en in beide gevallen is de electorale schade voor D66 groot, vrees ik. Vandaag velt de fractie de beslissing. Ze kunnen in ruil natuurlijk een hoofdprijs eisen: een nieuwe premier, meer ministers en extra klimaat- en stikstofmaatregelen. Het kan nog best mislukken, dat kan allemaal wel eens teveel zijn voor VVD en CDA. Die geven de democraten uiteraard de schuld. En dan de ChristenUnie. Kaag wilde niet nog eens vier jaar stilstand op ethisch gebied. Gaat ze ook daarvoor op de knieën, dan wreekt zich dat electoraal. Vanmorgen beslist de fractie. Gaan ze door, dan zijn er nog genoeg inhoudelijke breekpunten mogelijk.

     Even na 12 uur vandaag zegt Kaag op een persconferentie op het partijkantoor inderdaad dat ze met de drie andere partijen uit Rutte III wil onderhandelen. Dat verkiest ze 'boven nieuwe verkiezingen'. Kaag: 'Dit was niet onze eerste keuze, niet onze tweede, niet onze derde, niet onze vijfde en niet onze zevende keus. Maar het land moet bestuurd worden.' Tja,na de verkiezingen van maart jl. beloofde Kaag haar kiezers 'een zo progressief mogelijk kabinet'. Nederland 'moet klimaatkoploper in Europa worden'. Ze noemt ook onderwijs en Europa als topprioriteiten, maar - vreemd genoeg - geen medisch-ethische punten.

     De kabinetsformatie kan voorlopig weer verder. Je zou kunnen zeggen dat de impasse van zeven maanden vergooide tijd was, maar dat valt niet alleen Kaag aan te rekenen. De middenpartijen legden vrijwel allemaal blokkades aan, namelijk VVD en CDA tegen 'de wolk van links'. Die blokkade is nog niet opgeheven en in die zin kun je ook zeggen dat D66 anders dan die twee nu eindelijk verantwoordelijkheid neemt voor een regeerbaar land. In elk geval zijn PvdA en GroenLinks, de oppositiepartijen die met succes buiten spel werden gehouden, begrijpelijkerwijs woedend. 'Er was verandering beloofd en we krijgen meer van hetzelfde', zegt Klaver boos en Ploumen spreekt van 'Een pijnlijke doorstart voor iedereen die het anders wil.' Zij hopen teleurgestelde Kaag-stemmers te vangen. Maar Rutte IV is er nog niet. Waar je nog niks over hoort is het gegeven dat de oude/nieuwe coalitie in de Tweede Kamer weliswaar 77 zetels heeft, geen riante meerderheid overigens, maar in de Eerste Kamer slechts over 32 zetels beschikt. Zonder de medewerking van PvdA en GL bereiken ze daar dus niks.

 

Gisteravond dus een keten aan onweders met flinke klappen, hagel en veel regen. In Sliedrecht sloeg de bliksem in de schoorsteen van een rijtjeshuis in. Vandaag blijft het droog met wat zon. We doen boodschappen bij de Plus voor het weekend. Ik haal de vlag op het achterschip van Dulce binnen en de laatste flessen wijn van boord.

 

Het Atlantisch orkaanseizoen 2021 telt nu 20 tropische stormen, waarvan 7 orkanen en 4 zware (cat. 3 -5). Zware orkaan Sam (categorie 4) trekt over het midden van het oceaanbekken en verder naar het oosten, zuidelijk van de Kaapverden, is tropische storm Victor zich aan het versterken. Op lijst van stormnamen is er nu nog één over: (a fish called) Wanda. Naar het begin van dit kwartaal

Lees vanaf hier verder op https://www.sailing-dulce.nl/home/70