www.sailing-dulce.nl

Logboek 2020/1 Naar Antarctica

Ushuaia (9)

De track van Bark Europa op onze tocht naar de Weddelzee en terug.
De track van Bark Europa op onze tocht naar de Weddelzee en terug.

Woensdag 18-03-2020

Tegen de helft van de middag gisteren begon de WiFi het te begeven. Begrijpelijk, veel mensen zitten thuis, willen weten hoe het zit en bovendien zijner nog behoorlijk wat buitenlandse toeristen die ook proberen informatie bijeen te schrapen. Ik meldde me aan bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken, die me nu op de hoogte gaat houden. Ook werd ik op Twitter volger van de Embajada PaísesBajos. Er kwam een email van de Infoservice BZ - ze kennen mijn positie dus - die vraagt aan mensen zich te melden, die geen tickets naar Nederland konden krijgen. Dat geldt dus niet voor mij; ik heb zelfs twee tickets want Alitalia feeft zich nog steeds niet afgemeld. Dus vrijdag in Buenos Aires EZE vliegveld heb ik twee kansen: Alitalia naar Rome om 14.05 uur en KLM om 15.05 uur. geen van die vluchten werd tot durver opgezegd. Alitalia herhaalde zelfs het bieden voor lege bussinessclass stoelen. Het voelt chique aan, maar niet heus. Met veel moeite kreeg ik het derde verslag van de Drake Passage op het weblog met het (in mijn ogen) spectaculaire videofilmpje op het weblog. Nieuwe verontrustende berichten volgden elkaar op. Zo zou Ushuaia Airport gesloten zijn maar daarvan bleek tot gisteravond niets op hun website. Wel schijnen er veel gestrande passagiers te verblijven omdat vluchten vervielen. Die zouden volgens sommigen voorrang krijgen boven boekingen, maar zou het echt zo zijn dat ze je daarom vertragen zodat je je aansluitin naar Europa mist? Tja. Clemens liet weten dst hij vandaag in elk geval (vertraagd) Buenos Aires bereikte.

     Hoe was het moreel? Ik balanceerde tussen nuchterheid (we zien wel), begrip (het virus moet ingedamd) en ergernis (ik heb toch tickets). Van alles afgesneden te zijn is natuurlijk het ergste. En ik verlang steeds zo naar mijn Anna. Later werd het WiFi-signaal beter en dat scheelde veel. Ik at mijn stokbroodjes met salami en kaas en dronk mijn wijn. Omstreeks kwart voor acht meldde de Informatiesrevice van BZ: 'Vanaf donderdagavond 19 maart 2020, 23.59 uur toe en met 24 maart 3030 zijn er geen lokale vluchten en lange afstandsbussen in Argentinië'. Dat was weer een beetje een opsteker: voor die tijd vlieg ik naar Buenos Aires. Doet BZ wel genoeg? De NOS berichtte dat duizenden Nederlanders in het buitenland vastzitten: 'We zijn  aan ons lot overgelaten'. Nou, nou. Een beetje eigen initiatief en verantwoordelijkheid.

 

Vannacht vaak wakker. Daarom schreef ik het verslag over de aankomst van Bark Europa op Elephanteiland op 29 februari jl. tussen drie en vier uur (lees hier met veel foto's). Hierboven de route op Google Earth die het schip voer op onze tocht. Wel heel anders dan ik aanvankelijk dacht en schreef. We hebben erg veel geluk gehad dat de Weddellzee dit seizoen minder ijs bevatte dan anders.

 

Vanmorgen op mijn kamer ontbeten. Sociaal contact vermijden en niet ziek worden, is het motto. Het ontbijtzaaltje is overigens niet minder vol dan gewoonlijk en mensen lopen gewoon naar buiten. Het is grijs weer en het miezert. Nog maar eens de luchthavens gecheckt. Op Ushuaia International Airport vliegt men gewoon als anders. Er lijken geen vluchten gecanceld te zijn. Morgenochtend om 8.50 uur vetrekt mijn vlucht naar Buenos Aires. Op Aeroporto Buenos Aires Ezeiza vallen wel vluchten weg, onder andere de Alitalia-vlucht van vandaag naar Rome. Voor a.s. vrijdag is hij nog 'a tiempo' om 14.05 uur. De vlucht op vrijdag van KLM naar Rio vertrek 15.05 uur wordt uitgevoerd door Aerolineas Argentinas. In Rio neemt KLM het om 20.15 uur over en vliegt rechtstreeks naar Amsterdam. Opmerkelijk: er staat ook een directe vlucht uit Buenos Aires op donderdag, een dag eerder, op het schema en wel om 16.30 uur. Ik zal in BA zien of ik die kan pakken. Bij douane en andere instanties (zoals hotels) is het belangrijk dat je met de stempels in je paspoort, onder andere van Esperanza base in Antarctica, kunt laten zien dat je al veel langer dan twee weken in Argentinië bent.

     Ik blijf op mijn kamer en volg het nieuws, het kamerdebat en dommel soms wat in. Verder niets te doen dan straks maar het volgende Antarctica-verslag te maken. In Nederland zijn er 15 nieuwe corona-doden, meldt De Volkskrant, waarmee het totaal op 58 komt. Het aantal besmettingen steeg sterk naar 2051. Buiten begint de zon te schijnen; straks even naar de supermarkt. De nederlandse ambasade meldt dat vanaf heden (18-03) tot en met 31 maart hotelaccommodaties alleen onderdak mogen geven aan niet-inwoners van Argentinië. Tevens mogen mensen die voorlopig 14 dagen in verplichte quarantaine verblijven niet uit de hotelaccommodatie gezet worden. Gelukkig zijn er nog geen WiFi-haperingen. Ik had het nog niet getypt of de verbinding valt uit. Terug naar boven