www.sailing-dulce.nl

Logboek 2019/4 Herfst in Gorinchem

Gorinchem (88)

Het effect van CO2-beprijzing onder Labour in Australië. Helaas stopten de Liberalen er weer mee (bron: @BecauseScience3)
Het effect van CO2-beprijzing onder Labour in Australië. Helaas stopten de Liberalen er weer mee (bron: @BecauseScience3)

Maandag 18-11-2019

Al weken lezen we over de vernietigende natuurbranden in Australië. Oorzaak: de recordtemperaturen en de extreme droogte, terwijl de zomer nog nauwelijks is begonnen. Verschillende mensen kwamen in de vlammen om en honderden huizen werden verwoest. De brandweer denkt nog maanden met blussen bezig te zijn. In die context is de grafiek hierboven verbluffend. In 2012 ging de toenmalige regering onder Labour over tot het beprijzen van de CO2-uitstoot. (Een maatregel die ook deel uitmaakt van het Klimaatakkoord van onze eigen regering). Klimaattwitteraar @BecauseScience3 toonde de grafiek. Je ziet hoe goed het werkte: de uitstoot werd snel minder. Toen namen in 2015 de Conservatieven de macht over. Die schaften de beprijzing meteen af. Stompzinnig, zelfs misdadig. Sindsdien stijgt de uitstoot weer snel. Het lemmingenscenario: vol gas naar de afgrond. Afgelopen weekend werd zelfs de miljoenenstad Sidney door onbeheersbare natuurbranden bedreigd. Zo'n regering dient voor de rechter te komen wegens onachtzaamheid (neglect) en het bewust in gevaar brengen van de bevolking. Maar de regering staat zwaar onder invloed van de mijnbouwsector (kolen en gas).

 

De petitie 'Geef de natuur een stem' van Groen Links, die de kleine natuurgebieden in ons land veilig wil stellen tegen de stikstofstressmaatregelen van ons kabinet, heeft de 50.000 handtekeningen inmiddels overschreden. Op weg naar 75.000. Een relevant aantal, wnt het is ongeveer het aantal stemmen voor een kamerzetel.

 

Er si weer een nieuwe wijziging in het vluchtschema van mijn Antarctica-reis, de tweede al, door de Argentijnse vliegmaatschappij Aerolineas Argentinas. Het betreft de retourvlucht op 20 maart vanaf Ushuaia. Daardoor heb ik maar 20 minuten om in Buenos Aires over te stappen op de transcontinentale vlucht naar Rome. In een mailtje vraag ik CheapTickets (waar ik geboekt heb) of dat wel genoeg is.

 

We hebben vandaag een druilerige dag. Anna heeft een migraine-aanval, dus ga ik alleen sporten, maar ze brengt me wel naar het fitnesscentrum en gaat zelf boodschappen doen. Terug naar boven