www.sailing-dulce.nl

Logboek 2020/1 Naar Antarctica

Gorinchem (183)

Zondag 22-03-2020

Ik besef terdege dat ik geluk had bij het ontsnappen uit Argentinië. Allereerst omdat ik al in Ushuaia dat KLM-ticket van gisteren kon bemachtigen en dat die vlucht doorging. De vlucht van Alitalia naar Rome op diezelfde dag was stilzwijgend en zonder mededeling geannuleerd, maar stel dat die zou zijn doorgegaan, dan had ik daar vastgezeten. In een hotel, als ik mocht bijven. Italië staat op een lijst met landen waartegen een tijdelijk verbod is uitgevaardigd om het luchtruim van Nederland binnen te komen. Op die lijst staan behalve Italië ook China, Iran en Zuid-Korea. dat zijn de zogenaamde hoog-risicolanden. Spanje kwam er gisteren bij. Hoewel de Nederlandse overheid de mogelijkheid van repatriëring voor landgenoten in die landen weliswaar open houdt, zou het een hoop gedonder en onzekerheid gegeven hebben.

 

Vannacht geslapen van 10 uur gisteravond tot vanmorgen negen uur, met twee uur onderbreking omstreeks twee uur. Toen las ik veel nieuws. Hoe heerlijk om in je eigen bed naast je eigen geliefde wakker te worden, je eigen muziek weer te kunnen opzetten en aan je eigen keukentafel te ontbijten! Het is een stralend zonnige dag met opnieuw een gure oostenwind. De wereld verandert maar de Gorcummers niet. We zien vandaag de gewone wandelpromenade over de wallen en de sluis als altijd. In een noodoproep verzoekt Natuurmonumenten de mensen dringend om weg te blijven uit natuurgebieden. Het komt me wat overdreven voor; wat is er tegen als ze maar anderhalve meter uit elkaar blijven? Maar misschien doen ze dat niet.

 

Een aantal uren ben ik bezig met het verslag dd. 3 maart 2020 van de Antarcticareis. Het verslag van een moord die ik bijwoonde, met foto's (lees hier). Sinds gisteren zijn er 23 nieuwe dodelijke slachtoffers van het coronavirus. Het aantal bevestigde besmettingen is nu 4.204. Dit is een toename van 573 in een dag, iets minder dan een dag eerder. Zou het betekenen dat de maatregelen helpen?

     Ondertussen zitten er nog mensen uit onze reisgroep vast in hotels in Buenos Aires, zo blijkt uit de appgroep die we hebben. De meesten vliegen morgen, onder wie Clemens. Maar zojuist meldt hij dat hij zijn boarding pass in handen heeft. Een ander zit vast in Parijs, een tweede lijkt nog in Ushuaia te zijn.

 

Vandaag wordt een misleidende tweet van Thierry Baudet ontmaskerd. De nieuwssite Global News publiceerde eergisteren een zinnig en verhelderend schema onder de titel 'A look at the math behind social distancing amid coronavirus' (zie hier) en hierboven. En wat doet Baudet? Hij publiceert hem in gewijzigde vorm: 'De wiskunde achter een lockdown' (zie hier) met erbij 'Om levens te redden'. Social distancing is heel wat gematigder dan een lockdown. Baudet (en Wilders) willen onder alle omstandigheden de grenzen dicht hebben - en niet om levens te redden. Met doorzichtige leugens politiek bedrijven. Terug naar boven