www.sailing-dulce.nl

Logboek 2019/1 Winter in Gorinchem

Gorinchem (206)

Klimaatmars in Amsterdam 2019 (foto: ANP)
Klimaatmars in Amsterdam 2019 (foto: ANP)

Zondag 10-03-2019

Vannacht veel regen, vanochtend ook. Maartse buien. De media waarschuwen voor storm uit het westen na het middaguur. Er is een code geel ingesteld vanwege mogelijk zware windstoten van 80 tot 100 kilometer per uur, vooral aan de kust. In Den Haag last men de Pier City Loop af. Een paar uur later stelt het KNMI voor de provincies in het zuiden en zuidwesten zelfs code oranje af. Daarin gaat het om zware tot zeer zware windstoten van 100 tot 110 kilometer per uur uit westelijke richtingen, langs de zuidwestkust mogelijk tot 120 kilometer per uur. Ook komende dinsdag en woensdag kan het stormen.

 

De Democraten in de VS hebben een klimaatplan gelanceerd, de Green New Deal. Het is een omvangrijk en ambitieus plan tegen klimaatverandering en economische ongelijkheid. Het land moet in tien jaar klimaatneutraal worden. Zoals verwacht trekken de Republikeinen alle fake-news trucs uit de kast. ‘Auto’s, grasmaaiers, luchtvaartmaatschappijen, alles zal moeten verdwijnen’, brieste de Republikeinse leider Mitch McConnell donderdag tijdens een debat in de Senaat over de gevolgen van het plan. En Sebastian Gorka, een vroegere adviseur van Trump, zei: ‘Ze willen je pick-uptruck afnemen. Ze willen je huis opnieuw inrichten. Ze willen je hamburgers afpakken. Dit is waar Stalin ooit van droomde, maar nooit voor elkaar kon krijgen.' Het woord 'hamburger' komt in het hele plan overigens niet voor. Natuurlijk valt Trump zelf het ook aan. Hij twitterde sarcastisch: '‘Het zou geweldig zijn om voor altijd vliegtuigen, auto’s, koeien, olie, gas en de krijgsmacht weg te doen. Briljant!' Het probleem is dat de heftige publieke aanvallen ook gematigde Democraten aan het wankelen brengen. Mogelijk vrezen ze voor electorale gevolgen voor zichzelf en de presidentsverkiezingen in 2020. Het voedt mijn angst dat democratieën niet in staat zullen blijken te zijn om zulke ingewikkelde problemen als klimaatverandering effectief aan te pakken. Ingrijpende maatregelen liggen slecht bij de kiezers, en de nationaal-populisten maken daar listig gebruik van.

     Volgende week, als in ons land het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) met het kostenplaatje komt van het concept-klimaatakkoord en van de Klimaatwet, kunnen we zien hoe hecht de coalitie blijft. Vanmiddag is er op de Dam in Amsterdam een klimaatmars voor de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen.

 

Om 12.15 uur is in Zeeland sprake van een storm. Het is pas officieel als het een uur lang Bf 9 blijft waaien, en dat is om 13.15 uur het geval. In Vlissingen mat men al eerder windstoten van 108 km/uur. Weeronline houdt een live-blog bij. Om 13.15 uur sluit Rijkwaterstaat de Oosterscheldekering voor alle verkeer. In Zeeland en Brabant waaien bomen en schuttingen om en dakpannen en hele daken af. Ook zonnepanelen blijken kwetsbaar. De storm trekt vooral over de zuidelijke provicies. Om 15.00 uur wordt in Midden-Limburg een windstoot van 120 km/uur gemeten.

     Onderwijl brengen volle treinen massa's mensen naar Amsterdam. De klimaatbetogers laten zich door de regen en het stormweer niet tegen houden. Zelfs De Telegraaf erkent de grote opkomst in weerwil van het slechte weer: 'Ondanks regen topdrukte in Amsterdam voor klimaatmars'. Onder de betogers zijn veel kinderen. Ze dragen tekstborden als: 'Hoe ziet mijn wereld eruit als ik zo groot ben als jij?' en 'Mag ik ook nog wat?' en 'Red de aarde', schrijft Het Parool. De organisatoren schatLogboek 2016/1 Winter te Gorcumten dat er 40.000 mensen zijn; de politie houdt het op 35.000. In elk geval is het een opkomst duizend keer groter dan die van de gele hesjes in Nederland. Ik ben niet meer zo'n demonstreerder, maar ik heb nu toch spijt dat ik er ditmaal niet heen ging. Terug naar boven