www.sailing-dulce.nl

Logboek 2019/3 Zomer in Noord-Nederland

Klein Ulsda (2)

Rust en schemering over de Westerwoldse Aa. Foto vanaf het achterschip in noordelijke richting
Rust en schemering over de Westerwoldse Aa. Foto vanaf het achterschip in noordelijke richting

Zondag 04-08-2019

Gisteravond ging het laatste restje wind liggen. Wat een mooi, verstild land! het wateroppervlak glansde als een matte spiegel. In de vallende schemering verkeerde alles in diepe rust (foto hierboven), ware het niet dat felle koplampen en het verkeersgedruis van de nabije A7 een behoorlijke dissonant vormden.

     Vanmorgen is er volop zon, later komen er meer wolken. En het is warm: 26 graden. Ik installeer onze Griekse loopplank zodat we gemakkelijker de wal op kunnen. Scheepvaart is er niet. Na het middaguur passeren er wel wat moterboten, vier in getal. Bij de laatsten fungeer ik met mijn eigen sleutel als onbezoldigd brugwachter, zodat ze niet hoeven aan te leggen. De brug ziet er trouwens behoorlijk verwaarloosd uit. Hier nog een foto van ons bootje. Er is veel landbouwverkeer over de brug. Boeren op tractoren trekken oogstmachines en karren langs.

     Later maken we een kuier door het gehuchtje (foto hier). Allemaal vrijstaande huizen met veel grond en moestuinen. Er staan tafeltjes met pruimen (kwetsen) te koop. Aan het oostelijk uiteinde staat een monumentale herenboerderij. Hij wordt verbouwd. Het huis naast ons bij de brug staat zelfs te koop, maar hoe leuk het ook is, we hebben geen belangstelling. Ja, als we nou een stuk jonger waren geweest..

     Klein Ulsda bestaat als nederzetting sinds 1562, relatief jong dus, en werd een eiland tijdens de grote overstromingen van de Dollard in de jaren daarna. Daarna maakten dijken en impolderingen daar weer een einde aan. Ik lees op Wikipedia dat de athlete Fanny Blanker-Koen hier ooit woonde. Een oude vriend maakt op Facebook ons erop attent dat het gehucht ook faam geniet door de vele seksclubs. Dat staat overigens ook op Wikipedia, maar op onze wandeling zien we er maar één. Dat is Club Chantall. 'Widde hoeske, leutje UlsdaElke dag van de week geopend', en zondag vanaf 14 uur, maar het ziet er dicht uit (foto hier). De vensters van de peeskamertjes op de eerste verdieping staan wel open. Verder is er niets te zien. Anna hoorde vannacht omstreeks vijf uur een groot aantal auto's achter elkaar over de brug rijden. Sluitingstijd, zeker.

     We luieren de dag weg in de kuip. Een heerlijke dag. Vanavond geen VPRO-Zomergasten; Digitenne heeft helaas geen bereik hier. Morgen gaan we bellen voor een opening van de A7-basculebrug. We hopen dat ze wat soepel zijn, want officieel moet je 24 uur tevoren bellen. Zo niet, kunnen we pas dinsdag verder. Terug naar boven