www.sailing-dulce.nl

Logboek 2009/2 (Çanakkale> Odessa>Kreta)

Áyios Nikólaos (5)

We drinken onze ochtendkoffie aan de veerhaven op de stoep van koffiehuis Asteria
We drinken onze ochtendkoffie aan de veerhaven op de stoep van koffiehuis Asteria

Donderdag 15-10-2009

Geen nieuws. We zijn begonnen met het maken van afspraken voor de drie weken in november als we in Nederland zijn. Onder andere voor het getuigenverhoor in Almelo in de zaak tegen de ex-neuroloog Jansen Steur. Met de kinderen, hun aanhang en de kleinkinderen beleggen we een partijtje op een zondagmiddag in Fort Vuren bij Gorcum. Het lijkt erop dat ze ditmaal allemaal van de partij zullen zijn. Daarna lopen we naar de veerhaven en drinken onze ochtendkoffie op de stoep van het koffiehuis Asteria (foto hierboven), terwijl het drukke verkeer langs ons heenraast. Een lange wandeling voert ons vervolgens langs de kust naar het strand van Ammoudi Beach. Onderweg is een tijdschriftenrek waar Ans de nieuwe Libelle en de Privé koopt. We klimmen langs een steile trap omhoog en vinden er het ziekenhuis en komen langs een omweg weer terug naar de boot.

 

Het is halfbewolkt met een temperatuur van 27° In de kuip is het niet goed uit te houden, daarom zetten we de bimini maar weer op. Nadat ik de nieuwe Privé heb doorgekeken lees ik in Robin Lane Fox met interesse hoe in de stadstaat Athene in de 6e eeuw vC de eerste demokratie in de geschiedenis zich ontwikkelt. (Tenminste, voor alle mannelijke burgers boven de dertig jaar oud, dus niet voor vrouwen, jonge mannen, immigranten en slaven) Ik heb me vroeger veel te weinig verdiept in dit onderwerp, vind ik. Lane Fox beschrijft het met de nodige plechtigheid:

 

"Cleisthenes proposed from the floor of a public meeting that the constitution should be changed and that, in all things, the sovereign power should rest with the entire adult male citizenry. It was a spectacular moment, the first known proposal of democracy, the lasting example of the Athenians to the world" (p. 92)

 

Een opmerkelijk aspect aan die eerste demokratie was het ostracisme ofwel het zogenaamde schervengericht, een methode om van te machtig geworden leiders af te komen. Iedere stemgerechtigde burger kon eenmaal per jaar de naam van zo´n potentiële potentaat op een potscherf schrijven en als er 6000 van die scherven met iemands naam bijeen waren verzameld, dan moest de betrokkene aftreden - met behoud van zijn rechten en zijn bezit - en voor tien jaar de stad verlaten. Een methode om de opkomst van nieuwe tyrannen te verijdelen. Zou er wel eens over gedacht zijn om in onze Westerse demokratieën opnieuw iets dergelijks in te voeren? Geen idee, maar de gevaren voor de demokratie lijken me zelden van één persoon te komen. Eerder van groeperingen en machtscentra. Niettemin: de Atheners hielden voor meer dan 180 jaar hun eerste demokratie in stand. Het gaf ze in de succesvolle verdedigingsoorlogen tegen de numeriek sterkere Perzische invasielegers beduidend meer om voor te vechten dan alleen de oorlogsbuit, waarom het hun vijanden ging.

 

In het begin van de avond steekt er een harde, warme zuidenwind op. Boven de hoge bergen in het westen bouwen vervaarlijke onweerswolken zich op. Terug naar boven