www.sailing-dulce.nl

Logboek 2019/1 Winter in Gorinchem

Gorinchem (209)

Voorpagina van The Guardian vanochtend.
Voorpagina van The Guardian vanochtend.

Woensdag 13-03-2019

Gisteravond kijken we in plaats van het NOS-journaal naar de live-stemming in het Britse Lagerhuis, de tweede stemming over de Brexit-deal. Met bijna 150 stemmen verschil is het verlies van Theresa May groter dan verwacht.

     May probeerde iets wat bij de huidige verhoudingen in het Lagerhuis niet kan, en dat had ze kunnen weten. Twee blokken hebben elkaar in een houdgreep en blokkeren ieders oplossing. Op rechts hebben de Brexiteers een groot blok, en op links vormt Labour een groot blok, met tussen beide blokken in een radeloze groep van conservatieve remainers. Op die manier kan er niks.

     Er is terecht grote teleurstelling bij de EU, waar men de neiging krijgt de Britten nu maar zonder deal te laten ophoepelen. Wat May helaas heeft verzuimd is een overeenkomst maken met Labour voor een zachte Brexit, zoals ik weken geleden al schreef. Zo'n overeenkomst zou met steun van de socialisten en de conservatieve remainers een meerderheid in het Lagerhuis opgeleverd hebben. Een zachte Brexit, waarbij het VK in een douane-unie met de EU lid van de interne markt was gebleven, zoals Noorwegen en Zwitserland, zonder probleem met de Noordierse grens, maar ook zonder zeggenschap in Brussel. Zo'n optie heeft May niet gewild en dat valt haar aan te rekenen. Het geeft me het gevoel het einde van een tijdperk mee te maken en de verdere verzwakking van het Europese continent. Nog deze week zal uitstel van de Brexit na 29 maart wel worden toegestaan, maar het maakt de hopeloze verdeeldheid van Europa niet anders. Niettemin.. er is toch nog een kans, als het uitstel lang genoeg is (21 maanden) en wordt gebruikt voor een tweede referendum. Dat is zeker niet kansloos, maar dan moeten de Britse kiezers, die voor mijn gevoel de buik vol hebben van de Brexit, eerst nog meedoen aan de Europese verkiezingen van mei.

 

Het is vandaag een kille, nare dag van regen en wind. Anna heeft nu de griep ook te pakken en houdt het bed. Ik voel me wat beter, maar het weer nodigt niet uit om naar buiten te gaan. Om 13.15 uur kijk ik naar de live-rapportage van de persconferentie over de doorberekening van de planbureaus PBL en CPB van het concept-klimaatakkoord en de klimaatwet. Om vrolijk van te worden? In zekere zin, want door een storing valt het beeld uit en krijgen we wel de overhandiging van de rapporten te zien, maar de cijfers waar het om gaat komen nét niet in beeld.

     De conclusies zijn echter duidelijk: de klimaatdoelen worden in 2030 waarschijnlijk niet gehaald, en de kosten vallen mee. We krijgen een half procent lager bbp in 2030 door het (voorgenomen) klimaat- en energiebeleid, zegt CPB-directeur Laura Van Geest. ‘Brexit kost ons het dubbele'. Zo'n nuancering hoor ik graag. NB: ze bedoelt een zachte Brexit). De kosten zijn alleen ongelijk verdeeld. Lagere inkomens en pensionado's betalen beduidend meer dan hogere inkomens. Mogelijk worden de klimaatdoelen wel gehaald als er CO2-beprijzing voor het bedrijfsleven bij komt. Inderdaad, een uur later zegt de premier dat het kabinet de energielasten voor burgers wil verlagen en de industrie meer wil laten betalen voor de klimaatplannen. Hij spreekt van een "verstandige" CO2-heffing, die moet voorkomen dat Nederlandse bedrijven naar het buitenland vertrekken. Het is afwachten hoever verstandig precies gaat. Terug naar boven