www.sailing-dulce.nl

Logboek 2020/1 Naar Antarctica

Buenos Aires (2) > Rio de Janeiro

Terminal C, Ezeiza aeroporto, Buenos Aires
Terminal C, Ezeiza aeroporto, Buenos Aires

Vrijdag 20-03-2020

Goede maar korte nacht. Meteen ga ik kijken of mijn vluchten voor morgen nog open staan. De Aerolineas Argentinas vlucht van vanmiddag om 15.05 uur naar Rio de Janeiro staat inderdaad nog 'a tiempo'. Dat zie je hier. Vervolgens de KLM vlucht van Rio naar Amsterdam van 20.50 uur. Die staat ook nog on schedule. Dus niet gecanceld. Kijk op Vliegveld Rio de JaneiroPainel-de-voos. Ik neem aan dat er vanmorgen wel een taxi naar het vliegveld te vinden is en dat het open is voor vertrekkende toeristen. Anders laten ze die tabellen toch niet staan?

     Er is wel een bizar bericht van 'Annemarie' van Cheaptickets: 'Beste Tom. De eerste mogelijkheid om je om te boeken naar dezelfde vluchten is pas op 17 april. Daarvoor vliegt niets. We kunnen je gratis omboeken. Alitalia geeft geen geld terug indien je de vlucht annuleert.' Daar heb je wat aan, deze klantenservice.

 

Ik douche nog eens uitvoerig. Wie weet hoelang ik die kans niet krijg. Een set schone kleren heb ik ook nog. Ontbijten met Clemens. Zijn vlucht is pas maandag. Dan belt de receptie een taxi voor me. Op de beide vliegveldsites zijn mijn vluchten nog steeds 'on schedule'. We nemen afscheid. De taxichauffeur is aardig. We rijden door een niet helemaal stille stad, maar de verkeerschaos van gisteren is afwezig. Op de autoweg staan de tolpoortjes open. De contrôle door de politie is niet opvallend. We worden geen enkele keer aangehouden. Overigens voldoet een geldig ticket als dringende reden om op straat te zijn. Bij terminal C van het vliegveld reken ik maar de helft af van wat de rit gisteren kostte. Geplukt dus. In de wachthal staan veel gecancelde vluchten op de borden, maar die naar Rio niet. Mooi. Vijf uren wachten, ik heb het er graag voor over. Het doel in het leven is versmald tot een heftig streven om nu snel thuis te komen. Het is niet eens druk hier (foto hierboven), overal liggen zitten reizigers maar het leuke terras van mijn heenreis is helaas dicht. Vreemd hoe de samenleving verandert in zo'n crisis.

 

Met 34 nieuwe doden in Nederland (bron: RIVM) is de groeicurve bij ons nog niet aan het afnemen. Met 106 doden staat Nederland op de achtste plaats van de meest getroffen landen.

 

Update 14.15 uur. Heb een boardingkaart voor Rio en de extensie voor Amsterdam. Het zat er al een halfuur eerder in, toen de vlucht een gatenummer kreeg: 13 (foto hier). Feest! Morgen diner met Anna thuis bij kaarslicht. Wat een opluchting!

 

Update 19.15 uur, Rio de Janeiro. De vlucht van Aerolineas Argentinas naar Rio vertrekt op tijd. Tevoren at ik snel een broodje bij de enige open kiosk op het hele vliegveld. Maaltijden of snacks worden op dergelijke vluchten niet meer verstrekt. Corona-angsten. De Boeing 737-700 is bijna leeg (foto hier), ik tel exact zeven passagiers inclusief mezelf. Dat geeft de mogelijkheid om over drie stoelen te liggen. Ik slaap vrijwel de hele vlucht. Bij Rio is het slecht weer, grote buienwolken steigeren omhoog. Veel turbulentie dus, maar als we door de wolken breken is er zicht op een grote baai met schepen en eilanden. Bewoonde eilanden.

     Bij de contrôle blijkt dat ze me geen vervolg-boardingkaart gaven, maar gelukkig kan ik op een apparaat in een gang inchecken. Door onbegrip mijnerzijds heb ik geloof ik geen extra bagage opgegeven; of dat erg is weet ik niet. Ik heb er wel voor betaald. Tot mijn verbazing moeten we als transferpassagiers toch door de douane. Voor het overige het bekende beeld: mondkapjes, handschoenen, corona-vrees. En het is veel drukker dan in Buenos Aires en alle winkels, food corners en restaurants zijn open. Leuk dat ik mijn Portugees weer eens kan gebruiken. Ik ben benieuwd of de KLM op een vlucht over de oceaan van 16 uur ook niets serveert. Nu wachten op het boarden zelf. Morgen om 12.15 uur landen we op Schiphol. Terug naar boven