www.sailing-dulce.nl

Logboek 2019/1 Winter in Gorinchem

Gorinchem (200)

Gebruik van kolen in Groot-Brittannië 1850 - 2018 (Carbonbrief)
Gebruik van kolen in Groot-Brittannië 1850 - 2018 (Carbonbrief)

Maandag 04-03-2019

Midden in de nacht word ik wakker van het zware ruisen van de grote boom op de Altenawal. Het moet wel hard waaien, wil je er in ons huis met zijn dikke muren wakker van worden. Het regent vanochtend en de luchtduk is ver gedaald. Er is een code geel uitgebracht door het KNMI, vanwege mogelijk harde windstoten. Behalve omgewaaide bomen en bouwsteigers zijn er een aantal carnavalsoptochten afgelast. In Gorcum kreeg de harde wind vat op het doek rondom de Torenflat in Gorinchem. Die wordt verbouwd. Sommige bewoners hebben de voorbije nacht wakker gelegen van het geklapper. Ach. Er waren dit weekeinde zware tornado's in de VS waarbij zeker 22 mensen omkwamen. Australië zucht opnieuw onder een ernstige hittegolf.

     Anna had een redelijke nacht. Van alle medicatie helpen eigenlijk de coffeïnepillen enigermate bij de nachthoofdpijn. We doen braaf boodschappen en gaan sporten. 's Middags is het rustiger en schijnt zelfs de zon. Anna gaat met het recept uit Leiden nieuwe coffeïnetabletten halen. Het blijkt dat verzekeraars die niet vergoeden, maar ze kosten slechts € 3,80 dus daar komen we wel overheen.

 

Er is ook goed klimaatnieuws. gematigd goed. De website Carbonbrief brengt een analyse waaruit blijkt dat de CO2-uitstoot in de UK in 2018 voor het zesde achtereenvolgende jaar is gedaald (zie de grafiek hierboven). De uitstoot is nu op het laagste niveau sinds 1888. Grappig is dat je ziet dat het slechts drie keer in de geschiedenis heel kort onder dat niveau kwam. Dat was bij de stakingen van de mijnwerkers in 1893, 1924 en 1926. De Britse reductie lijkt een imposant resultaat, maar ze is dit jaar veel lager - slechts 1,5% - dan in de andere vijf jaren: in 2014 -8,7% en in 2016 -5,9%, en is voor het overgrote deel toe te schrijven het sluiten van kolencentrales. Het stoken van gas bleef gelijk en olie steeg zelfs (gering, zie grafiek hieronder).

 

 Gebruik van gas, olie en kolen in Groot-Brittannië 2013 - 2018  (Carbonbrief)

 

Uit verdere analyse door Carbonbrief blijkt dat de grootste bijdrage aan de CO2-uitstoot in het VK nu niet meer door de energiecentrales komt, maar door het transport, het bedrijfsleven en woningen (nu gelijk met energiecentales. Daaruit blijkt (en ook uit de afvlakking van de reducties) dat men vooral het 'laaghangend fruit' heeft gescoord, maar dat er drastischer maatregelen nodig zijn om verder te komen. Helaas is de politiek in de UK nu vooral bezig met de dwaze Brexit-soap.

 

In Nederland reduceren we veel minder. De uitstoot van CO2 was in 2017 net zo hoog als in 1990 (2018 is nog niet bekend). Bij ons geen reductie van de energiecentrales als in Engeland: in 2017 stootten onze energiebedrijven nog 22 procent (9 miljard kilogram) meer CO2 uit dan in 1990. De emissie in het UK was in 2018 5,4 ton CO2 per inwoner, dat is ongeveer de helft van de emissie per persoon in Nederland. Terug naar boven