www.sailing-dulce.nl

Logboek 2019/4 Herfst in Gorinchem

Gorinchem (86)

De stoomsleepboot
De stoomsleepboot 'Jan de Sterke' met Sinterklaas en zijn Pieten. Onze Dulce op de achtergrond.

Zaterdag 16-11-2019

Vanmorgen arriveert Sinterklaas met zijn Pieten in Gorcum, met de stoomsleepboot Jan de Sterke, uit Spanje (foto hierboven). Tessa, Jeff en hun kinderen komen kijken. Kleine Lina-Mae (3) is zwaar onder de indruk en kruipt dicht tegen haar moeder aan. Hier geen demonstranten. In Gorcum zijn de Pieten allemaal zwart; er zijn helemaal geen roetveeg- of gekleurde Pieten. Gorcum, dat zichzelf graag aanprijst als 'de stad van de tolerantie', heeft geen coulance met de talrijke gekleurde inwoners die er zich aan storen. Mevrouw de burgemeester en D66 deden op de valreep nog een halfslachtige poging bij het Sint Nicolaasteam, maar vonden geen gehoor. 'Al sinds jaar en dag hebben we  karakterpieten en deze zullen we handhaven. Wie hierover wil praten, kan na de intocht in gesprek met de stichting', zei een woordvoerder. 'Karakterpieten', dat woord kende ik nog niet, maar kennelijk is de opvatting dat men karakter toont door andere bevolkingsgroepen te choqueren.

 

Het is een droge dag met lichte bewolking. Daarmee treft Sinterklaas het. Ik loop naar de bakker en zie verbazend veel politie en stadswachten onderweg, voorbereid op alle eventualiteiten. Ze doen zich niet voor.

     Er volgt een rustige leesmiddag. Tussendoor loop ik naar De Mandarijn, waar Sinterklaasdrukte heerst. Er wordt weer gelezen in ons land. Ik haal een bestelling af: het eerste deel van de biografie 'Voor zijn mensen, 1938 - 1994' van de journalist en politicooog Marnix Klop over Wim Kok (Prometeus, 2019). Een must have. Terug naar boven