www.sailing-dulce.nl

Logboek 2019/2 Voorjaar in Gorinchem

Gorinchem (242)

Ons huis vanochtend in de zon.
Ons huis vanochtend in de zon.

Maandag 15-04-2019

Zeggen dat je je iedere keer weer verbaast over de dwaasheid in de wereld - en ik doe het nogal eens - impliceert dat je jezelf niet dwaas vindt. Dat klopt, over het algemeen vind ik mezelf geen dwaas. Dat komt ondermeer door de invloed van Anna op me en door een zelfopgelegde discipline om vooral de feiten te checken en van verdieping. Niet zelden lukt dat. Maar veel mensen geven helemaal niks om feiten. Vanmorgen ook weer. Na de sport en de boodschappen raak ik weer eens in debat op FB met bekenden die het het met de waarheid niet erg nauw nemen. Totaal niet zelfs. Meestal gaat het over de Europese Unie, klimaatverandering en migratie. De vaste thema's van het nationaal-populistisch discours. Zindelijk denken en argumenteren is er niet bij, insinueren, fabuleren, feiten verdraaien of ontkennen en komplottheorieën wel. Of feiten negeren of weglachen. Ze weten immers wel beter. Iedereen zal het wel eens hebben meegemaakt. Het is zinloos maar ik blijf dergelijke discussies soms lang volhouden, want wie weet slaat er toch wat aan. Op mijn laptop staat een spreuk naast het toetsenbord, die ik ze vaak voorhoudt: 'Alles dat wordt beweerd zonder enig bewijs, kan ook zonder enig bewijs weer worden verworpen.' Niet dat het helpt, maar opgeven doe ik vooralsnog niet.

 

Vandaag is het overwegend zonnig en minder koud. Er komen warme lentedagen aan. Het ziet ernaar uit dat de Paasdagen 21 en 22 april de warmste ooit gaan worden. Van de 10 warmste Pasens zullen er in dat geval 5 in deze eeuw vallen, de helft dus, over de laatste 102 jaren. Zie de grafiek in de link hierboven.

     Ander klimaatnieuws. De rivieren in de Amerikaanse staat Alaska zijn nog nooit zo vroeg ontdooid als in dit voorjaar.  Uit gegevens van weerbureaus blijkt dat de rivieren sinds 1960 steeds eerder ontdooien. Nu is het gemiddeld een week eerder dan toen. Dit jaar was het echter nog sneller. Op een Europees congres over infectieziekten (ECCMID) in Amsterdam,  met 13.5000 artsen en andere wetenschappers het grootste congres ter wereld over dit onderwerp, waarschuwt men dat tropische ziekten in ons deel van de wereld steeds meer de kop opsteken. Het gaat om ziekten als knokkelkoorts, chikungunya, zandmugziekte en hersenontsteking, die allemaal door muggen en teken verspreid worden. Door de opwarming kunnen ze bij ons overleven.

 

Anna gaat vanmiddag oppassen bij Tessa, die een flinke griep heeft, en ik raak nogmaals in een FB-discussie met nationaal-populistische kennissen. Over misleidende artikelen op dubieuze websites die beweren dat immigranten meer criminaliteit bedrijven dan autochtonen. Daarvan is in degelijke studies al jaren niets gebleken, kijk bijvoorbeeld hier. Hun aandeel is eerder lager, zoals je mag verwachten van mensen die zich inspannen in een nieuwe samenleving aan de bak te komen. De populisten willen het niet horen. Terug naar boven