www.sailing-dulce.nl

Logboek 2019/4 Herfst in Gorinchem

Gorinchem (87)

Het prentenboek
Het prentenboek 'Gorcum. Oude prenten, nieuwe verhalen', uitgaven van de HVOG.

Zondag 17-11-2019

Rustige zondag. Rustig herfstweer. Ik ben volledig verdiept in de nieuwe Geert Mak. Recente geschiedenis die je zelf bewust meemaakte trekt hoofdstuk na hoofdstuk voorbij. En de slotsom? Ach, het boek is nog niet uit.

     Om kwart voor drie lopen we naar het Gorcums Museum en laten bij de balie onze museumjaarkaarten scannen. Alle beetjes helpen. Het zaaltje op de 1e verdieping zit al vol bekende Gorcummers. Met moeite vinden we achterin twee krukken. De inleidende praatjes zijn gelukkig kort. Dan staan we, 45 auteurs voor 56 oude stadsprenten en plattegronden, in de rij voor een gratis exemplaar van het boek 'Gorcum. Oude prenten, niuwe verhalen', een uitgave van de Historische Vereniging Oud-Gorcum (HVOG). Het is een kloeke hardcover uitgave, breder dan hoog vanwege het formaat van de prenten en kaarten. Zie de foto hierboven. Die beslaan de periode tussen 1570 en 1870 en komen uit de verzameling van de plaatselijke orgelbouwer Boudewijn Verhoef. Mijn stukje 'Klein requiem voor een pelmolen' staat op bladzijde 123, naast de even prachtige als trieste prent van de door de Pruisen in 1814 in brand geschoten pelmolen op de Gorcumse stadswal. Ik was nog bang dat ik in het stukje, dat ik in de late lente aan boord schreef, twee van de vele Gorcumse molens door elkaar had gehaald. Maar dat blijkt gelukkig niet het geval. Het stukje staat hieronder onder de knop links.

     Het boek is te koop in alle Gorcumse boekhandels en ook in het Hamelmuseum. Daar is ook een expositie van alle prenten. We mengen ons onder de babbelende auteurs op de receptie en drinken een glas wijn c.q sap. Het is gezellig, we kennen vrijwel iedereen en Anna helemaal. Ingeburgerd in Gorcum, wie had dat gedacht? En ach waarom ook niet? Men moet toch ergens aarden, schreef (geloof ik) Slauerhoff. Buiten valt geleidelijk de avond, de hemel kleurt in het westen. Vannacht zal het desondanks gaan regenen. Terug naar boven

klein_requiem_voor_een_pelmolen.jpeg