www.sailing-dulce.nl

Logboek 2009/2 (Çanakkale> Odessa>Kreta)

Áyios Nikólaos (6)

Een niet volledig geslaagde poging om het weerlichten in de wolken in het zuiden vast te leggen
Een niet volledig geslaagde poging om het weerlichten in de wolken in het zuiden vast te leggen

Vrijdag 16-10-2009

Het dreigende onweer van gisteravond blijft beperkt tot urenlang weerlichten in de wolken boven de bergen in het zuiden (zie de tamelijk onscherpe foto hierboven). Het waait flink door, pas in de ochtend neemt de warme zuidenwind wat af - om tegen het eind van de middag weer aan te wakkeren tot Bf 6 - 7. Het gevolg van die warme wind is warmte, het is vandaag bijna 30°  In tegenstelling tot de zuidenwinden op Malta afgelopen winter voert deze wind geen plakkerig rood Sahara-zand mee. Misschien kan het niet over de hoge bergketens van Kreta heen? Af en toe vallen er wat druppels, het mag echter geen naam hebben. Volgens de weerkaartjes klaart het weer na het weekend op. Dat zou mooi zijn want dan komt Ans´dochter Tessa logeren.

 

Weinig te melden. Vanmorgen heb ik gezwommen vanaf het strandje naast de haven. Vroeger toen we in Deil woonden deed ik dat iedere ochtend en voelde me er wél bij. Het water was erg woelig maar niettemin aangenaam. Ik zal proberen het´´s ochtends vol te houden. We drinken onze ochtendkoffie bij koffiehuis Asteria. Daarna fiets ik een eind rond de stad zonder veel bijzonders te zien. De voornaamste vondst is een groot filiaal van de Lidl op de uitvalsweg naar het dorp Kritsa. Ik keer terug met een 1,5 literfles Retsina voor € 1,99 en een punt Franse Brie. Als ik terugkom is Ans juist bezig kastanjes te poffen.

 

Verder lezen in Robin Lane Fox. De rijke cultuur in het Athene van Pericles. "The Periclean age was not an age of general Greek enlightenment, but it was an age when intellectuals and their enlightened thinking first flourished around a like-minded political leader" (p. 158) Hij werd veel en weinig zachtzinnig op de korrel genomen door satirici en komedieschrijvers tijdens zijn bewind. Die vrijheid bestond toen, waarschijnlijk voor het eerst was er sprake van vrijheid van meningsuiting in de menselijke geschiedenis. Ach, het jammerlijke verloren gaan van vrijwel het volledige werk van de waarschijnlijk briljante komedie-schrijver Cratinus, rivaal van Aristophanes. Van diens 40 stukken zijn er tenminste 11 bewaard gebleven. Ik begin nu aan het hoofdstuk over de Peloponnesische Oorlogen. Al deze dingen heb ik vroeger op de HBS ook geleerd - en voor een aanzienljk deel vergeten. Ik herinner me wel de gedreven liefde waarmee de heer Baas, onze geschiedenisleraar, erover placht te vertellen en zich soms liet meeslepen door de tragiek en de schoonheid van al die verhalen. Dat heeft hij toen in elk geval op me weten over te dragen. Overigens had ik in mijn HBS-tijd het geluk dat er meerdere van die inspirerende docenten waren, zoals bij natuurkunde (Vrolijk) en scheikunde (ScherpenzeelTerug naar boven