www.sailing-dulce.nl

Logboek 2009/1 (Malta>Çanakkale)

Msida Marina, Malta (123)

Weerbulletin van 14.00 uur van Gozo Weather. Pas zondag wordt het ietsje beter
Weerbulletin van 14.00 uur van Gozo Weather. Pas zondag wordt het ietsje beter

Donderdag 12-02-2009

Een vrolijke zeilersborrel in de bar van de Black Pearl veroorzaakt dat we gisteren laat naar bed gingen. Vandaag slapen we lang uit, ook al omdat het ruwe weer niet noodt tot erop uit gaan. Veel  en lang lezen dus. Periodes met felle zon worden afgewisseld door korte, snelle regen- en hagelbuien. Ook morgen blijft dat zo (zie bovenstaand plaatje van GozoWeather) Ik heb in "Het weer van morgen" (1989, De Boer Maritiem) van Dieter Karnetzki in het hoofdstuk over het weer op de Middellandse Zee eens nagezocht of het slechte weer nu uitzonderlijk is in dit gebied. "Het westelijke Middellandse Zeegebied is in de winter het meest stormrijke gebied van Europa", schrijft Karnetzki. "Het overtreft zelfs de Noordzee en het stormt er tweemaal zo vaak als in de gevreesde Golf van Biscaje" Er is eens in de zes dagen storm volgens de weerstatistieken en de gemiddelde windsterkte bedraagt in februari 5 tot 6 Bf. Dat houdt pas op als het zich ontwikkelend Azoren-hoog in het voorjaar definitief sterk genoeg is geworden en voldoende naar het noorden opdringt om de Atlantische depressietreinen weg te duwen naar Het Kanaal en de Noordzee. Er is eigenlijk niets vreemds aan de hand, zou je dus zeggen.

 

Op hun website lees ik dat Torum een dag later (gisteren) is vertrokken van de Kaapverden voor de Atlantische oversteek. Vlak voor vertrek bleek het elektrisch pomptoilet kapot. Dat hebben ze terecht nog even laten maken, want om wekenlang op de oceaan alles op een emmer te moeten doen, is geen leven.

 

Het is nu al weer een dag of tien vreemd stil rond de affaire JS/MST. Er zouden drie onderzoeken gaande moeten zijn: van minister Klink (door de Inspectie van de Volksgezondheid, die ook - heel pikant - de eigen rol moet onderzoeken), van het Openbaar Ministerie en van het MST zelf. Niemand heeft me tot dusver gebeld, terwijl Klink de Tweede Kamer had toegezegd al half februari met het Inspectierapport te zullen komen.  Terug naar boven