www.sailing-dulce.nl

Logboek 2019/1 Winter in Gorinchem

Gorinchem (179)

Ultima Thule is verbazend plat (foto NASA)
Ultima Thule is verbazend plat (foto NASA)

Maandag 11-02-2019

Op nieuwjaarsdag was de scheervlucht van ruimtesonde New Horizons langs het Kuipergordelobject Ultima Thule. Het verste object in het zonnestelsel dat ooit door een menselijke sonde bezocht werd. In de media rapporteerde NASA dat het object de vorm had van een sneeuwpop (lees hier mijn verslag). Hoewel de sonde allang verder de wijde leegte van de kosmos invloog, bleef hij foto's en meetgegevens naar de aarde zenden. Daaruit blijkt nu dat de vorm heel anders is, nog vreemder dan eerst: de twee lobben zijn niet rond. De kleinst heeft de vorm van een walnoot en de grootste lijkt zo plat als een pannenkoek (zie hierboven). Ze zitten wel aan elkaar vastgeplakt en maken samen een langzame spindraai. 'De wetenschappers die bij het New Horizons-project betrokken zijn staan voor een raadsel. Het is nog volkomen onduidelijk hoe zo’n platte ijsdwerg kan zijn ontstaan', schrijft Astronieuws. Er zijn overigens nog onzekerheden; zie de onderbroken blauwe contour in de afbeelding. NASA ontvangt nog dagelijks nieuwe gegevens van New Horizons.

 

Dit weekeinde stuiite ik toevallig op de tekst die op het Vrijheidsbeeld bij New York staat. Op het voetstuk staat  een sonnet The New Colossus (1883) van de Joodse dichteres Emma Lazarus. De belangrijkste regels in het tweede couplet luiden:

 

"Give me your tired, your poor,
Your huddled masses yearning to breathe free,
The wretched refuse of your teeming shore.
Send these, the homeless, tempest-tost to me,
I lift my lamp beside the golden door!"

 

Wat is er onder Donald Trump over van het Amerika dat de thuishaven wilde zijn voor allen die op de vlucht waren voor oorlog en onvrijheid? Dat Amerika, eens de zelfverklaarde leider van de vrije wereld, hult zich nu steeds meer in een onverschillig isolement.

 

Vandaag - maandag - is het een mooie, zonnige dag met weinig wind. Lente! Op een Journaal zagen we ergens crocussen in bloei, maar die zien we hier nog niet. Boodschappen en sport, verder geen bijzonderheden. Terug naar boven