Kop:
Oud-bestuurder MST gehoord als getuige tegen ex-neuroloog Jansen Steur
‘Ik was enige die iets deed’

Tom Zijlstra, oud-bestuurder van het Medisch Spectrum Twente, blijft bestrijden dat er sprake was van een doofpot in het drama rond oud-neuroloog Jansen Steur. Ondanks een knetterhard rapport van de commissie Lemstra.

}
Tekst:
ALMELO - Volgens Lemstra kon Jansen Steur bijna twaalf jaar lang slecht functioneren, omdat het bestuur niet ingreep uit angst voor reputatieschade voor het ziekenhuis. Zijn collega’s klaagden aanvankelijk wel over hem, maar toen dat niet hielp lieten ze het er bij zitten. Ze slikten de kritiek later zelfs in uit angst dat neurologie haar opleidingsplek zou kwijtraken. Volgens de commissie Lemstra heeft niemand zich werkelijk bekommerd om de patienten.

Jansen Steur verklaarde tussen 1998 en 2004 tientallen patiënten onterecht ongeneeslijk ziek en behandelde hen jarenlang onnodig met zware medicijnen. Om die voor te schrijven verzon hij soms uitslagen van medische testen. Hij handelde mogelijk onder invloed van een medicijnverslaving. De omvang van dit drama kwam recent aan het licht na publicaties in deze krant en RTV Oost. De oud-neuroloog wordt vervolgd.

Zijlstra, die de wereld rondvaart, was voor het eerst terug in het land om verhoord te worden als getuige in de strafzaak tegen de neuroloog. Mogelijk wordt echter ook het MST nog vervolgd voor medeplichtigheid.

Zijlstra vindt dat het rapport Lemstra hem onrecht aan doet. In die ruim twaalf jaar zijn er misschien wel tien bestuurders geweest in het MST. Die worden nu over een kam geschoren. Ik zat er maar de laatste drie jaar van die periode Jansen Steur. Niemand voor mij heeft kennelijk wat gedaan. Ik ben degene die hem eruit heeft gewerkt. Zo snel ik kon. Sterker: Jansen Steur kwam nog in februari 2004 met een verklaring van zijn psychiater: ik wil weer aan de slag in het MST, ik ben beter. Ik heb hem zwaar onder druk gezet: je gaat met pensioen, of het wordt een tuchtzaak met alle gezichtsverlies vandien.”

Zijlstra bestrijdt bovendien dat hij de patiënten heeft laten barsten. De neurologen hebben van mij opdracht gehad alle dossiers van Jansens patiënten opnieuw te beoordelen. En als er fouten waren gemaakt, om de schade te herstellen. Eventueel via een schadeclaim. Gaandeweg bleek dat er wel erg veel rare fouten waren gemaakt. Toen heb ik óók gevraagd om de dossiers van alle oud-patiënten te lichten en hen terug te roepen als er ietst mis leek.” Zijlstra kan die laatste opdracht niet staven met documenten. Evenmin weet hij wat de uitkomst daarvan is geweest. Hij vertrok korte tijd daarna. Maar volgens Zijlstra heeft hij de zaak goed overgedragen aan zijn opvolger: Ruud Ramaker, die na een jaar wegens een conflict weer uit het MST verdween.

Tot nu toe is echter nergens naar voren gekomen dat het MST destijds inderdaad alle dossiers heeft gelicht. Ook Lemstra zegt daar niets over. Zijlstra heeft het wel aan de commissie verteld. Het huidig bestuur onder leiding van Herre Kingma heeft onlangs dan ook aangekondigd dit te gaan doen. Zijlstra heeft het idee dat zijn opvolger het erbij heeft laten zitten. De oud-bestuurder vind het verstandig dat er een tweede commissie Lemstra komt, die onderzoek doet over de periode van 2004 tot nu.