www.sailing-dulce.nl

Logboek 2009/1 (Malta>Çanakkale)

Msida Marina, Malta (162)

Achter de kerk met het beeld van de heilige Franciscus op de toren ligt de vestiging van de Lidl
Achter de kerk met het beeld van de heilige Franciscus op de toren ligt de vestiging van de Lidl

Dinsdag 21-04-2009

Dezer dagen en vannacht speel ik voor dokter. Ik ben daar overigens erg terughoudend in want ik ben er immers al jaren uit. Maar het 10-jarige zoontje van een vreselijk aardig Russisch gezin op de K-steiger heeft hoge koorts en ze zijn niet verzekerd, krijg ik de indruk. Ik kan natuurlijk altijd even kijken en als ik het niet vertrouw zullen ze toch naar het ziekenhuis moeten. Maar het kind heeft alle klassieke verschijnselen van een fikse buikgriep. Daar weet ik nog wel raad mee: veel drinken om uitdroging te voorkomen, paracetamol tegen de koorts en vooral geen antibiotica. Het is een selflimiting disease, maar het is altijd moeilijk om dat uit te leggen aan angstige ouders die verwachten dat je een wondermiddel zult voorschrijven. Vanochtend om half zes kloppen ze in paniek aan. Ik schiet mijn kleren aan en ga kijken en vind eigenlijk niks verontrustends. Het joch heeft flinke buikpijn maar desondanks is de buik redelijk soepel, zijn pols is goed en hij heeft nauwelijks verhoging meer. Zo doorgaan dus. Vanmiddag is het al een stuk beter.

 

Het is een onstuimige dag. Veel wind uit het westen en af en toe fikse regenbuien. Tussendoor bestijg ik met de boodschappenkar de heuvel aan de overkant, om bij de Lidl verder voorraden in te slaan (foto hierboven) Er is een aanbieding van een leuk toneel-/veldkijkertje van 10 x 25, waarvoor ik bezwijk. Slechts € 8,99, met een tasje dat je aan je riem kan bevestigen. Vooruit. De mannen van White Sails komen de steunbuis van het zonnepanelen-frame veranderen; de bimini stootte ertegen als hij uitstond. Dat hadden ze over het hoofd gezien. Ook mijn mooie scheepsbel moet op een andere (lagere) plaats vanwege de bimini. Verder is het degelijke slot op ons bijbootje aangebracht, dat het tegen diefstal moet beschermen. Ik heb het grootste deel van de apparatuur in de navigatiehoek getest: het multi-schermpje, de radar, de plotter, het reserve GPS´je, de Navtex en de VHF. Alles in orde.

 

Vandaag verschijnt het rapport "De Staat van het Klimaat 2008", een overzicht van de relevante ontwikkelingen op het gebied van klimaat, klimaatverandering, klimaatonderzoek en klimaatbeleid in het afgelopen jaar, opgesteld onder de vlag van het Nederlandse Platform Communication on Climate Change (PCCC) Je kunt het rapport daar downloaden. NRC/Handelsblad brengt het nieuws tamelijk alarmerend onder de kop "Wetenschappers: klimaatcrisis erger dan gedacht" Ik heb het vanmiddag gedownload en kom er dezer dagen nog op terug. Er staat ook in dat Nederland twee keer sneller opwarmt dan de rest van de wereld. Dat zou je inderdaad zeggen als je het huidige fraaie weer in Nederland vergelijkt met de regen en harde wind die we alsmaar in Malta hebben. Er is een waarschuwing voor NoordWest 8 uitgegeven tot en met donderdagochtend vroeg. Terug naar boven