www.sailing-dulce.nl

Logboek 2009/1 (Malta>Çanakkale)

Msida Marina, Malta (117)

Bootje met 115 migranten uit Somalië, gisteren opgepikt door de marine van Malta (foto AFM/Times of Malta)
Bootje met 115 migranten uit Somalië, gisteren opgepikt door de marine van Malta (foto AFM/Times of Malta)

Vrijdag 06-02-2009

Donderdagavond werden er weer zwarte migranten aan land gebracht door de AFM, de Armed Forces of Malta. Ditmaal 115 mensen, onder wie 30 vrouwen en 15 kinderen. Allemaal uit Somalië, behalve zeven uit Marokko. Ze werden aangetroffen op een oude vissersboot van 12 meter lengte (zie foto hiernaast)  Ze kampten met een beschadigde schroefas en hadden een noodoproep gedaan, die de Italiaanse marine opving. Omdat het bootje in Maltese territoriale wateren dobberde, werd de redding overgedragen. De marine heeft een dag gezocht in slecht weer, voordat ze ´s nachts op 48 mijl uit de kust door een helikopter en later door een patrouilleboot werden gevonden. Van de groep van 262 migranten die vorig weekend bij Marsaxlokk aan wal kwamen, zijn de meesten inmiddels gerepatrieerd, op tien mannen na die uit het kamp wisten te ontsnappen. Vijf ervan werden alweer gepakt. Het is moeilijk om je op dit dichtbevolkte eiland te verbergen en het is ook moeilijk om weg te komen, want bij de veerboten wordt gekontroleerd. Maar ze blijven het proberen, voor het eerst ook in de wintermaanden. Hoeveel méér zullen er straks in de zomermaanden de sprong wagen?

 

Vandaag is het zonnig en kil tegelijk. Uit het westen waait een strakke wind. Komend weekend storm. We leggen onze eigen matrassen aan dek in de zon. Steve, de zeilmaker, komt de maat nemen voor een zonnehoes over onze grote kajuitramen. Die ramen zijn gemaakt van hard plastic, maar door de intensieve zonneschijn en vooral de ultraviolette component ervan zullen ze over een aantal jaren steeds meer cracqueleren en geleidelijk ondoorzichtig worden. Het doet me plezier weer bezig te zijn met voorbereidingen. Na uren ploeteren met onwillige software lukt het Jaap en mij zijn kleine GPS´je (de GPS-receiver BU-353) te herinstalleren op mijn laptop-PC en via USB-compoort 4 de positie te laten tonen in de elektronische C-mapkaarten. Dat is een mondvol, maar het effect is prachtig! Het is een volledig alternatief voor de plotterfunctie van mijn Raymarine RL 70 radar/plotter in de navigatiehoek. En veel duidelijker, ik zal dezer dagen eens een screendump laten zien. Jaap & Diana gaan morgen voor twee weken naar Holland. Daar zal Jaap zo´n GPS´je voor me kopen. Heb ik dit alternatief echt nodig? Waarschijnlijk niet maar het is zo leuk om het te laten werken.

 

Ook download ik de nieuwe versie van Google Earth. Het levert evenzeer veel genoegen op! Je kunt nu zelfs een wandeling over de zee- en oceaanbodems maken of het oppervlak van de planeet Mars verkennen, zoals je hieronder ziet. Zeer fraai!

 

 

Screendump uit de nieuwe versie van Google Earth. Dit is Olympus Mons, de hoogste vulkaan van Mars. Je kunt in Google Earth net zo over Mars lopen als over onze eigen aarde. Niet alle gebieden zijn even scherp. Dat duurt erg lang met onze mobiele Internetverbinding.

 

 

Om 16 uur UTC (17 uur lokale tijd) houden we weer een SSb-radiotest met Jan (J&B) en Nick (Sterling), beiden in Lagos, Portugal. Dit keer op 12.356 Mhz. Nick komt verrassend goed door en hoort mij ook, Jan hoor ik maar hij mij niet. We hebben parallel Skype-contact. Straks om 18 uur UTC (19 uur lokaal) proberen we het nog eens op 8.101 Mhz. Vanavond gaan we Jaap & Diana uiteten in een Indiaas restaurant verderop aan de kade. Terug naar boven