www.sailing-dulce.nl

Logboek 2018/1 Winter te Gorinchem

Gorinchem (203)

Zaterdag 24-03-2018

Zoiets gebeurt zelden - maar laat ik bij het begin beginnen. Gisteravond had ik ik Piet K. uit Vlissingen aan de telefoon, de schipper van de Tartaan. In 2015 voeren we met hen op van Portugal naar huis. Het bleek dat Ineke en hij hun mooie Halberg Rassy 43 hadden ingeruild voor een stoer motorschip, een Pilot 42. Die boot ligt nog in het Duitse Travemünde. Tja, het overkomt iedere zeiler een keer, maar ons nog even niet. Via Piet verwierf ik jaarlijks een 5-liter flacon met het niet geheel legale maar zeer effectieve algenmiddel Boracol, maar dat heeft hij nu niet meer nodig. Dus kreeg ik het adres in Zeeland en daar reed ik vanmorgen naar toe.

     Op de radio had ik NPO4 opstaan. Het programma 'Een goedemorgen met...', waarin iemand - vaak een BN'er - zijn keus aan klassieke muziek presenteert. Vandaag was dat muziekproducent Joris Nassenstein. Het was niet druk op de rijkswegen en verstrooid luisterde ik naar het programma, tot ik omstreeks kwart over elf opveerde. Wat was dit voor prachtige muziek? Het bleek de Syrische zangeres Assala Nasri in een optreden in Amsterdam met Holland Symfonia. Ze zong een lang en hartverscheurend lied, 'Te Mechtech', dat ongeveer 'Ik heb je al zoveel vergeven' zou betekenen. Gelukkig vond ik het optreden later hier terug op YouTube. Op zeker moment, ongeveer op 8.50 minuten, valt de muziek stil, er vangt een indringende, meditatieve improvisatie aan door de concertmeesteres (op een altviool, meen ik). Nasri loopt langzaam op haar toe, steeds dichter, en luistert - en begint tenslotte met haar stem mee te improviseren. Je ziet en hoort dat er iets heel bijzonders gebeurt, je ziet Marius Borstlap achter de piano naar haar kijken, gebiologeerd en zich afvragend: wat is hier aan de hand? Oef, wat is dat verschrikkelijk mooi! Bloedstollend. Tranen in mijn ogen, rillingen over mijn rug. Ik wek al mijn lezers op het fragment af te luisteren. Gelukkig duurt het flink lang. En blijf doorluisteren, verderop krijgt ze ook de zaal aan de gang (veel Syriërs). Meestal houd ik daar niet van, maar ditmaal wel.

     Nasri is een fel tegenstandster van de bloedige onderdrukker en massamoordenaar Assad. Ze woont in Egypte, werd gezegd. Geweldige zangeres, geweldige muziek, geweldige uitvoering.

 

Op de terugweg uit Zeeland is het zonnig geworden. Thuis breng ik de boracol aan boord. Thuis heeft Anna bezoek van Tessa en haar jongste dochter Lina-Mae. Op mijn kamer zoek en vind ik het optreden van Assala Nasri op Youtube. Ik zou het graag op CD willen hebben, maar dat is tegenwoordig overbodig en ouderwets, het staat immers op YouTube en iedereen en alles is permanent online. Bol.com heeft trouwens helemaal niets van haar.

     Ik speel het optreden 's middags nog een paar keer af. Zo'n nieuwe ontdekking vult je hele dag. Terug naar boven