www.sailing-dulce.nl

Logboek 2019/3 Zomer in Noord-Nederland

Harlingen (5)

Officiëé groepsfoto van de G20 in Osaka (foto AFP)
Officiëé groepsfoto van de G20 in Osaka (foto AFP)

Maandag 01-07-2019

Dit is weer zo'n foto om met extra aandacht te bekijken. Het is de officiële foto van de staatshoofden die deelnamen aan de G20 in Osaka. Duidelijk is te zien dat de machtsverhoudingen in de wereld niet meer dezelfde zijn. Autocratische leiders staan centraal: uiteraard Trump, de Saoedische kroonprins/moordenaar bin-Salman, Poetin, Erdogan en Xi Jinping. De leiders van democratische landen, met uitzondering van gastheer Japan, zijn naar de periferie verbannen. Merkel en Macron staan op de uiterste randen van de foto. Dat was tien jaar geleden niet denkbaar.

     Trump en Poetin ginnengapten over het illegale beïnvloeden van verkiezingen. Poetin zelf greep de gelegenheid aan om het liberalisme dood te verklaren. Hij weet er veel van. Zelfs een aantal westerse democratieën heeft inmiddels toegegeven dat multiculturalisme geen goed idee is, wist de Russische president te vertellen. Daarnaast was er de cynische vertoning van onze eigen koningin Máxima, die zonodig met de moordenaar van de journalist Kashoggi op de foto moest. Pecunia non olet. Kijk er goed naar en je weet hoe de bal in de nabije toekomst zal rollen.

 

Vandaag een droge en winderige dag. Westenwind Bf 5. We doen wat boodschappen, drinken koffie achter glas op een terras, slenteren door de Voorstraat en lezen. Boeiend boek, 'Het Menselijk Getij' van demograaf Paul Morland (Atlas/Contact, 2019). Terug naar boven