www.sailing-dulce.nl

Logboek 2019/2 Voorjaar in Gorinchem

Gorinchem (268)

Het Eind circa 1890, met de Waterpoort in de verte..
Het Eind circa 1890, met de Waterpoort in de verte..

Zaterdag 11-05-2019

Vandaag doen we het kalm aan. Het is een aardige dag met overwegend zon. Stonden er gisteravond nog vijf foutparkeerders op het Eind, nu gaat het beter. In de stad is een jazzfestival in de cafés, Vestingjazz 2019. Vandaag ligt onze straat er dus zo bij als hij bedoeld is. Wat lijkt het op de situatie van meer dan 130 jaar geleden, toen er nog geen auto's waren! De foto hierboven dateert van voor 1893, want de Waterpoort staat er zelfs nog op. Vergelijk hem met de foto hieronder, vanochtend gemaakt, waarop zelfs geen wandelaars staan. Op de plek van de Waterpoort is nu de coupure in de vestingwal, die toegang geeft tot het gebied Buiten de Waterpoort en de steigers van de veerdienst.

 

CAM03563

Het Eind anno 2019

 

Later lopen er groepen toeristen over straat, In het midden: shared space. De automobilisten rijden bewust langzaam. Op BdW ligt een cruiseschip. Ik haal wat tubes secondelijm voor aan boord en neem afscheid van Emmy en Inge van Boekhandel De Mandarijn. Onvermijdelijk gaat dat gepaard met de aanschaf van een boek voor onderweg: 'De onverwachte rijkdom van Altena' van Jan van Mersbergen (Cossee, 2019), die zelf in het Land van Heusden en Altena woont.

     Vanmiddag gaan we naar de verjaardag van Tessa's dochter Vajèn, die 7 wordt. Anna gaat op de fiets, ik zal later te voet komen.

 

Na het destructieve orkaanseizoen van 2018 voorspellen onderzoekers van Colorado State University voor 2019 een zwakker seizoen voor 2019, enigszins onder het gemiddelde. Het seizoen loopt van 1 juni tot 30 november. Vijf stormen zullen orkaankracht kunnen bereiken, waarvan er 2 zullen uitgroeien tot de zwaarste categorie 5. “From the looks of it, it will be a quiet season,zegt Jhordanne Jones, één van de onderzoekers. Alles is uiteraard gebaseerd op een computermodel. De National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) komt eind van deze maand met een eigen prognose.

     De gevolgen van de huidige, zwakke El Niño zijn in het model opgenomen. Onder de wereldwijde invloed van dat weerfenomeen in de Pacific zouden de westelijke passaatwinden sterker zijn dan anders en de orkaankernen uit elkaar trekken. Hm. Volgens de NOAA zal de zwakke El Niño van nu ongebruikelijk lang duren, mogelijk zelfs tot in de herfst. Een sterke El Niño kan het weer in Nederland beïnvloeden. Metingen uit het verleden wijzen uit dat het leidt tot een voorjaar dat natter is dan gebruikelijk. Daarvan is tot dusver geen sprake. Maart was weliswaar natter dan gemiddeld, maar april was bovennormaal droog. Over mei wisselt het beeld nogal; de rest van de maand lijkt droog te zullen verlopen.

 

Omdat het nog steeds verbazend goed gaat met de Amerikaanse economie denkt president Trump ruimte te hebben voor een verdere escalatie van het handelsconflict met China. Hij heeft er immers verstand van, maar het is natuurlijk een pure gok. De handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China werden gisteravond afgebroken zonder akkoord en Trump gaf zijn handelsgezant opdracht om de procedure te starten om de invoerrechten van nagenoeg de volledige Chinese import te verhogen. De verwachting is dat China met gelijke munt zal terubetalen. De economieën van beide landen vormen 40% van de wereldeconomie. Op de effectenbeurzen verdampte in één week tijd 1,3 biljoen dollar. Vooral de consumenten in de VS draaien ervoor op, maar - zoals gezegd - Trump denkt dat het nog wel even kan lijden en dat zijn populariteit door een oorlog (zonder doden) zelfs zal stijgen. Onze minister voor Buitenlandse Handel Sigrid Kaag zei te vrezen dat de escalatie ook in Nederland banen gaat kosten. Terug naar boven