www.sailing-dulce.nl

Logboek 2019/4 Herfst in Gorinchem

Gorinchem (72)

Zaterdag 02-11-2019

De gemiddelde wereldtemperatuur in de lagere atmosfeer, gemeten door satellieten, is over de maand oktober weer wat gedaald na de +0,61 graden Celsius van september. Nu is het + 0,46 graden boven het gemiddelde over de jaren 1979 - 2010 (zie hierboven). De opwarming bedraagt 0,13 graden per tien jaar, +0,11 over de oceanen en +0,18 boven de continenten.

     Ondertussen brandt klimaatverandering de Amerikaanse staat California af. Of denkt nog iemand dat climate change er niets mee van doen heeft? Let op! Ergens op Twitter zag ik een kwadrantenanalyse van de bosbranden. Op de X-as stonden de temperaturen over ruim honderd jaar en op de Y-as de vochtigheid-parameters in dezelfde periode. De laatste geven de mate van droogte aan. De enorme wildfires over de meest recente jaren stonden allemaal in het rechtsonder kwadrant. Duidelijk zat, je ziet het hieronder.

 

California-fire-season-analysis

Het artikel met de analyse staat hier. Het kan niemand ontgaan dat de jaren met de grootste bosbranden én de recente jaren zich in het rechtsonder compartiment 'hot & dry' ophopen.

 

'Johnson laat optie no-deal-brexit' vallen, kopt de NOS. Dat is verdraaid handig van hem, moet ik zeggen. Hij manoeuvreert zich daarmee voor de verkiezingen van 12 december gerieflijk in het midden als redelijk alternatief, tussen de Brexit-partij van Nigel Farage die (gesteund door Trump) persé een harde Brexit wil, en de verdeelde oppositie. Want wat Labour nu eigenlijk wil is me niet duidelijk en de LibDems opteren voor een tweede referendum. Er is een gerede kans dat de Britse uittreding in januari volgens het akkoord van Johnson gestalte zal krijgen. Dan komt een overgangsperiode van twee jaar en daarna kun je verwachten dat de malle grenstoestand rond Noord-Ierland tot grote uitvoeringsproblemen gaat leiden. De grenscontrôles in de havens rond de Ierse Zee zullen vrijwel zeker chronisch tekort schieten en leiden tot zeer schadelijke smokkel naar de EU. Maar wie dan leeft...

 

De ochtend brengt regenbuien. Hoewel het nu droog is met zelfs wat zon, zal er meer regen komen. Straks verwachten we Fons & Jo-Ann. Met Fons zal ik vanmiddag de boot winterklaar maken. Daarna nemen we ze mee naar de Griek op de Langendijk. Vannacht logeren ze in Brasserie/Restaurant Le Bon'Apart, hier op Het Eind. Terug naar boven