www.sailing-dulce.nl

Logboek 2009/1 (Malta>Çanakkale)

Msida Marina, Malta (131)

De reuzenster T Leporis. Erboven op dezelfde schaal onze zon met de baan van de aarde eromheen
De reuzenster T Leporis. Erboven op dezelfde schaal onze zon met de baan van de aarde eromheen

Vrijdag 20-02-2009

Een slechte nacht, vannacht. Er staat een lichte swell de haven in die de boot doet bewegen en het voortdurend rukken doet de landvasten kraken alsof er oude mannen naast het bed staan te kreunen van ellende. Vandaag maken we het bed in voorste hut op, zodat we een alternatieve slaapplaats hebben als het zich de komende nacht herhaalt. De dag is zonnig en fris, de westenwind neemt geleidelijk af naar 3 Bf. Peter Samba de timmerman komt met de latten en de planken voor de uitbreiding van de boekenkast langs. Heeft hij de latten te kort gemaakt. Hij is zwaar teleurgesteld en barst bijna in tranen uit. Waarschijnlijk kan hij de teaklatten niet terug brengen naar de houthandel. Enfin, met wat sjoemelen en fantasie krijgen we de zaak toch voldoende passend. Nu gaat hij ze in de kleur spuiten van de rest van de kast en komt alles maandag installeren. Daarna speur ik op verzoek van Ernst Steinmeier van Zeilen in mijn fotobestanden naar extra foto´s voor plaatsing bij het artikel over het migrantenschip. Met Ans gaat het in de loop van de dag beter, hoewel het mondslijmvlies rechtsboven ook wat ontstoken is. Ze neemt een antibiotica-kuur.

 

In de Lyster Barracks, het overvolle opvangcentrum voor Afrikaanse migranten op het voormalige oorlogsvliegveld van Hal Far, zijn moeilijkheden. Volgens de Times of Malta heeft een groep van 71 Tunesiërs heftig geprotesteerd tegen een vertraging in de afhandeling van hun deportatiepapieren. Ik kan me dat wel voorstellen, liever terug naar Tunesië dan langer in dat uitzichtloze, onherbergzame kamp zitten. Malta is een doodlopend slop voor ze, er is nauwelijk kans om ongezien van dit eiland naar Italië te ontsnappen.

 

Hierboven zie je een prachtig plaatje. Ik vond het via Astronieuws. Het is een close up van de ster T Leporis, gemaakt door een groep Franse astronomen met behulp van een "virtuele telescoop" van honderd meter doorsnede. Lees over die slimme techniek het persbericht op de website van de ESO. T Leporis is honderd maal zo groot als onze zon. Die staat er ter vergelijking op dezelfde schaalgrootte boven met eromheen de aardbaan. T Leporis is zó groot dat onze zon inclusief de planeten Mercuarius, Venus en Aarde erbinnen zouden vallen. Je kunt duidelijk zien dat de ster rond is en wordt omringd door een dikke laag van moleculair gas. T Leporis staat in het sterrenbeeld Haas op 500 lichtjaar afstand. Hij behoort tot de familie van zogenaamde Mira sterren, variabele reuzensterren die bijna al hun kernbrandstof hebben opgebruikt en massa verliezen. Hun bestaan als ster zit er bijna op, ze blussen spoedig uit tot zogenaamde Witte Dwergen. Het is heel interessant om te weten dat onze eigen zon over ongeveer 1 miljard jaar zelf ook zo´n Mira ster zal worden en voor hij uitdooft net zo zal uitdijen als T Leporis, daarbij de aarde en de andere binnenplaneten in zijn alles verzengende hitte opslokkend. Tegen die tijd moet de mensheid, als ze nog bestaat, het heil ergens anders hebben gevonden.  Terug naar boven