www.sailing-dulce.nl

Logboek 2019/2 Voorjaar in Gorinchem

Gorinchem (238)

De Britse gratis krant Metro vanmorgen.
De Britse gratis krant Metro vanmorgen.

Donderdag 11-04-2019

De Britse krant Metro vergelijkt vanochtend de Brexit met een zwart gat (zie hierboven), nadat Theresa May een halfjaar uitstel in Brussel kreeg. Het wordt nu al de halloween-brexit genoemd. De vergelijking met een zwart gat is niet de eerste keer; NRC cartoonist Oppenheimer had die vergelijking al weken eerder gemaakt, nog vóór de publicatie van de eerste foto van de Event Horizon Telescope van een zwart gat. Hij tekende zo'n gat in de aardbol, op de plek waar het VK ligt. Uit het gat klinkt een holle stem: 'Ordèr! Ordèèr!'

     Tot mijn verbazing verbond de EU27-top weinig voorwaarden aan het uitstel, behalve een gentlemans' agreement dat Groot-Brittannië zal ‘afzien van maatregelen die de doelstellingen van de EU in gevaar kan brengen’. Dat komt me nogal lichtzinnig op me over. Als er voor 20 mei nog steeds geen deal door het Britse parlement is aanvaard, moeten de Britten meedoen aan de EU-verkiezingen. Stel dat de Tory's tegen die tijd de ongelukkige May afserveren en iemand als de harde Brexiteer Boris Johnson als premier aanstellen, dan kan het VK - nog steeds volwaardig EU-lid - alle besluitvorming in Brussel blokkeren en de EU in gijzeling houden. Niet slecht als onderhandelingspositie. Maar in Brussel woog men af dat er dit jaar weinig wetgeving aan de orde komt en dat de benoeming van een nieuwe Europese Commissie geen unaminiteit vereist. Dus het risico op eventuele schade acht men komend halfjaar beperkt. Ik hoop het, maar tegelijk besef je hierdoor dat de EU in feite allang verlamd is geraakt door die Brexit. Het ongeduld bij Macron begrijp ik goed.

     Maar eerst moet May vandaag het nieuwe uitstel in het Lagerhuis verdedigen. Daarna gaan de parlementariërs onbekommerd twee weken met Paasreces. De komende weken moet May een nieuwe Brexit-deal overeenkomen met Labour. Gaat dat lukken? 'Jeremy Corbyn moet nu politiek volwassen worden' kopt de NRC. Labour wil na de Brexit een douane-unie met de EU, zoiets als het Noorwegen-model, waarbij het VK de besluiten in Brussel moet blijven volgen zonder erover mee te beslissen. Dat is absoluut no go voor de meeste conservatieven. Maar ook Labour is ernstig verdeeld. Behalve de naderende EU-verkiezingen blijven daarom ook twee andere opties boven de markt hangen: een tweede referendum - een herkansingsreferendum - of nieuwe Britse verkiezingen. Terzijde: de eind mei waarschijnlijk te houden EU-verkiezingen in het VK zullen de facto tevens een verkapt Brexit-referendum zijn. Nigel Farage verheugt er zich al op. Eigenlijk komt de electorale afrekening voor de Tory's al eerder, want op 2 mei zijn er lokale verkiezingen. De verwachting is dat de Conservatieven dan een enorme klap van hun kiezers zullen krijgen, waarna er weer een stok extra is om May mee te slaan.

 

Vannacht lichte nachtvorst. De zon komt stralend op in een onbewolkte hemel. We gaan boodschappen doen en sporten. Barbara komt 's middags even op de thee.

     Er is groot en klein nieuws. Dictator Bashir van Soedan wordt door een legercoup afgezet. Een wisseling van de wacht. Ik vrees dat de mensen in het land er niets mee op zullen schieten. Julian Assange wordt na zeven jaar door de Britse politie uit de ambassade van Ecuador in Londen gehaald. Je kunt erop rekenen dat hij aan de VS wordt uitgeleverd. Journalist Max van Weezel overlijdt. Gestorven in het harnas, zoals hij wilde. Ooit waren we partijgenoten. Hij werd 67 jaar. Terug naar boven