www.sailing-dulce.nl

Logboek 2009/1 (Malta>Çanakkale)

Aegina, Nísos Aegina (2)

Dulce (midden) en Kiara aan de kade in Aegina
Dulce (midden) en Kiara aan de kade in Aegina

Dinsdag 16-06-2009

Aegina is vandaag heet: 33° Celsius, een temperatuur die ons sloom maakt. Maar het is een aardig stadje dat ondanks de vele toeristen en de ligging vlakbij de metropool Athene toch nog veel van zijn charme bewaard heeft. De hele dag door leggen veerboten en snelle draagvleugelboten aan. Het is een levendig tafereel. Ik klus een beetje, maak bijvoorbeeld een mooi, praktisch bakje voor de WC-rollen in het kleine toiletje. Een mens moet wat met zijn tijd. Eerder op de dag schrik ik me wild want ik mis mijn portemonnaie met pasjes en credit-card. Die blijkt aan dek te liggen, uit mijn zak gevallen toen we vanmorgen de zeilhuik over het grootzeil trokken. Oef!

 

Wat kuieren, wat klussen, wat lezen. Geen beroerd leven. Het komt me desondanks soms voor alsof ik vroeger beter kon luieren. Misschien omdat ik het minder deed. Of omdat me toen meer tijd van leven restte?

 

We bestuderen de weerkaartjes. Eigenlijk willen we met veertien dagen in de Zee van Marmara of in Istanboel zijn. Dan hebben we geen last meer van de meltemi, de beruchte noordenwind (met de Turkse naam!) die vooral in de zomermaanden de Egeïsche Zee teistert. De wind ontstaat door de luchtdrukgradiënt tussen het gebruikelijke hogedrukgebied boven het westelijk deel van de Middellandse Zee en het lagedrukgebied boven de warme landmassa van Klein-Azië. Voorbij de Zee van Marmara ben je dat systeem grotendeels kwijt. Ook nu waait de meltemi iedere dag fors uit het noorden voorbij kaap Soúnio, de zuidoostpunt van het Griekse vasteland. Vanaf daar zouden we ertegenin moeten boksen naar de beschutting onder het langwerpige eiland Evia. We besluiten de ontwikkeling even aan te zien. Tegen het weekend lijkt de meltemi er af te gaan nemen. Terug naar boven