www.sailing-dulce.nl

Logboek 2009/1 (Malta>Çanakkale)

Msida Marina, Malta (127)

Prognose PassageWeather voor 21 uur UTC vanavond. Ik schat dat Torum nu ongeveer bij het rode kruisje kan zijn
Prognose PassageWeather voor 21 uur UTC vanavond. Ik schat dat Torum nu ongeveer bij het rode kruisje kan zijn

Maandag 16-02-2009

De Torum van Bert & Mieke Mansholt is op 12 februari uit Mindelo op de Kaapverden vertrokken. Ze zijn nu op de vierde dag van hun Atlantische oversteek. Iedere dag kijk ik op PassageWeather naar de prognoses (zie hierboven) Die zijn nog steeds goed: een constante noordoostpassaat van Bf 3 - 4 die over een dag of vijf wat lijkt af te zwakken. In de buurt van Bermuda ontwikkelt zich een fikse stormdepressie, maar die trekt naar het noordoosten weg en blijft ver bij hen uit de buurt. Ik schat dat ze per 24 uur ongeveer 120 tot 140 mijl afleggen. Dat zou betekenen dat ze er nu rond de 500 mijl hebben opzitten (bij het rode kruisje op de kaart), maar misschien is dat te optimistisch. Ze kunnen half maart aan de overkant verwacht worden (Laatst schreef ik: begin april, maar dat was natuurlijk abuis)

 

Het is heerlijk zonnig vandaag, met weinig wind. Hoewel de koude continentale lucht nog niet weg is, schiet de temperatuur in de luwte in de zon snel omhoog. Om half elf komt Peter Samba, de timmerman. Een week geleden liep hij over de steiger bij de boaties te vragen of er klusjes voor hem waren. De recessie slaat hier fors toe, ook in zijn branche is weinig werk. De man heeft een aardig en eerlijk gezicht, dus gaan we het met hem proberen. Hij bekijkt de uitbreiding van de boekenkasten aan beide kanten naast ons bed en begrijpt snel wat ik bedoel. ´s Middags komt hij terug met een voorstel en een redelijke prijs. Hij vraagt of ik het op een blad uit zijn opdrachtbonnenboekje wil schrijven; even snap ik het niet maar dan realiseer ik me dat hij niet kan schrijven. Hij zet zijn handtekening eronder (dat kan hij wel) en geeft me het origineel, de doordruk houdt hij. Vrijdag komt hij nogmaals voor de proefopstelling en de maandag erop maakt hij het af. Tegen de middag bestijg ik de heuvel om bij de Lidl te foerageren.

 

Ik begin aan een nieuw boek, de recente dikke monografie van Michael A.G. Michaud "Contact with Alien Civilizations. Our Hopes and Fears about Encountering Extraterrestrials" (Copernicus Books, 2007)

Morgen is het ook mooi weer, woensdag en donderdag krijgen we opnieuw storm en regen.  Terug naar boven