www.sailing-dulce.nl

Logboek 2019/1 Winter in Gorinchem

Gorinchem (177)

Op de werf in Numansdorp.
Op de werf in Numansdorp.

Zaterdag 09-02-2019

Harde zuidwestenwind vandaag, maar ook zon. We rijden naar Numansdorp. Onderweg op de A15 stinkt het geweldig bij Alblasserdam. Een vieze chemische stank die we niet thuis kunnen brengen. Later blijkt dat het uit een tankwagen komt op een bedrijventerrein in de buurt en dat de stank zich over heel Nederland verspeidt, tot in Drente toe.

     Op de werf waait het nog harder dan in Gorcum; zeker Bf 7 schatten we. Er is een gegil en gefluit van jewelste in de wanten en frenetiek geklapper van vallen tegen de mast. Bij ons niet; de vallen staan strak. Trouwens goed dat ik de wieken van het windmolentje had vastgezet. Aan boord vinden we alleen lekkage aan stuurboord, aan bakboord is het volledig droog gebleven. We vervangen de natte handdoeken door droge en vertrekken weer.

     Bij Alblasserdam stinkt het nog steeds. Het is dan één uur. Thuis lees ik dat de stank, die overigens niet in Gorcum hangt, afkomstig is van petrolad, 'een stof die wordt toegevoegd aan industriële smeermiddelen, zoals vaseline. De brand veroorzaakt een rubber- en gasachtige geur', aldus de NOS. Het wordt onder andere gebruikt in schakelkasten en versnellingsbakken van auto's. Inademen kan leiden tot misselijkheid en overgeven. Verschillende sportwedstrijden in de open lucht werden afgelast, tot in Baarn.

 

Volgt een tamelijk zonnige middag. De harde wind berokkent schade in het land: bomen waaien om, dakpannen komen naar beneden en op een aantal plekken sluit de brandweer wegen af nadat bouwplaten weggewaaid waren. Heel geleidelijk neemt de wind in hevigheid af. Barbara (met Jordin) en Tessa (met Lina-Mae, foto hier) komen op bezoek. Later komt Nikita ook nog. Overigens hier een leuke foto van mijn kleindochter Lisa met haar eerste freak-shake. Terug naar boven