www.sailing-dulce.nl

Logboek 2009/1 (Malta>Çanakkale)

Preveza

Onderweg van Paxos naar Preveza
Onderweg van Paxos naar Preveza

Zaterdag 23-05-2009

Gisteren lichten we om 12 uur het anker in Gaios, Paxos. Bij het ophalen draait het wat ongelukkig zodat een vloei hard tegen de boot slaat. Een stukje gelcoat spat los. Enfin, dergelijke blutsen zijn niet te vermijden. T.z.t. zal ik het eens netjes repareren. We motoren de kronkelende kreek uit en zetten koers naar Preveza, 32 mijl verder zuidoost. De wind werkt niet mee: zuidoost 2. We motoren over een vlakke zee. Aan stuurboord ligt het kleine broertje van Paxos, Antipaxos geheten (foto hier) Er wonen maar 30 mensen op. Rustig en vredig motoren we verder. Een tijd zitten we in de zon te genieten op het voordek (foto hierboven) Tegen half vijf komen we de bij twee boeien, een rode en een groene, aan het begin van de betonde geul naar Preveza, de Stenón Prevezis afwel het Kanaal van Preveza. Die wordt door herhaaldelijk uitbaggeren op 7 - 10 meter diepte gehouden en vormt de verbinding met de kleine binnenzee van Amvrakia. Een ondiepe kom van 10 bij 20 mijl waar weinig boten binnenvaren maar die wij de komende dagen eens willen verkennen. Het Preveza-kanaal is natuurlijk een strategische verbinding met die binnenzee en aan beide kanten staan Venetiaanse forten en kastelen. Behalve dat op de stuurboordoever, dat is gebouwd door de beruchte Turkse boef Ali Pasha, die we ook al bij Butrint in Albanië tegenkwamen. Daar ligt ook het oude Actium, waar in de winter van 32-31 VC de veldslag plaatsvond tussen de troepen van Octavius (de latere keizer Augustus) enerzijds en die van Antonius en Cleopatra anderzijds. Een slag die laatsten verloren, een nederlaag die ze niet eens afwachtten en misschien zelfs over zich afriepen door hun smadelijke vlucht naar Egypte waar ze zelfmoord pleegden. Een paar kilometer noordelijk van Preveza liet Augustus een grote nieuwe stad bouwen, Nikopolis, waarvan er nog steeds veel resten liggen. De bewoners van de omliggende steden dwong hij er te gaan wonen. Ach, eigenlijk zouden we daar eens een kijkje moeten nemen maar eerlijk gezegd wordt ik steeds vaker somber van al die verlaten steden, waar het ooit wemelde van mensen die er hun drukbezette levens leidden en er misschien nooit bij stilstonden hoe vergeefs alles was en dat er een aantal eeuwen later alleen maar ruïnes van zouden overblijven. Je gaat ook anders kijken naar onze eigen steden, want ook daarvan zal er over vele eeuwen misschien niets meer over zijn dan stenen en wat oud asfalt.

 

In Preveza vinden we een plekje naast Kiara en Pegasus (foto hier) aan een betonnen kade. Ook Mermaid ligt hier, aan de wal bij het stadscentrum. Maar daar kun je beter niet liggen, zeggen de anderen, er is daar tot vier uur ´s nachts luide discomuziek. Gisteravond eten we met Jaap & Diana in de stad, buiten in een van de kleine straatjes die vrijwel volledig bezet zijn met tafels en stoelen.

 

Vandaag ga ik langs bij het filiaal van Wind Hellas. Daar onderzoekt een aardig en intelligent meisje mijn verhaal. Ze komt erachter dat het filiaal in Korfu niet alleen een fout heeft gemaakt met de activering, maar ook teveel heeft berekend. Voor 2 dagen Internet € 10 en 7 dagen € 30, moet zijn respectievelijk € 5 en € 15. Dat scheelt nogal! Wel blijkt Wind inmiddels al het geld weer terug op mijn account te hebben gestort, zodat er nu in totaal € 55,08 op staat. Prima! (Alleen heb je hier meestal slechts GPRS-netwerken, ontzettend traag. Foto´s uploaden is onbegonnen werk) Verder koop ik wat groente en fruit in de stad. Onder andere heerlijke kersen en nispero´s, die hier nephelos heten, de vruchten van de Japanse wolmispel oftwel de "foute kathedraalboom" Ondertussen heeft Ans de boot helemaal schoon gespoten. Dat was hard nodig. Hoewel we hier ook gratis liggen is er in elk geval water op de kade. ´s Middag lezen we. Ik lees "Evolution" van Stephen Baxter uit en ben eerlijk gezegd zwaar onder de indruk van het boek. Net als die steden teloor gaan en in ruïnes veranderen, waarover ik hierboven schreef, zo gaat het ook met de soorten en de verschillende levensvormen. De evolutie is ongenadig en ongericht, er is geen sprake van vooruitgang. Soms worden in de aanpassing aan veranderende omstandigheden paden ingeslagen die je eerder een teruggang zou willen noemen. Ooit zal de soort Homo Sapiens ook uitsterven, misschien over niet al te lange tijd, en het is niet zeker dat onze opvolgers intelligenter zullen zijn hoewel je mag verwachten dat ze in elk geval beter aangepast zullen zijn aan de misschien beroerde omstandigheden op een latere Aarde. Zolang het duurt natuurlijk. Onze menselijke soort zal even futiel blijken als alle andere, als je maar lang genoeg wacht, een rimpeling in de tijd zonder betekenis.

Ans is blij. Haar dochter Tessa vraagt in een SMS-bericht of ze een week mee kan varen. Dat kan hier uitstekend! Ze vliegt over een week naar Preveza en ondertussen kruisen wij wat rond in de Golf van Amvrakia en bezoeken we Levkas. Terug naar boven