www.sailing-dulce.nl

Logboek 2019/3 Zomer in Noord-Nederland

Leeuwarden (9.1)

File in Birdaard.
File in Birdaard.

Maandag 12-08-2019

Vanochtend bij het ontwaken wat korte regenbuien. Daarna blijft het droog met af en toe zon en niet zoveel wind meer als de vorige dagen. We besluiten om via de Dokkumer Ee naar Leeuwarden te varen. De rest van de week lijkt koud en regenachtig te worden en dan lig je liever in een grote stad. Voor we vertrekken tanken we de watertanks vol, omdat er in de Friese hoofdstad maar op een paar plaatsen watertappunten zijn.

     Om 9 uur gaat de Woudabrug, waar we naast liggen, open. Een lange stoet boten ligt al te wachten. Het lijkt wel of Dokkum leegloopt. het hoogseizoen is nog niet over. Tot dusver merkten we er niet al teveel van, omdat we enige weinig bezochte watertjes bevoeren en langere tijd in steden lagen. Dat wordt vanaf nu anders. Uiteindelijk verlaten we het stadje in een konvooi van meer dan dertig schepen. Bij het dorp Birdaard wordt dat moeizaam dobberen, want daar houden ze zich stipt aan de brugtijden. Vooral tussen de twee bruggen is het dringen geblazen (foto hierboven). Kennelijk is er maar één brugwachter die ze allebei moet bedienen.

     Voor het overige is het weer leuk varen over het kronkelende riviertje, met één oog constant gevestigd op de dieptemeter. Twee keer raken we de bodem slechts even, alles loopt verder goed net als op de heenweg. Om twaalf uur naderen we Leeuwarden. Op de Noordersingel ligt het nu vrijwel vol, maar hoe is het mogelijk, ons plaatsje in de bocht onder 'De Koperen Tuin' is vrij. Alsof het zo moest zijn. Dus meren we er snel af. Volgt een rustige middag waarin we ondermeer de fenderhoezen, besmeurd door alle vieze sluiswanden, een wasbeurt geven. We wachten het weer de komende dagen af. Terug naar boven